De același autor
Să luăm bunăoară fabulosul caz al „refugiatei politic“ Udrea. Nu pun în discuție tupeul care împietrește orice om de bun-simț, aroganța sau corupția doamnei în cauză, creație a bărbatului de stat „căzut printre lichele“, cum spune Tăpălagă, sau dreptul ei de a utiliza toate mijloacele pentru a-și scăpa pielea, ci cauza profundă pentru care s-a ajuns în situația ca o gașcă penală să reușească să se sustragă cu succes justiției. Pentru că Udrea nu e singura, Bica, Popoviciu, Ghiță (exemplul lor de succes va fi urmat și de alții) au profitat de slăbiciunile sistemului pentru a scăpa de pușcărie sau de judecată.
Trebuie să constatăm, în primul rând, că „mica revoluție“ făcută de Cătălin Predoiu, prin care se încerca limitarea chichițelor procedurale și avocățești care lungeau procesele peste termenele rezonabilului, este un eșec. Nici atenționările Comisiei Europene, prin MCV sau alte metode, nici standardele și avertismentele CEDO în ce privește celeritatea judecății nu au produs o schimbare semnificativă. Rezultatul? Procesele care durează cu anii facilitează fie prescrierea faptelor, fie fuga de justiție la propriu.
Faptele din Dosarul Gala Bute, de exemplu, datează din 2009, dosarul a fost trimis instanței în 2015, iar Elena Udrea a fost condamnată la 6 ani cu executare în 2017. S-au dat termene peste termene, amânări peste amânări, ca și cum judecătorii s-au ferit să ajungă la o sentință sau interesul societății nu ar fi aflarea adevărului și sancționarea făptașilor. Cei care au urmărit cazul, cum este Cătălin Tolontan, vorbesc chiar despre o conspirație. În formă continuată. Dosarul Băneasa, în care Puiu Popoviciu a fost condamnat definitiv în 2017 la 7 ani cu executare, a început în 2009 și a ajuns în instanță în 2012. O parte a Dosarului Microsoft a fost ținută de procuroarea Mihaela Iorga Moraru până s-au prescris faptele și 7 miniștri au scăpat basma curată. Altele ating adevărate recorduri în instanțe: Dosarul RAFO, în care fost condamnat Ovidiu Tender, a durat 9 ani, iar decizia s-a pronunțat cu 8 ore înainte de prescrierea faptelor! La fel și Dosarul Loteria II, procesul s-a desfășurat pe parcursul a 10 ani, faptele s-au prescris, iar Copos a scăpat.
Popoviciu a fugit din țară la Londra înainte de pronunțarea sentinței. Udrea a plecat în Costa Rica, sub pretextul că este însărcinată și are nevoie de odihnă, atunci când i-a devenit clar că nu poate bloca procesul de la Înalta Curte și că o nouă condamnare e iminentă. De Ghiță nici nu mai are rost să vorbim, se face anul de când a fugit de sub nasul polițiștilor și al SRI, iar extrădarea din Serbia se lungește poate și pentru că actele, zice-se, s-au rătăcit pe drum. Deși aflat sub urmărire penală, Elan Schwartzenberg a fugit din țară acum 6 ani, este dat în urmărire internațională prin Interpol, dar dă interviuri face to face unor ziariști posesori de bloguri obscure.
Unul dintre argumentele folosite pentru a justifica această situație, revoltătoare din perspectiva oamenilor obișnuiți, este greu de contestat: numărul mic de magistrați și lipsa de logistică. În acest sens, modificările făcute de coaliția PSD- ALDE la legile justiției prin care se reduce vârsta de pensionare și se mărește concomitent cea de intrare în sistem nu sunt întâmplătoare: justiția va intra în colaps, așa cum au avertizat Comisia Europeană și GRECO în ultimul raport. Dincolo de aceste chestiuni obiective este însă vorba și de o „cultură“ a proceselor interminabile. Ea vine și din lipsa de considerație față de cetățeni, din sentimentul superiorității de castă privilegiată. Dar nu numai.
