ETAJ artist-run space – Cei șapte ani de acasă

Calina Coman | 18.03.2025

Dialogul cu lumea artei a început și continuă off-road, pe-un drum cu gropi, cu obstacole, dar și cu porțiuni de drum ceva mai line.

SHARE 0

Pe aceeași temă

L-am întrebat pe Mircea Modreanu de mai multe ori „când” și „cum de” a hotărât să‑și pună la dispoziție locuința pentru a facilita un spațiu sigur de expunere pentru colegii lui artiști. De fiecare dată, povestea începea cu aceleași cuvinte: „Aveam nevoie de un spațiu în care să expunem, nu eram în vizorul galeriilor și – la vremea respectivă – nu existau atât de multe spații alternative în București, iar noi eram un grup de prieteni care se confrunta cu aceeași problemă”. Drept urmare, spațiul care în timp s-a consacrat pe scena artist-run din București, din țară, și – îndrăznesc să afirm – din străinătate a fost, și este în continuare, sufrageria unui apartament de la etajul 1, dintr-un bloc interbelic situat în zona Piața Romană, pe strada George Enescu 43. Până mai de curând, era cea mai colorată scară de bloc, ușor de recunoscut din stradă (acum s-a schimbat ușa, s-au vopsit pereții, eppur si muove).

Fondat în mai 2018, ETAJ artist-run debuta pe scena spațiilor independente coordonate de artiști cu vernisajul „Mystic Nothing”, care îi reunea pe membrii fondatori: Ștefan Botiș, Mihai Coltofean, Dragoș Dumitrașcu, Dumitru Gurjii, Lucian Hrisav, Diana Manole, Mircea Modreanu, Radu Pandele și Constantin Rusu – prieteni-colegi, absolvenți ai facultăților de arte din București și Cluj. Până la finalul lui 2019, motivul pentru care spațiul a luat naștere își îndeplinise deja misiunea: fiecare dintre artiști a avut ocazia să-și organizeze o expoziție personală de care s-a ocupat în totalitate (text, panotare, afiș, scenografie). La finele anului, grupul s-a restrâns semnificativ, păstrându-se sub forma unui trio alcătuit din Modreanu și Gurjii, cărora li s-a alăturat Ilina Schileru. Până în 2023, ETAJ a funcționat într-un ritm susținut, găzduind expoziții cu o frecvență uluitoare, aveau loc vernisaje din două în două săptămâni; au expus studenți, artiști emergenți și consacrați, colective interdisciplinare și diverse alte formațiuni artistice subreprezentate în peisajul local. Pe tot parcursul existenței sale, ETAJ a fost susținut prin fonduri proprii, contribuții colective, încurajări și, sporadic, sprijin instituțional simbolic sau eforturi colective de a susține o cauză comună, care deseori se rezuma la vizibilitate.

 

Un prim proiect conex al colectivului ETAJ a fost galeria mobilă ETAJ on Wheels – o structură cubică din plăci de rigips, concepută cu scopul de a facilita accesul la artă în zone neconvenționale. Primul vernisaj a avut loc pe acoperișul atelierelor de creație ale UAP de pe strada Eforie, în București, și a continuat în curți interioare din Capitală, în Iași, într-un vulcan din Lanzarotte, apoi, în timpul lockdownului, a luat forma unei serii expoziționale virtuale intitulate „Măcar o dată pe Lună”. Poate cel mai reprezentativ eveniment din proiectul „pe roți” a fost în iulie 2020, când membrii grupului, alături de comunitatea deja coagulată în jurul spațiului, au pornit către o zonă din apropierea Bucureștiului, unde au construit galeria white cube pe lac. Au montat expoziția vâslind într-o barcă gonflabilă, de la mal, pe lac, și au transportat vizitatorii pe rând, pentru a privi expoziția plutitoare. Tot sub egida galeriei mobile, au mai fost prezentate expoziții la Grădina Cinemascop din Eforie Sud și la Combinatul Fondului Plastic. Cea mai recentă manifestare on wheels a avut loc în februarie 2025: galeria white cube a fost construită din blocuri de zăpadă bine bătătorită, fără acoperiș, iar lucrările au fost realizate în sit, folosind condimente – un gest ludic și efemer, menit să transforme materia primă în suport artistic.

 

După prima reformă a grupului, Mircea Modreanu, Dumitru Gurjii și Ilina Schileru au inițiat, coordonat, pus în fapt și împărtășit publicului proiecte expoziționale și culturale până în anul 2022, când a avut loc o altă reconfigurare a grupului, care se menține până în prezent. Deși grupul inițial de nouă artiști s-a dispersat, majoritatea membrilor au rămas colaboratori și au participat în alte inițiative ale spațiului, atât proiecte locale, cât și internaționale. Un alt proiect demarat în perioada pandemiei a fost ETAJ TV, un canal de YouTube destinat discuțiilor cu artiștii care expuneau în acel moment. Acesta a fost un proiect cu viață relativ scurtă, pentru că timpul necesar editării materialelor era susținut voluntar din timpul și amabilitatea unor prieteni, Răzvan Năstase, Bubu, Alexandra Dumitrescu, în atelierul lui Mircea Modreanu, care avea să se transforme cu fiecare interviu în studio de filmare.

