De același autor
Pentru mine, momentul decisiv al referendumului a fost vineri dimineața pe la ora 4:50. Procentul taberei Leave se stabilizase la 52%. Calmul lui Keith Vaz, în mod normal un om foarte sigur pe sine și membru al Parlamentului din 1987 ca reprezentant al circumscrip-ţiei Leicester East, dispăruse. El i-a vorbit lui David Dimbleby, veteranul prezentator al BBC, în termeni apocaliptici despre certitudinea victoriei celor care își doreau Brexit-ul. Știrea era pur și simplu „zdrobitoare“. Ceea ce poporul britanic votase era „catastrofal pentru lume“.
Mi-am amintit că d-l Vaz a fost ministru al Afacerilor Europene între 1999 și 2001. Nu mai puțin de 12 parlamentari laburiști deținuseră protofoliul între 1997 și 2010, apogeul integrării europene, atunci când s-au făcut progrese majore în încercarea de a construi un stat care să integreze întreg continentul, cu Marea Britanie parte a proiectului.
Numărul mare al miniștrilor rulați era un semn că premierii Tony Blair și Gordon Brown nu credeau că afacerile europene reprezentau un domeniu care cerea o expertiză reală sau vigilență din partea laburiștilor.
Constituția Europeană a fost respinsă în două referendumuri organizate în 2005 de Franța și Olanda. Rezultatul decis de către cetățenii ai două dintre statele fondatoare ale UE a fost ignorat de către elita de la vârful Uniunii Europene.
Ea a fost pur și simplu reîmpachetată ca Tratatul de la Lisabona, din 2009. Acesta a fost un moment de cotitură, prin diminuarea severă a suveranității celor 27 de state membre. Curtea Europeană de Justiție a primit prerogative importante peste domenii esențiale ale politicii interne din care derivă autoritatea parlamentelor și sistemelor de justiție - justiție penală și afaceri interne, afaceri externe, afaceri sociale, imigrație, apărare și probleme comerciale.
Tony Blair promisese un referendum pentru a permite electoratului britanic să-și exprime opinia cu privire la această expansiune colosală a puterii UE. Atât el, cât și Gordon Brown au susținut atunci că trăsăturile constituționale au fost înlăturate, iar ceea ce rămăsese era un tratat modest. Așadar, organizarea unui referendum pentru Tratatul de la Lisabona era inutilă.
Dar Blair a acționat de parcă UE era o zonă economică deja comună. Marea Britanie își deschisese piața forței de muncă pentru cei șase noi membri din Europa de Est cu câțiva ani înainte ca măsura să fie necesară.
Whitehall-ul previzionase cu încredere că un maxim de 13.000 de migranți pe an vor fi atrași de salariile mult mai mari și de serviciile de sănătate și educaționale superioare din Marea Britanie. Nimeni nu părea să fi fost conștient că era logic ca, într-o zonă reunind țări foarte sărace și bogate, milioane de oameni din prima categorie s-ar putea năpusti spre beneficiile celei din urmă.
În 2006, John Denham, un parlamentar laburist de pe coasta de sud din Southampton, i-a avertizat pe Blair și Brown despre prăbușirea nivelurilor salariale pe fondul creșterii imigrației. El a precizat într-un memoriu că rata salariului zilnic pentru un constructor din oraș a scăzut cu 50% din 2004. În ziua referendumului, în Southampton rezultatul a fost de 56% la 46% în favoarea Brexit-ului.
Volubilul John Mann este unul dintre puținii parlamentari laburiști care i-a luat cu adevărat pulsul britanicului obișnuit. Luând cuvântul în studioul BBC în fața numărului 3 laburist, John McDonnell, el i-a spus că mâna de lucru importată și contractele cu zero ore au generat un dezastru economic în fostele bazine carbonifere, cum este cel pe care îl reprezintă - Bassetlaw, unde tabăra Leave a triumfat cu 68% la 32%.
Ascensiunea lui McDonnell, un admirator al extremei stângi, în partidul lui Mann a fost netezită de infuzia în Partidul Laburist a zeci de mii de studenți, absolvenți și activiști din clasa de mijloc, care se simt acasă în orașe universitare precum Exeter, Brighton și, desigur, Oxford și Cambridge, unde tabara Remain a triumfat.
