Antipesedismul de mucava asigură victoria lui Firea

Niciunul dintre actorii principali nu are credința că acapararea Bucureștiului de către PSD ar fi o catastrofă. De aici imposibilitatea unificării și rateul previzibil al „strategiei retragerii“. Ceea ce se va întâmpla în săptămâna rămasă până la alegeri va da însă măsura duplicității și a politicianismului tuturor acestor actori.

Andreea Pora 31.05.2016
SHARE 23

De același autor

 

Sondajele, indiferent de coloratura po­li­tică, o creditează pe Gabriela Firea cu 35-37% şanse să fie următorul primar general al Capitalei. Strict aritmetic, ceilalți can­didați non-PSD – Cătălin Predoiu, Nicuşor Dan și Robert Turcescu - adună împreună peste 40% și se bat pentru un spec­ta­culos și inutil loc doi. Teo­retic, dacă toți aceș­tia și-ar da mâna și ar re­nunța în favoarea celui mai bine pla­sat dintre ei, Firea ar pu­tea fi înfrântă. Doar că arit­me­tica nu func­țio­nează elec­to­ral. „Stra­tegia retragerii“, de care se vor­bește atât de mult și dis­pe­rat în ultimele zile, seamă­nă mai mult cu un exercițiu de imagine în sco­pul decredibilizării ad­ver­sarului. Pen­tru a fi pusă în practică, ea ar trebui să îndeplinească niște con­di­ții.

 

În primul rând, candidații, partidele și elec­toratul acestora ar trebui să fie absolut convinși că reîntoarcerea PSD la Primăria Generală ar reprezenta o catastrofă de pro­porții. Că, încăput pe mâna PSD și a ma­fiei lui Pandele din Ilfov, Bucureștiul ar rămâne orașul insuportabil și corupt în care ți-e urât să trăiești, iar toate racilele sale se vor agrava. În al doilea rând, ar mai trebui să fie convinși că această ca­tastrofă va fi postamentul pe care se va construi catastrofa cea mare de la alegerile parlamentare. Este însă repesedizarea Ca­pi­talei și a țării percepută de toți aceşti ac­tori drept o catastrofă? Au ei această cre­din­ță, singura care poate genera unitatea an­tipesedistă, retragerea unuia dintre can­didați din cursă și un vot negativ îm­po­triva lui Firea? Răspunsul este nu.

 

Bagajul de colaboraționisme liberale

 

PNL, în principal prin vechea aripă libe­ra­lă, e nostalgic după vremurile de pu­te­re ab­so­lută ale USL, fiind legat prin mii de afa­ceri și interese de pesediști, are o glorioasă is­to­rie comună cu aceștia. Blatul a fost vi­zi­bil și a funcționat în multe si­tua­ții - nu mai departe de acordul inițial pe vo­tul în­tr-un singur tur de scrutin. Până la in­tra­rea în cursă a lui Predoiu, ceilalți can­di­dați - Bușoi, Orban și Munteanu - și PNL, prin liderii săi, nici măcar nu au ata­cat PSD și pe Firea. Cele două partide s-au me­najat reciproc atât de multă vreme în­cât nu-i de mirare că, în concordia ge­ne­ra­lă, elec­toratul de așa-zisă dreapta și-a pier­­dut nervul, motivația și adversitatea fa­ță de PSD. Se adaugă, bineînțeles, și ide­ea ve­ni­tă din­spre societatea civilă, care s-a in­si­nu­at în­cet-încet, prinzând tot mai multă con­sis­ten­ță după Colectiv, că între cele do­uă par­tide nu e nicio diferență de sub­stan­ță.

 

Predoiu a intrat în cursă forțat de îm­pre­jurări, de greșelile propriului partid, iar pâ­nă acum nu s-a remarcat printr-un an­­ti­pe­sedism negru în cerul gurii, tocmai de ace­ea cel de campanie nu sună prea cre­­dibil. Co­municarea slabă și bagajul de co­la­bo­ra­țio­nisme liberale sunt handicapuri ma­jore în tentativa tardivă de resuscitare a an­ti­pe­se­dismului și de coagulare a votului negativ.

 

Antisistemul de catifea

 

Uniunea Salvați Bucureștiul, prin Nicușor Dan, nu s-a poziționat niciodată ideologic, deși sunt evidente unele înclinații spre stân­ga, și a fugit până re­cent de orice implicare po­litică. Pentru Nicușor Dan, PNL și PSD sunt „aceeași mizerie“, el cere un vot ne­gativ împotriva partidelor. Respingerea partidelor s-a extins însă în mod inex­pli­cabil și la cele mici (M10) sau unele nou apărute du­pă Colectiv, cu care a re­fu­zat să facă o alianță elec­to­rală. Orgoliu, îngustime, greu de spus.

 

Antisistemul marca Nicușor Dan nu con­ți­ne în el o autentică revoltă, nici măcar îm­potriva corupției, și nici, previzibil, teama de pesedizare. E un antisistem teoretic, de catifea și de cafenea. Ceea ce, în actuala conjunctură, o favorizează pe Firea. Ob­ser­văm că doar forțat de întrebări și îm­pre­jurări, doar pus în fața provocării lansate de Predoiu, Nicușor Dan a început să ata­ce PSD și pe Firea. Conflictul mult mai apă­sat este cu Predoiu, pe electoratul că­ru­ia se dă o luptă sterilă.

