Strandul Tineretului intre sport si cadou imobiliar

Fara Autor | 17.10.2007

Pe aceeași temă

GDS  a organizat miercuri, 10 octombrie, dezbaterea cu tema Strandul Tineretului redat sportului sau dat cadou dezvoltatorilor imobiliari?, care a analizat situatia bazinelor de inot. Va prezentam o sinteza a acestei dezbateri. 

 

Radu Filipescu (presedinte GDS): Baza sportiva Strandul Tineretului are destinatie sportiva care de foarte multa vreme a incercat sa fie deturnata. Primele semne sunt din 1999, cand s-au dat niste HG care au transferat acest teren si baza sportiva din proprietate publica in proprietate privata a statului si apoi inca o data in proprietate privata a Complexului "Lia Manoliu". La intalnirea anterioara am fost in mod consecvent indusi in eroare. E o jurista a Complexului care a incercat sa ne induca in eroare, pretinzand ca "Lia Manoliu" este o entitate privata. Ei bine, nu, Complexul "Lia Manoliu" este o entitate publica si acest lucru este prevazut foarte clar atat in contractele pe care le-au semnat, cat si in reglementarea ANS. Au o parte de proprietate privata a statului, dar ei sunt entitate publica si sunt sub autoritatea ANS, care are dreptul sa faca schimbari administrative, iar ANS este sub directa coordonare a primului ministru. Contractul de inchiriere a fost cerut insistent de GDS, pe baza Legii accesului la informatii publice. Noi am fost refuzati de ANS si incepem o actiune in justitie pe baza legii. Intamplator, demersul nostru, al Gazetei Sporturilor si al Eco Civica, s-a rezolvat partial, in sensul ca acest contract a aparut si inca niste acte care privesc Strandul Tineretului.

 Pe langa problema acestui contract, personal am fost socat de un demers de care am aflat din presa, in sensul ca exista niste incercari din partea ANS si a Complexului "Lia Manoliu" de a face schimburi de terenuri. Declaratia care a aparut era ca vor cere SC Tineretului SA sa puna la dispozitie alt teren pentru a-l schimba. E un demers fata de care ne exprimam totalul dezacord, chiar revolta. Ni se pare ca e sfidator la cer ca tu, ANS, sa propui astfel de lucru, pentru ca terenul care exista in baza Tineretului este foarte bun, este bine dotat, are 6 piscine care sunt mai usor de reabilitat in locatia existenta decat intr-o locatie noua.

 Contractul intre "Lia Manoliu" si Tineretului SA a fost actionat in judecata de catre ANS in 2006, cand presedinte era Florian Gheorghe. Este foarte grav ca demersul ANS nu e sustinut si de Complexul "Lia Manoliu". Intre ANS si "Lia Manoliu" este o relatie de subordonare, deci ANS, pe cale administrativa, ar trebui sa oblige Complexul "Lia Manoliu" sa sustina in cadrul procesului anularea contractului. Dar directorul unui complex subordonat ANS se lupta in justitie impotriva sefului, practic. Acest lucru e facut atat de Emil Cismas, cat si de actuala jurista a "Lia Manoliu", care este aceeasi jurista, Cristina Constantinescu, care a avizat contractul.

