Pe aceeași temă
Încă de la înfiinţarea ei, Armata Roşie a fost un instrument politic. Rolul ei de structură militară care implementează ideologia bolşevică i-a fost impregnat în temelie. Pumnul de fier al voinţei liderilor politici de la Kremlin. Cu toate acestea, preocupaţi primordial de latura ideologică, niciunul dintre aceştia nu s-a grăbit să rezolve o problemă fundamentală pentru orice organism militar: comanda unică. Nu au fost niciodată clar precizate şi definite liniile de demarcaţie între atribuţiile comandanţilor şi cele ale comisarilor politici, astfel încât acest conflict latent a afectat în permanenţă deciziile militare. Nu s-a intervenit niciodată pentru a clarifica formal lucrurile, în mod premeditat, astfel încât Direcţia Politică a Armatei (GPU) a devenit pentru comandanţii militari sovietici o sperietoare mai mare decât NKVD.
Efectele acestei politici de permanentă divizare pentru a controla, încurajată prin epurarea ofiţerilor superiori din 1937-1938, au transformat, treptat, Armata Roşie într-un organism paralizat şi total ineficient. Niciun comandant nu-şi mai permitea să dea nici cel mai neînsemnat ordin, fără ca el să fie confirmat şi dublat de cel al comisarului politic. Cum acesta din urmă era, în general, lipsit de orice experienţă militară, dar extrem de zelos în aplicarea propriei interpretări a „politicii partidului“, consecinţele deveneau, cel mai adesea, catastrofale. Puţinele cazuri în care comandanţii militari îndrăzneau să conteste autoritatea comisarilor politici se terminau cu decizii în favoarea acestora din urmă, mergând până la executarea ofiţerilor recalcitranţi. Prima rundă a conflictului subteran a fost net câştigată de GPU, dar a avut consecinţe dramatice.
Dezastrul din timpul „războiului de iarnă“ cu Finlanda a arătat nu numai lipsa elementară de pregătire a unor comandanţi sovietici, ci şi consecinţele politizării excesive a structurilor de decizie, până la cele mai mici paliere. Cei care le-au analizat în mod corect au fost însă germanii, care au putut să-şi facă o bună imagine a ineficienţei ierarhiei militare sovietice, a lentorii cu care se luau hotărârile şi a paraliziei sistemului de comandă, datorată interferenţelor comisarilor politici. Din acest punct de vedere, contrar teoriei acceptate de numeroşi istorici, planificatorii germani ai operaţiunii Barbarossa nu au exagerat şi nici nu au fost prea optimişti atunci când i-au furnizat lui Hitler concluzia că Armata Roşie era „un uriaş cu picioare de lut“.
Decizia de a ataca Uniunea Sovietică în 1941 a fost luată, dincolo de considerentele ideologice şi politice, pe baza prognozelor OKW, care garantau o victorie în cinci, până la şase luni, şi atingerea tuturor obiectivelor strategice: nimicirea Armatei Roşii, ocuparea principalelor oraşe şi distrugerea sau capturarea capacităţilor industriale. Primele săptămâni după invazie au demonstrat că previziunile iniţiale ale generalilor germani nu erau „fantezii“, ci, din contra, erau chiar mai moderate decât realitatea. În termeni militari, aşa cum nota şeful Statului Major al Wehrmacht-ului, generalul Halder, în jurnalul său, campania „era ca şi câştigată, la trei săptămâni după începere“. Dar nu diviziile de Panzere conduse de Guderian, Hoth, Höpner sau Kleist au constituit factorul determinant, ci paralizia comandanţilor sovietici, exact aşa cum estimaseră analiştii OKW. În primele zile, hotărâtoare pentru desfăşurarea ulterioară a campaniei din 1941, comandanţii de fronturi, care doreau să se retragă pentru a evita încercuirea, erau permanent blocaţi de comisarii politici, care le cereau să reziste până la ultimul om şi să se lanseze în contraatacuri sinucigaşe, după care erau raportaţi ca „trădători“. Aflat el însuşi în degringoladă, Stalin se răzbuna sângeros şi îi trimitea, pe baza acestor rapoarte care nu ţineau cont de realitate, unul câte unul, în faţa plutonului de execuţie.
