Sfârșitul Bătrânului Continent?

David Jimenez | 23.05.2017

Într-un tur de forță jurnalistic, cartea autorului american conservator James Kirchick Sfârșitul Europei avertizează asupra unui continent care este pe cale să-și piardă tradițiile: „democrația liberală, piețele libere, coexistență pașnică și pluralismul politic“.

SHARE 4

Pe aceeași temă

 

Pornind de la maxima lui Orwell potrivit căreia „cel care controlează trecutul con­trolează viitorul“, James Kirchick con­clu­zionează, în The End of Europe. Dictators, Demagogues and the Co­ming Dark Age (Sfârșitul Europei: dictatori, de­ma­gogi și reîntoarcerea Evu­lui Mediu întunecat), că memoria istorică contribuie la criza Europei. Memoria pre­supusei nevinovății (în cazul Rusiei și al Ungariei), dar și vinovăția reală (Ger­mania), sub diferitele ei for­me, subminează viitorul con­tinentului. Dorința lui Putin de a avea o sferă de influență extinsă se bazează pe presupusa generozitate a Uniunii Sovietice și a țarismului („Nu putem permite ni­mă­nui să impună un sentiment de vină asu­pra noastră“). Această fugă de res­pon­sa­bi­litate este propulsată prin diversele po­li­tici revizioniste ale Kremlinului - prin hăr­țuirea savanților sovietici onești, revi­zui­rea curriculumului școlar, reabilitarea lui Stalin, de la „fanaticul care a săvârșit crime în masă“ la un „state-builder care ocazional era hiperagresiv“. Totodată, în reflectarea impresionantă a unui nou me­morial controversat al Holocaustului din Budapesta, recunoaștem modul în care guvernul premierului Viktor Orbán evită intenționat recunoașterea vinovăției și a complicității maghiare în Shoah. Re­con­strucția inocenței istorice este esențială pentru astfel de lideri. O veritabilă îm­pă­care cu trecutul ar crea un patriotism su­ficient de autocritic și modest încât să re­ziste ispitelor iliberale.

 

Germania de după război cu greu poate fi acuzată de căutarea ino­cenței. Toată lumea aplaudă ală­turi de Kirchick „asumarea ones­tă a trecutului istoric“. Dar Vergangenheitsbewältigung - „accep­tarea trecutului“ - poate degenera. Stația terminus este o Germanie mult prea te­mă­toare de propria sa putere, marcată de un pacifism idealist rupt de noile și peri­cu­loasele realități globale. O vinovăție isto­rică neorientată în mod corespunzător poa­te să devină o „aspirație de a obține pa­cea prin excluderea oricăror altor con­siderații - precum libertatea, atât pentru si­ne, cât și pentru vecini“.

 

Sfârșitul Europei tratează și câteva ame­nințări subtile la adresa Bătrânului Con­ti­nent. Documentează simpatia pentru Ru­sia pe care o au elitele de business și de stânga ale Germaniei, care vor o „cale de mijloc între Vest și Est“, după modelul oferit de Ostpolitik în timpul Războiului Re­ce. Acest lucru a fost cel mai bine exem­plificat de fostul cancelar Gerhard Schrö­der ca angajat al Gazprom, acționând „ca un avocat entuziast al Kremlinului“ și al apropierii de Rusia. Schröder este departe de a fi un excentric în Partidul Social De­mo­crat. Actualul președinte german Frank-Walter Steinmeier a fost unul din­tre susținătorii controversatului proiect Nord Stream II și a numit exercițiile re­cen­te ale NATO din Polonia drept „incitare la război“.

 

Un alt fenomen explorat de Kirchick este si­nuciderea politică a Partidului Laburist britanic. O mișcare care a donat cândva Me­nora din fața Knessetului israelian dez­văluie sub leadershipul lui Corbyn o pre­zență alarmantă a accentelor antisemite. Combinată cu agenda sa economică, ve­dem un laburism discreditat și o „dreaptă care va rămâne la putere mulți ani de acum îna­in­te... oferindu-le conser­va­to­rilor cea mai ușoară opo­ziție cu care s-au con­frun­tat din secolul al XIX-lea pâ­nă astăzi“. Fragilitatea laburiștilor este specifică so­cial-democrației din Eu­ropa. Confruntându-se cu un flanc stâng radicalizat de criza financiară, politica identitară și cu o bază tradițională a clasei muncitoare tot mai preocupată de nivelul ridicat al migrației, de comerțul liber și de integrarea europeană, democrația so­cială europeană riscă un exil politic per­manent. Și, având în vedere rolul pe care l-a jucat cu democrația creștină în cons­truirea Europei postbelice, vorbim despre o tendință periculoasă.