 Imi pare rau ca nu este jurista aici, pentru ca aceste actiuni au o acoperire la nivelul ANS si probabil chiar mai sus, pentru ca au fost contracte care nu au fost atacate nici de guvern, nici de DNA. Noi vom face solicitari si catre guvern, si catre DNA sa ancheteze aceasta situatie. Vreau sa va citez cateva detalii din contract despre care e foarte clar ca sunt frauduloase: e un paragraf care permite chiriasului sa construiasca orice fel de imobil, n-are nici un fel de restrictie, iar in momentul in care construieste un imobil acel imobil ramane in proprietatea lui. Practic, e o vanzare ascunsa. O vanzare ascunsa, pentru ca, daca peste 150 de ani, sa zicem, s-ar pune problema ca acel teren sa fie retrocedat ANS, va crea un conflict care nu poate fi rezolvat, pentru ca nu se poate ca o cladire sa fie a unei persoane si terenul al altei persoane. Mai sunt cateva prevederi legale care sunt incalcate de acel contract, de exemplu, Decretul 31/1954, care spune ca o persoana juridica nu poate avea decat acele drepturi care corespund scopului ei. Deci Complexul "Lia Manoliu" nu poate sa faca un contract prin care terenul sa aiba alta destinatie decat destinatia pe care acest complex o are, anume de a indeplini si a aduce la indeplinire scopuri de dezvoltare a activitatii sportive.

 

Destinatia bazelor sportive nu poate fi schimbata

 

Dan Trifu (vicepresedinte Eco Civica): Legea 69/ 2000, a sportului, care este una dintre cele mai bune elaborate in Romania, si nu stiu cum le-a scapat asa de buna, in art. 18 pct. f spune: "Ministerul Sportului - ANS administreaza patrimoniul din domeniul public si domeniul privat al statului incredintat ANS". Deci legea nu face diferentiere intre domeniul public si privat in ceea ce priveste bazele sportive. De aceea am spus ca este un articol extraordinar si o lege foarte buna. Art. 78 pct. 1: "Autoritatile administratiei publice si societatile comerciale care au dobandit sau detin baze si/sau instalatii sportive sunt obligate sa pastreze destinatia acestora si sa le mentina in stare de functionare". Cine a pus aici "sa le mentina in stare de functionare" a fost un om destept. Art. 73, care este unul dintre cele mai importante, spune: "Schimbarea destinatiei sau desfiintarea unei baze sportive apartinand domeniului public ori privat al statului sau al unitatilor administrativ-teritoriale se va putea face numai cu aprobarea guvernului si cu construirea prealabila a altor baze sportive similare celor desfiintate". Mai exista un articol de lege care spune ca distanta nu trebuie sa fie mai mare de 500 m intre cel actual si cel viitor, dar nu se poate face decat in momentul in care guvernul da o hotarare, iar acea hotarare trebuie analizata de Agentia pentru Protectia Mediului, pentru ca toate spatiile sportive figureaza cu un cod - V3B, verde 3, "b" de la baza sportiva. Va citez din Ord. 195, Legea de protectia mediului, art. 71: "Schimbarea destinatiei terenurilor amenajate ca spatii verzi prevazute in planurile urbanistice este interzisa". Orice hotarare ar da guvernul, din punctul de vedere al Legii mediului, aceasta schimbare nu se poate face. Mai departe, sa vedeti ce a incalcat "Lia Manoliu": "Inchirierea bunurilor - la art. 79, subpct. 3 -, inclusiv a terenurilor disponibile temporar - cum a fost Strandul Tineretului - aflate in patrimoniul MTS se face pe baza de contract incheiat in conditiile legii, cu revizuirea anuala a acestuia". Va rog sa-mi aratati in contract daca se cere revizuirea anuala a contractului. Era obligatoriu sa se faca revizuirea, pentru ca dansii, la un alt articol, spun ca au obligatia de a mentine destinatia si functionalitatea bazei.

Nicolae Radulescu Dobrogea (presedinte Eco Civica): Plus ca au fost taiati poate zeci de copaci fara sa existe autorizatie de defrisare din partea primariei.

 D. Trifu: Numai la revizuirea anuala a contractului s-ar fi vazut ca baza nu mai e ce a fost. Nu au respectat functionalitatea de care trebuia sa beneficieze si, ca atare, contractul trebuie anulat. Cele 6 terenuri de tenis din spatele bazei, care a fost primul teren concesionat lui Trigranit SA, sunt scoase din uz de atunci si au devenit groapa de gunoi a bazei, unde se depoziteaza toate gunoaiele. De asemenea, se spune ca 30% din beneficiile realizate de chiriasi se duc catre Complexul "Lia Manoliu". Noi am pus mana pe actele contabile si nu s-a raportat nici un fel de beneficiu, mai mult, sala de sport este data inapoi la "Lia Manoliu" pentru a se stinge chiria.

