Scrisoare a societății civile împotriva nominalizării lui Sorin Câmpeanu ca ministru al Educației

Laurentiu Gheorghe | 22.12.2020

Mai multe asociații și organizații civice cer să se renunțe la nominalizarea lui Sorin Câmpeanu ca ministru al Educației deoarece măsurile lui „nu corespund standardelor” unei reforme autentice.

Pe aceeași temă

“Printre numele vehiculate pentru poziția de ministru al Educației sunt persoane care au dat deja măsura unei capacități de viziune și organizare limitată în funcția respectivă. Atragem în mod special atenția asupra posibilei desemnări a domnului Sorin Cîmpeanu pentru poziția de Ministru al Educației. Considerăm că măsurile implementate în mandatul anterior al acestuia (…) nu corespund standardelor pe care le impune o viziune reformatoare autentică“, afirmă o scrisoare deschisă emisă de un grup de organizații și mișcări ale societății civile, înaintea nominalizării miniștrilor pentru viitorul guvern.

Documentul, cu titlul “Reforma educației trebuie să fie o prioritate asumată a noului parlament și a noului guvern” este adresat președintelui Klaus Iohannis, președinților PNL, USR, PLUS și UDMR și este semnat de organizații precum Geeks for Democracy, Rezist, Corupția Ucide, diaspora.ro, dar și de personalități precum Oana Gheorghiu și Carmen Uscatu de la “Dăruiește Viață”, Emilia Șercan sau profesorul universitar Adrian Miroiu.

“REFORMA EDUCAȚIEI TREBUIE SĂ FIE O PRIORITATE ASUMATĂ A NOULUI PARLAMENT ȘI A NOULUI GUVERN

Scrisoare deschisă

Domnului Ludovic Orban, președintele Partidului Național Liberal

Domnului Dan Barna, președintele Uniunii Salvați România

Domnului Dacian Cioloș, președintele Partidului Libertate, Unitate și Solidaritate

Domnului Hunor Kelemen, preşedintele Partidului Uniunea Democrată Maghiară din România

În atenția Domnului Klaus Iohannis, Președintele României

BUCUREȘTI, 22 decembrie 2020 – Organizații și mișcări civice alături de profesori și asociații ale elevilor și studenților cer partidelor care formează noua coaliție parlamentară și de guvernare să își asume importanța educației ca pilon central pentru o Românie democratică și prosperă prin promovarea, în cadrul Guvernului și sistemului educațional, a unor persoane care au dovedit profesionalism, viziune și integritate.

Sistemul de educație are probleme de finanțare corespunzătoare, de formare a cadrelor didactice, infrastructură, incluziune, măsuri remediale și de sprijin și, nu în ultimul rând, de integritate. Societatea românească se confruntă cu consecințele acestor probleme, vizibile adesea prin politizare, prin greșeli de reacție și management la toate nivelurile, prin rata uriașă a migrației, prin pierderea conexiunii între societate și instituțiile statului manifestată prin dezinteres civic și prin absenteism la vot.

Din păcate, printre numele vehiculate pentru poziția de ministru al Educației sunt persoane care au dat deja măsura unei capacități de viziune și organizare limitată în funcția respectivă. Atragem în mod special atenția asupra posibilei desemnări a domnului Sorin Cîmpeanu pentru poziția de Ministru al Educației. Considerăm că măsurile implementate în mandatul anterior al acestuia, în Guvernul Victor Ponta (printre care OUG 94/2014, care permitea plagiatorilor să renunțe la titluri fără a mai suporta consecințele) și ca președinte al Consiliului Național al Rectorilor (dintre care amintim doar Asocierea cu Alexandru Cumpănașu), dar și problemele de integritate (trecerea prin mai multe partide cu scopul obținerii unor funcții și apartenența la Academia de Științe ale Securității Naționale (ASSN), înființată de Gabriel Oprea împreună cu George Maior) nu corespund standardelor pe care le impune o viziune reformatoare autentică.

În actualul context socio-politic, considerăm că viitorul guvern al României, alături de Președinte și de Parlament, are datoria responsabilității față de viitorul României prin respectarea educației și acordarea interesului cuvenit acesteia. O Românie educată trebuie să fie un proiect pus în practică cu responsabilitate și respect și nu un slogan golit de conținut și solicităm decidenților politici să dea măsura acestora prin numirea în funcțiile de coordonare a sistemului educațional la toate nivelurile a unor persoane care au demonstrat deja profesionalism, viziune și integritate.

Semnatari, în ordine alfabetică:

Acțiunea Civică Galați

Adrian Miroiu, profesor universitar

Asociatia ACREMIS

Asociația Aradul Civic

Asociația Voci pentru Democrație și Justiție – VeDem Just

Asociația VOLUNTARI ÎN EUROPA

Brașovul Civic

Carmen Uscatu,fondatoare ”Dăruiește Viață”

Centrul pentru Studiul Democrației

Canada Save Roșia

Corupția Ucide

Dan Crudu – actor si profesor

Diaspora Milano

Diaspora Franța solidară cu România

Diaspora.ro

Emilia Șercan

Fejes Zoltán Levente, cadru didactic asociat UBB

Forum Apulum

Geeks for Democracy

Grupul civic CETĂȚEAN IMPLICAT

Inițiativa România

Melania Cincea, jurnalista

Oana Gheorghiu, fondatoare ”Dăruiește Viață”

Pentru Galați

Radu Vancu

Reset Iași

#REZISTENȚA

Rezist Constanța

Rezist Budapesta

Rezist Galați

Rezistenta Civică Galați

Ștafeta Steagului Uniunii Europene

Umbrela Anticorupție Cluj

Un Timbru Pentru Dreptate

Vă vedem din Sibiu”

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22