http://revista22.ro/files/news/manset/default/carteasdasdsa-jimenez.jpg

JAMES KIRCHICK - The End of Europe. Dictators, Demagogues and the Coming Dark Age

(Yale University Press, 2017)

Autorul excelează în critica sa privind răs­punsul clasei politice europene la criza re­fugiaților. Kirchick reamintește multele în­trebări legitime despre imigrație, iden­titate și Islam respinse de politicienii eu­ropeni și de intelectualii publici - în spe­cial în Suedia și Germania - ca fiind „mo­tivate doar de rasism și isterie anti­isla­mică... [abandonând] astfel [problemele] celor mai lipsite de scrupule și deza­grea­bile forțe politice“. Pe fondul globalizării, al automatizării, presiunilor existente asu­pra statelor sociale și al șomajului existent în rândul tinerilor, Kirchick consideră ca neconvingătoare ideea că un nivel ridicat al migrației oferă „mână de lucru tânără și ieftină pentru a revitaliza economia apa­tică a continentului“. Alienarea față de valorile fundamentale ale Occidentului nu se limitează doar la un mic procent de tineri seduși de jihadism. Kirchick exa­mi­nează un studiu recent asupra musul­ma­nilor britanici realizat de Trevor Phillips, un scriitor progresist care a popularizat termenul de „islamofobie“ în urmă cu 20 de ani. Astăzi, Phillips - care studiază ati­tudinea comunității față de homo­se­xua­litate, rolul femeilor - se teme de for­ma­rea unei „națiuni în cadrul unei națiuni“ de către un segment substanțial din po­pu­lația musulmană a țării.

 

Totuși, Sfârșitul Europei nu-și atinge potențialul. În unele pri­vințe, Kirchick - americanul ca­re trăiește în străinătate în Eu­ropa, marcat de conștiinta re­cen­tă a importanței UE și a parteneriatului transatlantic - suferă de „zelul con­ver­ti­tului“, mai dedicat unei credințe decât ur­mașii originali. În deconstrucția îmbră­ți­șării multiculturalismului clasei politice eu­ropene și a refuzului măreției diplo­ma­ti­ce și militare, Kirchick dezvăluie narațiu­nile pe care Europa postbelică le spune des­pre sine. Dar în privința celorlalte „mi­turi fondatoare“ ale Uniunii – atitudinea paternalistă față de Estul postcomunist și față de periferia sudică subdezvoltată, vir­tuțile euro și ale liberalizării economice, precum și înțelepciunea evidentă a in­te­grării -, Kirchick rămâne un true belie­ver. Capacitatea lui de a contesta pozițiile ortodoxe se pulverizează și, împreună cu ea, puterea de a înțelege și de a răspunde populismului de astăzi. De exemplu, as­cen­siunea populismului FIDESZ în Ungaria și a partidului Lege și Justiție în Polonia sunt tratate ca evenimente aproape ex ni­hilo, care apar cel mult din demonii ca­re per­sis­tă în psihicul național. Ceea ce lip­seşte din această narațiune maniheistă este modul în care și alți actori - inclusiv UE - au con­tribuit la ascensiunea lor. Mul­te dintre for­țele politice pro-UE și-au dis­trus cre­di­bi­li­tatea și imaginea publică (scan­dalul înre­gistrărilor a compromis Plat­forma Civică în Polonia, iar Ferenc Gyurcsány aproape a distrus opoziția în Ungaria).

 

Incapacitatea lui Kirchick de a discuta în pro­funzime cazurile Greciei, dar și cel al Eu­ropei de Est arată limitele Sfârșitului Europei. Deși dezvăluie superficialitatea demagogilor europeni sau campania mul­tifațetată a Kremlinului de a paraliza Occi­dentul, Kirchick nu reușește să formuleze pe deplin o pledoarie pozitivă pentru Uni­unea Europeană, considerată „cel mai mare experiment în cooperarea politică din istoria omenirii“. Iar acest lucru este cel mai evident în capitolul despre Brexit, unde preferă expunerea goliciunii lui Ni­gel Farage sau a lui Boris Johnson decât să răs­pundă avocaților serioși ai taberei Leave. El nu reușește să răspundă vocilor serioase ale stângii sau ale dreptei care, deși rareori sunt pentru sfârșitul propriu-zis al Uniunii Europene, se simt însă alar­mați de direcția în care merge aceasta și cer o reîntoarcere la democrațiile națio­na­le ca loc preponderent al deciziei politice și al elaborării politicilor publice. La dreap­ta îi găsim pe Pierre Manent, Roger Scru­ton și Philippe Bénéton, care cred că doar statele naționale democratice pot să ins­pi­re solidaritatea și virtutea civică necesare unui polis autentic. Și având în vedere absenţa unui adevărat demos european, o „Europă unită“ ar facilita depolitizarea so­cietății, cu binele comun definit mai puțin printr-o deliberare publică viguroasă, cât impus de imperativele pieței, drepturilor omului și ale tehnocrației. La stânga, Chris Bickerton, Alan Johnson și Wolfgang Streeck critică modul în care UE - îm­preună cu liderii politici naționali care se tem de electoratele mai puțin atașate de globalizare și de economia liberală - limitează capacitatea țărilor individuale de a-și construi o politică publică apro­piată intervenționismului și obiectivelor social-democrate.

