De ce trebuie premiați jurnaliștii de investigații

Brîndușa Armanca 29.04.2014
SHARE 2

Premiile rămân o formă de încurajare și un pansament pentru autorii anchetelor jurnalistice cinstite, aflate în afara oricăror intenții nedeclarate, altele decât interesul public.

La începutul lui aprilie 2014, Ambasada SUA a premiat zece personalități feminine pentru cu­rajul lor. Împreună cu Ana Blandiana, Laura Co­druța Kövesi sau Lya Benjamin a fost dis­tinsă și jurnalista Ondine Gher­guț de la cotidianul România li­beră, „un reporter de in­ves­ti­gaţie excepţional care a de­mas­cat reţele infracţionale din politică şi serviciile de in­for­maţii“, cum a argumentat la fes­tivitate Duane Butcher, în­sărcinatul cu afaceri al SUA.

Prin 2010, un alt jurnalist de in­vestigație, Attila Biró, de la Hot­News, care și-a început cariera la Sighet și Cluj, a fost laureatul Premiilor România Cu­rată cu investigația Cum s-a dat de gol o pri­mărie din Bistrița-Năsăud. Daniel Befu, un in­vestigator pursânge care a lucrat o vreme pen­tru Gândul, România liberă și RISE Project, a împușcat premiu după premiu: desemnat „Tâ­nărul jurnalist al anului“ în 2011, premiant la concursul „Superscrieri“, secțiunea reportaj, în 2012, distins cu Marele Premiu și finanțat de Freedom House în programul Supporting In­vestigative Journalism, pare să fi fost un jur­nalist răsfățat al mediilor românești. Ar fi de amintit încă un șir de jurnaliști din Capitală și din provincie care îndrăznesc să zgândăre atot­puternicia baronilor, atunci când aceștia nu sunt și stăpânii absoluți ai presei locale. Însă n-au rămas prea mulți. Premiile rămân o formă de în­curajare și un pansament pen­tru autorii anchetelor jur­na­listice cinstite, aflate în afara oricăror intenții nedeclarate, al­tele decât interesul public. Jur­naliștii amintiți au afirmat în­totdeauna crezuri în care ones­titatea este esențială. „Sunt un ziarist onest, nu fac jo­cu­rile nimănui, doar dreptatea mă însuflețește să scriu“, spune Ondine Gherguț pe blog. La în­trebarea ce n-ar face niciodată ca jurnalist, Attila Biró răspunde așa: „Nu voi scrie la co­man­dă. Nu îmi voi minți cititorii. Nu voi lua șpa­gă“. Daniel Befu, autorul unor dezvăluiri care ar trebui să producă un cataclism în po­litica la nivel înalt, se descrie simplu: „Sunt doar un ziarist care vrea să ridice colțul cor­tinei și să arate ce ascunde de ochii voștri o presă neliberă, care zi de zi vă face agenda, ascunzând de voi ce nu trebuie să știți despre politicieni“. Anchetele sale, postate pe blogul investigațiicenzurate.wordpress.com şi ser­vi­te gratis cu titluri care îți fac părul mă­ciucă, sunt ocolite de presa scrisă, online sau TV. Doar Nașul TV a reprodus câteva dintre an­chetele care dezvăluie afacerile familiei Pon­ta-Sârbu, legăturile transpartinice Ponta-Udrea, rețelele care îi leagă pe Năstase, Voiculescu, Dragnea, Cocoș etc., plimbările de fonduri eu­ropene și de la buget prin firme off-shore și al­tele. În general, însă, sunt ignorate, deci ră­mân fără consecințe. Când diverși politicieni au vrut să cumpere informații de la jurnalist, acesta a folosit unica soluție rezonabilă pen­tru protecția sa: a scris despre asta, spunând: „Befu nu e de vânzare“.

