Pe aceeași temă
Italia a impus închiderea unei părți mari din nordul țării, o măsură drastică prin care se încearcă oprirea epidemiei. Decizia fără precedent va afecta aproximativ 16 milioane de oameni și este valabilă până pe 3 aprilie, potrivit ordinului dat de premierul Giuseppe Conte. Oamenii nu vor mai avea să intre sau să iasă din Lombardia, cea mai bogată regiune italiană. Măsura este valabilă și în 14 provincii din alte patru regiuni, inclusiv în orașele Veneția, Modena, Parma, Piacenza, Reggio, Emilia și Rimini, notează Reuters.
Giuseppe Conte, primul-ministru al Italiei, a anunțat în noaptea de sâmbătă spre duminică, măsurile de carantină care vor fi aplicate în regiunea Lombardia precum și în câteva provincii din nordul țării. Potrivită estimărilor sale, vor circa 16 milioane de oameni care vor fi afectați, informează BBC.
Printre orașele afectate sunt centrul financiar Milano și orașul turistic Veneția, iar carantina va fi în vigoare până pe 3 aprilie.
”Vrem să garantăm sănătatea cetățenilor noștri. Înțelegem că aceste măsuri vor impune sacrificii, câteodată mici, iar alteori foarte mari, dar este vremea să ne asumăm responsabilități fiecare dintre noi”, a declarat Giuseppe Conte.
Premierul italian a anunțat că vor suspendate nunțile și înmormântările, iar sălile de sport, bazinele de înot, muzeele și stațiunile de ski vor fi închise. Toate evenimentele culturale, religioase și sportive au fost anulate sau amânate.
Restaurantele și cafenelele pot fi deschise în intervalul 06.00-18.00, cu condiția ca localurile să asigure cel puțin un metru distanță între clienți.
Zona în carantină nu va putea fi părăsită, iar accesul din exterior va fi blocat, cu excepția cazurilor de urgență. Cei care încalcă normele de carantină riscă o pedeapsă cu închisoare de trei luni.
Provinciile afectate sunt Modena, Parma, Piacenza, Reggio Emilia, Rimini, Pesaro- Urbino, Alessandria, Asti, Novara, Verbano Cusio Ossola, Vercelli, Padua, Treviso și Venezia.
Până acum doar 50.000 de persoane au fost afectate de măsuri de carantină.
Decizia autorităților italiene vine după ce sâmbătă au declarate circa 1.200 de cazuri noi, cel mai mare de la începutul epidemiei. Numărul total al infecțiilor a ajuns la 5.883, cel mai mare dintr-o țară europeană.
COVID-19 a făcut până acum 233 de victime, dintre care 50 în numai 24 de ore.
China - Numărul de cazuri scade constant în China, dar epidemia evoluează îngrijorător în alte țări, inclusiv în Italia, unde autoritățile au luat măsuri fără precedent după ce numărul cazurilor de infecție cu coronavirus se apropie de 6.000. Premierul ceh Andrej Babis cere Italiei să interzică cetățenilor săi să mai călătorească în Europa pentru a încetini răspândirea epidemiei.
China, Quanzhou - Șase oameni au murit și 28 sunt prinși sub dărâmături după prăbușirea unui hotel folosit pentru carantină. În China, situația evoluează tot mai bine, fiind raportate doar 44 de cazuri, față de 99 în ziua anterioară. 41 dintre acestea au fost în Wuhan, restul de 3 din China având legătură cu cazuri din afara țării. Astfel, autoritățile din Beijing spun că două cazuri înregistrate acolo își au originea în Spania și Italia.
Bulgaria - Numărul de cazuri din Bulgaria a ajuns la patru, doi bărbați din Plevna și două femei din Gabrovo ieșind pozitivi la coronavirus după o campanie extinsă de testare, a declarat Todor Kantardzhiev, șeful Centrului Național pentru Boli Infecțioase și Parazite
Maldive - Primele cazuri: doi angajați de pe o insulă turistică pe care se află aproximativ 1.400 de oameni. Insula a fost pusă sub carantină. Virusul a fost adus de un turist italian care s-a întors deja acasă, unde a fost testat pozitiv.
Coreea de Sud - Numărul de infectări a depășit 7.000.
Republica Moldova - O femeie de 48 de ani, care a călătorit pe ruta Bologna - Chișinău, este primul caz de confirmat de coronavirus.
În Europa doar câteva țări, precum Turcia, Albania și Muntenegru, nu au raportat până acum niciun caz de COVID19.
Epidemia se extinde și în America de Sud, unde a fost raportat și primul deces de pe continent, în Argentina.