 

Probabil că marile provocări pe care UE le pune asupra su­ve­ranității merită să fie temporar plasate într-un plan secundar, pe fondul nevoii de a ne con­cen­tra întreaga atenție asupra urgențelor mo­mentului - amenințarea putinismului și a mișcărilor populiste continentale. Din moment ce niciunul dintre partidele euro­sceptice nu propune un suveranism res­pon­sabil fie de stânga sau de dreapta, oare cri­ticii nu ar face mai bine să se alăture Bru­xellesului într-un mare „front re­pu­bli­can“ împotriva „barbarilor de la porți“ (Le Pen, Wilders etc.)? Riscul este cel al distrugerii unui „bun imperfect“ care ar pu­tea fi înlocuit nu de Europa descen­tra­lizată și vibrantă a națiunilor, visată de ge­neralul De Gaulle, ci cu un continent mar­cat de războaie tarifare, stagnare și dezin­tegrare instituțională în Est și Sud.

 

Kirchick și ceilalți apărători ai UE au un rol esențial în a ne ajuta să ne imaginăm al­ternativa. Însă chestiunile fundamentale ale suveranității, cetățeniei și echității nu pot fi ignorate la nesfârșit. Victoria lui Ma­cron nu va putea amâna momentul ade­vă­rului. Intuiția lui Aristotel rămâne validă: omul este fundamental o „ființă politică“. Și chiar dacă politicienii și intelectualii eu­ro­peni mainstream refuză să răspundă aces­tor chestiuni, atunci o vor face po­pu­liștii. În verdictul final al istoriei, vina pentru re­­venirea „vremurilor întunecate“ de ca­re se teme Kirchick o vor purta eli­te­le main­stream - nu Putin, Le Pen sau Orbán. 

Comentarii 4

tom - 05-26-2017

conservatorismul american popular a ajuns ceva infricosator : se face apologia lipsei de educatiei sau a inutilitatii sau chiar nocivityatii educatiei, in lupta sudistilor contra universitatilor liberale, si alte aberatii care in Europa socheaza, desi si in Romania au ajuns cateva idei din astea irationale ca antidarwinismul. E foarte polarizata tara ideologic si au problleme specifice istorice ramase de la razboiul Nord si Sud.

Răspunde

cristi - 05-24-2017

E un tip din ala din zona de propaganda a CIA, Departamentuld e stat etc. In timpul Razboiului Rece toti neoconservatorii erau finantati si dirijati in zona asta "culturala": ca sa echilibreleze lupta de idei. Azi e cu islamul si altele.

Răspunde

eu - 05-23-2017

E genul foarte superficial de neoconservator : drepturile homosexualilor si antisemitismul (de altfel nu atat de grav cum crede el in partidul laburist britanic, doar pentru ca acesta isi permite niste critici la adresa Israelului in ce priveste ocupatia si construirea de colonii in teritoriilor arabe, pe care in anii 1990 se angajase sa le restituie palestinienilor prin acordul de la Oslo) sunt mai imporatne decat orice idee propriu-zis conservatoare, de fapt ele nu prea exista in cazul autorilor astia decat sub forma nationalista - exista si nationalism american! - de grandoare nationala su superputere politica si militara.

Răspunde

bogdan - 05-23-2017

O Armata europeana condusa de Germania si Franta, de care se vorbeste acum, insemna pupatul rusilor in Piata Independetei, cum se zice pe romaneste : adio solutii pentru Republica Moldova, reunificare, interes national etc la 10 kilomtri de Iasi o sa fie haos, Asia, domeniul gri al oligarhilor si tarilor, Marea Neagra lac rusesc etc, iar asta pe termen mediu si lung inseamna un risc de securitate pentru Romania, dar si petru regiune si Europa, caci Romania nu va putea niciodata ignora o parte a natiunii si a poporului roman care se afla prin accident si nedreptati istorice dincole de granitele statului national mutilat de sovietici si comunism....

Răspunde

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22