Aici ajungem la a doua explicație a acestui exod al penalilor. Campaniile de presă împotriva justiției la care asistăm în ultimii trei ani au urmărit câteva obiective mari: intimidarea magistraților, care deseori merge până la hărțuire publică, denigrarea justiției în general, cu precădere a procurorilor DNA și a judecătorilor care instrumentează dosarele potentaților vremii, și preconstituirea de probe false prin intermediul media controlate de ei. Hărțuirea nu este o vorbă în vânt, în afară de linșajul mediatic la care sunt supuși, procurorii și judecătorii au ajuns să fie terorizați cu reclamațiile pe bandă rulantă la Inspecția Judiciară. Succesul acestor campanii nu este de neglijat, penalii au motive de satisfacție, procesele lor s-au lungit, ba chiar unele au fost trimise spre rejudecare (cum este cel al lui Vlad Cosma), iar alții le utilizează drept argument în instanță (Alexander Adamescu, Daniel Dragomir) sau, mai nou, pentru obținerea statutului de refugiat politic (Udrea, probabil Bica și Ghiță).
Scandalul desecretizatului protocol SRI-Parchet folosește și el din plin penalilor și fugiților. Observăm că în tot mai multe dosare inculpații depun plângeri împotriva procurorului de caz, a „echipelor mixte“, a șefei DNA și ai* SRI - Coldea, Maior, ba chiar și Hellvig -, invocând dreptul la un „proces echitabil“. Ultimul pe listă, Rudel Obreja, în dosarul Gala Bute, care astfel are șanse să mai treneze o vreme. De fapt se urmărește o miză cu bătaie mai lungă: rejudecarea tuturor dosarelor de după 2009, lucru care merge în direcția unei amnistii.
Cazul Udrea este fără discuție o premieră. Într-o țară UE, în care justiția este considerată independentă în rapoartele organismelor de verificare, iar DNA este lăudat în toate MCV-urile, un condamnat în primă instanță reușește să obțină statutul (provizoriu) de refugiat politic în baza campaniilor mincinoase duse de media mogulilor penali. E fabulos! Nu-i vorbă că în Costa Rica și o maimuță vorbitoare poate obține acest statut, că d-aia nu s-a dus Udrea în Europa, SUA, Canada, Australia, Noua Zeelandă. Întrebarea e ce așteaptă Udrea? La ce răsturnare de situație speră? Dacă va fi condamnată (mai mult ca sigur, căci altfel nu spăla putina), va rămâne prizonieră în Costa Rica sau se va rade în cap ca Ghiță ca să poată merge la un shoping la Paris? Căci alternative nu prea are, pentru că e de presupus că după condamnare va fi dată în urmărire prin Interpol. Sau nu? Te pomenești că așteaptă vreo amnistie? Sau vreo modificare legislativă prin care fapta ei să fie ștearsă din codurile penale. Poate o rejudecare a procesului? Până atunci, fugita nu s-a orientat rău, în Costa Rica e minunat, mai ales când ai bani să stai într-un complex de lux, e cald, soare, mare, primești vizita iubitului, ai prieteni loiali ca Bica și doctori care îți dau oricând un certificat...
Cei care au pariat că se va face dreptate au pierdut. Ticăloșii și corupții au învins. Este însă doar o victorie de etapă, una din inevitabilul ciclu al restaurațiilor (semi)eșuate pe care România le tot traversează, după care urmează, iarăși, „revoluția“ și revenirea la situația anterioară? Probabil că da, dar sentimentul că implacabilul s-a produs este mai acut decât altă dată, mai ales că vine după „revoluția străzii“ de acum un an.
Comentarii 15
Sorin - 04-21-2018
L-ati uitat pe puscariabilul Adamescu, pardon nevinovatul, care s-a refugiat la Londra si a transformat RL intr-o tribuna infecta de sustinere a sa si a altor penali la fel de nevinovati.
Răspundejulius001 - 04-20-2018
.."Să luăm bunăoară fabulosul caz al „refugiatei politic“ Udrea".. ..tara ingrata ! ...cel mai bun produs politic al "scolii" Basescu...asa o prezenta fostul presedinte...prezidentiabila "buna pentru Romania" a luat calea bejeniei si a devenit buna pentru Costa Rica...cum era dictonul !?..."omnia mea mecum porta" - nu cred ca si-a imaginat vreo data ca o sa devina cruda realitate...