 

Așadar, vedem că niciunul dintre actorii principali nu are credința că acapararea Bucureștiului de către PSD ar fi o ca­tas­tro­fă. De aici imposibilitatea unificării și ra­te­ul previzibil al „strategiei retragerii“. Ce­ea ce se va întâmpla în săptămâna rămasă pâ­nă la alegeri va da însă măsura du­pli­cității și a politicianismului tuturor aces­tor actori.

 

Ce riscă Nicușor Dan?

 

Propunerea avansată de Cătălin Predoiu, ace­ea a unui sondaj de opinie, supra­ve­gheat și agreat de ambele părți și în urma căruia să rămână în cursă doar candidatul cel mai bine plasat, a schimbat paradigma, obligându-l pe Nicușor Dan la o re­po­zi­țio­nare de ultimă oră față de PSD. Noutatea este că Nicușor Dan, care în primele de­cla­rații, inclusiv la dezbaterea organizată de Gru­pul pentru Dialog Social miercurea trecută, a refuzat tranșant „soluția Pre­do­iu“, și-a nuanțat oarecum poziția. Du­mi­nică, la dezbaterea de la TVR, a agreat ide­ea sondajului organizat de „o casă de son­daje internațională, care să confirme ce­ea ce noi știm deja – eu sunt singurul ca­re poate să unească voturile anti-PSD“. După care a scris pe Facebook„În nu­mele lor (al propriului electorat sătul și de PSD, și de PNL, n.a.), declar că nu o să mă retrag din această campanie şi sub nicio condiţie nu o să le propun bu­cu­reştenilor să îl voteze pe domnul Pre­doiu. (...) Dar am o responsabilitate față de electoratul anti-PSD, vreau să câș­ti­găm și, dacă victoria USB depinde de un sondaj, sunt gata să îl fac. Dacă Predoiu are nevoie de un sondaj ca să se retragă din cursă, să-l facem“.

 

Nicușor Dan a fost forțat de presiunea opi­niei publice să admită responsabilitatea fa­ță de un electorat care nu e al lui - cel an­ti-PSD - și să accepte ideea sondajului. Nu-l putea refuza fără a fi acuzat că, de fapt, se teme, mai ales că sondajul aruncat de el pe piață era într-adevăr necredibil. Dar dacă din sondajul respectiv, totuși, Ni­cușor Dan iese în urma lui Predoiu? Dacă datele arată că diferența dintre el și Pre­doiu e mare și că, totuși, o parte a pro­pri­u­lui său electorat se va alinia în spatele candidatului PNL pentru a evita catastrofa Firea? Își va menține refuzul de a se re­tra­ge, așa cum continuă să spună? Riscul unei astfel de atitudini este însă imens pentru Nicușor Dan și, oricum ar întoarce pe toate fețele „antisistemul“, evidența se va impune: a subminat șansa ca PSD să nu înhațe Capitala. Ceea ce va fi de ne­ier­tat. E o șansă, nu o certitudine. Certă e doar victoria lui Firea, dacă nimic nu se schi­mbă.

 

Situația e valabilă și pentru PNL și Pre­do­iu, convinși la rândul lor că sondajele îi dau favoriți și că Nicușor Dan este în șah. De fapt, probabil că asta și urmăresc: să-l pună în dificultate. Ceea ce parțial au și reușit. Întrebarea e însă aceeași: se va re­trage Predoiu dacă e pe poziția a treia? Da­că ar fi după el, cred că da, ieșirea din cursă în aceste condiții fiind mai mult decât onorabilă. Doar că Predoiu nu e de capul lui, va face ceea ce-i spune partidul, dacă mai vrea să aibă carieră politică. Dar PNL nu vrea ca Predoiu să se retragă, de­oa­rece pentru un mare partid ar fi sinu­ci­dere curată, încununarea eșecurilor de pâ­nă acum, ar duce automat la pierderea tu­turor sectoarelor și a unui număr im­por­tant de consilieri generali. Cu alte cuvinte, ar fi un semnal dezastruos pentru mili­tan­ții partidului, cu consecințe nefaste pen­tru la toamnă.

 

Cred, mai degrabă, că PNL joacă la ca­ceal­ma, face un joc de imagine în care încear­că să se derobeze de responsabilitatea eșe­cului și să decredibilizeze în același timp societatea civilă și antisistemul tip Nicușor Dan, arătând că ele fac deliberat pârtie PSD-ului.

 

Falsul război al sondajului

 

După cum arată lucrurile la ora la scriu, nu cred că va avea loc vreun sondaj. În primul rând, care ar fi rostul lui, dacă Nicușor Dan nu are de gând să se retragă în situația în care nu e favorit? În al doilea, va fi extrem de complicat să se  con­vină asupra casei de sondare, a me­todei, a întrebărilor, într-un timp atât de scurt. Vedem deja că Nicușor Dan trage de timp, vrea să dirijeze întrebarea, probabil la sfatul consilierilor săi, sugerând că aceas­ta ar trebui să fie: „Cine ar putea să unească voturile anti-PSD?“. O tâmpenie evidentă, pentru că răspunsul depinde de ierarhia celor doi și de măsurătorile care se fac în funcție de retragerea unuia sau altuia.