Mann a spus că laburiștii au pierdut în multe dintre fiefurile anterioare ale partidului tocmai pentru că „i-au aruncat pe oamenii obișnuiți la lupi“ - îmbrățișarea pieței unice a UE, care stimuleaza capitalismul multinațional făcând practic imposibil ca lucrătorii să-și apere condițiile și salariile decente.
Și totuși, trebuie să revenim la bietul Keith Vaz pentru a înțelege magnitudinea analfabetismului economic laburist. Românul Victor Spirescu, de 29 de ani, a ținut prima pagină a ziarelor, când, la data de 1 ianuarie 2014, cobora din primul zbor românesc spre aeroportul Luton, după ridicarea restricțiilor de muncă pentru cei din România și Bulgaria. Vaz l-a întâmpinat pe român și l-a invitat la o cafea pentru a-l face să se simtă binevenit în Marea Britanie. Ulterior, acesta a susținut că nu va exista un val masiv de oameni din aceste țări spre Marea Britanie. Cu toate acestea, până în noiembrie 2014, sosiseră mai bine de 200.000.
Sir Andrew Green, fondatorul Migration Watch, a fost denunțat drept un bigot iresponsabil de cei din elita londoneză și publicațiile lor pentru popularizarea unei cercetări care avertiza asupra „consecințelor practice și sociale uriașe“ în cazul în care fluxurile de migrație de după 1997 ar fi devenit normă. Cifrele care arată că populația ar putea să crească cu 12 milioane în următorii 20 de ani, până nu demult văzute ca un scenariu alarmist, sunt acum considerate drept estimări realiste.
Este posibil ca avertismentele alarmiste ale lui Cameron și ale aliaților săi cu privire la consecințele teribile în cazul în care Marea Britanie ar fi optat în mod democratic pentru a restabili suveranitatea deplină să fi fost respinse de către alegătorul aflat în criză. Prea mulți au văzut cât de lipsite de valoare sunt afirmațiile elitei privind migrația gestionată într-un mod care să asigure că nu există învinși.
Will Straw, cel mai energic laburist susținător al taberei Remain, a răspuns doar cu amenințări privind eventualele convulsii valutare și represalii de la Bruxelles, atunci când Dimbleby l-a întrebat ce fel de politică în domeniul imigrației i-ar convinge pe alegătorii răzvrătiți ai partidului. A fost un semnal de alarmă pentru Straw, o expresie folosită robotic și de alți laburiști, din momentul în care UKIP a început să captureze o parte din electoratul său, în 2013. Parlamentarul Chuka Umunna declara cu disperare că, pentru laburiști, provocarea era aceea „de a face ca globalizarea să lucreze în beneficiul membrilor noștri“.
Dar realitatea că globalizarea este în beneficiul „ei“, al elitei îndepărtate, generând dislocarea și deteriorarea condițiilor de viață ale poporului lipsit de protecție și ale urmașilor lor este imposibil de ascuns de privirea a milioane de britanici, mulți dintre ei votând pentru prima dată într-o generație.
După cum sublinia John Harris în The Guardian (17 iunie), „sosirea unui număr mare de oameni pregătiți să accepte locuri de muncă în condiții îngrozitoare avea să declanșeze întotdeauna resentimente puternice. În multe locuri, ritmul schimbării și presiunile asupra serviciilor publice s-au dovedit a fi prea mari pentru a le face față“.
Tabăra Remain ar fi triumfat joia trecută, dacă experții și elitele de afaceri și educaționale ar fi empatizat cu alegătorii nefericiți. În schimb, chiar înainte să fie anunțată demisia lui Cameron, Anne Soubry, ministru de stat pentru IMM-uri, a fost la BBC, spunându-i lui Dimbleby despre cât de oribil a fost primită de clasa muncitoare albă din East Midlands, unde tabăra Leave a câștigat cu 59% la 41%.
Niciun membru al establishmentului nu a fost în măsură să facă o pledoarie pozitivă pentru UE, probabil și pentru că foarte puțini dintre cei care au lucrat în labirintul bizantin al UE au și savurat experiența - cu excepția influenței, avantajelor și rețelelor care erau disponibile din abundență.
Ei nu au reușit să vadă că milioane de oameni imparțiali și echilibrați le-au examinat argumentele și le-au găsit superficiale.