RăspundeVicentio B. - 04-19-2018
Stimata Doamna Andreea Pora, asa cum cu siguranta stiti, argumentele bune/viabile sunt cele in care se regaseste relatia logica, veridica si anume; concluzia /concluziile sunt realmente valabile /strict adevarate/veridice, daca se bazeaza pe premize, care detin aceleasi calitati., cu precizarea - este FIRESC /LOGIC /VERIFICABIL sa fie asa. . In speta, una este termenul "penal" si alta este "refigiati penali". In timp ce termenul "penal" EXISTA / SE FOLOSESTE CURENT, termenul "penali" cu referire la persoane, indiferent de numele purtat - NU EXISTA ! Folosirea in aceasta forma, este GRESITA! Evident, pot exista situatii in care, desi premizele sunt absolut corecte, veridice, concluzia este FALSA. Un exemplu elementar: Premiza (1) - ADEVARATA : TOATE avioanele de pasageri sunt conduse de PILOTI Premiza (2) - ADEVARATA: TOTI pilotii, in aceasta situatie, sunt OAMENI CONCLUZIA: TOTI oamenii sunt PILOTI, este evident FALSA! In acest context de logica, care se regaseste in teoria argumentelor, adrian 2018-04-19, are perfecta dreptate.
RăspundeAndreea Pora - 04-19-2018
Serios? Nu va agitati, pentru persoanele in cauza termenul ”penal” e un compliment.
Răspundeadrian - 04-19-2018
Cel care foloseste cuvantul "penal" inainte ca respectivul sa fie condamnat definitiv,va fi anchetat penal.Devine infractiune sa facem pe cineva "penal".Proiect de lege...orice persoana se bucura de prezumtia de nevinovatie.Daca eram judecator nu ridicam nicio interdictie de a parasi tara.Cred ca Mazare,Ghita,Bica si Elena Udrea nu ar fi putut sa plece din tara...doar cu acte false,lucru aproape exclus.
RăspundeIpkiss - 04-19-2018
Daca cu "omul de tip nou" au esuat, s-au gandit sa incerce cu "infractorul de tip nou". Un infractor de tip vechi, cand este surprins, incearca sa fuga, sa se ascunda, sa dispara. Infractorul de tip nou se baga in fata, se cocoata in functii, rescrie legile, imbacseste toate institutiile cu tovarasii de faradelegi.
RăspundeVicentio B. - 04-18-2018
COSTA RICA ceea ce, din spaniola, inseamna in limba roamana “coasta bogata”. Cu siguranta insa, NU aceasta a fost elemental definitoriu ales de Elena Gabriela Udrea in alegerea acestei Tari, aflata la peste 10.000 km (San Jose – Bucuresti). DESI, Andreea Pora etaleaza realitati, care denota gradul de pulverizare ANTI – Morala “Made in Romania”, NU se intelege din articol, in ce conditii de “ILEGALITATE” ar fi parasit Gabriela Udrea Romania. In acest sens ma refer la Art. 1451 – Cod de Procedura Penala. “Obligarea de a nu părăsi ţara: Măsura obligării de a nu părăsi ţara constă în îndatorirea impusă învinuitului sau inculpatului de procuror sau de judecător, în cursul urmăririi penale, ori de instanţa de judecată, în cursul judecăţii, de a nu părăsi ţara fără încuviinţarea organului care a dispus această măsură. Dispoziţiile art. 145 se aplică în mod corespunzător şi în cazul obligării de a nu părăsi ţara.” In alta ordine de IDEI, trebuie recunoscut ca Elena Udrea dispune de deosebite calitati "vizibile/nevizibile", care i-au permis sa paraseasca lucul de nastere – orasul Buzau – venita pe lume din parinti tatal sofer, mama taxatoare la Societatea de