 

Au fost câteva discuții aprinse legate de ce înseamnă să fii artist-run, cu cine sau nu să te asociezi, care sunt valorile cu care a pornit grupul și încotro se îndreaptă. Momentul în care s-a luat hotărârea ca ETAJ să își extindă proiectele și în afara țării a fost, cu mici excepții, o inițiativă mult sprijinită de colaboratorii și artiștii care au expus. Desigur că participarea la târguri ca Art Basel sau The Armory Show ar fi fost absurdă, ținând cont de resursele cu care funcționa spațiul nostru expozițional, dar o pistă inițială a fost participarea la târguri dedicate îndeosebi spațiilor artist-run, independente, și, de regulă, la târguri care își desfășurau primele ediții. În pofida anumitor viziuni conform cărora să fii spațiu artist-run înseamnă să rămâi underground și să funcționezi după un manifest agreat inițial, rigid, de altfel – ne-am gândit la posibilitățile pe care ți le poate oferi o colaborare internațională, așa încât primele dăți în care am prezentat spațiul ETAJ și artiștii români pe plan internațional au fost orientate către o împrietenire cu alte inițiative independente. Prima participare a fost la Juxtapose Art Fair, în august 2021, în Aarhus. A urmat Art Market Budapest, în octombrie, iar în februarie 2022, după o anevoioasă călătorie cu dubi-duba ETAJ, plină-ochi de lucrări dintre cele mai diverse ca mediu de lucru, a fost montată o expoziție într-o cameră de hotel din Madrid, pusă la dispoziție de Hybrid Art Fair. Au urmat și târguri la Milano, Stockholm, unde am cunoscut un grup de artiști coagulați într-o formațiune de tip artist-run care, ulterior, au organizat un eveniment de mare anvergură în Statele Unite, în Los Angeles, un eveniment dedicat spațiilor artist-run din întreaga lume, unde am participat de la prima ediție.

Totuși, prima călătorie în SUA a fost rodul unei colaborări între ETAJ și Durden&Ray, ce a fost posibilă grație proiectului „iMigrate: The Biology of Transition”, care a beneficiat de sprijin financiar instituțional, astfel că echipa Mircea Modreanu, Ilina Schileru, alături de Răzvan Năstase și Lucian Sandu-Milea, a putut lega o prietenie care ulterior să ducă la invitația ETAJ către prima și a doua ediție a târgului TRYST. Deși efortul de a participa la aceste târguri a fost unul considerabil, faptul că anul acesta vom avea două dintre spațiile și artiștii pe care i-am întâlnit în Los Angeles la târg, aici, în București, la ETAJ, ne confirmă că riscurile pe care ni le-am asumat atunci când am pornit la drum, acelea de a nu vinde, au fost conștiente; iar misiunea noastră a fost, în continuare, să putem întâlni oameni noi și artiști cu care să creăm niște precedente, și punți de legătură între scena locală globală prin spațiile artist-run. Și, deși au participat fizic doar 4 dintre noi de fiecare dată, am expus și artiști care au fost în comunitatea creată în jurul ETAJ de la început, printre care Andrei Tudoran, Ruxandra Tudoran, Radu Pandele, Daniel Stancu și Antonia Corduneanu. La capitolul târguri, un altul important a fost în februarie 2024, în Mexic: târgul QiPO, unde ETAJ a fost prezent alături de artiști într-o altă primă ediție a unui eveniment major dedicat spațiilor alternative din CDMX, împreună cu Ioana Aron, Adriana Băloiu, Sebastian Iacob, Mircea Modreanu și Sergiu Chihaia.

 

Odată cu plecările în străinătate, și structura noastră organizațională s-a modificat. Expozițiile sunt lunare, cu excepția perioadelor în care mai avem proiecte internaționale. Spre exemplu, la finalul lunii o parte din echipă se va pregăti pentru plecarea spre Suedia, într-un road-trip cu duba, să pregătească trei expoziții: la Supermarket Art Fair și două expoziții de grup cu artiști români și suedezi, la Studio44 și la Institutul Cultural Român din Stockholm, acestea fiind, de asemenea, niște schimburi culturale posibile mulțumită primelor călătorii în care, desigur, ne-am întors cu lucrările intacte în București.Dialogul cu lumea artei a început și continuă off-road, pe-un drum cu gropi, cu obstacole, dar și cu porțiuni de drum ceva mai line. Cu anul acesta începând, se poate spune despre ETAJ că are cei șapte ani de acasă.

TAGS:

Comentarii 0

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22