Pe aceeași temă
Gheorghe-Ilie Florescu (n. 1944) a invatat arta pregatirii cafelei de la Avedis Carabelaian, unul dintre celebrii cafegii armeni care mai existau in Bucuresti la sfarsitul anilor ’60. A devenit el insusi cafegiu si totodata sef al magazinului de cafea si delicatese din str. Hristo Botev nr. 10, unde avea drept clienti mari literati, actori sau medici bucuresteni, dar si personaje importante din Securitate ori Militie si alti privilegiati ai regimului, deveniti cu totii dependenti de "cafeaua Avedis". Dupa cutremurul din 1977, Armenasu, cum i se spunea, e numit seful unui foarte mare complex comercial din Pantelimon, dar continua sa prepare "cafea Avedis", de data asta in str. Sfintilor. La mijlocul anilor ’80 este arestat si condamnat pe nedrept, facand astfel cunostinta cu puscaria de drept comun din perioada tarzie a dictaturii.
Din pozitia sa de comerciant, Florescu a cunoscut ca nimeni altul epoca Ceausescu. A cunoscut-o, s-ar putea spune, de la nivelul trebuintelor umane fundamentale, mancarea si bautura, urcand pana la placerile supreme pe care le reprezentau, in vremea aceea, cafeaua, alcoolurile fine si celelalte produse "din import", placeri invecinate firesc cu sexul. A cunoscut, mai ales, mecanismele care faceau sa functioneze acea societate: relatiile, complicitatea, spaga, alaturi de teama de represalii.
Cu un surprinzator talent de povestitor, Gheorghe-Ilie Florescu dezvaluie in Confesiunile unui cafegiu dedesubturile economiei si comertului aflate pe atunci, in mare parte, in mainile Securitatii. Mica istorie se intersecteaza cu istoria cea mare in aceste pagini scrise cu verva, imbibate de atmosfera Romaniei anilor ’60-’70-’80, cu descrieri incredibil de amanuntite ale strazilor bucurestene, cu povesti adevarate si personaje pitoresti, multe aflate inca in viata, multe bine cunoscute. Confesiunile, care se sfarsesc, de altfel, cu evenimente din zilele noastre, fac inteligibila o lume - cea din care s-a nascut, in fond, lumea de astazi. (Lidia Bodea, editor)
Conserve chinezesti
In acele momente grele pentru
Omul care organiza si planifica relatiile de schimb comercial ale Romaniei cu statul era Ranga1, foarte agreat de acest stat in relatiile cu . Intr-un astfel de schimb, s-a produs, la un moment dat, un scurt circuit. Din a sosit un transport de produse specifice (citrice, cafea solubila Elite si conserve diverse). Printre aceste conserve s-a strecurat, nu se stie cum, un lot serios de sardele chinezesti. Fiind mare graba, nimeni n-a verificat acel lot. Ca din intamplare, in acel moment se afla la Bucuresti o delegatie guvernamentala a RP Chineze, pentru incheierea unor noi contracte cu . Era condusa de viitorul sef al Chinei comuniste, Hua Guofeng. Plimbandu-se pe jos prin centrul Capitalei, membrilor delegatiei nu le-a venit sa creada cand, din vitrinele magazinului Unic, le-au facut cu ochiul conserve de peste chinezesti. Erau din lotul din si produse in . Chinezii au luat foc imediat. A fost nevoie de interventia personala a lui Ceausescu, acesta asigurandu-i ca asemenea lucruri nu se vor mai repeta in viitor. Ranga a fost aspru mustruluit, dar a supravietuit, pentru ca cineva l-a sustinut; se pare ca insusi marele strateg al Partidului, Leonte Rautu, ar fi intervenit personal. Apoi, era rezident cunoscut si recunoscut al KGB-ului in , asa ca a ramas pe pozitii. Nu este exclus nici ca Ranga, fiind ales ca intermediar intre Securitatea romana si Mossad, sa fi sfarsit prin a deveni agent Mossad.
