Ostaticii si adversarii lui Basescu

Cristian Preda 27.05.2005

De același autor

Marie Jeanne Ion, Sorin Miscoci, Ovidiu Ohanesian si Mohammad Munaf au fost eliberati dupa opt saptamani de captivitate. La cateva ore de la anuntul public, circulau deja mai multe variante referitoare la eliberarea celor patru. Presedintele Basescu a atribuit iesirea din captivitate actiunii serviciilor secrete romanesti, precizand ca autoritatile nu au cedat in privinta prezentei militare in Irak si nici nu au platit vreo rascumparare. Postul Al Jazeera afirma ca organizatia care ii detinea pe cei patru - escadroanele Muadh bin Jabal - a cedat raspunzand apelurilor facute de seicul saudit Salman ben Fahd al-Udeh si de comunitatea musulmanilor din Romania. |n editia sa de luni, 23 mai, Jurnalul national, citandu-l pe Muhamad Shamil, presedintele Ligii de prietenie romano-arabe, pune eliberarea in seama actiunii politiei de la Bagdad, care ar fi arestat un grup semnificativ de irakieni implicati in rapirea celor trei jurnalisti si a ghidului lor. Comentariile si reactiile "la cald" au luat in seama oportunitatea prezentei trupelor romanesti in Irak sau posibilitatea deschiderii ori a continuarii unor investigatii judiciare referitoare la lumea afacerilor controlata de cetateni romani de origine araba. De fapt, desi a cerut retinere in privinta speculatiilor, Traian Basescu le-a incurajat, afirmand ca abia peste doua saptamani itele acestui incurcat dosar vor fi dezvaluite public. Bucuria familiilor, satisfactia colegilor celor trei jurnalisti, ca si emotia publica generala suscitata de vestea eliberarii risca sa acopere conflictul politico-mediatic care a opus in cele opt saptamani ale crizei ostaticilor pozitia oficialitatilor si pe cea a adversarilor acestora. |n principiu, este vorba despre un conflict care ii opune pe Traian Basescu, ca exponent al statului, vocilor din PSD, PUR (mai nou PC) si PPRM.
Trei au fost coordonatele care au conturat acest conflict.
Prima dintre ele priveste doleantele financiare ale rapitorilor. Negate cu vehementa de Basescu, aceste doleante au fost anuntate in trei reprize. Primul anunt a fost facut de catre omul de afaceri Omar Hayssam, membru PSD si finantator al acestui partid, care a declarat, la o zi dupa rapire, ca detinatorii ostaticilor vor o rascumparare de 4 milioane de dolari. Contrazis de Marie Jeanne Ion, inregistrata pe una dintre casetele difuzate de Al Jazeera, Omar Hayssam a sfarsit prin a fi arestat. O arestare calificata de Adrian Nastase drept "politica". Al doilea anunt referitor la o rascumparare a fost facut la "departamentul TV" al PUR, Antena 1, care preciza pe 20 aprilie ca rascumpararea solicitata este de 30 de milioane de dolari. |n fine, proaspat ales presedinte al PSD, Mircea Geoana a sustinut, la randul sau, ca miza negocierilor o reprezinta plata unei rascumparari, mai precis nivelul acesteia.
A doua coordonata a conflictului dintre Basescu si adversarii sai este reprezentata de politica militara a Romaniei, care a trimis in Irak peste 800 de soldati. Punctul maxim al crizei ostaticilor a fost atins in perioada 22-26 aprilie, cand a fost formulata public problema prezentei militare romanesti in Irak. Declansata la o zi dupa congresul PSD, discutia este deschisa de o caseta difuzata de Al Jazeera in care Marie Jeanne Ion afirma ca, sub amenintarea executiei, rapitorii solicita retragerea trupelor romanesti din Irak in termen de 4 zile. Cererea e imediat sprijinita de membri PSD, PUR si PPRM. Anuntand pozitia partidului pe care il conduce, presedintele umanist Dan Voiculescu pluseaza, sugerand ca este gata sa ia locul celor patru ostatici. Postul de televiziune pe care il patroneaza comanda, de altfel, un sondaj de opinie care forteaza sustinerea ideii ca majoritatea romanilor vor retragerea trupelor din Irak. E demn de notat faptul ca dezbaterea ocupa intervalul in care autoritatile romane semneaza Tratatul de aderare al tarii noastre la UE.
A treia coordonata a conflictului vizeaza chiar eliberarea efectiva a jurnalistilor. |n doua momente distincte, mai intai in noaptea de 2/3 aprilie, apoi in seara de 11 aprilie, posturile OTV si Antena 1 au anuntat ca jurnalistii si insotitorul lor sunt liberi si ca sosirea lor in tara este iminenta. Pentru a face mai credibile aceste anunturi, mai multi jurnalisti si-au dezvaluit sursele si au formulat declaratii incendiare despre falimentul autoritatilor, sub masca apararii propriei lor bresle.
|n incercarea de a limita influenta publica a pozitiilor adoptate de PSD, PUR si PPRM, ca si de presa scrisa si audiovizuala subordonata acestor partide, Traian Basescu a fost sprijinit public de ministrul de Externe si de primul ministru, ambii membri ai PNL. Nu intregul PNL l-a sustinut insa pe presedinte. Chiar in ziua in care era anuntata eliberarea celor trei jurnalisti si a ghidului lor, purtatorul de cuvant al liberalilor imbratisa pozitia PSD-PUR-PPRM referitoare la retragerea trupelor romanesti din Irak…

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22