R. Filipescu: La conducerea "Lia Manoliu" este d-l Cismas, dar directorul adjunct este directorul care a semnat contractul, Dan Tudose. Dan Tudose este in continuare director adjunct si actele care privesc juridic "Lia Manoliu", cele mai multe, sunt semnate de Dan Tudose. Dan Tudose a semnat contractul din 2003 intr-o vreme in care PSD era partid de guvernamant si este pastrat la conducere. Toata echipa de la "Lia Manoliu" este dedicata vanzarii si instrainarii acestui strand catre Tineretului SA. Desi jurista Constantinescu Cristina este fosta saritoare in apa, este arbitru care in aceasta vara a arbitrat un concurs national la Strandul Tineretului, cred ca ar trebui sa-i fie rusine sa arbitreze la singurul bazin de sarituri in apa care exista in Bucuresti si pe care ea il va desfiinta. Cel care se afla in spatele acestui demers imobiliar la Strandul Tineretului este Puiu Popoviciu. Am strans cateva date despre puterea lui financiara. Strandul Tineretului are 99.000 m.p., dar sunt impartiti: 65.000 la Tineretului SA, 11.000 la Trigranit, altii sunt la Mc Moni’s si altii. 99.000 m.p. inseamna o valoare de piata de circa 400 milioane de euro. Pentru a dezvolta imobiliar aceasta suprafata, inseamna ca cei care vor sa dezvolte au o suma de 5-10 ori mai mare, deci ei sunt in posesia a 4 miliarde de euro pentru aceasta dezvoltare. Care sunt firmele care sunt in posesia acestui grup? Deci, Bucur Obor, complexul Baneasa Investment, complexul din Big Berceni, Hotel Flora, fosta retea a Comaliment, firma de magazine Meteor. Este un grup atat de puternic, incat in general partidele nu au avut curajul sa se implice in acest demers. Sau implicarea a fost in defavoarea sportului.

Radu Diaconescu (secretar tehnic al Federatiei Romane de Polo): Pe de alta parte, "Lia Manoliu" n-a mai investit nimic in bazine si in instalatia de filtrare, incalzirea apei. Peste aceasta au venit aceste contracte. Ce se previzioneaza? Anul acesta ne-au pus niste bariere fantastice, chiar cu plata, au facut tot felul de tertipuri, nu e presiune la gaze sa incalzim apa. Noi platim, daca faceam competitie acolo, platim ora/culoar pentru campionatele de juniori si a trebuit sa ne mutam in ultimul moment. Nu ne-a pus la dispozitie niciun echipament, nicio poarta, nici culoare, nici cronometru, nici nimic - astea le-am adus noi -, iar in august, cand s-au inchis o multime de cluburi, care aveau inca copii in activitate si juniorii si competitii, le-au retras catre Dinamo, care este supraaglomerat. Anul viitor este foarte sumbru, fiindca daca nu mai primeste aviz sanitar nu va mai putea fi folosit si toate cluburile din Bucuresti, in afara de Dinamo, care isi are propriul bazin, vor trebui sa faca in Floreasca sau nu stiu unde, sau pe uscat.

R. Filipescu: E clar ca orientarea ANS si a Complexului "Lia Manoliu" este de desfiintare a acestui strand. Nu e niciun fel de dubiu. E o situatie deosebita cu presedintele Octavian Belu si e clar ca e pacalit. Va fi compromis daca nu ia atitudine si daca nu va face niste actiuni administrative si legale. Vom avea in vedere actiuni in justitie si de mobilizare a bucurestenilor, care vor sa aiba un strand in Bucuresti.