 

Coșmarul lui Firea

 

Singura teamă a Gabrielei Firea a fost să nu provoace un vot negativ, după modelul patentat de Ponta, care să ducă la o uni­tate anti-PSD. Acesta este și motivul pen­tru care s-a așezat în postura de persoană neconflictuală, tolerantă, preocupată doar de problemele Bucureștiului. Urmărește doar să-și conserve scorul din sondaje, arhisuficient pentru victorie, iar pentru asta a nu are decât să asiste la lupta de pe dreapta și să pozeze în victimă. Să evite dezbaterile, unde există șansa reală ca, în noile condiții în care Predoiu și Dan tre­buie să-și demonstreze antipesedismul, să fie pusă în fața unei coalizări căreia nu i-ar mai putea face față, cu toată abilitatea ei în fața camerelor. Coșmarul PSD este ca „soluția Predoiu“ chiar să fie pusă în practică, iar electoratul de dreapta și cel antisistem să-și dea mâna împotriva lui Firea și a partidului pe care îl reprezintă.

 

Puțin probabil însă și cred că singurul sondaj de care vom avea parte este cel din ziua alegerilor.

 

PS. Asa cum anticipam, sondajul nu se face. Acuze reciproce, nu e clar cine minte, dar nici nu mai conteaza. Firea sta in loja si urmareste circul.

Comentarii 23

Polilogu - 06-02-2016

” Daca in Bucu e asa, va dati seama cum e in tara? :))”. (v-am citat exact ) Nu trebuie sa fii in... ”BUCU” pentru a-ți da seama ce e in tara . In” tara” e... dezastru. Confuzie generala,” LEHAMITE”(si aici am citat)revolta, dezamagire etc etc. Regret , dar toate aste fac parte din ...arsenalul disperarii. Am spus bine, arsenalul Si disperarea e O LUPTA.Aici am ajuns DUPA 26 de ani! Una peste alta, vom ramane inca o legislatura ( a șasea?)cu PSD pe... ”cap”. Adica cu neo-comunismul... in nuce .Parlamentarele vor fi aidoma alegerilor locale. Nicio speranta ! PSD castiga ȘI DE DATA ASTA! Lucian BOIA a a pus punctul pe I .” COMUNISMUL A CAZUT ȘI AU CAȘTIGAT COMUNIȘTII ”. N-a ... castigat de doua ori . O data cand s-a condamnat in plenul Parlamentului COMUNISMUL si a doua oara cand s-a castigat referedumul Basescu si ”anexele” lui exprimate LIMPEDE- schimbarea CONSTITUTIEI și ”comprimarea ” parlamentului la 300 de suflete in carne si oase, plus capul pe umeri. Castigul s-a facut cu RISCURI. CU RISCURI ENORME!!( nu ma feresc de vorbe mari !) Fara așa ceva , nu exista niciun ...”cîștig” !Riscul ne sta in fata si ne sfideaza permanent. E O LEGE A VIETII.Cum slabești vigilența(sic!), cum te-a păpat . Iar vigilenta a ...slabit.N-am spus ca s-a renuntat la ea.Spun doar ca nu a mai fost consecventa cu sine.Nu e politica o lupta a intereselor ? Se poate demonstra cu multe, multe argumente, ca este. Intr-o democratie, intr-un stat de drept ( batem moneda asta pana o aplatizam cu totul?!)interesele... se inghesuie in partide si , odata la 4 (5) ani, sublimeaza in alegeri.Iar alegerile se fac cu VOTUL. si NUMARUL lor. Si CULMEA! cu ”raul cel mai mic” permanent in față.INTOTDEAUNA. Ce s-a intamplat? S-a intamplat ca OPOZITIA nu exista. Dupa o perioda de gratie de marimea unei genaratii. Exista doar niste ” partidulețe”, unele mai mari , altele mai mici, unele mai aratoase , altele mai... hîde,care ...CARE CE? Care niciunul nu a rezistat arsenalului din dotarea PSD (fost FSN șcl) Pentru ca ...mamutul cu pricina a stiut sa-l adapteze, sa și-l ajusteze, sa-l cosmetizeze si sa-i reînnoiasca zambetul lui ILIESCU cel cu gura pana la urechi, cu alte fețe , cu alți ochelari și cu alți savanți de pe tușă ! NU-i așa? N-a fost mereu așa? OPOZITIA ce a stiut? Sa se hățăne in dreapta, dar mai ales in stanga, lasandu-se penetrata de crema intelighentei de stat si de partid, adica securitatea! Cine- vinovatul? NU NOI? Nu noi cei care am slabit vigilenta , vreau sa zic , creierele din dotare ? Cu presa cu tot ( ah, draguta de presa, a noastra din ...popor!)care se invarte ca gaina in coșarcă incurcandu-se cu toate ițele si ..fițele!) Doamna PORA nu crede in UTOPII. Nici eu. Precum nu cred nici in solutia ”NICUSOR”.Da”l capo , al fine ! Precum nu cred in” USB ” și alte ”salvări” nationale.Cat priveste ”realitatea momentului ” , s-a dus baba cu colacii. Cu riscurile nu-i de gluma. Am spus - Te pot papă cat bati o data din palme! Cu fulgi cu tot! Ce sa fac? Raman tot la solutia ”raul cel mai mic”. De 26 de ani tot ca-n ”DUMINICA ORBULUI ” am votat.DAR CU PSD NICIODATA !

Răspunde

eva - 06-02-2016

Sa o reclamam la protectia copilului ca lasa copii pe mana filipinezelor si mai si lipseste Romania de alti doi trei cetateni in astia 4 ani daca vor fi ambii primari....

