Pe aceeași temă
Autoritățile de la Kiev nu mai controlează Republica Autonomă Crimeea, parte a Ucrainei, care de facto a intrat în stăpânirea Rusiei, prin intermediul unui nou guvern prorus, format cu încălcarea legislației, a trupelor rusești care ocupă punctele strategice ale peninsulei și a detașamentelor de autoapărare, adevărate miliții proruse.
În ciuda unui tratat politic de bază, a reglementării traseului frontierei și a zeci, poate sute de tratate și acorduri semnate între Rusia și Ucraina, Moscova a rămas nostalgică după Crimeea. Peninsula din nordul Mării Negre a fost smulsă RSFS Ruse și livrată de Nikita Hrușciov în dar RSS Ucrainene în 1954, când se împlineau 300 de ani de la semnarea tratatului de la Pereiaslav. Prin acest document încheiat între țar și cazacii zaporojeni, granița de vest a Rusiei s-a mutat pe Nipru, fiind anexată o jumătate de Ucraină.
Acest episod din 1954 îi face pe unii comentatori de la Moscova și de aiurea să afirme că Peninsula Crimeea este „pământ rusesc“, iar săptămâna trecută, prin ocuparea ei de către trupele Moscovei, s-ar fi făcut „dreptate istorică“.
Tătarii crimeeni
Din secolul al XIII-lea și până astăzi, istoria Crimeei este în mare măsură istoria tătarilor crimeeni. Etnos aparte în populația tătară, cei crimeeni mai numără doar 260.000 pe teritoriul Ucrainei, cam 100.000 în Uzbekistan, 24.000 în România (preponderent în Dobrogea), 400 în Rusia, Bulgaria – 3.000, și 5-6 milioane în Turcia.
La mijlocul secolului al XIII-lea, Crimeea a fost cucerită de Batu han, iar mai târziu peninsula va fi inclusă în Hoarda de Aur. În contextul destrămării ei, la 1441, s-a constituit Hanatul Crimeei, cu capitala la Bağçasaray. Poporul tătar crimeean se formează din amestecul triburilor tătare cu populația locală, urmașii hunilor, khazarilor, pecenegilor, bulgarilor, grecilor. Hanatul Crimeei a gravitat pe orbita Stambulului, din 1475, când armatele otomane au ocupat teritoriile de pe litoral ce aparținuseră republicii Genova, și până la anexarea la Imperiul Rus, în 1783. Islamizarea tătarilor crimeeni s-a produs în secolele XIV-XV în rit sunit, de aici și toleranța față de comunitățile creștine care au continuat să trăiască în peninsulă.
La începutul sec. al XVI-lea, Hanatul Crimeei a pornit un lung șir de războaie împotriva Marelui cnezat al Moscovei, Regatului Poloniei, Marelui Ducat al Lituaniei. Tătarii crimeeni au fost spaima vecinilor pentru secole. În 1571, o oaste comandată de Devlet han a ars Moscova până la temelii, doar Kremlinul scăpând de furia tătarilor veniți să se răzbune pentru luarea Kazani, de pe Volga, de către Ivan cel Groaznic. Înfrângerea pe Prut (1711) a lui Petru cel Mare a amânat cu mai bine de o jumătate de veac ofensiva Rusiei în direcția Mării Negre.
După anexare, populația tătară a emigrat în valuri către Imperiul Otoman. Dacă la 1770 trăiau în peninsulă peste jumătate de milion de tătari, după 10 ani de ocupație rusească, recensământul din 1793 mai numără în Crimeea o populație de doar 127.800, dintre care 87% tătari. După Războiul din Crimeea, au emigrat alți 200.000 de tătari în Bulgaria, România și Imperiul Otoman. Astfel că orașele din peninsulă și-au schimbat dramatic structura etnică. În urma colonizărilor masive, marile orașe Simferopol, Sevastopol și Feodosia au devenit preponderent rusești. Chiar dacă e ținută la periferie, comunitatea tătarilor crimeeni traversează în a doua jumătate a secolului al XIX-lea o perioadă de redeșteptare națională.
Revoluția din februarie 1917 oferă tătarilor șansa organizării politice. S-a înființat un Comitet Revoluționar Musulman care a organizat alegeri în peninsulă, a format guvern provizoriu, iar în decembrie 1917 și-a deschis lucrările Adunarea Generală care a adoptat o Constituție a Crimeei. Războiul Civil a cuprins și peninsula și s-a încheiat cu preluarea Crimeei sub controlul bolșevicilor. În 1921 s-a înființat Republica Autonomă Sovietică Socialistă Crimeea în componența RSFS Ruse. Consiliile locale naționale înființate surprindeau componența etnică a provinciei din anii 1920-1930: tătare - 145; ruse - 106; germane - 27; evreiești - 14; bulgare - 8; grecești - 6; ucrainene - 3.
Marea Teroare declanșată de Stalin în Uniunea Sovietică lovește în comunitatea tătarilor, a cărei intelighenție este lichidată în cea mai mare parte.
La debutul celui de-al doilea război mondial, Crimeea avea - potrivit recensământului din 1939 - o populație de 218.000 de persoane, din care aproape 20% tătari.
Ocupația germană a Crimeei durează din noiembrie 1941 până în mai 1944. Deși germanii au facilitat înființarea de comitete tătare musulmane, atunci când tătarii au încercat formarea unui stat sub protectoratul Reich-ului, Berlinul a refuzat.