R. Diaconescu: Se pierd si generatii. Iar cine crede ca daca astazi vom construi in Bucuresti sau in tara 20 de bazine si anul viitor pe aceasta vreme vom avea si o echipa campioana este cel mai frumos visator. Ne trebuie cel putin un ciclu de 10 ani sa construim o anumita generatie de sportivi, care nu stim daca vor fi foarte performanti, dar construirea unei generatii de inotatori, de poloisti dureaza 8-10 ani, in cazul in care ai bazin si spatiu in care sa lucrezi normal.

D. Trifu: Vreau sa spun opiniei publice un lucru de care nu este informata. Au fost fostele intreprinderi Autobuzul, Laromet, Electromagnetica, care fiecare aveau asociatii sportive si activau pe diferite domenii ale sportului. Si aveau si bazele sportive. Au cumparat acele intreprinderi si vor sa dezvolte imobiliare pe ele. In aceasta Lege 69 a sportului am gasit un articol in care acele asociatii si bazele sportive sunt in evidenta directiilor sportive judetene sau ale municipiului Bucuresti, dupa caz. In lege spune ca acele directii sunt coordonate si administrate de ANS. Deci, si acele baze, conform legii, este obligatoriu sa-si mentina destinatia pentru care au fost create. Asa spune legea si de aceea v-am spus concret ca sa intelegeti exact esenta. Fundatia Eco Civica isi cere scuze public cetatenilor ca a pierdut Baza "Chefalul" din cauza unor chichite avocatesti. Am vazut ca Legea 69 nu permitea schimbarea destinatiei si noi am pierdut Baza "Chefalul".

R. Diaconescu: Probabil au profitat si de faptul ca, nemaitinandu-se competitii sportive sau activitati sportive sau de pregatire pe aceste baze, ele au fost uitate si, usor-usor, au disparut. Deci asta este problema: spatiul de la Tineretului s-ar preta enorm pentru construirea unui complex modern si necesar Bucurestiului. Sa ai un bazin la standarde unde sa tii competitii internationale sau de anvergura este visul nostru de cand probabil inotam la Tineretului. Sa avem un bazin acoperit la Tineretului.

 

E nevoie de sustinerea bucurestenilor

 

R. Filipescu: E acest demers legal, dar cea mai importanta este sustinerea presei si a bucurestenilor. Noi planuim niste actiuni de protest fata de ANS si fata de guvern, daca in continuare nu vom avea nicio reactie - si probabil ca nu vom avea curand reactii pozitive. Cel mai important este sa fie bucurestenii invitati sa-si apere aceasta baza sportiva. In acest moment probabil ca cel mai eficient rol l-ar avea guvernul. Daca dam exemplu ca se poate salva Strandul Tineretului e un suport si pentru alte proiecte sau pentru Bordei.

D. Trifu: De fapt, noi vrem sa rugam mass-media sa explice cetatenilor ca sunt banii lor. Acestia sunt niste simpli manageri si daca sunt prosti trebuie sa-i schimbam. Pentru ca UE, cand am cerut ajutorul, jenat, ne-a spus: treziti-i pe cetateni. Dar nu mai putem nici noi. Le-am explicat. Ne-am dus in scoli. Acum nu ne mai lasa sa mergem nici in scoli, probabil ii deranjam, sa le explice copiii parintilor ca sunt banii dumnealor si trebuie sa intrebe ce se face cu acesti bani si de ce isi bat joc de sanatate, pentru ca sportul implica in primul rand sanatate.

R. Diaconescu: Vreau sa va spun ca nicio primarie din Romania nu a infiintat macar o baza sportiva din ‘89 si pana acum. Nu exista asa ceva, o relaxare pentru cetateni, niciun metru patrat de spatiu verde si nici macar o baza sportiva si vedeti ca legea chiar ii obliga.