Răspunde

ani - 06-02-2016

Daca castiga impostoarea parvenita, castiga toti trei si dispretul meu constant pentru orice ar face ulterior ! Si mai ales pnl ca Predoiu nu face ce vrea el , are in spinare o huiduma la fel de hamesita ca ceilalti ! Pnl a "realizat"prin cele mai complete conditii sa se retraga numai ca la conducere si in marea lor adunare nationala nu mai e nici un om de dreapta ci numai liberali adica zerodocsi mafioti care pot sa joace pe orice parte, oricand !

Răspunde

eva - 06-02-2016

Si eu o sa fac acelasi lucru, fara nici o convingere, din necesitate ! Cu mai multa incredere decat in noiembrie 2014 insa ! La extrem chiar daca ar deveni candva si USB o mafie nu o vom lasa mai mult de 4 ani! De fapt psd stapaneste fraudulos Bucurestiul de 8 ani ! Oricui ii va fi foarte greu sa i se opuna si trebuie sa votam usb pe linie ca sa-i dam lui ND de fapt premisele de actiune....As fi fost incantata ca unul dintre cei trei Predoiu, ND si Turcescu sa se retraga in favoarea unuia dintre ei, oricare.Chiar si propunerea publica a fost publicitara, trazie, de forma..Numai ca oprobiul public care se va manifesta chiar in seara votului se va indrepta asupra tuturor celor 3 daca impostoarea castiga !!! Si asta pare scenariul cel mai credibil si intr-o participare de 100% la vot care este imposibila !! SIGUR CA SUNT NEMULTUMITA CA NU STIU CE VOTEZ STANGA SAU DREAPTA , dar nu ne-a invatat in 2012 chiar partidul istoric pnl asta, ca nu conteaza !!

Răspunde

Vicentio B. - 06-02-2016

Adevarata mandrie de "a fi Roman" , inseamna implicit sa fi MANDRU de Tara ta ! DACA, prin absurd, s-ar intreprinde un TEST, pe esantioane stiintific stabilite, ocazie cu care s-ar pune doua intrebari. 1. esti mandru de Tara TA ? si , indiferent de raspunsul DA sau NU, s-ar pune cea de a doua intrebare 2. spune trei motive esentuale DE CE ?, la care raspunsurie vor fi puse sub controlul Detectoarelor de Minciuni, se poate estima rezultatul sondajului. DACA, prin absurd, cei care vor sa fie NEAPARAT alesi in Parlament, tocmai pentru motivul/pretextul ca aceasta este "ULTIMA REDUTA A DEMOCRATIEI" (expresie folosita de C P Tariceanu), ar fi analizati PSIHIC, de catre O COMISIE COMPETENTA, inainte de candidatura, cu SINGURANTA, nu numai ca NU se va putea evita un IMENS scandal cu privire la componenta Comisiei, de ce "X "si nu" Y", dupa care se va incerca MITUIREA tuturor membrilor Comisiei, incepand cu presedintele acesteia. DACA in mod real, afirmatii mass - media, PSD-ul este Partidul cu cei mai mari si mai multi corupti / cap de membru, iar Presedintele de Onoare al Partidului, este implicat in SCANDALURILE NATIONALE, "Revolutie" , "Mineriade", tocmai numarului extrem de mare de MORTI si RANITI, iar despre ceilalti, Adrian Nastase, Ponta, Dragnea deja se cunoaste ceva, desi NU total, rezulta in mod logic, ca ex- slujbasa A3, FIREA (PSD), DEPENDENTA TOTAL de acestia, NU ar trebui sa aibe sanse Nr. 1 prentru Primaria Capitalei ! DACA totusi, din sondajele pretins a fi fost realizate, aceasta ar fi realitatea, inseamna ca, mandria de a fi Roman, varianta PSD, este reala, incurabila. (GMT 13:33, 02.05.2016)

Răspunde

unu - 06-02-2016

Sa se retragă Firea. Barbat bolnav, copii mulți acasă, chestii.

Răspunde

Vicentio B. - 06-02-2016

EXCELENTA intrebarea adresata de Andrea Pora (citez): " Pornind de la realitatea momentului, care e solutia sa fie infrinta Firea?", adica pusa tocmai celui care a inacadrat pe Monica Macovei & Andreea Pora ca fiind "MASCARICI" ! NU m-ar mira faptul ca, drept "rasplata" pentru remarca verificabile facuta de mine, sa fiu CENZURAT ! Desi eu stiu raspunsul la intrebare ! (GMT 21:45, 01.06.2016)

Răspunde

liv stomer - 06-01-2016

Domnilor, dvs va dati seama ce aberatii sustineti? Adica sa ne fie foarte rau, ca sa ne fie mai bine pe urma nu? Pai deja ne este, ati iesit in ultima saptamana pestrada, sa mirositi gazele de esapament, sa asteptati tramvaiele care nu maivin si semafoarele care nu mai merg? Asta 1), si 2), chiar mai avem timp din viata noastra de irosit cu sondajele care stim din start (chiar dna Pora scrie mai sus!!) ca sunt mincinoase? Haideti la vot, dragilor, mai lasati televizoarele ca-i cald si de-aia ne doare capul!! :)

Răspunde

Andreea Pora - 06-01-2016

Daca aplicam teoria dvs, era bine sa iasa in 2000 Vadim!

Răspunde

Andreea Pora - 06-01-2016

Da, ne e clara o singura directie: fara PSD si Firea. Din pacate, utopica dupa cum arata lucrurile.

