Vasile Dancu: Îmi place Dan Voiculescu: taxează ipocrizia şi oportunismul

Interviu Realizat De, Andreea Pora | 18.01.2011

Pe aceeași temă

Cine câştigă şi cine pierde din construcţia Alianţei PNL-PC?
Crin Antonescu este cel care, pe termen scurt, câştigă teren şi procente. Se poziţionează în centrul acţiunii politice şi, cu voie de la Ponta, devine principiul activ care coagulează voturi de la cei care sunt pe margine şi care, altfel, se cuplează la partidele mai mari. La noi funcţia prezidenţială este oricum cea mai importantă şi ea generează principala polarizare. Exemplul cel mai bun a fost Băsescu, care a schimbat polaritatea politică de la acel moment cu toate că pierduse cu Alianţa D.A. la un scor destul de concludent. Crin va câştiga un avantaj tactic faţă de opoziţia din partid; când se vor uita adversarii în sondaje vor avea motive să tacă. Dar poate fi doar un foc bengal, dacă nu găsesc alte modalităţi de agregare politică sau proiecte concrete. PC câştigă, ca de obicei, atât pe termen lung, cât şi pe termen scurt. Câştigă grupuri parlamentare separate, adică statutul de actor politic autonom, iar pe termen lung sau mediu câştigă reintrarea în parlament. Se poate reconsolida şi în teritoriu, unde nu a mai investit în filiale locale. Nu ar fi exclus ca dorinţa lui Dan Voiculescu de a deveni actor politic independent cu grup parlamentar şi posibilitatea de a ataca singur alegerile din 2018 să se realizeze acum, când nu mai credea nimeni. Deci este un fel de win-win, pe termen scurt. Pe termen lung, PNL poate pierde ceva din tăria brandului şi chiar electorat. Cu toate păcatele politicii noastre, PNL rămăsese un partid coerent, care a schimbat doar lideri, nu şi doctrină. Acum se îngustează aria tematică pentru discursurile viitoare ale lui Crin Antonescu, se amputează o parte din temele dreptei. Cumva, se pierde un important atribut simbolic pe care l-au avut partidele istorice în ultimii douăzeci de ani: lupta cu comunismul şi securismul. Am crezut şi eu că nu mai contează aceste lucruri, dar am văzut în 2009 cum vizita lui Crin Antonescu şi Geoană la Timişoara a fost punctul de inflexiune al campaniei trecute.

Realpolitk sau principii? Cum se va poziţiona electoratul liberal?
Realpolitik nu are sens în România, până la urmă, mereu a fost un bizantinism ceţos, chiar şi atunci când s-au aplicat principii. Electoratul liberal nu contează foarte mult, atunci când se fac strategii doar pe termen scurt. Cei care se vor revolta sau oripila nu sunt foarte mulţi, cei mai mulţi liberali de acum sunt cei veniţi după ce Tăriceanu, prin politica lui pragmatică, a adus la zestrea liberală câteva sute de mii de funcţionari publici, stabilizând partidul la peste 20%. Aceştia şi unii electori conjuncturali, un fel de hedonişti care îşi aduc aminte că au trăit bine în 2007-2008, nu se vor încurca în principii morale. Ei vor vrea la putere, pur şi simplu, cu orice sacrificii. E adevărat, PNL poate pierde o parte din susţinerea intelectuală, din societatea civilă şi intelectualii publici care au mai rămas să susţină principii. Din păcate, aceştia devin tot mai mult nişte rara avis. Pe termen lung, dacă ar fi alegeri la termen, aceşti „puţini“ sunt însă foarte importanţi, ei rămân un fel de structură de rezistenţă, un fel de punte care leagă prezentul de scopul final şi susţin o candidatură chiar atunci când trenează candidatura sau proiectul politic. Posibilă consecinţă: naşterea unei a treia forţe, dacă un personaj public credibil se va găsi să ţină un steag. Sunt mulţi oameni cu notorietate şi încredere care, în faţa acestui realpolitik de tip „haloimăs“ să se considere exoneraţi de vechi vise sau pasiuni şi să vrea să se opună celor două blocuri războinice. Sigur, nu mă refer la Albă ca Zapada şi nici la cei şapte pitici.

Ce tip de lider se creionează a fi Crin Antonescu?
Un lider român, de-al nostru, pentru noi. Parcă aşa se spunea. Un tip pragmatic care contrazice o parte din vechiul stereotip. Personal, am mai spus-o, îmi plăcea Crin Antonescu pentru o oarecare detaşare şi eleganţă cu care făcea politică, totul dublat de o retorică bună. Problema este că a găsit vreun guru care i-a spus următoarele: Domnule, pentru a ajunge preşedinte, ai şanse doar dacă ai un grup de presă care să te sprijine (unul dintre cele tari) şi un electorat de peste 30% disciplinat. Cum nu avea nici una, nici alta, i-a arătat direcţia: electoratul PSD, 35% garantat, şi Voiculescu pentru Antene. L-au atras întâi pe Geoană într-o colaborare care să-i strice relaţia cu Ponta, apoi l-au contactat pe Voiculescu şi, prin aceasta, au pus presiune pe electoratul PSD. De fapt, electoratul PSD este miza întregii lupte politice de acum.

