Shopping cu Gigi Becali

Brîndușa Armanca 23.10.2012

De același autor

Tolerarea mahalagismului politic expus în presă compromite jurnalismul ca profesie. Toleranța pe bani transformă mass-media într-o casă de toleranță.

Nu o dată presa a semnalat limbajul inad­mi­si­bil folosit de Gigi Becali, europarlamentar (ia­tă una dintre culmile ridicolului românesc), în emisiuni TV și în împrejurări publice, cu presa de față. Jurnaliștii au avut par­te din plin de mârlănia sa groa­să, venită din educația pre­ca­ră, din opulența imposibil de justificat, dar mai ales din lip­sa consecințelor legale: au­to­ritatea statului a cedat in­ti­midată de fișicurile de euroi flu­turate ostentativ în văzul lumii. E plin YouTube de ast­fel de secvențe, iar pe In­ter­net circulă antologii de inju­rii. Lăsate fără sancțiune, aceste gesturi in­calificabile au dat un semnal preluat de po­li­ticieni și potentați ai momentului. S-a înțeles că se poate, că e voie, că publicului îi place. Stan­dardul dezbaterii politice a coborât până la genunchiul broaștei, mocirlind spațiul me­diatic. Antenele cu întregul trust și OTV cu par­tidul agățat în coadă și-au făcut din lin­șa­jul mediatic grosolan cea mai imundă politică editorială de la reinventarea presei libere, în decembrie 1989.

După ce jurnaliști de la Ziua Ve­che, Antena 3, Adevărul ș.a. au fost înjurați grosolan, iar unui distins profesor uni­ver­si­tar, Radu Carp, i-au fost adu­se recent ofense în platoul RTV, la fel liderilor Romani Criss, la fel Monicăi Tatoiu, du­pă ce moderatori și co­men­tatori TV au fost îmbrânciți în emisiuni de sport de Gigi sau scuipați de Giovanni, după ce asociațiile me­dia au condamnat public comportamentul și au cerut comunității jurnalistice să își re­ca­pe­te demnitatea punând embargo pe aparițiile mitocanului, Gigi Becali a continuat să apară peste tot, cu cohorte de reporteri pe urme, întrecându-se să culeagă perlele. Cum se ex­plică interesul maladiv al presei pentru per­so­najul acceptat în lumea politică drept „exotic“ sau „sincer“, cu prețul de a fi dezonorată? Ex­plică Becali însuși vineri, în emisiunea News­room de la Realitatea TV, unde a declarat că îl costă 25 de milioane de euro candidatura pe listele PNL. Întrebat de moderatoarea Ema Zeicescu ce vor face liberalii cu banii, Becali a răspuns fără ezitare: „Te cumpără pe tine!“. Be­cali știe din proprie experiență. Shoppingul practicat cu deșănțare pe piața media, co­ru­perea jurnalismului prin patronii companiilor me­dia însetați de putere, concubinajul cu po­liticul dornic să controleze cea de-a patra pu­tere în stat la care se adaugă scăderea ni­ve­lului de educație a publicului, gustul coborât pentru senzațional, justifică prezența nefastă, dar de nimic întreruptă a lui Becali în mass-me­dia. Nici intervenția Coaliţiei Antidis­cri­mi­na­re, formată din 9 ONG-uri, în apărarea drep­tu­ri­lor omului, care au cerut liderilor USL să re­tragă sprijinul acestui „politician misogin, ho­mo­fob şi rasist“, nu i-a impresionat pe li­derii USL și nu i-a descurajat pe jurnaliști să-i țină trena.

Fenomenul e contagios, becalismul face pui: Cris­tian Rizea și-a dat în petic urât în emi­si­u­nea Aktualitatea de la B1 TV din 18 octombrie cu un atac imund la adresa deputatei PDL Ra­lu­ca Turcan, silită să părăsească din decență pla­toul. „Atacul la persoană este singura so­luție“, și-a dezvăluit Rizea crezul politic, bi­nemeritând un șut afară din emisiune. „Nu-l vom mai invita pe Rizea în emisiunile noas­tre“, s-au solidarizat câțiva jurnaliști îm­po­triva nesimțirii. Robert Turcescu, Nadia Ciurlin de la B1 TV, precum și Paula Rusu de la Re­al­i­tatea TV au decis să ia atitudine. Tolerarea mahalagismului politic expus în presă com­pro­mite jurnalismul ca profesie. Toleranța pe bani transformă mass-media într-o casă de to­leranță. Exact cum a dispus euro­par­la­men­tarul, acum liberal de frunte, Gigi Becali: „O să sugeți voi televizorul“. //

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22