Această situaţie a fost atât de favorabilă Wehrmacht-ului, încât nici măcar cei mai prudenţi comandanţi germani nu mai credeau, după primele două luni, că victoria le poate scăpa şi că ar mai avea ceva de făcut, în afară de a aplica faimoasele kriegsspiel şi a mâna sutele de mii de prizonieri spre lagăre. De unde şi eroarea de a considera campania încheiată şi de a-şi permite luxul să modifice, din mers, obiectivele iniţiale ale planului. Această „greşeală neprovocată“ le-a permis, în mod nesperat, sovieticilor să fructifice singurul avantaj pe care îl aveau: timpul. Hitler şi OKW s-au trezit din beţia victoriei abia la sfârşitul lui septembrie şi au realizat că au ratat campania din Rusia. Au încercat să o salveze printr-un ultim efort disperat de a ajunge la Moscova, dar era deja prea târziu. Nu pierduseră doar şansa, unică în istorie, de a doborî Uniunea Sovietică, ci întregul război.
Yedinonachaliye – comanda unică
Dacă pentru germani succesul iniţial a fost atât de mare încât i-a condus spre dezastru, pentru Stalin tocmai dezastrul iniţial a fost cel care l-a condus spre victorie. A acceptat să-i consulte pe liderii militari în privinţa deciziilor strategice, chiar dacă şi-a rezervat mereu ultimul cuvânt, şi a renunţat, treptat, la ideea de a-i executa pe comandanţii din teren fără o cercetare prealabilă asupra veridicităţii rapoartelor emise de GPU sau NKVD. Totuşi, nici măcar în acele momente critice, cu trupele germane la porţile Moscovei, nu a cedat definitiv în privinţa cerinţelor imperioase ale lui Jukov şi Vasilevski de a reduce rolul comisarilor şi a introduce o definire clară a principiului „comenzii unice“.
Abia noua serie de înfrângeri din primăvara-vara lui 1942 şi situaţia de la Stalingrad l-au determinat să decidă „temperarea“ rolului GPU şi să dea o libertate limitată comandanţilor de fronturi. Nu a formalizat, însă, niciodată această nouă linie prin adoptarea unor hotărâri scrise. Din contra, pentru a nu permite o interpretare prea largă, aparent favorabilă celor care pledau pentru „comanda unică“, a dublat presiunea asupra comandanţilor militari prin emiterea celebrului Ordin 227 („Niciun pas înapoi!“) şi a delegat „reprezentanţi speciali“ ai STAVKA în zonele sensibile. După cum se ştie, lucrurile s-au terminat bine pentru Armata Roşie, dar, după ce fusese aproape să conducă la catastrofă, în euforia victoriei, problema „comenzii unice“ a fost din nou trecută în plan secundar.
Mareşalul Jukov, însă, nu uitase şi nu se împăcase vreodată cu subminarea rolului comandantului, nici cu intervenţiile GPU, care depăşise sarcina de a supraveghea educaţia politică a trupelor şi se transformase în organ de cenzură şi control al corpului militar. El vedea în excesele lucrătorilor politici o vulnerabilitate gravă pentru Armata Roşie, una care deja costase foarte mult. Eliberat de personalitatea zdrobitoare a lui Stalin şi ajuns la apogeul puterii, s-a hotărât să profite de statutul său şi să taie nodul gordian.
Jeltov şi Jukov. David contra Goliat?
