De același autor
Dominați de individualism, jurnaliștii primului desant postdecembrist nici nu s-ar zice că simt responsabilitate pentru acest parcurs nefericit al unei prese în degringoladă. Filosofia pielii mai aproape decât cămașa a biruit, ca în întreaga societate.
Dacă presa ducea lipsă de subiecte noi, după ce s-a lăsat monopolizată săptămâni întregi de campania lui Diaconescu-OTV, iată că i se oferă acum un subiecțel de inimă albastră, numai bun de stors o lacrimă publicului obosit: Corina Drăgotescu, o veterană a baricadei media iliesciene, pleacă de tot în SUA. Definitiv. Green card-ul oferit prin Loteria vizelor o va scoate pe combatanta RTV (fostă Realitatea TV) din mocirla intolerantă a patriei, devenită irespirabilă: „Plec pentru un viitor mai bun pentru fata mea. M-am dus în America foarte des, de 12 ani merg de două ori pe an, cel puţin. Am văzut cum este să trăieşti într-o ţară în care vin oameni din toate locurile şi în care toleranţa înseamnă ceva... Ceea ce e cel mai dureros pentru mine însă este intoleranţa socială care a degenerat într-un limbaj incalificabil. Am văzut multă ură şi incapacitate de a-l respecta pe cel de alături“, și-a motivat jurnalista plecarea, într-un editorial publicat pe ImpactNews, precum și în confesiunile înlăcrimate din emisiunea cu Striblea.
E dreptul oricui să dorească o țară „ca afară“, să o caute, mai ales după experiența unei grave boli, să își găsească locul pe pământ. Problema e cum se decupează o generație de jurnaliști cu antecedente în comunism, dar afirmată după 1989, ce conștiință de sine au aceste personaje devenite voci publice, care au contribuit din plin la intoleranța din societate și la degradarea profesiei prin concubinajul la vedere cu puterea. Într-un acces de sinceritate, Corina Drăgotescu recunoaște că „ceea ce s-a întâmplat în România în ultimii 22 de ani reprezintă şi un eşec personal“. În 2006, Centrul pentru Jurnalism de Investigație difuza o anchetă intitulată Dinozaurii Media, unde figurile permanente ale spațiului mediatic sunt analizate critic: zig-zag-urile, salturile și jocurile făcute de Dumitru Tinu, Cornel Nistorescu, Ion Cristoiu, C.T. Popescu etc., care au amestecat cu iscusință propaganda cu managementul, politica și publicitatea le-au adus notorietate și beneficii inimaginabile. Acestei categorii îi aparține și Corina Drăgotescu. Unii s-au îmbogățit și au trecut „în liga mare“, alături de moguli (Voiculescu, Patriciu, Vântu) și de politicieni, alții au sărit ulterior pârleazul înspre politică. Paradoxal, cu cât au devenit mai bogați, n-au devenit și mai autonomi. Dimpotrivă, și-au pus influența în slujba unor politicieni, cu vehemență, contribuind la degradarea discursului public și la intoleranța invocată de jurnalista pe picior de emigrare.
„Dinozaurii media nu dispar din viața publică. Unii se ceartă între ei, alții intră într-un con de umbră, dar revin de fiecare dată în forță, leagă noi alianțe, apar ca analiști sau comentatori pentru orice tip de eveniment. Aceștia sunt cei care au clădit presa în România. Fiecare în parte declară că a format cel puțin 100 de jurnaliști, dintre cei care acum au început să ocupe funcții de conducere în media. Au făcut școli de presă în interiorul redacțiilor, dar au transmis propriul model viciat. Pe structura încropită de ei,
s-au clădit radiourile și televiziunile, fiindcă în primii ani s-a dezvoltat presa scrisă care a exportat masiv forța de lucru către audio-vizual. Dinozaurii au format și consumatorii de media. Ei au format și modul în care reacționează politicienii, oamenii de afaceri, publicitarii și chiar interlopii vis-a-vis de jurnaliști: totul este de vânzare, orice este negociabil“, spune în concluzie raportul CRJI. Cel mai grav este afectat fundamentul pe care stă presa, libertatea de exprimare, tranzacționată și nesocotită adesea de breasla însăși, fenomen vizibil cu ochiul liber în vremuri de criză.
Generația căreia îi apărține și jurnalista redacției Adevărul a defunctului Dumitru Tinu păstrează însă, față de cei veniți în urma lor, o minimală decență. Încă mai rămâne reflexul de a argumenta și de a nu cădea în absurd, încă nu digeră circul total gen OTV și sesiunile de execuție inchizitorială din studiorile Antenei 3 (analizate comparativ de Mircea Valeriu Deaca pe contributors.ro). Nici Nistorescu, nici CTP, nici alții, chiar aliați fiind, nu-i egalează pe Gâdea, Ciutacu, Badea, Oana Stancu sau Dana Grecu, în isteria, cinismul și ticăloșia cu care otrăvesc presa românească. Ce s-a întâmplat recent la Sinteza zilei, când Narcisa Iorga, membru CNA, a fost masacrată mârșav, dincolo de orice regulă a dialogului și de respect pentru interlocutor, în tradiția ședințelor de înfierare, este doar exemplul cel mai apropiat. Dar, dominați de individualism, jurnaliștii primului desant postdecembrist nici nu s-ar zice că simt responsabilitate pentru acest parcurs nefericit al unei prese în degringoladă. Filosofia pielii mai aproape decât cămașa a biruit, ca în întreaga societate. Așadar, bye, bye, Corina! //