Mircea Ochinciuc (presedinte, Ordinul Arhitectilor din Romania): Exista o initiativa a Ordinului Arhitectilor de a sprijini public sau prin adeziune sau prin declaratie aceasta situatie pe care n-as putea sa o denumesc decat paradoxala: cei care trebuie sa se ingrijeasaca de sport vand sportul unora care fac comert. Asta mi se pare ca nici nu poate fi discutat, e dincolo de puterea mea de intelegere. Dvs. ati spus la un moment dat ca o sa avem de-a face cu niste structuri extrem de puternice. De fapt, structurile astea au devenit puternice in tara noastra. Ele n-au fost puternice. Politicienii nostri le-au imputernicit. Incet-incet, au acaparat, cu ajutorul, cu sprijinul, cu profitul celor care ar fi trebuit sa-i impiedice sa faca tabula rasa in multe zone ale Bucurestiului si dintr-o data aceste structuri au devenit foarte puternice. Au inceput sa ne ameninte cu avocati - stiti ce s-a intamplat la Catedrala Sf. Iosif -, ameninta cu diverse articole de lege, care sunt de fapt chichitele unor contracte la care de cele mai multe ori partenerii nostri romani nu au fost atenti. Eu sunt convins ca se pot castiga pasi. Cred ca in primul rand trebuie creata o structura care sa fie formata din mai multi parteneri. Strict cei care se refera la activitatea sportiva mi se pare ca ar putea sa fie priviti ca un fel de aparare a propriilor interese, dar o structura care sa inglobeze si alte asociatii... Evident ca si societatea civila, dar ma gandesc ca si Ministerul Sanatatii ar trebui sa fie extrem de preocupat de educatia copiilor, care include educatia fizica. Nu se poate ca in Norvegia sa fie 15 bazine la 10.000 de locuitori si in Romania la 10.000 locuitori sa nu fie nici macar un culoar de inot. Cred ca in interiorul unor ministere, cum este cel al Mediului, exista inca structuri care pot sa sprijine aceasta actiune. Nu e posibil sa se piarda asa ceva. Ordinul Arhitectilor e deja satul de ceea ce se intampla cu Parcul Bordei. Ordinul vrea sa propuna sa lansam, din proprie initiativa, un concurs intern, pe care sa-l si finantam, al arhitectilor care vor sa salveze acest Parc al Tineretului, care este o baza sportiva si mai mult decat atat.

R. Filipescu: E o idee foarte buna. Noi am invitat politicieni, dar e o zona pe care partidele incearca sa o evite, pentru ca e clar ca e in contradictie cu jocurile lor imobiliare. Am cerut la partide sa vina cine e responsabil pe zona de sport. Nu vor sa intre pe aceasta tema. Rugamintea noastra e ca in alte conferinte de presa, pe alte teme, cand sunt politicieni sa fie intrebati ce au de gand sa faca cu Strandul Tineretului. PSD e un partid care are proiecte sociale. Acest strand e un proiect social. Exista oameni care nu au piscine, nu-si permit sa mearga la mare, au nevoie oamenii si copiii lor de acest strand. La PSD trebuie intrebat. PNL are tot felul de proiecte care vor sa spuna ca au o ideologie sociala sau solutii sociale. PD, primarul Videanu trebuie intrebati. Trebuie intrebati, pentru ca ei nu vin. Noi ii asteptam la temele electorale sau la ce o sa vina. Acum trebuie intrebati, la alegerile europene, daca nu se angreneaza la acest subiect.

M. Ochinciuc: Am facut apel la organizatii internationale, la Uniunea Internationala a Arhitectilor, la sprijinul altor personalitati ale arhitecturii si urbanismului si au venit si, in 70% dintre cazuri, s-a dovedit ca sprijinul lor e mai mult decat benefic, pentru ca si politicienii nostri se tem de imaginea pe care poate s-o perceapa un partener strain, care e si el un cetatean al Europei.

 

A consemnat Marilena Stancu
TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22