Protest referitor la nominalizarile pentru Comitetul Economic si Social European (EESC)

Fara Autor | 25.08.2015

Pe aceeași temă

Reprezentanţii mai multor ONG-uri au trimis o scrisoarea de protest Consiliului UE si altor institutii europene in data de 14 august, referitoare la propunerile inaintate de guvernul Romaniei pentru Grupul III (societate civila) al Comitetului Economic si Social European prin scrisoarea nr 5380 din 31 iulie 2015:

 

 

"Doua din cele cinci nominalizari pentru Grupul III facute de guvern incalca flagrant Art 302 al Tratatului si practica uzuala a EESC de a avea o justa reprezentare a grupurilor sociale si un echilibru in interiorul plenului EESC, prin includerea patronatelor, sindicatelor si societatii civile in proportii egale, de o treime fiecare.

 

Anume, nominalizarea domnului Mihai Ivascu (lider de conferedatie patronală in constructii si secretar general al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei) si generalului in rezerva Marius Opran (presedinte al confederatiei patronale UGIR-1903 si om de afaceri in domeniul sistemelor de securitate) ridica două probleme majore:

 

1. Sunt nereprezentative pentru Grupul III (societate civila), persoanele in cauza fiind in mod clar pe profilul Grupului I (patronate), ceea ce dezechilibreaza votul in interiorul EESC si lasa nereprezentata societatea civila din Romania.

2. Ridica probleme individuale de etica in fiecare caz. Astfel, CCIR nu este organizatia cea mai potrivita pentru a reprezenta Romania pe plan international dupa scandalul major si problemele penale ale conducerii sale din 2014 – si in tot cazul, nu are nici o cadere sa reprezinte societatea civila din Romania. In mod similar, dupa cum o arata scrisoarea ONG-urilor atasata acestui mesaj, societatea civila romana nu se simte reprezentata de un general in rezerva cu afaceri in domeniul armamentului si sistemelor de securitate, membru oficial al unei retele de lobby infiintata si finantata de regimul autoritar din Azerbaidjan.

 

Situatia este cu atat mai delicata cu cat mandatul de cinci ani al noului EESC va cuprinde si perioada semestrului II din 2019, aceea cand Romania va avea presedintia UE. Va fi atunci nevoie de mobilizarea tuturor resurselor si va fi nevoie de persoane credibile, profesioniste si cu contacte solide in mediile UE pentru a ajuta la o presedintie reusita. In momentul de fata, dupa cum am aratat, s-a creat o problema grava care deja excede cadrul strict al competentelor de nominalizare de catre executiv a celor 15 membri romani in EESC. Problema risca sa afecteze reprezentarea externa a Romaniei si integrarea sa in mecanismele UE. Avem deja semnale ca persoanele competente din cadrul aparatului Consiliului UE s-au sesizat si investigheaza chestiunea.

 

Ca atare, liderii de ONG semnatari ai scrisorii va roaga sa faceti toate demersurile posibile pentru a determina guvernul sa revina asupra acestor nominalizari, pana la data de 2 septembrie 2015 cand toate propunerile trebuie aprobate in sedinta COREPER. 

 

Cu respect,

Viorel Micescu, President of the Center for Assistance for NGOs (CENTRAS)

Cristina Guseth, President of Freedom House-Romania

Florin Moisă, President, Resource Center for Rroma Communities

Cristian Ghinea, Director of the Romanian Center for Public Policy

Andreia Moraru, Deputy President, EASPD Romania – the European Association of Service Providers for the Disabled

Oana Preda, Executive Director, Centrul de Resurse pentru participare publica (CeRe)

Nicoleta Alexandrescu, APADOR-CH

Magda Muntean, Program Manager, HOSPICE Casa Sperantei

Ilie Brie, Deputy President, Center of Excellence for Sustainable Development (CEDD)

Angela Achiţei, President, Alaturi-de-Voi Foundation (ADV) – service provider for HIV infected persons

Ruxandra Sasu, Executive Director, PACT Foundation

Marian Damoc, Director, Romanian Youth Movement for Democracy (RYMD)

Ken Dickerson, Director, ECOFARM Association

National Federation for Education and Long Life learning

Iulian Teodorescu, "Our children" Foundation"

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22