Răspunde

Andreea Pora - 06-01-2016

Aveti perfecta dreptate pina la un punct. Echipa 22 si GDS nu joaca pe solutia Predoiu, care este o solutie a disperarii. Pornind de la realitatea momentului, care e solutia sa fie infrinta Firea?

Răspunde

sushi - 06-01-2016

Pe langa riscul de fond ca lumea se poate sa nu fi aflat de alegeri, apare si riscul ca unii sa fie dezarmati de esecul negocierii consensului de la Primaria Generala si sa abandoneze cu totul ideea de a participa la alegeri. Inrautatind astfel si rezultatele si la consiliu dar si la sectoare si poate si in tara. Si s-ar mai mai putea transmite demoralismentul si la alegerile generale. Ar trebui totusi alertat electoratul si repetat insistent mesajul de a veni la votare, indiferent de sondaje si strategii. In ce priveste dilema de tip "oul sau gaina" intre Predoiu si Dan, si aici e o discutie. Sa nu uitam ca Nicusor, dovedit, are ratiune, are perseverenta, e altruist, e corect-etic, si nu e sensibil la tentatii, modest, are constiinta solida. O fi avand si minusuri, mi-e teama ca n-ar sti sa lucreze in echipa. Ca atare, teoretic, e greu de atacat si pe logica si pe caracter, ar fi din start mai degraba o greseala sau o naiva imprudenta, poate o imprudenta aroganta -sa crezi ca poti- sa-i imputi ceva. Se stie ca decizia rationala e alta functie de perspectiva pe care o ai intr-o problema. Perspectiva e definita de mentalitate, de educatie, experienta, interese, tentatii, performanta intelectuala etc. De exemplu, in viata, uneori cel mai scurt drum se dovedeste cel mai lung pana la urma. Exista si proverbe, lenesul mai mult alearga, scumpul mai mult pagubeste, cine-si iubeste viata o va pierde. E si exemplul capcanei, cu momeala. E clar ca momeala te intereseaza, dar pe unii perspectiva superioara, experienta, instinctul, ratiunea, ii face sa ignore oferta, oportunitatea, propriul interes, propriul sine, si sa hotarasca altceva decat ceea ce ratiunea imediata si interesul cer, sa musti momeala, sa profiti. Alt exemplu, facusem amigdalita, iar, am lasat-o sa se coaca sa-mi treaca singura, dar n-am rezistat doua saptamani sa-si faca ciclul-nu stiam atunci, si dupa 10 zile, exasperat, am luat penicilina. M-am dus la medic si m-a certat ca am luat medicamente, ca trebuia sa las sa-mi treaca, nu mi-a dat nimic. Alegerile astea au miza lor imediata, dar ele se desfasoara pe fondul deja constientizat al nevoii critice de a primeni clasa politica, la nivel de mentalitate, de morala. Atunci care e obiectivul cel mai important, care este perspectiva cea mai benefica in aceste alegeri si altele? O victorie imediata sau una mai de pret, mai departata? E bine ca apar oameni de piatra in politica. E bine ca Macovei a fost de piatra chiar putinul timp cat a putut decide ceva pentru tara asta. Aveam ce avem azi daca facea un anume compromis? Apropo, ceea ce face Tariceanu cu Raluca Pruna este probabil exact ceea ce a facut cu Macovei, din acelasi motiv. Bine, atunci nu era binom ca sa dea vina pe el, dar democratia penalilor reprezentativi si majoritari era in pericol si atunci la fel ca si azi. Cu acceptul nostru, sub ochii nostri. Poate ar trebui sa hotaram prin referendum ce facem cu justitia, o terminam sau o protejam, sa nu-i mai lasam pe "reprezentativi" sa decida ce e bine pentru noi. E bine sa o trateasca poporul justitia, macar apoi vor tacea din gura cu critica si cu pretentiile de la stat si de la altii sa fie onesti si angajati asa cum ei nu pot fi votand pentru justitie la referendum. La fel ca si excelenta lectie de umilinta nationala care vine cu esecul "Cumintenia Pamantului". Sa nu cumva sa puna guvernul bani, doar ar razgaia hoardele indignate de asistati. Evident, referendumul, doar daca ne permite CCR, fiindca evident constitutional e ca e exclusiv treaba politicienilor sa decida ce e bine pentru noi. Pe de alta parte e bine ca Predoiu a reusit, aparent, in sfarsit sa eclozeze, sa-si dezlege limba, sa-si ia zborul catre orizonturile de sticla fara copiutele alea pe post de parasuta. Sa speram ca s-a nascut si un lider PNL. Habemus Papam? Iata un prim rezultat bun al "esecului" de pe dreapta. Daca era moale Dan, se calea oare Predoiu? Stateau aia sa mediteze, sa filozofeze, la PNL? Daca nu luam penicilina aveam anticorpi si nu mai faceam amigdalita, eram vaccinat. Uite, europenii nu sunt vaccinati ca noi, vor supravietui ei?