Prea mulți oameni obișnuiți au simțit că ideea de a înghiți o democrație independentă respectată într-un experiment tehnocrat falimentar a fost ridicolă. Mai mult, a expus judecata eronată a elitelor, față de care respectul se risipește.
Vremuri dificile se anunță la orizont, dar britanicii rămân un popor adaptabil și plin de resurse. O majoritate a votat pentru restaurarea controlului democratic asupra deciziilor administrative, deoarece simte că, pe termen mediu, această mișcare va putea reduce inegalitățile de clasă și clivajele regionale care amenințau să aducă daune permanente țării.
Nu există nicio chemare xenofobă pentru expulzarea imigranților din alte părți ale UE care au un rol productiv în economia Marii Britanii. România are acum posibilitatea de a arăta bunăvoință față de Marea Britanie, care este țara care poartă cea mai mare responsabilitate pentru aderarea sa la UE în 2007. Președintele Iohannis ar trebui să se afirme în discuțiile la nivel înalt din UE pentru a se asigura că Bruxellesul nu va adopta o abordare punitivă în negocierea viitoarelor sale relații cu Marea Britanie.
Fără Marea Britanie, este destul de puțin probabil că va apărea o alternativă UE la NATO. Marea Britanie va continua să joace un rol important în problemele de securitate euroatlantică. Și pentru binele României, Iohannis nu trebuie să rămână tăcut, în cazul în care Franța sau Germania decid să slăbească în continuare Europa, purtându-se oribil față de britanici.
* Tom Gallagher trăiește în Edinburgh și este profesor emerit la Universitatea Bradford. Cea mai recentă carte a sa Scotland Now: A Warning to the World (Scotview Publications) a fost publicată la începutul acestui an.
Traducere de OCTAVIAN MANEA
Comentarii 11
nicu - 07-03-2016
Comportament irational se zareste la Comisia Europeana si in cazul lui Merkel. Salut iesirea Marii Britanii dintr-o Europa socialista cu tendinte totalitare. Romanii nu inteleg ce se petrece pentru ca nu citesc serios presa, nu sunt deloc familiarizati cu problemele UE. Din Romania se vede doar profitul ce-l trag unii dupa intrarea in UE, nu si pretul pe termen lung.
RăspundePlaton Victor - 07-03-2016
Da, este clar ca prin libera circulatie a fortei de munca se reduc salariile. Dar de ce sa avem, de exemplu, libera circulatie a capitalurilor, unde Londra caștiga enorm, și să nu avem și libera circulație a oamenilor. Domnul Gallagher ne informează că scad salariile din anumite regiuni din Anglia și ca lume este suparată. Dar cei din Bulgaria, Romania, Polonia si alte tari din Europa de est care au pierdut complet toata baza industriala in favoarea unor țări mai competitive cum sunt Austria, Germania, Olanda etc. Daca mergeti in orice țara din vest nu veti vedea banci din Romania sau Bulgaria. Serviciile bancare, electricitate, gaze, alimentare cu gaze sunt deținute de firme din vest. Nicio firmă din Romania nu asigură servicii de orice fel în țări din Europa de vest. La produse de consum sau alimentare (autoturisme, TV, frigidere, masini de spalat etc.) situația este aceiași. Cei din Est nu exportă nimic în Vest. Poate ceva îmbrăcăminte, cherestea și alte produse cu valoare adăugată mică. Deci ce ar trebui să facă populația din țările din Est. Să stea acasă și să cumpere produsele din Vest??? Referitor la opacitatea deciziilor UE. Dumnezeule, UK este membru de peste 40 de ani. Deciziile se iau prin CONSENS. Adică orice țară are drept de VETO!!! De asemenea nu mai punem la socoteală Parlamentul European cu deputați englezi, comisarii englezi și personalul britanic al Comisiei (care doresc sa-și ia cetățenie belgiană ca să nu piardă slujbele). Adică pentru Cipru, Letonia, Malta Bulgaria eyc. nu sunt decizii opace dar pentru UK sunt?? Adică populația din UK se plange de imigranții din Ro, BG, PL etc. și nu se plânge de emigranții din Pakistan sau cei din Africa etc.??? Nu mai vorbim de minciunile care s-au spus în legătură cu contribuția UK la UE și altele. Așa că ce să mai comentăm. Să fie sănătoși.