Whisky scotian
In perioada respectiva, importurile de produse din Vest au scazut simtitor, in special ramura bauturilor fine si extrafine (whisky, coniac, vermut, lichior). Au ramas doar ciocolata (RFG, Franta, Italia) si cacaua (Olanda). Au disparut imediat nescafé-urile occidentale (Elvetia, Franta, Germania de Vest, Spania, Austria, Israel) si a intrat in exclusivitate cafea solubila din Brazilia si Columbia, prin mijlocirea mafiei arabe, care dispunea de fonduri uriase (lucru ce a ramas neschimbat pana astazi). Bauturile occidentale au fost suplinite imediat prin produse Cuba (vestitele romuri Havana Club de 7, 5 si 3 ani vechime, lichioruri Havana Club de cafea, cacao, marasquino, ananas, banane, triplu-sec etc.). Tot din veneau cunoscutele tigari de foi (havane) si alte tigari, obisnuite.
Socanta, pentru mine, a fost absenta cafelei din , una dintre cele mai apreciate din lume, din care avusesem mostre si pot spune ca nu i-am gasit niciodata vreun cusur. Ea era destinata doar elitei comuniste din acea vreme. Niciun bob de astfel de cafea n-a ajuns pe piata in , caci pretul era inaccesibil, iar cubanezii, desi frati comunisti cu ai nostri, nu faceau compromisuri financiare. Desi Cuba se afla sub embargo din partea Unchiului Sam, existau alti unchi (Jim, Hans, Juan si Jacques) doritori de minunata si aromata cafea Cuba Libre, in cea mai mare parte biologica si deci foarte scumpa. Oricum, la noi toate produsele Vest au trecut imediat sub stricta supraveghere. Toate magazinele din
In acest timp, scotienii, vazand ca le-au scazut vanzarile in Romania, au inceput sa trimita la Agentia de Import, la fiecare transport, odata cu whiskyul imbuteliat in sticle, drept bonus, si cate un butoi de stejar canadian umplut cu cel mai bun whisky vechi. Aceste butoaie aveau capacitatea de circa 200 l fiecare si au fost repartizate (circa 20 de butoaie) sectiei Delicatese a lui Dumitru Trancu.
Acesta mi-a solicitat sa-i dau sticle goale de un litru, cu gat lung, ce se foloseau la acea data pentru imbutelierea in special a tuicii batrane, dar si a coniacului marca Zarea de cinci stele, pentru a le umple cu acest whisky. Si asa, in banalele sticle de tuica batrana de un litru a fost imbuteliat poate cel mai bun whisky ce se afla atunci in . Ranga si-a servit imediat prietenii, dar grosul cantitatii a fost facut "bani" de Trancu, la cererea si cu aprobarea lui Ranga. Acest whisky, de multe ori, nici nu era mentionat in actele de evidenta contabila, fiind cadou. Asa ca, vorba romanului, "de haram venise, de haram se dusese". Principala cantitate a fost valorificata prin mine la pretul incredibil de 200 lei litrul, in timp ce, la marile restaurante, o sticla de trei sferturi de litru din marci mai putin cunoscute si de calitate net inferioara depasea o mie de lei. Aveam nevoie de clienti discreti, care sa poata aprecia adevarata calitate si deci valoare, intrucat produsul nu avea ambalaj original; dar, gandindu-ma la un Toma Caragiu, un Alexandru Giugaru, un Nichita Stanescu, un Cornel Coman (acesta fuma tutun de pipa macerat in whisky), nu mi-am facut probleme. Ei stiau sa aprecieze calitatea unei marci de whisky. Nu m-am lacomit. L-am vandut exact cu pretul cu care-l achizitionasem; daca discretia scontata de mine ar fi avut fisuri, as fi putut avea probleme grave. Trebuia sa-mi iau masuri de prevedere, nimeni nu trebuia vreodata sa-mi poata reprosa ceva. (…)
Medici in Romania ceausista
Dupa cum am mai povestit, o categorie aparte a onoratei clientele era constituita din personal medical, in special medici din jurul magazinului2 (Spitalul 22 de Oftalmologie, Spitalul Coltea), dar nu numai. Acestia m-au recomandat imediat colegilor de breasla si astfel am devenit principalul furnizor de produse din import al multor medici de top din Bucuresti, care doreau sa fie serviti dupa cum considerau ei ca merita. Multi nu aveau acces la magazinele cu circuit inchis, dar stiau de ele, dat fiind ca o serie de pacienti, in special securisti si inalti demnitari comunisti, le aduceau cadouri de acolo. Insusi Ion Gheorghe Maurer, in urma unui accident auto petrecut la intoarcerea de la o partida de vanatoare, avea probleme oftalmologice si-l vizita foarte des pe bunul sau prieten, profesorul Stanescu. Intotdeauna ii aducea in dar un carton (12 sticle) de whisky Ballantine’s de 25 de ani vechime. Dar mai toti conducatorii Partidului si ai Securitatii apelau la acest mare medic care isi facuse mana in cumplitul razboi din .