Atacul lui Jukov asupra poziţiei GPU în cadrul Armatei Roşii nu a început frontal. Înaintea celui de al XX-lea Congres al PCUS din februarie 1956, ministrul Apărării a ordonat ca toate structurile militare să fie angrenate, timp de o lună întreagă, într-o „intensă activitate de studiu şi discuţii privind cel de al VI-lea Plan Cincinal“. Pe 13 martie 1956, Jukov a semnat, împreună cu şeful GPU, un ordin circular privind „însuşirea învăţămintelor congresului“ în care era subliniată obligativitatea tuturor comandanţilor de a-şi îmbunătăţi pregătirea politică. Se părea că şeful Armatei Roşii nu dorea să se abată niciun pas de la linia obişnuită şi că îşi îndeplinea, zelos, datoria de a superviza îndoctrinarea politică a trupelor, în deplină înţelegere cu şeful GPU, generalul-colonel Alexander S. Jeltov.
Totuşi, într-o circulară adresată principalilor comandanţi ai Armatei Roşii, imediat după terminarea lucrărilor Congresului PCUS, ministrul introdusese o formulare interesantă. După ce recunoştea importanţa învăţământului politic şi ridica în slăvi calităţile sale, Jukov, cu o abilitate pe care nimeni nu i-ar fi bănuit-o, postula că rolul principal al organismului politic al Armatei Roşii era de „a ajuta comandanţii militari“ şi de a întări „principiul comenzii unice“. Nu este sigur dacă Jeltov a intuit unde vrea să ajungă Jukov, cert este că nu a reacţionat imediat.
Hruşciov şi Jukov la Moscova în 1956 |
Încurajat, ministrul a mai făcut un pas. A emis un ordin care prevedea intensificarea pregătirii de specialitate, pe linie militară, a lucrătorilor politici. Comandanţii districtelor militare erau personal responsabili să supervizeze progresele acestora şi trebuiau să-i raporteze periodic. Practic, cu acest ordin, Jukov încălca un acord tacit şi îşi anunţa intenţiile: lucrătorii politici nu vor mai fi scutiţi de pregătirea militară, doar pentru că sunt protejaţi de GPU, şi nu vor mai putea să se sustragă liniei de comandă sub pretextul „muncii politice“. Jukov a găsit şi un concept doctrinar pentru a-şi impune politica: „proces de unificare“ (o adaptare a „pregătirii integrate“ din armatele NATO). Din acest moment, subiecte de studiu considerate apanajul exclusiv al lucrătorilor politici, precum disciplina, patriotismul sau tradiţia serviciului, urmau să fie predate în comun cu subiecte pur militare. Oficial, această nouă orientare era prezentată ca o intenţie de „eficientizare şi întărire“ a rolului GPU.
De data aceasta, Jeltov a recepţionat mesajul. Nu ştia însă, la acea dată, că ministrul emisese deja un ordin secret, încă din februarie 1955, prin care interzicea criticarea comandanţilor militari la adunările de partid. Fusese informat, în câteva ocazii, că anumiţi comandanţi refuzaseră să se supună criticii lucrătorilor politici şi că invocaseră un ordin al ministrului, dar nu dăduse prea mare importanţă acestor mici incidente. Acum însă şi le-a adus aminte şi le-a legat de intenţia lui Jukov de a „eficientiza rolul GPU“. A întocmit imediat un raport în care i-a anunţat pe membrii prezidiului despre „ingerinţele îngrijorătoare“ ale lui Jukov, dar acesta a fost ignorat şi nu a făcut decât să-l înfurie şi mai mult pe ministru.
Pentru Jeltov situaţia era destul de precară. De facto, pe linia ierarhiei militare, el era subordonatul lui Jukov, ca adjunct al acestuia, dar GPU era un organism politic, care se afla sub controlul direct al CC al PCUS. Dacă această dublă subordonare asigurase mereu şefilor Direcţiei Politice a Armatei un buffer suficient pentru a-şi păstra autonomia, numirea lui Jukov în prezidiul CC al PCUS îl diminuase simţitor. Cum Jukov intenţiona să se folosească de noul său statut de „soldat-politician“ şi de prietenia strânsă cu Hruşciov, partida era ca şi pierdută. În faţa sorţilor potrivnici, Jeltov a decis să aştepte următoarele mişcări ale ministrului Apărării, cu speranţa că mareşalul va face o greşeală.