Răspunde

Vicentio B. - 06-01-2016

“Antipesedismul de mucava asigură victoria lui Firea”- transmite in format CONCLUZIE Andreea Pora. NU imi face placere, din contra, regret profund dar trebuie sa afirm: CONCLUZIA , este efectiv consecinta premizelor alese de domnia sa, NU insa a celor (a premizelor) necesare in singura relatie posibila CAUZA – EFECT. In articolul precedent “La Mărcuța, birjar! Andreea Pora s-a referit la expresia “damage control”, pe care, de data aceasta, NU a mai folosit-o, desi tocmai AICI trebuia sa o faca. Ma explic verificabil: 1. Premisele “alese” de Andreea Pora se refera EXCLUSIV la atitudinile Catalin Predoiu, Nicusor Dan in relatatia reciproca dar si fata de PSD, plecand de la ADEVRATA CONCLUZIE : “PSD la Primăria Generală ar reprezenta o catastrofă de proporții. .. Bucureștiul ar rămâne orașul insuportabil și corupt. … postamentul pe care se va construi catastrofa cea mare de la alegerile parlamentare”. Adica acestia doi (Predoiu, Nicusor Dan) au in viziunea Andreea Pora, o pozitie de MUCAVA fata de PSD ? 2. Este, in opinia mea, de neinteles folosirea notiunii de “mucava” ( “carton gros intrebuințat la legatul carților, la confecționarea cutiilor, ambalajelor etc.” ) , cand de fapt CAUZA ESENTIALA NR. 1 se regaseste in atitudinea “alesilor “, denumit PARLAMENT / LEGIUITORUL, care in baza sistemului MML (Manus Manum Lavat), au PERSIFLAT CRASS pe cei care i-au ales, folosind VOTUL IMPERATIV (NUL juridic/constitutional) in “votul - pact” , de realizarea alegerilor locale “intr-o singura runda”. Repet, “RUNDA” si nu “TUR” asa cum se tot spune in mod gresit/inept in Romania. Inca NU s-a dorit a se intelege in Romania ca, alegerile nu au nicio legatura, nici cu “TOUR DE FRANCE”, nici cu “TUR DE PISTA”, nici cu PRIMUL TUR DE MANIVELA in productia cinematografica) dar NICI cu partea dorsala a corpului omenesc (TUR) ! 3. Dovada acestei CAUZE ESENTIALE o aduce chiar Andrea Pora (citat): “Sondajele, indiferent de coloratura politica, o creditează pe Gabriela Firea cu 35-37%”. DECI in mod sigur, existenta LEGALITATII CONSTITUTIONALE a DOUA RUNDE ar fi adunat alegatorii lui Catalin Predoiu, Nicusor Dan, Robert, M10, si a celor din aceasta categorie numita generic “DREAPTA”. Astfel, s-ar fi reusit blocarea LEGALA a ceea ce Andreea Pora, corect, a afirmat in articol si preluat de mine in substanta utila la punct. 1. 4. Andreea Pora & Monica Macovei , etc., afirmau/afirma “necesitatea schimbarii clasei politice” ! Absolut CORECT! Dar despre felul practic cum se poate realiza acest DEZIDERAT, cu adevarat NATIONAL, in mod concret, NU ! Acesta este de fapt sensul real /stiintific privind “damage control” ! 5 Personal refuz sa accept faptul ca, Andreea Pora NU ar fi inteles incontestabillul si anume ca, Nicusor Dan, R. Turcesu, M. Macovei, nu-si pot permite sa faca aliante premergatoare alegerilor, deoarece ar insemna implicit o “TRADARE” a propriilor alegatori, care NU, repet, NU mai vor CLASE POLITICE, care au generat realmente DISTRUGEREA unei vieti normale in Bucuresti, in care HAOSUL in constructii, transport, sanatate, invatamant, etc., a depasit demult SUPORTABILITATEA ! 6. Se pare ca NU s-a realizat in substanta necesara, adica sanctionarea prin VOT, si anume: candidata PSD Firea, NU se poate comporta INDEPENDET fata de Dragnea, Ponta, Tariceanu, care la randul lor, adica fiecare dintre ei, se regasesc in situtii de conflict DELICTUAL fata Constitutia Romaniei, Legislatia Penala ! Cu alte cuvinte, in mod practic, Firea poate acum sa-si permita orice, pasiv si/sau activ, dar in fond, odata ajunsa pe scaunul VISAT, va fi realmente O MARIONETA! 7. Adica, asa cum s-a dovedit si denumitul IDEPENDET Chirurgul Dr. Oprescu, care nu-si putea permite proliferarea coruptiei in Capitala fara suport PSD! De fapt aceasta realitate se regeseste in afirmatia – format concluzie – definita de Andreea Pora prin cuvintele (citat): “..incaput pe mana PSD si a mafiei lui Pandele din Ilfov, Bucurestiul ar ramane orasul insuportabi, corupt in care ti-e urat sa traiesti, iar toate racilile se vor agrava “. Poate cineva, cu autentica buna – crdinta, sa o contrazica din acest punct de vedere ? Evident NU! Este posibil insa in varianta: REA- CREDINTA, INEPTIE, IPOCRIZIE, AROGANTA, IMPOSTURA, adica indiferent daca se foloseste nickname, care contine la fictivul prenume precizarea “1” sau “2” (GMT 10:55, 1.06.2016)

Răspunde

MIHAI 2 - 06-01-2016

In tara nu este la fel. De exemplu la Cluj singurul care il putea invinge pe BOC ar fi fost FUNAR , care insa nu a intrat in cursa. In toate localitatile este inscris insa - int-o forma imanenta DNA ul - care va corecta pana la 31 august to ceea ce u corespunde criteriilor de coectitudine din DC