Practica premiilor trebuie continuată și mai ales asociată cu proiecte și granturi. Fiindcă onestitatea, marfă atât de rară azi în mass-media, costă și doare. Ce înseamnă „costă și doare“? Înseamnă riscuri de viață pentru jur­nalist și familia sa, înseamnă potențiale pro­cese de calomnie sau pentru afectarea ima­ginii în care avocatul e pe bani, nu pro bono. Ondine Gherguț a fost amenințată în timpul referendumului și are pe rol procese pentru date din anchetele publicate. Mai înseamnă zi­duri înalte de secretomanie în căutarea sur­selor credibile, verificări riguroase nu doar re­zonabile, autorități abuzive care cred că in­formația este proprietatea lor. Și poate în­semna excluziuni subite, aruncarea la sertar a anchetei, să moară nepublicată, fiindcă in­teresele redacționale sau patronale ar fi de­ranjate de dezvăluiri. Befu declară că simte pe propria piele că i-a deranjat pe boșii din presă. Represaliile n-au întârziat. „Ce are un ziarist la finalul unei zile de muncă? Sem­nătura. În curând vom constata că jurnalistul Befu nici n-a existat pe pământ. A fost doar o închipuire, un abur de trabuc.“ Iar asta doa­re. Doare și costă faptul că jurnalistul de in­vestigație devine adesea incomod și pentru propria breaslă, rămâne fără job, fiind privit ca un ciudat, un apucat care vede peste tot corupție și rețele vinovate, unde politicul e complice cu mafiile și cu mogulii mass-me­dia. Cu orgoliul profesional rănit, se încă­pă­țânează să publice o vreme pe blog, în afara oricărui câștig. Dacă are familie, fie „se cu­min­țește“, abordând chestii simpatice și ne­vi­novate, fie se reprofilează, făcând munci din care să-și poată ține copiii. Și asta doare. Dar măcar scapă viu. Moare doar jurnalismul de investigație în România și, odată cu el, ade­vărurile care așteaptă să fie spuse. //

TAGS:

Comentarii 2

Militaru Mihail-Daniel - 05-03-2014

Din pacate asa e doamna Brandusa!Insa asta se datoreaza sistemului ticalos instaurat de PSD in toate perioadele in care a condus aceasta tara!Sunt sigur ca in toate partidele exista corupti, iar din punctul meu de vedere cei care sunt vinovati sa plateasca!Dar este clar ca cei mai mari ticalosi sunt in PSD, cele mai mari retele de coruptie sunt formate din oamenii lor!Sunt si din alte partide dar capii mari sunt din PSD!Acest partid are coruptia in sange!Dupa parerea mea este o capcana sa credem ca toti politicienii sunt corupti si toti sunt o apa si un pamant!Eu sustin ca nu esta asa!Uitayi-va la judetele din sudul tarii si la cele din Ardeal!Cei din sud traiesc in feudalism, daca nu sclavagism!Sunt rupti de lumea moderna!Baronii locali de acolo, psd-isti i-au tinut si ii tin in continuare in mizerie si intuneric!asta trebuie sa sesizeze jurnalistul de investigatii:diferenta dintre zonele tarii!Este adevarat ca saracia si coruptia sunt peste tot dar in sudul tarii s-a vazut CLAR ce JAF s-a petrecut!Acest fapt in Ardeal nu este posibil!Si acolo sunt corupti dar exista o limita!Se mai respecta legea!Lucrurile astea trebuie explicate oamenilor fiindca ei ii baga pe toti in aceeasi oala dar voteaza cu PSD-ul in masa!Pai daca toti sunt corupti nu mai votezi pe nici unul, dar la noi se intampla altceva!Acesta este un subiect foarte intersant pentru jurnalistii de investigatii!

Răspunde

Cristi Corobana - 04-30-2014

Felicitari jurnalistilor de investigatie. Si multumirile mele. As vrea sa ii ajut mai mult decat citindu-le textele.Dau share pe FB, iar daca ar fi o platforma cu bani in care sa fie publicate articole ,m-as abo na!

Răspunde

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22