Coplesit de "atentiile" bosilor comunisti din acea vreme, doctorul m-a abordat, rugandu-ma "sa-l scap" de aceste produse. Pentru mine a fost o mana cereasca. Marfa nu era "de furat", dar nici n-o puteam vinde in magazin, de vreme ce nu mai existau in magazine astfel de produse. Aveam nevoie de consumatori si trebuie sa recunosc ca lumea cultural-artistica mi-a dat o mana de ajutor.
Tuturor le-am spus ca am lucrat inainte in comertul special al statului si ca ii pot servi, dar nu vreau sa se afle secretul. Si nici nu s-a prea aflat, cred eu.
Plecand de la acest prim caz, am venit, rand pe rand, in intampinarea dorintelor tuturor medicilor care mi-au solicitat sprijinul. Cel mai distractiv era ca aveam solicitari pentru unele produse foarte rare chiar din partea altor medici, inca neafirmati si deci necadorisiti de protipendada comunista. Erau clientii mei statornici, avand suficienti bani pentru a-si face micile placeri. Dar cel mai surprins am fost cand a apelat la mine, sa-i desfac marfa, insusi doctorul P., medicul ginecolog al Securitatii.
Doctorul P. era folosit exclusiv in actiuni de salvare a prestigiului si onoarei "supermanilor" din Securitate. Acestia nu prea auzisera de masurile "capitaliste" de contraceptie sau, daca auzisera, pentru a-si dovedi loialitatea, nu apelau la asa ceva, preferau sa-l foloseasca pe doctorul P. Acesta chiureta nonstop la onoratele sotii sau amante, unele securiste cu inalta raspundere in activitatea de depistare a "dusmanilor" patriei socialiste multilateral dezvoltate. Probabil primea si plicuri cu bani romanesti sau valuta forte, dar cantitatile de bauturi si tigari Vest erau absolut impresionante. La vremea aceea, multi medici de inalta calificare au parasit (de exemplu, dr. Ioan Glavan sau dr. Mircea Ciobanu, mare chirurg ORL). Doctorul P., insa, a ramas la datorie. Isi facuse multi fini printre marii oameni ai momentului: procurori, judecatori, securisti si toti, saracii, veneau la nasu’ cu plocon grupa mare.
Gheorghe Stefanescu, vinarul condamnat la moarte in vremea lui Ceausescu
Printre oamenii lui Ranga, iese in evidenta colonelul Aurelian Stan, fostul comandant al Scolii de Militie de pe Soseaua Oltenitei. Cadru activ, lucreaza acum in minister la pregatirea cadrelor pentru timpurile ce or sa vina. Sub directa sa conducere, apar in Militie figuri noi, lideri ai promotiei ’60: George Danescu, Ion Baci, Tudor Stanica, Constantin Margelatu. Printr-un bos al lumii interlope, Tudor Stanica isi lanseaza legenda proprie: "Nu mi-e frica, nu mi-e frica decat de Tudor Stanica!". Intr-o discutie cu colonelul Stan, cunoscut sub porecla de Surdu’, aflu ca in Bucuresti exista un comerciant de vinuri neintrecut de nimeni, un anume Gheorghe Stefanescu, si ca, indiferent ce vin am eu, nu ma pot compara cu el. Colonelul imi propune sa-mi faca cunostinta.