Transporturi Publice, dupa care a juns pe rand, jutista (avocat), sefa ce Cancelarie Presidentuala, Deputat, Min. al Turismului, Sefa de Partid, Canditata la Presedentia Romanei. Personal, accidental din emisiuni TV, am constatat cum E.G.U. stie sa fie loiala unui sistem in care semnele de intrebare cu privire la necesarul ADEVAR - abunda. In acest context, poate fi de presupus ca E.G.U. poate face CARIERA si in Costa Rica - Tara, cu o populatie (4,6 mil. locuitori – adica aproape similar cu numarul romanilor, care au parasit Romania) care si-a dobandit independenta fata de Spania, in acelasi an (1821) in care Napolean Bonaparte, la 52 ani, parasea aceasta Lume in Longwood House, ca EXILAT in Insula Sfanta Elena - Ramana de vazut cum/daca E.G.U. in Coata Rica, Tara bazata de un sistem clar Prezidential, care are un Parlament UNI- CAMERAL cu NUMAI 57 de Deputati, si care a avut PRIMA PRESEDINTA FEMEIE pe Laura Cinchilla Miranda (cu Master in Public Policy la celebra Georgetown University), ar realiza o astfel de cariera. Tot in acest context, amintesc si faptul ca, recent (1. Aprie 2018) a fost ales drept Presedinte Carlos Alvarado (38 ani) care va prelua functia din 8. Mai 2018, adica cu O ZI mai devreme, fata de data in care Romania va sarbatori Ziua Independentei Nationale 9. Mai 1877. Cert esta ca, si acest nou Presedinte dispune de studii universitate exterm de solide, obtinute la celebra University of Sussex. PS. Nu inteleg motivul pentru care Andreea Pora, din lista Udrea, Bica, Popoviciu, Ghiță l-a OMIS pe numai putin “celebrul” Ex- Primar al Orasului Constanta. Sa fie oare un motiv de relativa “condescendenta” fata de ALFANUMERICUL, care se refera AICI in stilul propriu, VULGAR – ZEFLEMIST: “Asa - tocmai la mama Dracu unde a intarcat copiii , se mai zbate ea pe uscat, mai nascoceste un eveniment , mai avorteaza unul din cei 12 gemeni pe care ii poarta cu duiosie”- cu referire la Elena Undrea, in timp ce, tot el (alfanumericul) il considera pe cel plecat in Madagascar - in acelasi conditi “refugiat penal” - “UN EROU” !
RăspundeBASCA - 04-18-2018
Scapa cine poate.Paradisul pentru foarte multi romani e aici,faci aproape orice iti trece prin cap si pe urma o dregi cumva,anomie frate,doar cei inca lucizi si cu discernamant mai dispera si isi striga oful spre cer.
RăspundeDan Plesoianu - 04-18-2018
Nu trebuie sa uitam totusi ca toate persoanele pomenite mai sus si acuzate sau banuite puternic de coruptie, persoane aflate la un moment dat in pozitii cheie din conducerea statului, au fost promovate si sutinute de chiar aceleasi institutii ale statului (SRI, in primul rind, apoi ministere, parlament, partide, etc.). Deci trebuie neaparat sa ne punem intrebarea: cum oare au ajuns atitia corupti in aceste pozitii cheie de la conducerea statului ?! Ce se intimpla cu cei care I-au sustinut si promovat ?! Pentru ca vina nu este numai a coruptilor si penalilor, dar si a celor care au contribuit ca acestia sa poata deveni corupti si penali. Adica, mai pe sleau spus, vina este a tuturor celor care s-au facut ca nu vad tarele de caracter ale acestor indivizi, care chiar s-au gudurat pe linga ei, care chiar au profitat de serviciile lor.
