De același autor
Republicanii controlează Casa Albă, Curtea Supremă, Congresul, legislativele a 32 de state și au 33 de guvernatori. Dar la un an după victoria lui Trump („Ziua Bastiliei noastre“, spune Steve Bannon) unde este substanța acestei supremații?
Conservatorii naționaliști pot să arate spre retragerea din „TPP–ul globalist“ și acordul climatic de la Paris. Republicanii tradiționali vor justifica înțelegerea faustiană cu Trump, invocând dereglementarea economică sau nominalizările conservatoare pentru Curtea Supremă și Cabinet. Dar, pentru trumpistul naționalist, zidul rămâne neconstruit. Iar pentru conservatorul statului minimal, marile programe asistențiale arată mai sigure ca niciodată. De ce o revoluție republicană - fie în versiunea naționalistă sau libertariană – nu a avut totuși loc?
Partizanii arată cu degetul spre o cabală de țapi ispășitori („fake news“, „democrații obstrucționiști“ sau „statul profund“), dar mare parte din vină o are Trump însuși. După cum explică Yuval Levin, președintele Trump este condus doar de „dorința de a se pune pe sine în centrul conștiinței și al atenției noastre naționale“. El savurează lupta, dar accentul lui cade pe probleme culturale tangențiale, nu pe politici publice. Într-o cultură politică în care președintele trebuie să-și folosească platforma pentru a trece o legislație controversată, Trump arată lene și indiferență. Numai că, în loc să-și asume un profil mai liniștit, nesfârșitele sale comentarii care dezbină ocupă spațiul potențialilor aliați. Efectul este acela că, într-un Congres cu majorități republicane pe muchie, a distrus orice speranță de colaborare susținută cu democrații moderați.
Dar legislatorii republicani nu pot scăpa de vină. Să luăm problema asigurărilor de sănătate. Sondajele au arătat că planurile de înlocuire a sistemului Obamacare se bucură de o aprobare cuprinsă între 10 și 25%. Republicanii au amplificat fiecare eșec de care s-au lovit în acest demers: lipsa sprijinului bipartizan, distorsionarea mesajului sau timpul scurt lăsat deliberării. Estimările nonpartizane asupra pierderilor majore în acoperirea asigurărilor de sănătate au fost respinse ca necinstite și părtinitoare. În cele din urmă, trei voturi cheie ale senatorilor republicani moderați au pus capăt eforturilor de două ori.
În timp ce reforma fiscală conservatoare e mult mai probabilă, sondajele nu arată un apetit public pentru reducerile de impozite pentru cei bogați și corporații. Din 2008, alegătorii s-au întors în general către republicani ca o reacție la aroganţa democraților, în special pe dimensiunea problemelor culturale. Dar această schimbare de direcție era departe de a reprezenta o îmbrățișare a agendei lui Paul Ryan & Co.
Însă nici măcar nepopularitatea unei agende nu poate explica lipsa de rezultate, pentru că și minoritățile politice disciplinate pot adopta programe. Mult mai importantă este stagnarea, depresia intelectuală a dreptei americane. Un studiu recent făcut de Pew Research arată, de asemenea, că GOP este mai puțin un singur partid, cât o coaliție de partide, cu multiple facțiuni, care au opinii divergente pe chestiunea inegalității, a politicii externe, a impozitelor, sărăciei și imigrației.
Spre deosebire de luptele interne ale democraților, clivarea republicanilor pe probleme esențiale, precum natura capitalismului american, a puterii globale și identității naționale este fondatoare. Mișcarea conservatoare, scrie Bill Kristol, a degenerat într-un „republicanism zombie“, reluând soluțiile depășite din epoca Reagan, în timp ce noua aripă trumpistă încearcă să aprindă resentimentele culturale albe, în loc să umple vidul. Până când conservatorismul tradițional nu va răspunde noului moment populist al Americii, Partidul Republican va rămâne impotent ca forță de guvernare.
Ineficient și paralizat, Partidul Republican de astăzi „nu a învățat nimic și nu a uitat nimic“. Lipsa de popularitate a celor mai agresive politici ale Administrației Trump ar trebui să-i convingă pe Bannon și pe susținătorii săi că triumful surprinzător al președintelui în alegeri nu a fost o consecință a îmbrățișării pe scară largă a naționalismului de tip Breitbart, ci a faptului că alegătorii nonideologici din anumite state cheie l-au sprijinit pe Trump cu prudență și neliniște. Între timp, tot sezonul electoral de anul trecut ar trebui să arate establishmentului GOP că fractura economică și socială a Americii moderne face neoliberalismul economic nereformat tot mai greu de susținut.
Din păcate, victoria electorală le-a permis ambelor părți – atât lui Trump, cât și republicanilor din Congres – să-și accelereze propriile patologii. Până când înfrângerile din 2018 și 2020 vor forța un moment al adevărului și confruntarea cu fanatismul demagogilor și cel al clasei donatorilor, America trebuie să aștepte revenirea unui nucleu de centru-dreapta competent și necorupt moral.