Cu Dacia lui 1100 ajungem relativ repede in Calea Grivitei. Ma prezinta drept cel mai mare cafegiu al Romaniei. Luasem cu mine niste cafea si alune turcesti, i le daruiesc lui Stefanescu; primesc in schimb o damigeana de 5 l de vin varsat alb. Colonelul primeste o damigeana de 10 l de vin alb si una de 5 l de vin rosu. Nu gusta nimeni nimic. La Stefanescu veneau clientii ca la moara, n-avea el timp de discutii. Biroul sau de la subsol, din crama, era ultraelegant, cu fotolii din piele de vitel. N-am prea inteles de ce atata lux. Erau timpuri grele, el nu stia? Cine sau ce se afla in spatele lui? Am fost in mai multe randuri la el, dar n-am reusit sa ma apropii prea mult. Faceam parte din lumi diferite. Era distant, desi nu increzut, foarte inteligent, foarte respectuos cu vizitatorii, dar dur cu salariatii (multi dintre ei muncitori cu ziua). Multi ofiteri, unii chiar superiori, din Securitate si Militie veneau, isi luau darul si plecau. Nici nu se sinchiseau de persoanele de fata, eventuali martori in vreun proces viitor. Ei erau stapanii tarii. Din "nea Gica" nu-l scoteau pe Gheorghe Stefanescu, iar acesta ii privea impasibil si ii servea rapid cu ce stia el ca prefera. Intr-adevar, vinul sau era de buna calitate, dar ma asteptasem la ceva si mai si. Poate ca avea, dar n-am reusit sa-l determin sa ma serveasca, desi ii placuse cafeaua Avedis3 si m-a rugat sa-i mai aduc. Nici eu nu prea aveam timp de pierdut, asa ca in cele din urma am renuntat sa-l mai vizitez. Avea prea multe obligatii. Si eu aveam, doar ca la el se stransesera toti pomanagii din Ministerul de Interne. Nu doream sa ma fac prea cunoscut in lumea aceea.
In Cernica 10 depozitam cele mai bune marfuri, cele mai rare, cele mai scumpe. Aici, departe de privirea curiosilor, era stocul meu strategic de delicatese: cele mai cunoscute tigari americane si occidentale, bauturi extrafine Anglia, Franta, Italia, cantitati insemnate de ciocolata RFG, Italia, Franta, sardele de cea mai buna calitate; in beci, vinuri rare, de colectie, coniac romanesc de Segarcea pentru export. In Sfintilor 9 si 11, aveam cele mai nobile soiuri de cafea, care veneau din ce in ce mai rar in , dar inca veneau; bineinteles, in stare verde. Aveam mari probleme cu conducerea intreprinderii in ceea ce priveste stocul valoric al unitatii. (…) Explicam permanent ca "iarna nu-i ca vara", adica nu avem in permanenta la dispozitie marfurile pe care le dorim. Pe de alta parte, dosirea de marfa si servirea preferentiala erau socotite fapte penale, aflate sub incidenta vestitei Legi numarul 3. (…) Spaga data asa-ziselor "organe de indrumare si control" urca pe zi ce trecea. Doar trei inspectori nu luasera spaga: Degeratu si Ianculescu de la Capitala si Gabor de la Sector. De la Militie nu toti luau spaga, dar ii serveam pe toti care ma solicitau. Printre ei, locotenentul-major Sergiu, de origine albaneza, care avea un obicei rar: fiind sectorist, era intotdeauna in timpul serviciului; venea in magazin imbracat in uniforma si nu pleca pana nu-si primea dreptul. Intotdeauna cu geanta de popa: pana n-o umpleam, nu pleca.
