Delictul de opinie. Din nou despre premiile APTR şi răspunsul nervos al d-nei Lucia Hossu Longin

Rodica Palade | 21.06.2011

Pe aceeași temă

În ziua de 13 iunie a.c., primeam la redacţie prin e-mail un text al d-nei Lucia Hossu Longin intitulat „Drept la replică“, „Lichelele libertăţii“, având următorul preambul: „În virtutea dreptului la replică, vă rugăm să publicaţi răspunsul APTR la articolul Prostituţie TV cu premii APTR - publicat în spaţiul rubricii Media culpa - nr. 24 din 7-13 Iunie 2011 al revistei 22“. Era, cum se ştie, ziua liberă de Rusalii şi numărul curent al revistei era deja închis. I-am răspuns autoarei în câteva ore tot prin e-mail şi am asigurat-o că vom publica acel text, deşi nu-l socotim drept la replică, în numărul imediat următor. Adică, în cel de faţă. Fără să ne prevină, d-na Lucia Hossu Longin a încredinţat articolul ei şi unei alte publicaţii, care deja l-a tipărit făcând inutilă reluarea lui şi în 22. Nu am de gând să contest, nici să comentez opiniile nervoase ale autoarei, pline de exagerări, să le zicem aşa, la adresa revistei 22 şi a colaboratorilor săi.

Nu-mi pot ascunde totuşi surpriza de a vedea în d-na Hossu o atât de dârză apărătoare a suitei de premiaţi APTR din acest an ai Antenei 3, cei pentru care trebuie să dăm deseori explicaţii stânjenite unor diplomaţi străini uimiţi. De altfel, CNA nu oboseşte să tot amendeze producţiile acestor premianţi APTR de la Antena 3 şi nu e greu să ne imaginăm, de pildă, ultragierea perpetuă pe care un profesionist de talia lui Christian Mititelu, fost director al secţiei române a BBC, actualmente membru al CNA, o resimte în faţa stilisticii unor asemenea „produse“ jurnalistice.

Retorica inflamată a d-nei Hossu din acel articol de opinie s-ar fi înscris perfect, dacă ar fi beneficiat şi de efecte audio-video, în nota dramatică a genericului din Memorialul Durerii, cu câini turbaţi şi sârmă ghimpată. În spatele groaznicelor însemne ale dictaturii, parcă îi întrezăreai pe sărmanii prizonieri de conştiinţă, Dana Grecu, Victor Ciutacu şi alţii ca ei, striviţi, oprimaţi, dar hotărâţi ca, până la ultima suflare, să caute şi să rostească răspicat adevărul... Nu-ţi rămâne decât să zâmbeşti. Şi să râzi ca de o glumă bună că un Adrian Ursu şi o Oana Stancu sunt răsplătiţi de APTR cu Premiul J.L. Calderon, „pentru curaj“. Curajul de a fi trecut de la Realitatea TV la Antena 3, probabil. Jean Louis Calderon este jurnalistul francez ucis pe străzile Bucureştiului în timp ce-şi făcea meseria, în revoluţia din 1989. Numele lui, asupra căruia, vai!, el nu mai poate avea control, încununează azi persoane şi prestaţii care nu au nicio legătură cu jurnalismul, ci cu agenda politică a patronului de trust. Căci, în fapt, asta este marea supărare a d-nei Hossu, plasarea politică defectuoasă, în opinia ei, a revistei 22, ignorând total conţinutul editorial real, ca şi angajamentul nostru de a susţine principii, nu oameni. Şi ar mai trebui să spunem că plasarea de o parte sau alta în varii chestiuni a autorilor de opinii, curentă peste tot în lume, şi care duce la polemici, divergenţe, dezbateri, sarea şi piperul (nu însă elementul de hazna) gustate mult de public, nu sunt sau n-ar trebui să fie nimic altceva decât semne de sănătate într-o societate matură. Din acest motiv, nota din PS, în care suntem anunţaţi că „APTR a făcut plângere penală d-nei Brînduşa Armanca“, e uimitoare, dându-ne de ştire că avem de-a face, în viziunea d-nei Hossu, mă rog, a APTR, cu delictul de opinie, nu cu un articol, fie şi neplăcut ei şi la care, har Domnului, răspunde cu asupra de măsură.

P.S. Dar cea mai amuzantă secvenţă din toată această tărăşenie cu premiile APTR este legată, fără îndoială, de prezenţa în juriu a lui Sorin Ilieşiu, radicalul autor de apeluri. Merita să-l vezi la Gala premiilor, ţanţoş şi surâzător, asistând la premierea celor care nu precupeţesc niciun efort şi nicio lătură în a-l desfiinţa pe Vladimir Tismăneanu, prietenul său şi tovarăşul de arme în ale condamnării comunismului... Şi pentru asta îl citez pentru a nu ştiu câta oară pe Ion Iliescu: „Viaţa e complexă“!

* * *

Am selectat din textul d-nei Lucia Hossu Longin pasajul care se înscrie în dreptul la replică. Îl publicăm mai jos, în serviciul cititorilor.
„«Ce mai înseamnă profesionist dacă APTR premiază impostura – se întreabă domnia sa (Brînduşa Armanca, n. red.) – nu accidental, ci repetat, an de an, de la Dan Diaconescu la Mircea Badea, Gâdea, Ciutacu etc.» Să precizăm: Dan Diaconescu a luat un singur premiu de debut acum 13 ani, pentru rubrica sa de la Tele 7 ABC, Dintre sute de ziare. Victor Ciutacu este distins doar anul acesta, nu sistematic, iar Mircea Badea nu figurează în palmaresul ediţiei a 21–a.“

Citeste si despre: premiile APTR, Lucia Hossu Longin, Premiul I.L. Calderon, plangere penala, condamnarea comunismului.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22