Săritura eroului peste propria umbră
Adept al ofensivei cu orice preţ pe tărâm militar, Jukov a adoptat acelaşi tip de strategie şi în chestiunea, mult mai delicată, a GPU. A considerat că poziţia lui Jeltov este suficient de şubredă după „pregătirea de artilerie“ şi că a venit momentul să-l atace direct. Cu două ocazii, în martie 1956 şi apoi în martie 1957, Jukov l-a criticat public pe şeful GPU. Dacă, în prima situaţie, în cadru mai restrâns, a făcut referiri transparente la „ineficienţa învăţământului politic“ şi l-a acuzat de „incompetenţă“, în martie 1957 l-a umilit de-a dreptul, ţinându-l în picioare în faţa unei săli pline ochi cu ofiţeri superiori şi l-a acuzat că este „iresponsabil“, pe motiv că întârziase la respectiva şedinţă. Comportamentul dur al lui Jukov cu subordonaţii săi era legendar (una dintre poveştile care circulau era că îl destituise pe un colonel din Statul Major pentru că era supraponderal, dovadă pentru mareşal că acesta se eschiva de la exerciţiile fizice obligatorii), dar fusese mereu privit mai degrabă cu admiraţie, ca dovadă a intransigenţei şi hotărârii bărbăteşti specifice unui adevărat comandant al Armatei Roşii. În chestiunea cu Jeltov nu părea să fie vorba despre aşa ceva şi, din acel moment, conflictul dintre cei doi a devenit de notorietate.
Pe 27 aprilie 1957, CC al PCUS a adoptat Instrucţiunile de organizare ale Partidului Comunist al Uniunii Sovietice în Armată şi Marină. Documentul, fără precedent în istoria Armatei Roşii, consfinţea oficial punctul de vedere al lui Jukov: îi conferea jurisdicţie deplină asupra organismului politic al Armatei şi, în spiritul conceptului de „comandă unică“, stipula că ofiţerii comandanţi nu mai pot fi criticaţi de lucrătorii politici în şedinţe publice. Se părea că mareşalul câştigase o nouă bătălie, una mult mai crâncenă decât pe câmpul de luptă, pentru că era purtată împotriva unor tradiţii vechi şi a unor sensibilităţi ale delicatului sistem sovietic. În realitate, obţinuse o victorie à la Pirus şi pierduse deja războiul.
Hruşciov semnase documentul doar datorită insistenţelor ministrului Apărării, în ideea că va pune capăt unui conflict care risca să degenereze. Obsesia milităroasă a lui Jukov de a-şi impune punctul de vedere cu orice preţ risca să perturbe fragilul echilibru al puterii de la Kremlin şi îl făcuse deja extrem de suspicios privind intenţiile aliatului său, pe care începuse să-l bănuiască de dorinţa de a obţine mai multă putere prin controlul exclusiv asupra Armatei Roşii. Cam acelaşi lucru pe care-l suspectase, mânat de aceeaşi teamă paranoică ereditară a liderilor de la Kremlin, şi Stalin. Doar că, de data aceasta, Jukov chiar era în poziţia de unde ar fi putut să conceapă un astfel de plan ocult.
Cum judecăţile de tip paranoic privind planurile viitoare ale „adversarului“ se bazează, în bună măsură, pe reinterpretarea unor acţiuni ale sale din trecut, Hruşciov şi-a adus aminte de un episod petrecut după răfuiala cu „grupul antipartinic“. La scurt timp după acest moment, Jukov a făcut o vizită la Leningrad. A fost întâmpinat de o mulţime uriaşă, care l-a purtat pe braţe pe „salvatorul oraşului“ până la tribuna oficială. De aici, poate încălzit de efuziunea populară, Jukov s-a lansat într-un atac furibund la adresa lui Kaganovici, Mikoian şi Molotov, cerând ca aceştia să fie nu numai scoşi din CC al PCUS, ci şi excluşi din partid. Era o afirmaţie hazardată, în contradicţie cu tactica paşilor mărunţi hotărâtă de Prezidiu, care prevedea, ca şi în alte cazuri, o perioadă de pregătire a excluderii, cu şedinţe de înfierare, „dovezi“ privind „complotul“, „indignări“ ale oamenilor muncii, scrisori de condamnare etc. „Prietenii“ mareşalului s-au grăbit să-i aducă la cunoştinţă lui Hruşciov că aliatul său o luase înaintea hotărârilor CC al PCUS şi chiar a secretarului general.
