De același autor
Ne-a fost dat săptămâna trecută să asistăm la scene bizare în Piața Victoriei, unde sindicaliștii din sănătate și poliție au protestat împotriva partidului pe care îl votaseră cu două mâini în decembrie 2016, dar pe care astăzi îl acuză de minciună.
Potrivit calculelor Confederației Cartel ALFA, organizatoarea protestelor, salariile bugetarilor ar putea să scadă dacă guvernul va transfera integral plata CAS și CASS în sarcina angajatului. Astfel, din mărirea salarială de 25% promisă de guvern prin Legea salarizării, se vor deduce 22,75%, cât reprezintă aceste contribuții, ceea ce anulează practic această mărire și le dă dreptate: 1) fostului ministru Viorel Ștefan, care avertizase că salariile bugetarilor nu pot crește cu mai mult de 3%; 2) tuturor economiștilor care au spus că legea este inaplicabilă ca atare și 3) liderului sindical Bogdan Hossu, care a reclamat de la bun început lipsa de transparență și de consultări în procesul de elaborare a legii.
Ideea transferului contribuțiilor sociale în sarcina angajatului a apărut prin aprilie, când PSD a înțeles că bugetul nu poate suporta impactul de 63 de miliarde de lei al măririlor promise până în 2022. Prin introducerea acestui transfer, impactul bugetar scade la 42 de miliarde până în 2022, ceea ce îi ușurează munca ministrului Ionuț Mișa, cu prețul năruirii visurilor de prosperitate ale celor care au crezut orbește în PSD. Mai precară însă decât situația bugetarilor este cea a angajaților din sectorul privat: teoretic, ei s-ar putea trezi cu veniturile diminuate substanțial, dacă patronii nu le măresc salariul brut cu procentul care acoperă sarcina fiscală a angajatorului. Deși guvernul susține că va propune o soluție legislativă în acest sens, toți știm că ea este incertă și contestabilă din punct de vedere constituțional, reprezentând o ingerință a statului într-un contract privat. Logica economică sugerează însă că în sectorul privat se va ajunge la o înțelegere între patron și angajat. În schimb, în sectorul public incertitudinile sunt accentuate de câteva aspecte despre care se vorbește prea puțin, cum ar fi, de pildă, sporurile, care vor fi, se pare, incluse în salariul brut și deci impozitate, și bonurile de masă, care vor fi înlocuite cu două norme de hrană acordate înainte de Crăciun, ceea ce liderii sindicali știau, potrivit Liei Olguța Vasilescu, dar au uitat să le spună și membrilor de sindicat.
Deși situația tuturor angajaților a devenit problematică, liderul PSD Liviu Dragnea îi îndeamnă pe toți să fie bucuroși: este adevărat că pentru unii veniturile se vor diminua, deși salariile lor (brute) vor crește, a admis el cu cinism; în schimb, ei vor plăti contribuții mai mari pentru pensii și se vor bucura de mai mulți bani la bătrânețe! Ce să zicem, mare trebuie să fie bucuria unei familii tinere cu doi copii de școală și rate la bancă! Iar dacă ne gândim bine, nici măcar perspectiva unei pensii generoase nu este sigură, pentru că: 1) din contribuțiile plătite astăzi se finanțează pensiile aflate în plată la această oră, nu cele viitoare, și 2) nu se știe ce prevede noua Lege a pensiilor, în afară de recalcularea tuturor pensiilor și revizuirea condițiilor de vechime în muncă, ambele confirmate de domnul Dragnea și de doamna Vasilescu.
Ceea ce nu spune însă Liviu Dragnea, dar spune CursDeGuvernare.ro este că, pentru ca veniturile să nu se prăbușească de la 1 ianuarie 2018, guvernul trebuie să mai adopte două măsuri esențiale: reducerea totalului contribuțiilor de la 39,2% la 35% și diminuarea impozitului pe venit de la 16 la 10%. Se pare, totodată, că guvernul nu a garantat că va putea aplica alte două măsuri din programul de guvernare: creșterea salariului minim brut la 2.000 de lei și neimpozitarea veniturilor sub 2.000 de lei.
Dar nu era oare programul de guvernare sacrosanct? - veți întreba. Poate, dar, precum egalitatea din cunoscuta fabulă, „nu pentru căței“. Un partid condus de impostori, de semidocți și de corupți nu este interesat decât de propria clientelă, nicidecum de bunăstarea tuturor cetățenilor, iar promisiunile PSD nu au avut drept scop decât să cumpere îngăduință pentru planul de subordonare a justiției față de interesele penalilor, după principiul „lăsați-ne să furăm, ca să vă dăm și vouă ceva“.
În ciuda protestelor sindicale, acest plan este pe cale să reușească. Nu este însă lipsit de interes faptul că „reacțiunea“ la politica promovată de Conu’ Liviu provine acum din interiorul propriului electorat și ar putea să prindă puteri pe măsură ce prețurile și inflația vor crește. Ca să nu mai spunem că tocmai un partid social-democrat este cel care adoptă o măsură ostilă angajaților, adică trece integral pe umerii lor plata contribuțiilor sociale, ceea nu se întâmplă în nici una dintre cele 120 de țări în care există un sistem de securitate socială dezvoltat. Confederația Europeană a Sindicatelor a cerut, de altfel, Comisiei Europene să oprească această inițiativă a Guvernului Tudose, care, potrivit secretarului general al CES, Luca Visentini, „încalcă în mod clar spiritul, textul şi jurisprudenţa a două instrumente europene importante: Codul European de securitate socială și Carta Socială Europeană revizuită“ (CursDeGuvernare.ro). Să nu ne mirăm deci dacă PSD va lansa o nouă șarjă la adresa Bruxellesului, care, nu-i așa, vorbește o limbă necunoscută Guvernului Tudose și vrea răul României. Dar poate cineva să le facă românilor mai mult rău decât le face acum Liviu Dragnea? Doar cei care se bucură că le scad veniturile, deși le cresc salariile, ar putea crede așa ceva.