De același autor
Scrisoarea nostalgică a d-lui Șerbănescu îmi stârnește tristețea pe care o încerci în fața deșertăciunii unor aspirații ce rătăcesc prin vremi, căutându-și alinarea unor timpuri apuse...
Într-o recentă Scrisoare deschisă către bucureșteni și toți românii, cunoscutul economist și publicist Ilie Șerbănescu ne atrage atenția asupra unei stări de lucruri de o maximă gravitate – în opinia domniei sale -, mesajul său încheindu-se astfel: „Fără producție autohtonă de bunuri, doar cu consum de servicii, și alea livrate de străini, vom pieri ca țară și ca neam în câțiva ani de zile. Acest lucru trebuie să înceteze și România să-și recapete controlul asupra serviciilor publice și asupra întregii economii! Serviciile publice sunt afaceri cu clienți captivi. Ele trebuie să fie în mâna românilor, a statului român, altfel ne vom trezi cu prețuri din ce în ce mai mari!“.
Dacă este să găsim vreun merit epistolei d-lui Șerbănescu, este acela că reușește să adune, într-o formulare concisă, toate temele de suflet ale discursului nostalgic de pe la noi: tranziția a distrus economia românească și, în mod predilect, industria, iar această năpastă vine din faptul că ultimul sfert de secol a însemnat o vânzare nesăbuită a țării intereselor străine; singura modalitate responsabilă de a scoate lucrurile din acest marasm este aceea de a restitui cât de repede țara celor cărora ea le aparține, românilor, adică, mai exact, statului român.
În ceea ce mă privește, nu am ceva anume cu purtătorii și mesagerii nostalgiei după vremurile cincinalelor în patru ani și jumătate. În definitiv, în zilele noastre fiecare are dreptul să tălmăcească ce poate din mersul istoriei și sensul existenței. Problemele apar însă atunci când astfel de mesaje instrumentează neadevăruri grosolane și erori dureroase de raționament economic. Este, din păcate, și cazul acestei scrisori deschise. Îmi iau îngăduința de a aduce, succint – date fiind constrângerile de spațiu redacțional -, doar câteva argumente în acest sens.
„Toată lumea consumă și nimeni nu mai produce nimic (...) Au dispărut, în ultimii 24 de ani, peste 1.200 de întreprinderi productive: fabrici, uzine, combinate, cooperative, sisteme de irigații și câte altele (...) Pagubele sunt uriașe!“
Neîndoios, tema ruinării postcomuniste a economiei românești reprezintă vârful de lance al discursului nostalgic de la noi. Este, însă, un mare neadevăr aici. Pe de o parte, „disparițiile“ la care se face referire nu sunt altceva decât expresia unui binefăcător proces de asanare a economiei de activitățile generatoare de valoare adăugată negativă, pierderi masive care împovărau bugetul public (este un adevăr cunoscut, de altfel, faptul că cele mai multe dintre aceste întreprinderi nici nu ar fi trebuit să fie înființate vreodată, decizia autorităților comuniste de la vremea respectivă bazându-se, în cea mai mare parte a cazurilor, nu pe considerente economice, ci pe unele social-politice, ideologice sau propagandistice). Pe de altă parte, este la fel de neadevărată și afirmația ce susține extincția, în consecință, a industriei autohtone („Fără producție autohtonă de bunuri, doar cu consum de servicii...“; „Toată lumea consumă și nimeni nu mai produce nimic...“). Datele statistice și studiile de specialitate arată că, în România de astăzi, industria – și în special sectoarele industriei prelucrătoare – continuă să fie cea mai importantă activitate economică din perspectiva ocupării forței de muncă și a contribuției la exporturi, dar și din perspectiva platformei legăturilor interramuri, pe care o asigură pentru dezvoltarea tuturor celorlalte sectoare. Ea deține astfel un rol important în crearea valorii adăugate și susținerea creșterii economice. Relevant în acest sens este că, la nivelul ultimilor ani, industria prelucrătoare, alături de cea extractivă și de ramura energie-distribuția apei, a contribuit cu aproape un sfert din produsul intern brut. În plus, această industrie este un important creator de locuri de muncă, fiind de fapt sectorul care înregistrează numărul cel mai mare de salariați (circa 23% din totalul la nivel național). Și mai mult decât atât: pe lângă aportul semnificativ la crearea de valoare adăugată și de locuri de muncă, industria prelucrătoare reprezintă un important laborator pentru inovare, antrenând efecte pozitive în restul economiei. Bunăoară, sectorul deține ponderea cea mai semnificativă din cheltuielile totale realizate de întreprinderile românești pentru cercetare-dezvoltare-inovare (aproximativ 40% la nivelul anilor din urmă).
Așadar, contrar afirmațiilor alarmante ale nostalgicilor, industria românească nu și-a dat încă obștescul sfârșit, ci continuă să existe: avem producție autohtonă de bunuri, iar românii nu au ajuns să se îndeletnicească doar cu consumul de servicii („...și alea livrate de străini...“).
Este adevărat, această producție autohtonă de bunuri își are propriile sale severe probleme structurale, legate mai ales de faptul că valoarea adăugată creată de ea în economie provine într-o proporție importantă din sectoare industriale care s-au dovedit a nu avea capacitatea de a prelua din magnitudinea șocurilor externe aduse de criza mondială declanșată în 2008 și nici nu au putut asigura, în mod sustenabil, viteze mai mari de creștere a economiei românești. De unde, nevoia unei reindustrializări economice, axată însă primordial nu pe instrumentele politicii industriale, ci pe forța alocativă a mecanismelor pieței libere.
Dincolo însă de toate acestea, îmi îngădui în final un moment de slăbiciune omenească pentru a spune că scrisoarea nostalgică a d-lui Șerbănescu îmi stârnește tristețea pe care o încerci în fața deșertăciunii unor aspirații ce rătăcesc prin vremi, căutându-și alinarea unor timpuri apuse...