Mareşalul Gheorghi Konstantinovici Jukov
Conştient că are nevoie de sprijinul lui Jukov şi de imensul său capital de imagine, Hruşciov a înghiţit afrontul fără să comenteze, dar acesta a cântărit greu „la dosar“. La fel de greu a cântărit şi pierderea treptată a sprijinului tuturor celorlalţi lideri militari de top ai Armatei Roşii. Fie că erau geloşi şi frustraţi de polarizarea excesivă a interesului mediatic asupra contribuţiei lui Jukov la victoria finală asupra Germaniei naziste, cu motive oarecum îndreptăţite (Vasilevski, Rokosovski), fie că erau ostili noului tip de „soldat-politician“ reprezentat de acesta (Ciuikovski), fie că nu-l înghiţeau pur şi simplu (Konev), mareşalii l-au abandonat. Doi dintre ei, Konev şi Ciuikovski, l-au atacat direct şi l-au înfierat în şedinţele de partid imediat după înlăturarea sa, iar ceilalţi l-au ocolit până la sfârşitul vieţii.
Cert este că, până în octombrie 1957, Jukov pierduse deja sprijinul celor pe care se baza puterea sa şi îi transformase în adversari. O demonstraţie a faptului că un bun tactician militar nu este neapărat şi un bun strateg politic.
O aterizare forţată
Mecanica înlăturării lui Jukov poate fi urmărită pe baza informaţiilor din studiul întocmit la 9 iunie 1959 de experţii CIA. Pe 4 octombrie 1957 mareşalul a părăsit Moscova cu destinaţia Belgrad, pentru o vizită de reciprocitate la cea întreprinsă în iunie de către omologul său iugoslav, Ivan Gošnjak. Pe drum a făcut o escală la Ialta, unde l-a vizitat la reşedinţa sa de vară pe Hruşciov, aflat în vacanţă. Nu este clar dacă printre subiectele abordate a figurat şi conflictul cu Jeltov, dar este sigur că Hruşciov încă nu se hotărâse asupra modului în care urma să fie gestionată problema. Dovadă - interviul menţionat, acordat lui James Reston.
Decizia privind îndepărtarea sa din funcţia de ministru al Apărării a fost luată undeva între 7 octombrie, data interviului, şi anunţul din 12 octombrie al Agenţiei TASS, privind „prelungirea vizitei“ mareşalului cu o călătorie în Albania. Observatorilor occidentali nu le-a scăpat traficul intens de la Kremlin în acele zile, chiar dacă, pentru a evita ochii indiscreţi, liderii PCUS şi ai Armatei Roşii au sosit pe rând şi nu au folosit intrările principale. În 16 octombrie, hotărârea de a-l îndepărta pe Jukov din funcţie fusese deja adoptată. În aceeaşi zi, Steaua Roşie, ziarul Armatei Roşii, publica un editorial care sublinia rolul partidului în conducerea organismului militar.
