"Eternul Gusa" si "fascinantul Constantinescu"

Andrei Cornea 08.09.2006

De același autor

La inceput Dumnezeu a facut lumina! Apoi am venit noi: s-a facut ceata, care s-a indesit mereu. Si, intre timp, asteptand sa vina noaptea, mai consumam o barfa lunga cat toata creatiunea! Iata, in rezumat, cum pare a decurge tema "deconspirarii" la romani.

Avem o lege, dar vrem s-o schimbam inainte macar de a o respecta. Ce garantii sunt ca o vom respecta pe urmatoarea? Nici de unele. Vrem sa desfiintam sintagma "politie politica". De acord, dar ce vom pune in loc? Cum va fi definita "colaborarea"? Semnarea unui angajament? De acord din nou, dar ce ne facem cu cei care au refuzat apoi sistematic sa se achite de obligatiile "patriotice", de a servi informatii "in mod organizat si conspirat" (dupa cum suna formula standard)? Nu pot fi pusi in aceeasi oala cu ceilalti care au servit cu constiinciozitate, desi nu negam ca au gresit si primii. Dar aceia - persoane importante ori chiar simpli membri PCR - care nu aveau angajamente, dar turnau direct la marii sefi sau la biroul de partid? In ce formula juridica vor fi ei cuprinsi? Nimeni nu pare a o sti, dar sigur e ca d-l Marius Oprea vrea sa schimbe legea.

Unii au venit cu propunerea stupida (daca nu perversa) sa se publice pe Internet toate dosarele politicienilor (sau ale persoanelor publice), astfel incat CNSAS sa nu mai aiba rolul de a judeca vinovatii, ci doar de a arhiva dosare, lasand "zeul" public sa decida, ca el stie mai bine. Trec peste imposibilitatile legale, dar am convingerea, citind dosarul "Dana", ca o mare parte a "zeului", mai ales june, nu va intelege deloc de ce a fost victimizata Mona Musca, asa ca ei vor fi gata sa "achite" o persoana agreabila atunci si acum, care, aparent, nu si-a facut decat datoria fata de stat si natiune, de cadru didactic responsabil, de a iscodi viata studentilor greci din Timisoara anilor 70. Si cred chiar ca asa se va intampla, cand li se va cere parerea la vot. Atunci cand nivelul general de instructie a tinerilor scade vertiginos, cand cunostintele mai serioase de istorie, de cultura generala, ba si de logica au devenit, chiar si printre studenti, raritati, cum oare isi vor da seama ei ca mult invocatul patriotism si apararea statului, aduse ca justificare acum de Mona Musca, de ierarhi ai Bisericii, de politicieni, precum Dan Voiculescu, de jurnalisti, precum Rosca Stanescu, etc., erau doar o abila si ticaloasa "conspirare" a national-comunismului, in cursa caruia au cazut, in diferite modalitati (si uneori nu chiar involuntar), atatia romani in anii 60 si 70? (Notez aici ca, citind dosarul "Dana", n-am gasit cuvintele "socialism" sau "partid", iar cuvantul "comunist" apare, in mod ironic, numai in legatura cu studentii greci pe care "Dana" ii tragea de limba.)

A amesteca totul - iata la ce ne pricepem bine, atunci cand nu putem gandi clar. Fiindca nu putem. Cui folosesc asemenea exagerari? Femeii de serviciu - nu stiu. Desigur insa ca generalului Plesita sau colonelului Merce - le folosesc.

Dosarele vin pe rand, in calupuri - ba politicieni, ba jurnalisti, ba preoti. Masinatiunea lui Basescu - se tipa. Dar macar vin, pe cand, pana acum putina vreme, domnea dulcea pace. Adrian Nastase, care avusese grija sa nu se treaca de "linsul dosarelor" la CNSAS, acum e un bine platit analist politic. Nimeni nu-l mai vorbeste de rau. Pe de alta parte, se spune ca mai sunt dosare ale ofiterilor de informatii acoperiti, prezenti, ni se spune, si in presa. Splendida gaselnita! Despre respectivii nu putem afla nimic, nici da, nici ba, de parca ei ar fi "lucrul in sine" al lui Kant. Asadar, liber la orice fel de supozitii, la toate suspiciunile imaginabile. Daca cineva a calatorit in strainatate in anii aceia - e suspect. Daca a mai si publicat altceva in afara de omagii - e si mai suspect. Iar daca cumva n-are dosar de informator, nici atunci n-a scapat, caci de unde stim noi ca nu e ofiter acoperit, mai ales daca nu ne-a placut politica sa de dupa 1990? Poate ca e sau a fost si spion, poate ca e teleportat dintr-un univers paralel. Poate In particular, constatam ca sofismul transformarii unei simple conjecturi in certitudine e intrebuintat chiar si de un fost disident, bolnav de frustrari, impotriva altui fost disident, intr-un cotidian central condus de un declarat fost colaborator al Securitatii! Babilonul e un model de ordine pe langa toate astea! Deocamdata, o presa iresponsabila n-a facut decat sa creeze un sindrom al suspiciunii generalizate si al conspirationismului fara limite care te justifica minunat, indiferent daca ai sau nu dovezi.

Dar ca sa ne simtim totusi inseninati - avem nevoie - ne sunt plimbate la televiziuni si doua personaje care nu pot decat sa ne bine dispuna: sa le numim "eternul Gusa" si "fascinantul Constantinescu". "Eternul Gusa" e pozitiv, tonic, bine dispus, dar nu fara periodice accente de virila energie. Atunci devine solemn si declara, pretinde, cere, voieste cu orice pret "reforma morala" a clasei politice. Dar, cand e intrebat de unde are cutare informatii "de dosar" despre cutare politician, face cu ochiul hoteste si spune: "de la surse"! Cu alte cuvinte: cel care condamna vechile "surse", fiindca au turnat, utilizeaza acum noi "surse" care toarna la fel de bine, ba chiar ilegal. Iar daca "reformatorul moral" va sustine ca a turna la Secu e una si a turna la "Gusa" (sau in presa democrata) e alta, ii vom spune ca "moral" tocmai asta inseamna: sa nu faci raul in nici un fel. Caci circumstantieri, explicatii etc. se pot oricand gasi, ca si cuvinte frumoase care sa acopere mizerii prea omenesti.

Cat despre "fascinantul Constantinescu", acesta lupta in stilul isteric: ochii injectati, vorbirea sacadata si frenetica; voieste, vrea, pretinde, cere un singur lucru, dar important: capul lui Basescu (pe care "eternul Gusa" l-a mai iertat intre timp). In absenta capului, macar dosarul, caci stie sigur ca actualul presedinte a fost informator, sau mai rau, desi fostul presedinte n-a vazut dosarul fatidic. De ce oare n-a frunzarit dosarul asta pe vremea cand locuia la Cotroceni si cand Costin Georgescu si Catalin Harnagea erau sefii serviciilor, de el insusi pusi acolo, nu intelege nimeni. Si totusi, e chemat in continuare sa comunice aceleasi adevaruri fundamentale. Pesemne ca are rating bun, cum nu ma indoiesc ca are si "eternul Gusa".

Asta spune totul: "deconspirarea Securitatii" e, pana la urma, in "eterna si fascinanta Romanie", o intortocheata chestiune de rating.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22