RăspundeMIHAI 2 - 04-17-2018
Ei da, victoria Elenei Udrea !!! Asta si cu nasi-su sufera daca nu se mai afla IN PLRIM PLAN. Cedeti-ma ar fi mai fericita pe post de MARTIRA inchisa la Jilava sectia Dive , cu solicitari zilnice de interviuri de la gasculitele cu microfon. Asa - tocmai la mama Dracu unde a intarcat copiii , se mai zbate ea pe uscat, mai nascoceste un eveniment , mai avorteaza unul din cei 12 gemeni pe care ii poarta cu duiosie, dar la un moment dat se va prinde chiar si Gadea ca celebra sarcina a depasit perioada de gestatie de 24 de luni unanim recunoscuta in cazul elefantilor. Nici macar Cristoiu care precis va mai descoperi un pergament semnat cu sange de Udrea si Ponta si prin care stabileau trecerea Romaniei la EURO . Iar cand nici macar pe skype nu o vor mai cauta idiotii care inca se uita in gura ei - atunci ne vom trezi cu ea coborand languros dintr-un avion bulgaresc / pentru ca eu cred ca Costa Rica ei e undeva pe la poalele muntelui Vitosha.
Răspundeemil - 04-17-2018
Acesti penali vor lupta in exil pentru libertatea si averea lor.
RăspundeMarius Nicolescu - 04-17-2018
Doamnă Pora, a pariat vreodată pălmașul român că se va face dreptate? Eu, unul, n-am pariat. Apoi, judecătorii și procurorii, la salariile imense pe care le au, nu cred c-ar fi trebuit să se teamă de moguli, de televiziuni și de înșiși papagalii ce-și zic cu nerușinare...politicieni. SRI, SIE, Poliție și câte or mai fi ele astfel de instituții s-au compromis în fața pălmașului român. După ce că sunt plătiți împărătește au pus botul la șpaga enormă a nemernicilor fugari. Altfel nu-mi explic cum toți zboară în cele patru zări fără nicio impotrivire a vreunei autorități sus-amintite. Să mai dăm deoparte și și tergiversarea, ca și prescrierea proceselor acestor vătafi. ANAF-ul de ce zace ca mortul? A întrebat vreun comisar ANAF vreun vătaf din ăsta care zice că averea și-a făcut-o din bani cinstiți cu ce și-a construit-o? Nu. Oriunde în Europa civilizată nu era nevoie de tergiversări și prescrieri de procese. Finanțele trebuie doar să vadă în ce mașini călătoresc vătafii, copiii vătafilor, nevestele și amantele lor. Apoi să se apuce să le contabilizeze agoniseala............"cinstita". De la Roman la Năstase și Dan Ioan Popescu, de la Băsescu la Videanu, Udrea și Blaga, de la Gușă la Voiculescu Dan și frații Păunescu avem multe, exagerat de multe galerii de "lume bună" , "cinstită". Din nefericire.
Răspundenicolaie apolzan - 04-17-2018
Institutiile de forta trebuie epurate de Vlad Tepes.Scurt si cuprinzator.Si cum acesta nu participa la alegeri n avem noroc sa l votam.Dne ajuta Romania .
RăspundeFLORIAN D. MIREA - 04-17-2018
Romania traieste in prezent triumful postum al lui Ceausescu si restauratia comunista in forma cea mai gretoasa.
RăspundeLiviu din Timisoara - 04-17-2018
Stimata doamna Pora , aproape tot ceea ce a insemnat lider de opinie, oameni cu pregatire, la care adaugam cel mai mare procent de colaboratori din fostul bloc socialist , delatori sau pupincuristi ai lui Ceausescu ( asta pe la tineretea lor - si-i putem vedea semnand articole in acele timpuri, si nu ma refer la notorii precum Vadim Tudor sau Paunescu Adrian ) - nu s-au evaporat dupa 89. S-ar zice ca tot ceea ce a urmat a fost, politic si social, pur si simplu firesc. Daca luati nota de faptul ca fostii detinuti politici au fost gata sa dea declaratii, sa dea nume de tortionari ...si nu s-a facut nimic ( cu doua minuscule exceptii ) putem pricepe ca nimeni dintre cei aflati la putere nu si-a dorit clarificari si domnia legii. De exemplu, cand va veti trezi la realitatea data de palatele imense achizitionate de tiganii din Timisoara ...ca sa fie cu totii intrebati de unde banii (nu doar ei, fireste )? Insusi Tiriac a invocat motive impotriva unei asemenea abordari, prin lege. Taraboiul interminabilelor dispute este intretinut intentionat...fiind zarva necesara.
Răspunde