Pe aceeași temă
Protocolul care va permite constructia unei moschei in Bucuresti, va fi parafat astazi intre Secretariatul de Stat pentru Culte si Muftiatul Cultului Musulman din Romania, anunta Digi24, conform Hotnews. Intrebat care sunt motivele care stau la baza aprobarii construirii acestei moschei, Victor Opaschi, secretarul de stat pentru Culte, a declarat ca e vorba de o datorie istorica.
Lacasul de cult va avea o capacitate de circa 1.000 de locuri, un parc pentru copii, o fantana arteziana si un loc de ablutiune (spalare) si o sala de clasa pentru maxim 20 de copii care doresc sa studieze abecedarul religiei musulmane. Muftiul Iusuf Murat spune ca initial a propus ca moscheea sa fie finantata de statul turc, costurile ridicandu-se la circa 1 milion de euro, insa daca nu se doreste acest lucru statul roman poate da bani pentru edificiu.
La sfarsitul lunii mai, Guvernul a dat in folosinta gratuita un teren, cu o suprafata de peste 11.000 de metri patrati, pe bd. Expozitiei, si o valoare de aproape 4 milioane de euro, catre Muftiatul Cultului Musulman din Romania in vederea construirii unei moschei, decizia starnind numeroase controverse.
CITITI SI: Muftiul Muurat Iusuf ii cere lui Basescu sa nu implice cultul musulman intr-un conflict politic
Numarul musulmanilor din Bucuresti s-a dublat in ultimul an
Bucureştiul şi-a dublat aproape numărul de musulmani, în ultimii ani aici ajungând să trăiască aproape 10.000 persoane de această religie. Circa jumătate dintre ei sunt cetăţeni străini, veniţi cu afaceri, la studii, prin căsătorii sau cu alte interese. În Capitală nu există decât 4 mici moschei, cum este cea din Piaţa Eroii Revoluţiei.
Pentru ajutorarea nevoiaşilor, în centrul musulman va funcţiona şi o cantină socială în care vor fi primite persoane aflate în dificultate, indiferent de religia pe care o au. Capacitatea aşezământului social va fi de 100 persoane, putând fi extinsă. Tot în centru vor fi amenajate spaţii de cazare pentru profesorii şi invitaţii din ţară şi de peste hotare.
Finantarea constructiei, asigurata de Turcia
Muftiatul aşteaptă unde verde de la edilii Capitalei pentru a începe şantierul de pe Bulevardul Expoziţiei. „Era necesar în Bucureşti un asemenea proiect. Este un dar pentru comunitatea musulmană, care arată cât de mult însemnăm pentru România, ţara noastră.Sprijinul primit ca minoritate este o dovadă a democraţiei“, consideră liderul comunităţii.
Investiţia trebuie demarată în 3 ani pentru a păstra terenul atribuit în folosinţă gratuită pe o perioadă de 49 ani. Fondurile vor fi asigurate de statul turc, care va acoperi costurile estimate a ajunge la 3 milioane euro. „Sprijinul financiar al Turciei este nepreţuit şi facem un apel către ambasadele islamice să susţină activităţile derulate de Muftiatul Cultului Musulman. România este un spaţiu al păcii, iar musulmanii din România sunt buni cetăţeni români şi europeni“, asigură muftiul Iusuf Murat.
Un astfel de centru musulman există şi în alte capitale europene, cum ar fi Londra insa la Bucuresti „moscheea în sine va fi cea mai mare dintr-o capitală a Europei, exceptând Istanbulul. Iar terenul pe care a fost construit centrul din Londra a fost cumpărat de comunitatea musulmană, pe când terenul din Bucureşti este dat comunităţii de către Guvern, ceea ce este un gest de o puternică semnificaţie“, arată muftiul Iusuf Murat.