Casa Poporului

Cristian Preda | 08.06.2004

Pe aceeași temă

Fotografii enorme pe zidurile cladirilor. Afise cu primarii de sector in functie in vitrinele magazinelor. Pe stalpi. in statiile de metrou. Pe malul Dambovitei. Remorcate de platforme auto si semnalate cu muzica. Spatiul public al Bucurestiului a fost invadat de pesedisti si feluritele lor infatisari. Panourile rezervate afisajului electoral sunt derizorii. Pentru ca stilistica prezentei campanii imprumuta ceva din masivitatea lipsita de monumentalitate a Casei Poporului. La fel ca si ctitoria lui Ceausescu, candidatii PSD vor sa sufoce cartierele, orasul in intregul sau.

Sondajele de opinie indica mai degraba reusita acestei strategii. Cele trei cercetari date publicitatii saptamana trecuta si realizate de CURS, CSOP si IMAS dau PSD si Alianta PNL-PD "umar la umar" in cursa pentru castigarea Primariei Capitalei si a majoritatii in Consiliul General. impreuna, cele doua forte ar putea culege voturile a peste 4/5 din electori. La nivelul Bucurestiului, doar PRM si PUR ar mai obtine peste 5%, depasind astfel pragul fixat de legea electorala pentru alegerile locale. in restul tarii, UDMR ar putea sa se alature, cu o cota semnificativa, acestor forte in zonele de concentratie maghiara. Situatia generala ar fi insa diferita, pentru ca alianta dintre liberali si democrati nu functioneaza, in afara Bucurestiului, decat la Cluj. Datele din sondajul CURS sugereaza ca participarea separata a PD si PNL va aduce la scara tarii mai putine voturi decat ar obtine Alianta D.A. in Bucuresti: la nivel national, PD ar avea 10 procente, iar PNL - 20, fata de circa 40% cat ar lua impreuna in Capitala. in urma cu cateva saptamani, intr-un dialog organizat la GDS, Basescu si Stolojan sustineau ca solutia "impreuna la Bucuresti si Cluj, in rest separati" ar fi fost cantarita indelung si ca expertiza folosita ar fi indicat-o ca varianta optima.

Datele de pana acum indica mai degraba contrariul. Orgoliile locale si incapacitatea de compromis a liderilor nationali pot duce la dezastrul unei formule care nu a apucat, de fapt, sa se realizeze decat in conferinte de presa si in cateva actiuni izolate. Costurile politice vor fi cu atat mai mari cu cat Basescu si Boc pierd in cele doua mari orase in care PSD a decis sa-i trimita candidati pe doi membri ai guvernului Nastase, Geoana si Rus. Pentru PD, asemenea rezultate ar fi catastrofale. Pentru Basescu si Boc, un esec ar fi echivalent cu pierderea pozitiei de autoritate in sanul partidului. Ei nu ar mai avea atunci decat posibilitatea de a se adaposti in PNL. Fara sa o poata marturisi, liberalii isi doresc un asemenea deznodamant, pentru ca el ar facilita "topirea" PD in structura dirijata de Stolojan. Dimpotriva, o reusita la Bucuresti si/sau Cluj ar aduce democratilor un avantaj simbolic important in negocierea pozitiilor pe eventuale liste comune la alegerile generale. Mai ales in conditiile in care PNL nu va castiga nici o primarie insemnata. PSD ar fi principalul beneficiar al unei derute politice a Aliantei D.A. Partidul de guvernamant pare in acest moment preocupat de obtinerea unei majoritati la urne, care ar exclude negocieri postelectorale. Localele vor testa aceasta ambitie, pe care desemnarea lui Geoana si Rus drept candidati o evoca in mod strident. Esecul echipei Basescu-Stolojan la locale ar da, pe de alta parte, sanse suplimentare unor formatiuni cotate mai slab in acest moment, dar care ar profita de haosul creat, la fel cum liberalii si democratii au profitat in 2000 de pe urma derutei PNTCD.

Iata de ce cursa pentru Primaria Bucurestilor este o infruntare cu o miza mai mare decat parea inainte ca PSD sa-si trimita in lupta pentru primarii doi ministri. Liderii liberali si democrati au inteles acest fapt, dar reactioneaza deocamdata foarte stangaci. Ultima lor idee este aceea de a declansa procedura de suspendare din functie a presedintelui Iliescu. Motivul invocat este rational: suprapunerea unor vizite ale presedintelui peste campania unor lideri locali ai PSD atesta faptul ca Iliescu nu a interiorizat constrangerile neutralitatii, care decurg din mandatul castigat in 2000. Este insa o naivitate sa crezi ca o asemenea solicitare poate aduce un avantaj in infruntarea cu PSD. Este mai mult decat evident ca in Parlament nu s-ar putea reuni o majoritate de 2/3 pentru a trimite solicitarea de suspendare a presedintelui la Curtea Constitutionala. Gestul Aliantei D.A. e unul pur simbolic. Dar invocarea lui Iliescu nu face decat sa intareasca asocierea lui cu campania partidului pe care l-a pastorit. Cota de popularitate a presedintelui este un obstacol mai serios in calea Aliantei decat oricare altul.

in acest punct, regasim, ce-i drept, stilistica Vechiului Regim despre care vorbeam mai sus. Interventiile in campanie ale presedintelui copiaza vizitele de lucru ale lui Ceausescu. Pana si structurile din teritoriu create - saptamana trecuta a fost evocata, de pilda, o asociatie a intelectualilor de la sate - duc si ele cu gandul la lumea de dinainte de 1989. in acest sens, Casa Poporului e mai prezenta decat puteam banui in actuala campanie. Chiar daca, de ziua Europei, o initiativa franco-germana a incercat s-o "exorcizeze", printr-un frumos spectacol de lumini si artificii. S-ar putea insa ca episodul cu pricina sa ramana doar emblema unei campanii, asa cum si-o doreste PSD. A propos, Mircea Geoana era prezent printre spectatori.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22