Adeseori venea cu colegii si unul din sefi si ma invita la restaurantul Pestera, aflat chiar in Piata Rosetti si amenajat ca o pestera. Baietii se asezau intr-un separeu: beau, mancau, cu mine alaturi. La sfarsit, plecau rand pe rand, iar eu plateam consumatia. O masa din astea ma costa, de multe ori, salariul meu lunar. De altfel, mesele de la Pestera aveau loc cam o data pe luna. Unii dintre baietii aceia au fost transferati la Securitate, unde s-au remarcat prin merite deosebite. Azi, unii sunt importanti oameni de afaceri sau simpli oameni politici, cu vechime in parlament. Altii au ajuns in inalte functii in Ministerul de Interne. Democrati convinsi, baieti de viata, mai toti sunt bine mersi. Ale tineretii valuri, fiindca trebuie sa spun ca erau tineri ofiteri mai toti, cu exceptia unuia, seful lor suprem, cam supraponderal, locotenent-colonel, care ma vizita separat si mereu ma anunta prieteneste ca "iar au inceput controalele", plecand cu servieta doldora. Ce puteam face? Sa-i reclam?! Dar unde? Cui? Se stie doar, "corb la corb nu-si scoate ochii". (…)
In primavara lui ’78, in luna mai, cade marea bomba: fusese arestat marele vinar Gheorghe Stefanescu. Se afirma prin intermediul televiziunii si al presei scrise ca i se gasisera atat sume mari de bani in lei si valuta, cat si cantitati impresionante de bijuterii de aur (circa 33 kg), ca detinea o vila la Breaza in coproprietate cu primul secretar PCR al Sectorului 8 al Capitalei, Dumitru Balatica, si multe altele. Sunt arestati, rand pe rand, aproape toti vinarii din Capitala, uniirude cu Stefanescu, veri, cumnati, copii. Si la ei se gasesc valori insemnate (sau cel putin asa se comunica). Daca la inceput se soptea ca Stefanescu e batut ca sa spuna cat mai multe, pe urma s-a raspandit zvonul ca e batut ca sa taca. Aproape tot Ministerul de Interne era implicat, dar cercetarile s-au oprit… la nivel de butoi sau canistra de vin.
Dumitru Balatica, copilul Partidului corupt de "banditul" Stefanescu, primeste cinci ani de inchisoare, iar Stefanescu este condamnat la moarte si executat. Toti ceilalti vinari primesc pedepse grele, mai mult sau mai putin justificate. Vinariile se desfiinteaza pretutindeni in
In realitate, "cazul Stefanescu" este mult mai complicat si reprezinta o radiografie perfecta a societatii romanesti comuniste. Stefanescu n-a facut altceva decat sa le puna oglinda in fata acelor machiavelici martafoi, ca sa-si vada chipul real. El a fost, inainte de toate, un excelent comerciant si un genial negociator. Fireste, a ajutat o serie de sefi de mari unitati de producere si desfacere a vinului sa valorifice in folos propriu cantitati uriase de vin varsat. A fost doar complicele lor, dar a ajuns principalul acuzat si singurul comerciant roman executat in timpul conducerii tarii de catre Nicolae Ceausescu. A fost imediat executat ca sa nu se afle vreodata cati a corupt si pana unde a reusit sa patrunda. Intreaga economie era in mana Securitatii, toate unitatile economice erau conduse de securisti sau de oamenii lor. Iar el, Stefanescu, ajunsese direct la tinta, ii corupsese pe toti. Nicu Ceausescu petrecea adesea impreuna cu baietii lui Ianos Fazekas (in special cu Gyuri Fazekas, care-i obtinea aprobari de la taica-sau pentru diverse bunuri de folosinta indelungata, in special autoturisme) la crama amenajata intr-una din casele fiilor lui Stefanescu, unde se serveau vinuri rare, din vinotecile