Pe aceeași temă
Comunitatea de afaceri din Regatul Unit și-a exprimat în repetate rânduri îngrijorarea cu privire la o ieșire fără acord.
Într-un aviz publicat marți, guvernul a reamintit că, fără un acord, creșterea economiei britanice ar fi în 15 ani cu de la 6,3% până la 9% mai mică decât ce ar putea aștepta țara în cazul rămânerii în UE.
Reprezentanţii Ford Motor au avertizat-o pe Theresa May că vor intensifica pregătirile legate de mutarea producţiei în afara Marii Britanii, în cazul unui Brexit fără acord. Și grupul auto Nissan a decis să renunţe la producerea unuia din cele mai cunoscute modele ale sale, crossoverul X-Trail, la fabrica din Sunderland, în nord-estul Angliei, care este în momentul de faţă principala sa uzină din Europa.
Uniunea Europeană a adoptat o serie de măsuri prin care pregătește terenul pentru un Brexit fără acord. Reglementările cu privire la regimul de vize, transportul aerian și feroviar, autorizațiile pentru pescuit sau bursele Erasmus sunt încă în dezbatere, urmând a fi adoptate în perioada următoare, se arată pe site-ul oficial Comisiei Europene.
Înaintea votului de marți din Camera Comunelor, cancelarul german Angela Merkel a declarat că „Uniunea Europeană a venit cu propuneri clare şi consecvente pentru a răspunde îngrijorărilor Londrei şi a evita un Brexit fără acord”, informează AFP, preluat de Agerpres.
„Dorim o bună relaţie, o ieşire organizată a Marii Britanii şi acum este rândul Parlamentului britanic să ia decizii”, a declarat Angela Merkel în timpul unei conferinţe de presă susţinută alături de omologul său belgian Charles Michel. „Noi am depus toate eforturile”, a adăugat ea.
Ministrul de Interne Carmen Dan a declarat pe 1 martie că România va acorda permise de ședere cetățenilor britanici care sunt înregistrați în acest moment în România pe o perioadă de maxim cinci ani, dacă și Marea Britanie va acționa în același mod, conform principiului reciprocității.
„Pentru România, prioritar este să reuşim să protejăm drepturile cetăţenilor noştri care locuiesc, lucrează sau studiază în Regatul Unit, în cazul în care Marea Britanie va ieşi din UE fără finalizarea unui acord. Peste 430.000 de români locuiesc în Marea Britanie şi Guvernul României are în vedere un set de măsuri pentru protejarea lor. Aceste măsuri sunt bazate pe principiul reciprocităţii, pentru că cetăţenii români din Regatul Unit trebuie să beneficieze de acelaşi drepturi pe care le vor avea cei aproape 2.500 de britanici din România”, a spus Carmen Dan în cadrul unei conferințe de presă.
Barnier și Tusk vorbesc de no-deal după votul parlamentului britanic
„UE a făcut tot ce a putut ca să sprijine ajungerea la un acord de retragere. Impasul poate fi depășit doar în Marea Britanie”, spune negociatorul șef al UE pentru Brexit.
Pregătirile pentru un „no-deal” sunt acum mai importante ca oricând”, a scris Barnier pe Twitter.Context.
„Regretăm rezultatul votului din această seară și sunt dezamăgit că guvernul britanic nu a reușit să asigure majoritatea pentru acordul de retragere convenit de ambele părți în noiembrie”, a spus și purtătorul de cuvând al lui Donald Tusk, președintele Consiliului European, citat de BBC. Acesta a spus că UE a făcut tot posibilul pentru a ajunge la un acord. Șeful Consiliului European avertizează însă, prin purtătorul său de cuvânt, că „având în vedere asigurările suplimentare furnizate de UE în decembrie, ianuarie și ieri, este dificil să vedem ce mai putem face” și arată că, cu doar 17 zile înainte de termenul-limită pentru ieșirea Marii Britanii din UE, votul din această seară a crescut probabilitatea pentru un Brexit de tipul no-deal.
Parlamentul britanic a respins acordul pentru Brexit încheiat de May cu Uniunea Europeană
Parlamentarii britanici au respins acordul pentru Brexit, după ce premierul Theresa May a obţinut modificări „din punct de vedere juridic”, în urma discuţiilor cu UE.
Camera Comunelor a respins acordul cu 391 de voturi împotrivă și 242 pentru, transmite Digi 24.
Votul a fost urmat de discursul premierului Theresa May.
Premierul britanic a spus că schimbările înseamnă că aşa-numita plasă de siguranță menită să evite introducerea unei frontiere stricte cu Irlanda nu poate „să devină permanentă”.
Liderul Partidului Laburs de opoziţie, Jeremy Corbyn, a spus că schimbările nu sunt nici pe departe ceea ce s-a promis.
May a prezidat marţi dimineaţă o şedinţă de guvern, înainte ca moţiunea să fie dezbătută după-amiază în Camera Comunelor şi votată în cursul serii.
Premierul Theresa May i-a implorat pe parlamentari, în timpul dezbaterilor care au avut loc pe parcursul zilei, să susţină acordul retragerii. Însă numeroşi parlamentari care susţin Brexitul și-au exprimat nemulțumirile privind faptul că acordul divorţului ţine ţara prea aproape de UE.
După discuţiile avute cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, luni seară, premierul a spus că „crede cu tărie” că acordul pentru Brexit răspunde îngrijorărilor exprimate de parlamentari.
Unii dintre parlamentari sunt îngrijoraţi că plasa de siguranţă va menţine Marea Britanie într-un acord vamal pe termen nedefinit.
„Parlamentarii au fost foarte clari că plasa de siguranţă trebuia modificată. Astăzi am asigurat schimbări legale. Acum este timpul să fim uniţi, să sprijinim acest acord pentru Brexit îmbunătăţit şi să răspundem dorinţei poporului britanic”, a spus May.
Partidul Unionist Democrat, pe al cărui sprijin se bizuie May în Camera Comunelor, a anunţat că „va analiza textul rând cu rând”, înainte de a decide dacă să îl susţină.
Vorbind alături de May la Strasbourg, Jean-Claude Juncker a avertizat că dacă acordul va fi respins, nu va exista „o a treia şansă”.
Ultima oară când acordul a fost înaintat Parlamentului, în ianuarie, a fost respins cu o marjă istorică de 230 de voturi.
Marea Britanie urmează să se retragă din UE pe 29 martie, în urma deciziei prin referendum a britanicilor, care au votat cu aproape 52% pentru şi 48% împotriva, respectiv 17,4 milioane voturi la 16,1 milioane voturi, la referendumul din 2016.