De același autor
A anticipa evoluțiile și consecințele imediate și pe termen lung ale scandalului Ponta este o întreprindere riscantă.
„Cea mai importantă valoare a partidului nostru este solidaritatea“, ne-a comunicat duminică, într-o conferință de presă, Rovana Plumb, președintele Consiliului Național al PSD. În alte circumstanțe s-ar fi vorbit despre integritate, despre „justiția care trebuie trebuie lăsată să se pronunțe“. Acum însă miza este mult prea mare, așa că s-a renunțat total la astfel de dantelării de discurs. Important era ca mesajul să fie receptat, fără niciun fel de nuanțe, de către întregul activ de partid, de către aliați, dar și de către adversarii din zona politică sau din instituțiile implicate în confruntare – DNA, Înalta Curte, poate și SRI (!?). Asta înseamnă că PSD este decis să se implice în perioada următoare într-un război pe față, fără menajamente, cu două obiective majore: 1) salvarea guvernării, ceea ce înseamnă automat și apărarea lui Victor Ponta; 2) limitarea severă a capacității de acțiune a structurilor cheie din zona sistemului de justiție, percepute drept un pericol letal la adresa partidului și liderilor săi până la cel mai înalt nivel (Dragnea, Ponta).
Pentru a înțelege la ce ar trebui să ne așteptăm, e suficient să ne reamintim ce s-a întâmplat cam la aceeași vreme, în 2012, când a fost dezvăluit plagiatul primului ministru: au fost desființate și reînființate comisii de evaluare, s-au făcut intervenții om cu om în sistemul academic pentru a descuraja reacțiile critice, au fost scoase chiar siguranțele de la tabloul electric pentru a împiedica publicarea raportulului pe acest subiect al unei comisii de specialitate. E drept, la acea vreme, frontul pro-Ponta era mult mai solid. „Vechii liberali“ luptau atunci cot la cot cu pesediștii, în USL, apărându-l pe primul ministru.
Cam de același gen de lucruri și discursuri vom avea parte și acum. Dar contextul e mult mai complicat. Sigur, putem merge pe varianta că demersul DNA nu trebuie privit în cheie politică. Însă trebuie să fii naiv să-ți imaginezi că totul este atât de simplu. Asta nu înseamnă în niciun caz că Victor Ponta este acuzat pe nedrept. Sau că nu ar trebui ca el să-și dea demisia. Mai ales pentru că, în mod normal, ar fi trebuit să ia această decizie și în trecut, după dezvăluirea plagiatului și din cauza neregulilor grave de la alegerile prezidențiale din diaspora.
Există două mari perspective asupra subiectului. Care, de altfel, nu se exclud reciproc. Prima, pe care PSD a și pedalat masiv: chemarea lui Victor Ponta la DNA a coincis cu ziua în care a fost depusă moțiune de cenzură inițiată de PNL. Prin urmare, spun pesediștii, e clar că opoziția a manevrat împreună cu DNA (se face, desigur, trimitere și la președinte, dar cu destulă „delicatețe“, ceva ce merită subliniat!) pentru a forța aprobarea unei moțiuni de cenzură care pleca din start fără niciun fel de șansă. Mesaj care a fost transmis, în engleză, și „către partenerii externi și corespondenții de presă străină“.
A doua interpretare este aceea că asistăm la un răspuns în forță din partea uneia dintre structurile fanion ale sistemului de justiție împotriva ofensivei tot mai susținute a actualei puteri pentru limitarea substanțială în plan legal a instrumentelor esențiale în lupta anticorupție. Dacă e adevărat, evident, nimeni nu va recunoaște asta vreodată!, atunci e vorba de o acțiune care presupune și destule riscuri. Pentru că, dacă demersul eșuează, s-ar putea ajunge în final la ceea ce The Economist se teme că ar putea fi „o gripare a întregii campanii anticorupție, ca urmare a acțiunilor întreprinse de Victor Ponta pentru a se salva politic“.
A anticipa evoluțiile și consecințele imediate și pe termen lung ale scandalului Ponta este o întreprindere riscantă. De la o zi la alta, apar elemente noi. Mai sunt și destule necunoscute. De exemplu, nu știm foarte clar dacă există sau nu presiuni externe. Deocamdată, aflat în vizită în România și Bulgaria, Frans Timmermans, prim-vicepreședinte al Comisiei Europene, a fost extrem de rezervat asupra subiectului. „Nu văd niciun motiv pentru care CE ar trebui să se exprime asupra acestui caz specific.“ Și nu este deloc exclus ca și celelalte capitale occidentale importante să rămână într-o expectativă prudentă. Unul dintre motive este probabil acela că perspectiva unei instabilități politice într-o regiune cu crize multiple în derulare (Macedonia, Grecia, Ucraina), cu o Rusie agresivă, nu este tocmai apetisantă.
Deocamdată, e limpede că PSD se va aduna, cel puțin până la moțiune, în jurul lui Victor Ponta și că va recurge la toate manevrele posibile în parlament pentru a bloca solicitarea de demarare a anchetei pentru cealaltă acuzație, privitoare la conflictul de interese în relația cu Dan Șova. Pe termen mediu însă, poziția primului ministru nu este nici pe departe atât de solidă. Pe moment, PSD nu are alternativă la conducerea partidului, iar prin plecarea lui Victor Ponta ar pierde și guvernarea. Dar vulnerabilitățile acestuia sunt evidente. E greu de crezut că el mai poate fi văzut drept un lider de cursă lungă.
Dar mai important e probabil altceva. Dacă, totuși, PSD traversează cu bine criza, e de așteptat ca demersurile sale de subminare, în toate planurile, a instrumentelor cheie ale luptei anticorupție să se accelereze și să fie mult mai tranșante, chiar ignorând criticile externe. Se va considera că problemele în justiție cu care se confruntă partidul la vârf impun reacții excepționale, indiferent de costuri.