RăspundeIoan - 07-01-2016
Cred că cel mai bine ar fi să caute o cale să ocolească rezultatul referendumului în numele intereselor superioare de menținere a integrității Regatului Unit, nu sa implore clementa la plecare. După ce s-au pus intr-o poziție imposibilă de negociere, ignorând sistematic atât impresiile Frantei ca sunt exponenții SUA în UE, cât și obsesia Germaniei pentru standardizare si reglementare a tot ce mișcă pe lumea asta, ar trebui să realizeze că s-ar putea să fi făcut un imens serviciu celor două țări menționate mai sus, astfel că nu se pot aștepta la concesii. Vae victis!
RăspundeLie Ciocarlie - 06-29-2016
Ma mir de dvs. stimate domn. Dintr-o data UE este un proiect tehnocrat falimentar? Ati mai scris pe acest subiect. Leave us, please!
RăspundeFlorin Budea - 06-29-2016
Hmm, au si britanicii PSD-isti?...
RăspundeBasil Serban - 06-28-2016
Thank you for sharing your insider view about Brexit. It is helpful for a better understanding of Britain realities, expecially for those who take on subjects they dont know much about.
RăspundeValentin - 06-28-2016
Mulțumesc Domnului profesor pentru detaliata analiză. Opțiunea Dânsului nu mai este vreun secret. Cu toată stima care i-o port, datorată unei îndelungate atenții asupra tării noastre, nu pot să fiu de acord cu dânsul și cu cei 17 milioane de brexiters. Asa cum cetățeanul englez a fost "sufocat" de emigranții cei nemiloși, la fel s-a întâmplat și cu francezul, germanul, etc. și nu s-au plâns atâta, ba chiar au prosperat de pe urma celor care se scoală la 5 să meargă la muncă, n-au timp să se ocupe, ca alți non-europeni, cu activități diverse, precum terorismul. Un continent de peste 3-400 de milioane de oameni acceptă "dictatura birocratică" a UE, înțelegând că fără ea ar fi mult mai rău... Dar englezul gândește altfel, el are dreptul la privilegii speciale. Anglia și-a pierdut orice simpatie în ochii mei. Un popor majoritar arogant, am câștigat WW2, deci ni se cuvin toate, now and forever. Egalitate da, dar nu pentru căței. Personal doresc un divorț cât mai rapid si nici să nu viseze la vreun avantaj din partea UE. Iar dacă uniunea nu va reuși să strângă rândurile nici acum, nu prea are rost să mai continue. Si vom reîncepe istoria ...
RăspundeIsoscel - 06-28-2016
Un om care stie ce spune si ne da sfaturi bune. Analizeaza lucrurile, asa cum se cuvine, pe fiecare directie din ambele sensuri:votanti Brexit vs votanti Leave, noua UE vs noua Mare Britanie. Romania ar trebui la randul ei sa judece dupa propriile interese, netimorata si cu cat caracter se poate in politica. P.S. L-am citit mereu cu mare placere pe acest autor si in Ziarul de Iasi. Este o personalitate .
Răspundeprofesoru - 06-28-2016
Susţinerea de către România a unor condiţii mai favorabile pentru Marea Britanie în negocierile pentru Brexit trebuie să depindă tocmai de condiţiile pe care Marea Britanie le oferă muncitorilor români. Cuadratura cercului, din moment ce imigranţia românilor a fost un argument important pentru Brexit.
RăspundeMIHAI 2 - 06-28-2016
Chiar si asa - fara o ordonare riguroasa a ideilor - articolul acest este cel mai valoros din tot ce s-a publicat in limba romana dupa Referendum.
RăspundeDan - 06-28-2016
Din pacate, Marea Britanie s-a comportat si se comporta ca un nebun care ameninta ca daca nu-i sunt acceptate cerintele, se arunca in aer si omoara si vreo cativa nevinovati de pe langa el. Daca UE cedeaza santajului inseamna ca intradevar proiectul european a luat sfarsit. Dar am si eu o intrebare; Daca migratia pentru locuri de munca dauneaza financiar si social tarilor bogate, atunci, de ce Germania, Franta si alte tari nu sufera? Sau Marea Britanie e un caz exceptional?
Răspunde