Despre colaboraționismul tătarilor s-a scris și vorbit mult. Se pot documenta detașamente tătare de autoapărare, circa 5.000 de oameni pe toată durata războiului, care au luptat împotriva partizanilor sovietici. Adesea se trece cu vederea faptul că în Armata Roșie, între 1941 și 1945, au luptat peste 35.000 de tătari crimeeni, alte câteva sute s-au alăturat partizanilor sovietici care au acționat împotriva ocupației germane.
După alungarea trupelor germane și române din Crimeea, autoritățile sovietice au decis, la 11 mai 1944, deportarea crimeenilor, pe care i-au acuzat de colaborare în masă cu dușmanul. Acțiunea a început în dimineața de 18 mai și s-a soldat cu deportarea a 228.543 de persoane, dintre care 191.014 erau etnici tătari (peste 47.000 familii). Chiar și tătarii care s-au întors de pe front, la sfârșitul războiului, au fost deportați. Astfel, un recensământ din 1949 precizează că în deportare se aflau 9.000 de tătari care au luptat în al doilea război mondial în Armata Roșie, dintre care 524 de ofițeri și 1.392 de sergenți. În ciuda acestor evidențe, vreme de decenii, în opinia publică sovietică a domnit părerea că toți tătarii crimeeni au fost colaboratori ai naziștilor.
Spre deosebire de alte populații deportate, după 1956, tătarilor crimeeni nu li s-a permis revenirea în provincia natală până în 1989, în ciuda faptului că Prezidiul Sovietului Suprem al URSS a recunoscut în 1967 că acuzația de colaborare cu inamicul a fost extinsă neîntemeiat asupra unui întreg popor. Doar o parte a tătarilor crimeeni au revenit în peninsulă în 1989-1990. Potrivit ultimului recensământ, numărul tătarilor din Crimeea nu depășește 250.000. În orașul Simferopol este o mare comunitate, peste 25.000, iar în raion 22% din populație.
La 20 ianuarie 1991, s-a organizat un referendum pentru reînființarea Republicii Autonome Sovietice Socialiste Crimeea, ca subiect al URSS, deci în afara Ucrainei sovietice, care să participe la noul tratat de uniune. După discuții tensionate la Kiev, republica autonomă s-a menținut în granițele Ucrainei. Crimeea era, alături de Transnistria, Abhazia, Osetia de Sud, instrumentul prin care Mihail Gorbaciov încerca să pună presiune pe liderii republicilor unionale pentru a-i face să rămână într-o federație reformată. Numai că Uniunea Sovietică s-a destrămat, iar noile state independente au moștenit toate aceste focare de secesiune. Spre deosebire de Georgia sau Republica Moldova, în Ucraina nu s-a ajuns la conflict militar. Dar au urmat ani extrem de agitați, cu tensiuni etnice, intervenția ONU cu programe pentru integrarea tătarilor și a celorlalte minorități, răfuieli de stradă cu pistoale automate între mici negustori și rețele criminale, secții de miliție aruncate în aer. Rușii fiind majoritari în peninsulă (58%), celelate etnii (ucraineni, tătari, bulgari, greci) se unesc adesea, încurajate și de la Kiev să-și apere drepturile. În aceste săptămâni, Moscova încearcă să evite o confruntare cu tătarii crimeeni (oficial 12%, după alte opinii chiar 15%), foarte bine organizați, motiv pentru care de la Kazani, din Tatarstan, și din Cecenia au venit la Simferopol mai multe delegații pentru a calma comunitatea tătarilor crimeeni.
Flota Mării Negre
Unul dintre cele mai dificile dosare care a tensionat mai mulți ani relațiile dintre Rusia și Ucraina a fost cel al Flotei Mării Negre. După destrămarea Uniunii Sovietice, atât Moscova, cât și Kievul și-au disputat această moștenire. În 1990, flota era compusă din 18 submarine, 150 de nave de luptă, 70 de deservire, 400 avioane de vânătoare, 100 elicoptere și 60.000 de militari. Împărțirea flotei nu s-a decis doar la masa negocierilor, ci a fost însoțită și de acte de forță, precum asedierea de către trupe ucrainene de parașutiști, în aprilie 1994, a clădirilor Flotei Mării Negre din Odessa, din care au fost scoși cu forța militarii ruși. Cu toate că noul președinte al Ucrainei Leonid Kucima și-a propus îmbunătățirea relațiilor cu Rusia, negocierile asupra flotei avansau foarte greu. Flota Mării Negre a predat Ucrainei bazele militare de la Izmail, Oceakov, Donuzlav, Balaklava. Disputa a fost reglată prin acordul final privind împărțirea Flotei Mării Negre, semnat la 28 mai 1997, prin care bazele navale de la Sevastopol, Feodosia și Nikolaev (temporar) rămân la dispoziția flotei ruse. În același an s-a semnat și acordul privind condițiile de arendare a bazelor din Crimeea, valabil până la 28 mai 2017. Însă, la 21 aprilie 2010, președinții Ucrainei și Rusiei au semnat acordul de la Harkov, prin care se prelungește perioada de ședere a flotei ruse în Crimeea cu 25 de ani și încă 5 ani (până în 2042, respectiv 2047).
Fără a fi o provincie istorică a Rusiei, cum se afirmă adesea, Crimeea are mai ales o miză militaro-strategică și mai puțin una simbolică. Astăzi, la 22 de ani de la destrămarea URSS, Moscova, folosindu-se de instabilitatea politică de la Kiev, izbutește să recâștige controlul asupra peninsulei. //