celor care colaborau cu Stefanescu. Cantitati uriase de vin nobil, din soiuri de vita-de-vie pure, intrau in Capitala pentru anumite unitati de alimentatie publica prin Stefanescu, la preturile lui (7, 50 lei categoria a III-a; 9,50 lei categoria a II-a; 12,50 lei categoria I) si se vindeau ca "vinul casei" la preturile practicate de acele unitati. Pentru a-si pastra calitatile initiale in timpul transportului si depozitarii, uneori in conditii de mari diferente de temperatura (temperatura maxima admisa era de 10° C), aceste vinuri erau "drese" cu o anumita cantitate de alcool etilic, pentru conservare. Alcoolul etilic venea de la o fabrica de produse alcoolice din
Deci el si complicii lui nu s-au jucat niciodata cu focul, atentand la viata consumatorilor de vinuri nobile din acele unitati de alimentatie publica de elita, mai ales ca aproape toate erau in mainile oamenilor Securitatii. De la facturile respective s-a tras concluzia ca Stefanescu a folosit alcool metilic, mai ales ca inginerul-sef de la Policolor s-a sinucis, pentru a evita arestarea. Dar a ramas un martor-cheie care a depus marturie cu privire la cele intamplate, si anume gestionarul depozitului de alcool din Policolor, tanarul Bogdan P., aflat in viata si astazi, dupa o condamnare de 22 de ani. Vinurile care prezentau anumite suspiciuni in ceea ce privea calitatea erau vandute ca vin de masa varsat, la preturile practicate de intregul comert la acea ora si, bineinteles, erau mai bune decat vinurile "concurentei". De aici si aglomeratia de la vinaria lui Stefanescu din Calea Grivitei. In concluzie, principala acuzatie, cea care a stat la baza condamnarii si executarii lui, cade. Securistii care l-au ajutat in aceasta afacere au scapat bine mersi. In locul lor au fost implicati si condamnati cu totul alti oameni, de la nivel inferior, cativa gestionari de depozite ale acelor mari unitati de vinificatie.
Stefanescu n-ar fi putut sa-si faca treaba fara acordul si complicitatea unor mari bosi din Securitate, corupti pana in maduva oaselor. De aici si imposibilitatea organelor de Militie sa intervina la timp, caci este stiut faptul ca Militia nu se amesteca in treburile Securitatii, acestea erau tabu.
La un moment dat, vine la mine, in magazin, colonelul Aurelian Stan si-mi spune: "Ai vazut, Florescu, ce om ordinar? Si l-am stimat atat de mult! Ce coniac ai pe aici?" "Pai, nu se stie? Martell, desigur, coniacul dumneavoastra!" "Fa-mi si o cafea, ca sunt suparat (intarcase pentru moment balaia), sa-mi mai limpezesc putin gandurile! Nu putea fi si el ca voi toti, mai cu masura…?".
Toata lumea discuta cazul Stefanescu. Apar bancuri, glume ("O,
1. Victor Ranga, nume des mentionat in paginile Confesiunilor, directorul comercial al ICRA Bucuresti si apoi directorul coordonator al Agentiei de Import Bucuresti, infiintata in 1967. Era, spune autorul, ruda cu Ana Pauker si se numea, in realitate, Avram Rabinovici; fusese parasutat in Romania in 1944 ca agent NKVD si era colonel de Securitate. (N. ed.).
2. Magazinul de cafea si delicatese al carui sef era, pe atunci, autorul se afla in Bucuresti, in str. Hristo Botev nr. 10, aproape de Piata Rosetti. (N. ed.).
3. Numita astfel de autor dupa maestrul sau, cafegiul armean Avedis Carabelaian, de la care preluase magazinul din Hristo Botev nr. 10. (N. ed.).
Gheorghe-Ilie Florescu, Confesiunile unui cafegiu, in pregatire la Editura Humanitas, seria Memorii-Jurnale.