„Dacă libertatea înseamnă ceva, înseamnă dreptul de a le spune oamenilor ceea ce nu vor să audă” (George Orwell)
Alexandru LazescuFostul președinte american a fost întruchiparea unei filosofii politice împărtășite de cei care și-au imaginat lumea așa cum și-ar dori ei să fie, nu cum este în realitate.
Alexandru LazescuAbordările UE în privința tehnologiilor de vârf precum inteligența artificială îi diminuează șansele de a rămâne un actor global semnificativ și anunță fricțiuni cu noua administrație Trump.
Alexandru LazescuAscensiunea dreptei populiste din Europa, mai ales după victoria lui Trump în America, va obliga probabil partidele tradiționale de dreapta să renunțe la „cordonul sanitar” cu care operează în prezent.
Alexandru LazescuDupă alegerile de duminică, României îi va fi și mai greu să navigheze într-un climat extern dificil, cu tensiuni transatlantice și în interiorul UE și un balans complicat între Washington și Bruxelles.
Alexandru LazescuCriza din Germania este una structurală, trebuie văzută în contextul crizei profunde multiple, economice, politice, societale, de securitate cu care se confruntă întreaga Uniune Europeană.
Alexandru LazescuPutin a folosit reuniunea pentru a arăta Vestului că e departe de a fi izolat; va fi transformat BRICS într-o structură anti-occidentală sau va rămâne doar un actor distinct într-o lume multipolară?
Alexandru Lazescu„Pactul global pentru Viitor” este doar un exercițiu de PR al unei organizații mamut disfuncționale care se dovedește incapabilă să gestioneze tensiunile geopolitice explozive cu care ne confruntăm.
Alexandru LazescuSuccesele tactice remarcabile ale Israelului din ultima vreme lasă însă deschisă rezolvarea problemei de fond a amenințării reprezentate de Iran, o țară care în curând va deveni putere nucleară.
Alexandru LazescuDacă vrem să înțelegem cu adevărat noua dinamică politică din spațiul occidental, trebuie să ieșim din capcana etichetelor superficiale și a „pericolelor existențiale la adresa democrației”.
Alexandru LazescuRetorica punitivă împănată cu comandamente înalte este selectivă: vizează doar intervenția Israelului în Gaza, nu și drame umane mult mai grave din țări ca Yemen, Sudan, Iran sau Coreea de Nord.
Alexandru LazescuChina lucrează pentru decuplarea UE de Statele Unite și subminarea unității Uniunii prin cultivarea unor țări privilegiate, prin intermediul cărora vrea să dinamiteze demersurile ostile la adresa sa.
Alexandru LazescuRezultatul acestei „viziuni grandioase” va fi fragmentarea Vestului, adică exact ceea ce își dorește redutabilul front antioccidental coagulat în jurul Rusiei și Chinei.
Alexandru LazescuRezultatul acestei „viziuni grandioase” va fi fragmentarea Vestului, adică exact ceea ce își dorește redutabilul front antioccidental coagulat în jurul Rusiei și Chinei.
Alexandru LazescuCriticii interzicerii TikTok se tem că se deschide calea pentru măsuri similare pe plan intern; susținătorii inițiativei spun că aplicația oferă tinerei generații un drog digital „Made in China”.
Alexandru LazescuRevolta față de o elită cu ale cărei valori nu se identifică explică de ce mulți americani intenționează să-l voteze pe Donald Trump.
Alexandru LazescuKlaus Iohannis pare să se încadreze bine în grila de criterii pentru poziția de secretar NATO într-un moment extrem de complicat pentru Occident; e greu de spus dacă are și calitățile necesare.
Alexandru LazescuScandalul Gemini ilustrează felul în care algoritmi condiționați ideologic ar putea lua decizii cu impact major asupra vieții noastre curente, practic fără posibilitate de recurs.
Alexandru LazescuProblema nu este interviul în sine, ci faptul că o parte semnificativă a electoratului american tinde să-l creadă mai degrabă pe Putin decât ceea ce spune administrația Biden.
Alexandru LazescuRăzboaiele mondiale au avut ca punct inițial conflicte regionale, cum sunt cele din Ucraina și Gaza, nu a fost un mega-conflict global de la început.
Alexandru LazescuRetorica de la show-ul anual de la Davos ilustrează perfect un fenomen descris de Thomas Sowell: „În ultimele trei decenii, Occidentul a renunțat la ceea ce mergea bine în favoarea a ceea ce suna bine”.
Alexandru Lazescu
Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]
Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social
Abonamente interne cu
expediere prin poștă
45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an
Abonamente interne cu
ridicare de la redacție
36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an