Pe aceeași temă
Cultura nu doar ne unește, eu fiind liberal, iar tu, social-democrat; cultura ne și definește, pe dedesubtul ideologiilor și în afara ariei lor specifice. Înainte de a lua o anumită culoare politică, fiecare dintre noi a citit; și, de citit, am citit aceleași cărți, deși fiecare dintre noi le-a înțeles în felul său.
În mai multe rânduri, o scriitoare care nu obișnuiește să fie concesivă (dimpotrivă), Ileana Mălăncioiu, a pledat pentru o evaluare dezideologizată a literaturii române.
Nu ne putem judeca scriitorii pe bază de Dosar și nu putem să-i scoatem din istoria literaturii române pe cei de dreapta pentru că au fost de dreapta și pe cei de stânga pentru că au fost de stânga - spunea Mălăncioiu. Dacă ne gândim numai la exemplele oferite de Mircea Eliade sau Geo Bogza, e greu să nu-i dăm dreptate. Indiferent și chiar independent de convingerile lor de tinerețe, ample secțiuni din opera lor au intrat în corpusul literar autohton și în canonul pe care critica postlovinesciană l-a construit. Pentru aceasta, e nevoie însă de o critică liberală, ca a lui Lovinescu însuși, aptă să recunoască și să accepte diferențele, iar nu de una ideologizată, în sensul constrângător și exclusivist al termenului. Este nevoie de o ideologie care să accepte multiplicitatea opțiunilor ideologice, iar nu de una care să le respingă și, când îi devine posibil, să le interzică. Pare paradoxal, dar nu e. Este nevoie de liberalism pentru ca textele comuniste ale lui Bogza să poată fi evaluate și analizate literar; în epoca dejismului, era imposibil.
Comutând din sfera criticii literare în cea a analizei de câmp cultural, aș spune că e nevoie de liberalism nu numai când „judecăm“ o carte, ci și atunci când evaluăm un proiect, o politică instituțională, o strategie propusă în domeniul culturii și al educației de către o anumită guvernare. E destul de logic că membrii unui anumit partid susțin politicile partidului respectiv și că adversarii politici le critică, le amendează, le combat. E în firea lucrurilor ca o lege propusă de PSD să fie criticată de membrii PDL și viceversa - fiindcă diferențierea partidelor nu s-ar putea obține dacă toți ar fi mereu de aceeași părere. Totuși, mie îmi plac mai mult excepțiile de la această regulă a combaterii „adversarului“ nu pentru că nu are dreptate, ci pentru că e „adversar“. În definitiv, fie ei de dreapta, de stânga sau de centru, politicienii noștri afirmă că susțin interesul național. Or, dacă ceea ce se numește cultură națională și educație națională intră în sintagma „interes național“, vom conchide că, indiferent de agenda lor partinică, politicienii noștri vor servi, într-un fel sau altul, și cultura națională, și educația națională.
Horia-Roman Patapievici, un intelectual de dreapta, a făcut din Institutul Cultural Român o platformă de export iconic a avangardei românești, de stânga, și a fost acoperit cu insulte pentru garantarea libertății de expresie a artiștilor (episodul edificator al Poneiului Roz). Ionuț Vulpescu, un ministru de stânga, s-a zbătut pentru legea finanțării revistelor culturale, reviste în care partidul său nu se bucură de o imagine flatantă. Iată numai două exemple de oameni care au făcut, nu doar au zis că fac, și care, păstrându-și convingerile proprii, au văzut lucrurile și dincolo de acestea. Sunt oare exemple frecvent întâlnite, este aceasta atitudinea din spațiul politic autohton, se desprinde de aici o filozofie sau - să visăm acum frumos - o normă de conviețuire socială?
Bineînțeles că nu. E vorba de excepții care ne miră, iar nu de gesturi și atitudini intrate în firescul societății noastre. Tocmai de aceea, ele trebuie semnalate ca atare, înainte de a circumscrie întristătoarea regulă, jenantul „spirit“ de coterie care prezidează atâtea înfăptuiri culturale.
În acest spirit, literatura și artele, în general, nu se judecă după calitatea produsului și originalitatea producătorului, ci după carnetul de partid și afinitățile ideologice. Ești în PDL pe vremea guvernării PDL? Ești excepțional. Ești în PDL pe vremea guvernării PSD? Ești lamentabil. Ești pesedist când e PSD la putere? Pari o statuie, un monument, un clasic în viață. Rămâi pesedist când PSD trece în opoziție? De ce mai faci umbră pământului?
Cultura, cred, nu doar ne unește, eu fiind liberal, iar tu, social-democrat; cultura ne și definește, pe dedesubtul ideologiilor și în afara ariei lor specifice. Înainte de a lua o anumită culoare politică, fiecare dintre noi a citit; și, de citit, am citit aceleași cărți, deși fiecare dintre noi le-a înțeles în felul său.
Pe scurt, mi-ar plăcea ca excepțiile Patapievici și Vulpescu să nu rămână excepții. Pe „lung“, aș prefera să avem mai puțini politicieni mărginiți și mai mulți adevărați oameni politici.