Între timp, Jukov ajunsese în Albania, unde, conform unor surse din anturaj, nedeconspirate de documentul CIA, intenţiona să rămână doar o singură zi. Pe 19 octombrie, Comitetul Central al PCUS a emis un comunicat în care critica activitatea ministrului Apărării pentru modul inadecvat în care conducea pregătirea politică a trupelor. Totuşi, numele lui Jukov nu era menţionat explicit, dovadă că încă nu se ajunsese la o decizie privind viitorul său. Se poate specula că, informat despre ce i se pregătea la Moscova, Jukov a refuzat de fapt să se întoarcă şi şi-a prelungit cu de la sine putere şederea în Albania, într-o încercare de a forţa mâna lui Hruşciov. Ce este sigur este că a stat mai mult în Albania decât în Iugoslavia, şi asta fără vreo motivaţie aparentă.
Trebuie că gestul său l-a înfuriat definitiv pe Hruşciov, care, complet atipic, a insistat să participe la o întrunire a organizaţiei de partid a Districtului Militar al Moscovei, convocată urgent pentru zilele de 22-24 octombrie 1957. În şedinţa deschisă, secretarul general l-a acuzat direct pe Jukov că a „supraevaluat“ conceptul de „comandă unică“, că a insistat pentru îndepărtarea lui Jeltov, că nu a informat Comitetul Central despre activităţile lui şi că le-a interzis subordonaţilor să se plângă organelor de partid. A fost semnalul că „era liber la vânătoare“.
În acest stadiu, lucrurile încă nu stăteau chiar atât de prost pentru Jukov. Rezoluţia din 2 noiembrie 1957 a Prezidiului CC al PCUS indica intenţia ca el să fie mutat într-o funcţie „conformă cu pregătirea şi statutul său“. Probabil Hruşciov avea în minte acelaşi tip de mazilire precum cea orchestrată de Stalin, cu trecerea mareşalului pe o funcţie decorativă sau trimiterea sa într-un district militar îndepărtat. Până la urmă, nu era vorba de un simplu militar, ci de un simbol mediatic uriaş pentru URSS, iar scandalul era bine de evitat. O opinie care nu era împărtăşită şi de Jukov.
Supărat de situaţia în care ajunsese, de acuzaţiile pe care le considera nedrepte şi amărât de trădarea foştilor săi camarazi, acesta i-a refuzat lui Hruşciov posibilitatea de a-şi „salva faţa“ în ajunul aniversării a 40 de ani de Revoluţia Bolşevică, prin acceptarea unei poziţii inferioare. S-a retras la datcha sa din afara Moscovei şi a refuzat orice comunicare.
În acest mod a ajuns Gheorghi Konstantinovici Jukov să fie singurul mareşal al URSS trecut direct în retragere. Nu numai că a fost îndepărtat definitiv din armată, dar i s-a aplicat şi o necruţătoare „carantină“, în urma căreia i s-a interzis până şi participarea la orice evenimente publice legate de cel de al doilea război mondial. S-a mers până la omiterea numelui său din istoriile oficiale şi negarea rolului evident pe care l-a avut în câteva bătălii celebre. Nici urmaşul lui Hruşciov, Brejnev, nu a manifestat vreo urmă de milă. Abia după ce a acceptat să introducă în memoriile sale un pasaj despre „colonelul Brejnev“, pe care, chipurile, l-ar fi întâlnit la Odessa în plină luptă, în timpul războiului, lucrurile s-au îmbunătăţit. Brejnev era şi el în căutarea titlului de Erou al Uniunii Sovietice, iar Jukov, sătul să fie marginalizat, i-a oferit modesta sa contribuţie. Istoricilor şi ziariştilor li s-a permis din nou să-l caute pe mareşal, iar ultimii ani de viaţă şi i-a petrecut în liniştea oferită de umbra eroului din al doilea război mondial. Dar atât.
Adevăratele motive ale căderii lui Jukov au fost dictate de dedicaţia sa pentru profesia militară, lipsa de tact politic şi intenţia de a-şi asuma prerogativele funcţiei. Greşeala sa fatală a fost că a uitat, alimentat de propria faimă, regula de aur a Kremlinului: nimeni nu este mai presus de Sistem. Nici măcar cel care a fost de patru ori Erou al Uniunii Sovietice.
Citeşte aici prima parte a textului.