De același autor
Deși pare forțată, asocierea primește sens, dacă privim mai atent cât de puțin contează pentru amândoi legea, regula, morala, „violate“ repetat, în disprețul normelor care fac posibilă conviețuirea civilizată.
Se află în atenția CNA cazul de viol în grup asupra unei eleve din Vaslui intervievate în direct, fără precauții, la PRO TV, în emisiunea La Măruță din 21 iulie 2015. Foarte vocal și nevizitat de îndoieli, Cătălin Măruță se apără în fața acuzației de a‑i fi dezvăluit fetei identitatea, cu argumente considerate forte: „este majoră, și-a dat acordul în scris și au trecut 8 luni de la incident“. Întrebată de membrii CNA, mama fetei neagă versiunea categorică a realizatorului, arătând că li s-a promis respectarea anonimatului, așa cum solicitase și avocata fetei, iar semnăturile pe niște contracte s-au cerut după emisiune. „Măruţă mi-a promis că victima nu va apărea la televizor. S-a profitat de naivitatea unei adolescente“, a declarat avocata Mioara Donosă. Mai mult, unul dintre invitați, actorul Claudiu Bleonț, a cerut explicit discreție: „V-aş ruga să aveţi decenţa să n-o faceţi publică pe ea“. „Nu, nici nu facem, vorbim doar cu mama ei“, l-a asigurat Măruță, după care a invitat-o pe victimă să mulțumească în direct celor peste 200.000 de susținători. Regulile înscrise în Codul de reglementare a conținutului audiovizual sunt destul de laxe, în concordanță cu ștacheta etică joasă a tranziției românești. Deși art. 30 prevede ca radiodifuzorii „să nu profite de ignoranţa sau de buna-credinţă a persoanelor“, art. 35 condiționează dezvăluirea identității victimelor abuzului sexual de existența unui acord scris. Și Codul Deontologic Unificat al jurnaliștilor români urmează aceleași norme, compatibile și cu prevederile Codului Penal. Să zicem că Măruță se va acoperi cu aceste prevederi, dar consecințele emisiunii sale tabloide asupra viitorului tinerei sunt irevocabile. Odată difuzate, au proliferat pe Internet imaginea, numele fetei, împrejurările violului. Presa s-a înfruptat, iar animatorul de senzații josnice s-a bucurat să-i incrimineze pe „ipocriții“ care au preluat imaginile fără să ceară voie. Viitorul victimei e deja stigmatizat: tânăra nu are unde se ascunde, o știe toată lumea. Semnăturile de încurajare și campania lăudabilă a ziarului Adevărul se vor stinge la un moment dat, iar ea și familia ei vor trebui să înfrunte un mediu ostil și plin de prejudecăți. Helen Benedict de la Columbia University explică într-o carte de referință, intitulată Virgină sau vampă. Cum scrie presa despre infracțiunile sexuale, cât de vulnerabile sunt victimele violului, cât de durabilă este trauma amplificată de mediatizare și ce forță distructivă au stereotipurile de gândire ale comunității asupra vieții lor. Pe Măruță l-a durut în cot, audiența și celebritatea fiind țintele sale. Este sigur că fata și mama ei, asaltate de presă și nefamiliarizate cu producția unei emisiuni TV, s‑au lăsat amăgite și vor duce greul de aici înainte. Ironic, în 23 iulie, Cătălin Măruță se posta pe Facebook cu fiica sa, născută la doar două zile după nefericita emisiune.
S-o fi gândit o clipă?
La concurență cu mediatizarea cazului de viol, știrea că ANAF a blocat conturile televiziunii publice a făcut rating secundar în toată presa. Elementul de senzație l-a asigurat natura politică a conflictului, fiindcă Stelian Tănase, președintele TVR, a arătat îndată cu degetul spre premierul Ponta: „A vrut să-şi ia o revanşă. Mi-a arătat pisica“. Stelian Tănase nu e un bun șef pentru o televiziune publică aflată în dificultate, fiindcă nu are, cum singur a recunoscut, nici abilități manageriale și nici capacitatea de relaționare a unui lider. A apărat, cu scrisori deschise și rugăminți, nu atât cauza televiziunii, cât și-a apărat scaunul, la fel ca Ponta, cu internări în spital, concedii subite etc. A preferat să exprime atitudini politice conjuncturale, făcându-l pe premier „maimuțoi securist și belicos“, după ce îl lingușise. Dar, de data asta, Tănase are dreptate: Ponta a pus în mișcare Fiscul, o instituție împotriva alteia, ca mijloc de represiune, o formă de viol asupra democrației. Din interior au sărit, manevrați din butoane, membrii Consiliului de Administrație numiți de PSD, cerând demisia președintelui TVR. În replică, un membru „de dreapta“ a dezvăluit că „în momentul de faţă, Victor Ponta are un pariu personal cu televiziunea publică, pentru că se aştepta ca televiziunea publică să-l laude“. La rândul ei, copreședinta PNL, Alina Gorghiu, a dat cu TVR în capul guvernului și a șefului său, care nu vrea să rezolve problema. Ping-pongul politic este în curs. La mijloc, ignorat și disprețuit, publicul plătitor de taxe și o companie publică de presă batjocorită de prea mulți ani.