Pe aceeași temă
Barack Obama, presedintele ales al Statelor Unite, va depune juramantul de investitura la ora 11:30 (ora Washingtonului) in fata cladirii Congresului SUA. Este finalul unei calatorii care a inceput in 2004, in momentul in care senatorul Obama a deschis Conventia Democrata de la Boston printr-un discurs de sustinere a candidatului de atunci, John Kerry. Acel discurs, tinut intr-un moment in care era practic un cvasinecunoscut, l-a propulsat in competitia pentru Casa Alba si, in cele din urma, in Biroul Oval.
Barack Obama a castigat mai multe voturi decat oricine altcineva in istoria Statelor Unite. A castigat voturile a 54% dintre catolici, a 66% dintre hispanici, a convins 68% dintre cei care votau pentru prima data. Niciun presedinte din istoria Statelor Unite nu si-a inceput mandatul dispunand de platforma de sustinere si incredere publica atat de larga - 78% potrivit ultimului sondaj Gallup.
In varsta de 47 de ani, Barack Obama devine cel de-al 44-lea presedinte al Americii si primul afro-american care ajunge sa conduca Lumea libera. Este o figura noua, un presedinte informal care anunta o schimbare de stil si atitudine.
"Daca mai este cineva care se indoieste de faptul ca America este tara unde totul este posibil sau care se indoieste de puterea democratiei noastre, in seara aceasta aveti raspunsul... Schimbarea a venit in America." Asa si-a inceput Barack Obama discursul tinut la Chicago in noiembrie 2008, in Grant Park, in fata a zeci de mii de sustinatori, la scurt timp dupa anuntarea victoriei sale in alegerile prezidentiale.
Copilul unei femei albe din Kansas si al unui barbat de culoare din Kenya, Obama a candidat pe o platforma politica antisistem, care incuraja schimbarea, impunand totodata un nou discurs politic cu un mesaj pozitiv capabil sa transceada o America polarizata. S-a infatisat ca un fiu al Americii: "In nicio alta tara din lume nu ar fi posibila o poveste ca a mea".
A promovat un mesaj al unitatii in conditiile in care America parea mai divizata ca oricand: "Nu exista America alba si America neagra... Exista doar Statele Unite ale Americii".
A oferit un mesaj al sperantei intr-un moment in care disperarea cuprinsese opinia publica americana: "Speranta este cel mai mare dar pe care Dumnezeu ni l-a facut, e principiul de baza al natiunii; credinta in lucrurile nevazute, credinta ca ne asteapta zile mai bune".
A construit o campanie care sa ii reflecte personalitatea si credintele sale cele mai profunde legate de proiectul american, generand o miscare multiculturala si multigenerationala care pare sa fi dislocat America. In jurul sau s-a creat o mitologie personala care a inundat pur si simplu spatiul public. "Da, putem" si "o schimbare in care credem" au devenit sloganele noii epoci.
Pe fond, insa, candidatura sa a trezit asteptari imense, intr-un moment in care este foarte greu sa visezi si sa speri in America. SUA se afla intr-un moment de maxima slabiciune structurala.
Obama mosteneste un sistem financiar in pragul colapsului economic, un deficit bugetar imens (12.000 de miliarde de dolari) in contextul celei mai grave recesiuni care a lovit America din anii 30 incoace. In aceste conditii, este foarte posibil ca presedintia Obama sa fie absorbita de agenda provocarilor interne.
Pe plan international, avem o America supraextinsa, absorbita simultan in doua conflicte (in Irak si Afganistan) pe care Washingtonul nu isi mai permite sa le finanteze. Este foarte posibil sa vedem astfel o restructurare a prioritatilor si angajamentelor regionale asumate de catre SUA: o reducere a rolului din Irak, complementar cu redesfasurarea trupelor si reorientarea resurselor spre teatrul de operatiuni din Afganistan.
In plus, noua administratie mosteneste dosare sensibile precum nuclearizarea Iranului, o Rusie care pare sa conteste din ce in ce mai agresiv Occidentul, o Asie Centrala din ce in ce mai instabila, intr-un context geopolitic in care asistam la declinul relativ al puterii SUA pe fondul ascensiunii noilor puteri emergente (statele BRIC - Brazilia, Rusia, India, China).
Cu alte cuvinte, Obama isi va prelua mandatul intr-un moment in care capacitatea Americii, si in general a Occidentului, de a modela dinamicile sistemului international este din ce in ce mai redusa.
Totodata, o presedintie Obama promite sa renunte la o serie de masuri controversate, adoptate de catre George W. Bush in razboiul impotriva terorismului si care au adus in timp grave prejudicii de imagine SUA. Am putea asista la inchiderea bazei de la Guantanamo si la renuntarea politicilor agresive de interogatoriu practicate de catre CIA dupa 11 septembrie 2001.
In general, o administratie Obama va fi mult mai dispusa sa lucreze prin intermediul institutiilor comunitatii internationale - ONU, NATO, FMI, Banca Mondiala. Pentru administratia Obama a conduce prin intermediul institutiilor internationale este o formula care isi propune nu doar sa faca puterea americana legitima si predictibila, dar este si o foarte eficienta metoda de a imparti cu celelalte state, costurile guvernarii sistemului international.