De același autor
Tolerarea mahalagismului politic expus în presă compromite jurnalismul ca profesie. Toleranța pe bani transformă mass-media într-o casă de toleranță.
Nu o dată presa a semnalat limbajul inadmisibil folosit de Gigi Becali, europarlamentar (iată una dintre culmile ridicolului românesc), în emisiuni TV și în împrejurări publice, cu presa de față. Jurnaliștii au avut parte din plin de mârlănia sa groasă, venită din educația precară, din opulența imposibil de justificat, dar mai ales din lipsa consecințelor legale: autoritatea statului a cedat intimidată de fișicurile de euroi fluturate ostentativ în văzul lumii. E plin YouTube de astfel de secvențe, iar pe Internet circulă antologii de injurii. Lăsate fără sancțiune, aceste gesturi incalificabile au dat un semnal preluat de politicieni și potentați ai momentului. S-a înțeles că se poate, că e voie, că publicului îi place. Standardul dezbaterii politice a coborât până la genunchiul broaștei, mocirlind spațiul mediatic. Antenele cu întregul trust și OTV cu partidul agățat în coadă și-au făcut din linșajul mediatic grosolan cea mai imundă politică editorială de la reinventarea presei libere, în decembrie 1989.
După ce jurnaliști de la Ziua Veche, Antena 3, Adevărul ș.a. au fost înjurați grosolan, iar unui distins profesor universitar, Radu Carp, i-au fost aduse recent ofense în platoul RTV, la fel liderilor Romani Criss, la fel Monicăi Tatoiu, după ce moderatori și comentatori TV au fost îmbrânciți în emisiuni de sport de Gigi sau scuipați de Giovanni, după ce asociațiile media au condamnat public comportamentul și au cerut comunității jurnalistice să își recapete demnitatea punând embargo pe aparițiile mitocanului, Gigi Becali a continuat să apară peste tot, cu cohorte de reporteri pe urme, întrecându-se să culeagă perlele. Cum se explică interesul maladiv al presei pentru personajul acceptat în lumea politică drept „exotic“ sau „sincer“, cu prețul de a fi dezonorată? Explică Becali însuși vineri, în emisiunea Newsroom de la Realitatea TV, unde a declarat că îl costă 25 de milioane de euro candidatura pe listele PNL. Întrebat de moderatoarea Ema Zeicescu ce vor face liberalii cu banii, Becali a răspuns fără ezitare: „Te cumpără pe tine!“. Becali știe din proprie experiență. Shoppingul practicat cu deșănțare pe piața media, coruperea jurnalismului prin patronii companiilor media însetați de putere, concubinajul cu politicul dornic să controleze cea de-a patra putere în stat la care se adaugă scăderea nivelului de educație a publicului, gustul coborât pentru senzațional, justifică prezența nefastă, dar de nimic întreruptă a lui Becali în mass-media. Nici intervenția Coaliţiei Antidiscriminare, formată din 9 ONG-uri, în apărarea drepturilor omului, care au cerut liderilor USL să retragă sprijinul acestui „politician misogin, homofob şi rasist“, nu i-a impresionat pe liderii USL și nu i-a descurajat pe jurnaliști să-i țină trena.
Fenomenul e contagios, becalismul face pui: Cristian Rizea și-a dat în petic urât în emisiunea Aktualitatea de la B1 TV din 18 octombrie cu un atac imund la adresa deputatei PDL Raluca Turcan, silită să părăsească din decență platoul. „Atacul la persoană este singura soluție“, și-a dezvăluit Rizea crezul politic, binemeritând un șut afară din emisiune. „Nu-l vom mai invita pe Rizea în emisiunile noastre“, s-au solidarizat câțiva jurnaliști împotriva nesimțirii. Robert Turcescu, Nadia Ciurlin de la B1 TV, precum și Paula Rusu de la Realitatea TV au decis să ia atitudine. Tolerarea mahalagismului politic expus în presă compromite jurnalismul ca profesie. Toleranța pe bani transformă mass-media într-o casă de toleranță. Exact cum a dispus europarlamentarul, acum liberal de frunte, Gigi Becali: „O să sugeți voi televizorul“. //