Există posibilitatea unei sciziuni a PNL, luând în calcul reacţiile adverse venite din interior?
PNL nu se va scinda, a mai avut motive şi nu a făcut-o. A trecut perioada romantică cu aripile PNL, acum liderii au îmbătrânit, s-au rodat deja, au condus ţara în mai multe rânduri. Ştiu că nu e bine să te îndepărtezi prea tare de turmă. Singurul care ar putea face o mişcare de genul ăsta ar putea fi Tăriceanu, lider matur cu potenţial. Dar cred că este destul de comod şi s-a săturat de politică după lupta de gherilă dusă vreo patru ani cu Traian Băsescu. Este un om care nu trăieşte din politică şi atunci nu va face sacrificii majore pentru asta.

Vedeţi concretizându-se alianţa mai amplă cu PSD? În ce condiţii?
Se poate ajunge la o alianţă, PSD şi Ponta nu prea au de ales. Deja PSD este de 6 ani departe de putere, recent, odată cu proiectul candidaturii lui Geoană, au renunţat la vrabia din mână pentru cioara de pe gard. E adevărat că este şi o presiune externă, adică din societatea civilă, să accepte o alianţă cu PNL. Nu va fi însă foarte uşor de făcut. De semnat este uşor, dar nu este vorba doar de posibilitatea de a găsi un limbaj comun Crin Antonescu şi Victor Ponta. Dacă se va face un proiect de societate, un program de dezvoltare, ar putea să dureze această alianţă. Ar trebui să se facă mai mult pornind de jos, nu doar prin decret. Ideologiile nu sunt moarte, aşa cum, din nefericire, cred foarte mulţi. Ideologiile setează o serie de incompatibilităţi care dinamitează alianţe când nu te aştepţi.

Dacă va câştiga alegerile, rezistă alianţa?
Nici o alianţă nu a rezistat până la capăt din cauza ciocnirii de interese şi lipsei unui veritabil proiect comun. Când se apropie următoarele alegeri, alianţele devin mai fragile. Alianţa poate rezista doar dacă aduce şi alegerile prezidenţiale în acelaşi timp cu cele generale, cum era înainte. Atunci puterea se poate împărţi mai just şi este mai mult pentru toţi. Decalajul dintre alegerile generale şi cele prezidenţiale este cel mai mare duşman al viitoarei alianţe.

Cum ar trebui să se poziţioneze acum PDL, ce ar trebui să facă?
Să nu-l mai critice pe Voiculescu, nu aici este soluţia. Dan Voiculescu are libertate absolută să facă ce vrea pe scena politică de la noi. Îşi permite să fie soluţie imorală de câte ori vrea şi eu sunt împotriva celor care se tot plâng de el, mai ales pe la colţuri sau cu jumătate de gură. În condiţiile în care politicienii români nu ştiu să facă decât politică de televizor, Dan Voiculescu are cel mai important capital. Bravo lui, nu-l mai stresaţi cu tot felul de nimicuri! Chiar îmi place de Dan Voiculescu, îl putem admira pentru ceva: este singurul politician care poate exercita o putere reală asupra politicienilor, care le taxează ipocrizia şi oportunismul. Mă uit cu o încântare grozavă ore întregi la politicieni care explică de ce se aliază cu el: compatibilităţi ideologice, similarităţi de program, cristalizarea stângii sau a dreptei, interes naţional. Până la urmă, tuturor le este frică de el şi el procedează ca un haiduc: primeşte 1% la alegeri, dar îi taxează pe ceilalţi pentru că, are dreptate, nici ei nu sunt mai cu moţ. Îmi place tenacitatea lui şi mai ales faptul că exercită un act de putere pe scena politică.

* * *

Realpolitik

PNL ar putea face o mişcare de realpolitik, să se prefacă că în urma disputei interne nu mai face alianţă cu PC şi ar rămâne cu câştigul deja realizat, cu condiţia să facă totuşi alianţă cu PSD. Ar fi mulţumiţi cei care cred în principii. Dar este o mişcare mult prea subtilă pentru politica românească. Oricum, Antenele nu îl pot susţine pe Traian Băsescu, la Antene sunt şi jurnalişti care nu pot să-şi trădeze publicul.

Ideologiile

Ideologiile sunt sisteme de valori, în funcţie de care oamenii se adună în jurul partidelor. Politicienii cred că ei sunt cauza, că nu contează nimic altceva, dar se înşală. Uneori liderii resping ideologiile din gelozie. Ideologiile sunt adevărate proiecte, iar interesele liderilor se pot ciocni de interesele pe care le conţin ideologiile. Sper să nu fie cazul alianţei, atunci am putea asista la un eşec total.

* * *

Interviu realizat de ANDREEA PORA

Taguri: PNL, PC, ACD, Crin Antonescu, Voiculescu.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22