Răspunde

Vicentio B. - 05-31-2016

„DE CE VOTEZ NICUŞOR DAN“, DAN PERJOVSCHI 2016-05-31 „Te lupţi 10 ani pentru Bucureşti, te baţi cu Primăria în procese în care îţi toci nervii, banii şi timpul, obţii rezultate remarcabile în timp ce restul lumii e la plajă şi, în final, ţi se spune să te retragi pentru candidatul apărut în discuţie de 10 minute şi care e parte din partidul sau coaliţia care-a condus Primăria cu care te-ai bătut. O să-l votez pentru ăia 10 ani.“ , la care eu adaug : UN ARGUMENT – MEGA MORAL - care ar trebui sa devina EPIDEMIE ! (GMT 20:43, 31.05.2016)

Răspunde

Vicentio B. - 05-31-2016

Am inteles ca , Liviu Dragnea, președintele PSD, a făcut recent o declaratie, catalogat drept "un anunț socant", Acesta a precizat ca, " in cazul în care partidul sau nu va castiga alegerile locale, el se va retrage din funcție.” MORALA: daca se afirma ca Romanii sunt inteligenti, dar se pare "au uitat" realitatea, anume ca acesta a fost condamnat in proces penal cu inchisorea, insa fare executare, de ce nu realizeaza faptul si anume Liviu Dragnea, numit si “BARONUL DE TELEORMAN” poate fi ajutat DIRECT, prin vot, sa se tina de cuvant ? Merita deoarece trebuie neaparat de verificat, daca acesta are cumva "onoare " (GMT 20:33, 31.05.2016)

Răspunde

Victor - 05-31-2016

Cred ca PNL-ul este o catastrofa. Nu au avut un candidat serios, nu au avut o strategie, nu au un plan pt. București. O să apară destul de prost dacă un candidat fără un partid în spate ar depăși MARELE PNL. Acest partid (PNL) nu are oameni calificați care să fie buni la ceva. Numai combinații: să se retragă alții, să se alieze cu alții (cu Pidone de ex.) etc. Candidatul PNL la sect. 1 a spus ca va continua proiectele lui Chiliman!!!! Care proiecte fraților??? Poate să preia circuitul mitei. Eu locuiesc in Sect. 1 și am vazut ce a făcut Chiliman la Piața Amzei (proiect de 10 mil. €) care este părăsită. Nu mai vorbim de sumele uriașe cre se vehiculează în legătură cu contractul de salubritate pe sectorul 1. Se vorbește de un contract pe 15 ani si 60,4 mil. lei/an. Asta inseamna 200 milioane € garantat pentru operatorul de salubritate. Daca se ia procentul uzual de 10% mită vedem proiectele marca Chiliman. Culmea este că, domnul Chiliman a anunțat următoarele: Contractul de salubrizare in sectorul 1, in valoare de 60,4 milioane de lei pe an, incheiat, luni, pe o perioada de 15 ani, va continua, desi Curtea de Apel Bucuresti a anulat, licitatia prin care firma Romprest a fost declarata castigatoare. Chipurile contractul incheiat luni este valabil, pentru ca justitia a anulat doar licitatia. Pentru a se anula contractul, acesta trebuie atacat separat in instanta. Asa ca ce sa mai vorbim. PNL-ul dorește să mulga mai departe sectoarele si capitala. Mai au si tupeul sa ceara altora sa se retraga. Ca o concluzie: PNL = PSD = aceiași mizerie. Victor

Răspunde

parere - 05-31-2016

Consider ca cea mai buna solutie ar fi retragerea in ultimul ceas a lui Predoiu si a luiTurcescu in favoarea lui N.Dan ! Salase din orgoliu daca vor sa invinga dreapta ! Dar ma indoiesc ca ar pune interesele bucurestenilor pe primul loc ,dupa cum ii stiu !

Răspunde

Maximus - 05-31-2016

E foarte bine ca nu se face niciun sondaj si nicio fortare a rezultatului. Bucurestiul are nevoie de Firea. Si nu o spun la misto. Nici Predoiu nici Nicusor nu au nicio treaba cu orasul ala. Firea e in mod clar cea mai nociva. Intre atatea variante proaste, bucurestenii o vor vota pe cea mai proasta, ca de obicei. Cele 2 mandate ale lui Oprescu nu i-a invatat nimic. Deci dezastrul trebuie sa continue. Pana cand o sa isi dea seama lumea ca e important cui iti dai votul, ca e important sa te duci la vot samd (apropo, care e procentul estimat la participarea la vot?). Probabil e nevoie de Firea si a fost nevoie de Oprescu. Fac si ei parte din lunga convalescenta de dupa '89. O sa mai dureze. Daca in Bucu e asa, va dati seama cum e in tara? :))

Răspunde

Maximus - 05-31-2016

E foarte bine ca nu se face niciun sondaj si nicio fortare a rezultatului. Bucurestiul are nevoie de Firea. Si nu o spun la misto. Nici Predoiu nici Nicusor nu au nicio treaba cu orasul ala. Firea e in mod clar cea mai nociva. Intre atatea variante proaste, bucurestenii o vor vota pe cea mai proasta, ca de obicei. Cele 2 mandate ale lui Oprescu nu i-a invatat nimic. Deci dezastrul trebuie sa continue. Pana cand o sa isi dea seama lumea ca e important cui iti dai votul, ca e important sa te duci la vot samd (apropo, care e procentul estimat la participarea la vot?). Probabil e nevoie de Firea si a fost nevoie de Oprescu. Fac si ei parte din lunga convalescenta de dupa '89. O sa mai dureze. Daca in Bucu e asa, va dati seama cum e in tara? :))

