De același autor
Ca peste tot, și la CNA intruziunea politicului este toxică, strică judecata limpede, frânge coloana vertebrală și duce la situații nefirești.
Chiar dacă sună a cântecel de copii, nu-i de glumit. Parcă niciodată Consiliul Național al Audiovizualului n-a fost mai subjugat intereselor de partid cu anexe mediatice, prin punerea sub protecție a Antenelor lui Felix, cărora li se îngăduie totul: terfelirea interlocutorilor stigmatizați ca dușmani de clasă, prezentarea deformată, mincinoasă, manipulatoare a unor cazuri, dezechilibrul permanent în dezbaterile politice în favoarea USL, negarea adevărului, refuzul de a da rectificări sau ignorarea dreptului la replică și, până la urmă, anularea în bloc a deontologiei jurnalistice și a normelor bunului simț. Cum își permite un organism înființat special pentru a veghea la respectarea Legii Audiovizualului să ignore aceste încălcări flagrante și zilnice ale legii în emisiuni ca Sinteza zilei și altele asemenea din grila Antenei 3?
Simplu: CNA este alcătuit pe baza algoritmului politic, partidele îi nominalizează pe membri adesea dintre clienții politici, iar nu dintre profesioniști. Există și excepții, chiar în Consiliul actual, dar nu suficiente pentru a determina o atitudine fermă și sancțiunile prevăzute de lege. Totul atârnă de un singur vot, pentru o amendă usturătoare sau pentru întreruperea emisiei, sancțiunea majoră. Aflăm acestea din comunicatul semnat de Ioan Onisei – vicepreședinte CNA, Narcisa Iorga, Gelu Trandafir, Mircea Valeriu Deacă, Alexandru Jucan, cei cinci membri CNA care au opinie separată și au făcut public protestul lor față de refuzul majorității useliste a CNA de a sancționa conform legii derapaje grave: „Au fost aduse prejudicii grave de imagine unor persoane și instituții fundamentale ale statului care nu puteau fi reparate din punctul nostru de vedere prin dreptul la replică. Pe de altă parte, publicul a fost privat de formarea unei opinii libere cu privire la faptele prezentate. Ne referim la emisiunile monitorizate și analizate în mai multe rânduri de către plenul CNA în cazurile manifestațiilor de stradă din ianuarie 2012, campaniile duse împotriva unor judecători ai Curții Constituționale și a Curții ca instituție în ansamblul ei, împotriva unor magistrați ai CSM, împotriva ICR și împotriva președintelui României“, se arată în comunicat.
Cele cinci voturi (contra șase) sunt insuficiente pentru a conduce la o decizie de sancționare severă. Din nou se pune întrebarea de ce aceeași lege, aceleași prevederi sunt privite diferit de membrii CNA și de ce se arată clemență dinspre unii și severitate dinspre ceilalți. Ca peste tot, și la CNA intruziunea politicului este toxică, strică judecata limpede, frânge coloana vertebrală și duce la situații nefirești. Toate instituțiile politizate, unde algoritmul politic impune nu doar omul, ci și linia, sunt sortite eșecului, fiindcă nu competența, transparența și judecata onestă contează, ci obediența și plecăciunile. Așa ajunge presa românească în ziarele germane studiu de caz. Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung tocmai stabilea zilele trecute că televiziunile din România au creat un nou gen al presei făcut din propagandă politică, violență verbală, senzațional, calomnie, manipulare şi dezinformare. „Gunoiul politic balcanic în spectacol permanent“, în definiția regizorului Andrei Ujică. Înțelegem mai clar de ce marele artist Dan Grigore și-a dat demisia de onoare din CNA în martie. Ca să nu rămână dreapta judecată spânzurată de un vot. //