Răspunde

Dan - 05-31-2016

Discutia despre retragerea vreunui candidat este irealista. Buletinele de vot au fost deja tiparite, candidatul retras, ar urma sa apara oricum pe buletin, indiferent daca se retrage. Dupa parerea mea PNL nu-si doreste castigarea Bucurestiului la modul cel mai serios. Acest lucru se vede din votarea in parlament a scrutinului intr-un singur tur, din dificultatea de a desemna un candidat, nu neaparat bun, dar macar decent. Domnul Predoiu, desi il consider o persoana decenta, nu si-a manifestat pana acum o luna niciodata dorinta de a fi primar al Bucurestiului, lucru care ma face sa cred ca chiar daca va castiga, nu va face treaba buna. Sincer nu vreau ca Nicusor Dan sa se retraga nici macar daca e pe locul patru... vreau sa joace corect in afara aranjamentelor preelectorale, care au facut posibila nasterea unei monstrozitati de tipul USL...

Răspunde

julius001 - 05-31-2016

1..."Antisistemul marca Nicusor Dan nu contine în el o autentica revolta, nici macar impotriva coruptiei, si nici, previzibil, teama de pesedizare. E un antisistem teoretic, de catifea si de cafenea"..ceea ce spuneti aici este foarte serios. si grav. pare ca acesta grupare nu stie ce vrea..nu e articulata nu e capabila sa se organizeze nu e in stare sa faca plan limpede si actiune sistematica. Daca nicusor dan si oamenii stransi pe langa el sunt niste palavragii de cafenea atunci nici nu merita luat in calcul ascensiunea sau orice demers l-ar intreprinde..si atunci, de ce-i chemati la gds ii puneti pe canapea si stati la discutii?!..la ce bun nicusor dan la primarie daca e un stalp de cafenele ?!.. 2.."Cred, mai degraba, ca PNL joacă la cacealma, face un joc de imagine în care incearca sa se derobeze de responsabilitatea esecului si sa decredibilizeze în acelasi timp societatea civila si antisistemul tip Nicusor Dan, aratand ca ele fac deliberat partie PSD-ului..."..sau spus mai direct pnl face blat cu psd..e o intelegere limpede intre sforarii din cele doua partide..o cumetrie care muta puterea la 4 ani dintr-o barca in alta..iar predoiu e baiatul din poza, scos la inaintare..sigur, predoiu nu e naiv si stie ca nu are nici o sansa la primarie, dar sta si el cuminte ca asa dovedeste ca e de incredere...daca nicusor dan este o cale buna de urmat si pnl un partid care ar fi dat semne de reforma interna atunci predoiu si tot pnl-ul s-ar fi repezit sa-l sustina la primarie..era semnul clar al iesirii din "sistem".. 3..se constata ca si in gds sunt opinii divergente semn ca nu va e limpede directia de urmat... in conditiile astea nu vad de ce atata dramatism daca iese Firea...

Răspunde

MIHAI 2 - 05-31-2016

Cosmarul lui Firea ramane DNA ul , nu opozantii ei , care mai de care mai anti-pasiune. Iar respectivul cosmar va deveni realitate in conditiile in care directiva este ca toti PSD istii care vor castiga la aceste locale sa isi inceapa naveta la sediul DNA pana cel mai tarziu la 31 august, ca invatatura de minte sa se abtie alta data ...contra vantului. **** A fost o greseala aruncarea in lupta a lui Predoiu. Seamana a lucru nu prea bine facut in conditiile in care in aceeasi directiva il desemneaza pe Predoiu in continuare cu functia de Premier, iar PNL si Johannis si-au dat si cuvantul de onoare. Ar trebui ca la alegerile generale Predoiu sa fie pus pe o lista sigura , undeva in zona fanatica a tarii unde diftongul EA se pronunta cu accent reformist ....urmarirIA , judecarIA, condamnarIA....if you know what I mean...Atentie ca dl Predoiu nu e locomotiva , e un vagon greoi, care si in 2008 si in 2012 a pierdut / deci intotdeauna a pierdut / cand a concurat la Parlament, cum va pierde si duminica. *** Trebuie facut ceva si cu actuala conducere PNL. Desi pana la alegerile din noiembrie PSD ul nu va mai exista, fiind inchis in beciurile ambasadei, iar lupta pe Parlament se va da intre fratriorii din PNL si cei de sub mantia mititica a lui Basescu , tot nu se poate accepta ca PNL ul sa mearga in continuare cu mascaricii Blaga si Gorghiu. *** Si apropo de mascarici sa mai semnalam: 1 . Ca in ultima instanta cea mai buna optiune pentru a nu diviza DREAPTA a facut-o Monica Macovei , care a renuntat sa mai isi trimita candidatii in lupta. Daca figura se va repeta si in toamna si in general la toate alegerile PARTIDUL M10 va deveni singurul INVINCIBIL deoarece nu poti pierde alegerile la care nu participi. 2. Ca Echipa 22 joaca in mod bizar pe Solutia Predoiu , desi spiritul GDS ului ar fi parca mai bine servit de Nicusor. Si spiritul COLECTIV tot in Nicusor isi gaseste mai degraba exponentul natural. Daca as avea alt nick name , de pilda unul cu B in coada cred ca as soma-o solemn pe autoarea articolului sa imi explice cand si cum s-a manifestata Nicusor ca fiind DE STANGA. Dar nefiind , n-o somez.

Răspunde

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22