Cine i-a îmbolnăvit pe rinoceri?

Ion Vianu 17.07.2012

De același autor

Nu avem de-a face numai cu o tentativă de destabilizare a democrației românești, ci cu un experiment de mari proporții care studiază capacitatea UE de-a replica la o asemenea transgresiune a principiilor ei de funcționare.

Este notoriu de un secol încoace că orice si­tuație politică și socială din România poate fi comentată cu un citat din opera lui I.L. Caragiale. Iar întreaga devenire a societății noastre este, așa cum a remarcat mai de mult Al. Paleologu, pusă în lumină de Ca­țavencu: „Toți suntem români... Mai mult sau mai puțin onești“.

Un editorial publicat de curând pe Con­tri­butors.ro de Vlad Zografi se intitulează lu­cid: Așteptând rinocerii. Alăturându-mă pro­feției lui Zografi, trebuie să observ că is­toria noastră, văzută ca un șir de momente caragialiene, devine, în momentele ei cru­ciale, ionesciană.

Adormirea cronică a conștiinței morale este întreruptă de tresăriri de fanatism care au tendința să se răspândească în medii și prin­tre oameni la care nu te aștepți. Pașnicul român mioritic (alt mit de vremuri vitrege) suferă, prin contagiune, metamorfoza: de­vine rinocer.

Dar cine i-a îmbolnăvit pe rinoceri?

Rinocerita altor vremuri, adică declanșarea dispoziției războinice, se distingea prin ace­ea că atribuia Răul unei anumite categorii. De pildă, evreilor. Rinocerita de azi are o ca­racteristică: ea se focalizează asupra unui singur individ: Traian Băsescu. Băsescu sin­gur devine, pentru cei atinși de rinocerită, un întreg popor.

Este de bon ton să-i critici pe cei rino­ce­ri­zați, începând cu formula de stil: „nu-l iu­besc pe Băsescu“. Pornind de la prezumția că pe cititori nu-i interesează pe cine iu­besc sau nu iubesc, voi constata că pre­șe­dintele (suspendat) a făcut multe gafe, dar și că este la originea celui mai însemnat pro­gres al orânduirii românești de la revoluție încoace: independența – recentă, fragilă, re­versibilă(?) – a justiției.

Băsescu le-a dat procurorilor și judecă­to­rilor mândria profesiei lor, sentimentul pu­terii de care dispun, cu singura condiție de-a se face interpreții pasionați și in­co­ruptibili ai legii. A consimțit implicit să fie atinși de asprimea legii și oamenii din par­tidul din care provine el, ceea ce l-a făcut să-și piardă influența în aparatul sus-zi­sului partid (PDL), de unde și sprijinul atât de moale pe care-l găsește acolo.

Să revenim la simptomul principal al rino­ce­ritei: atribuirea întregului rău lui Traian Bă­sescu. Această convingere nu este cu ni­mic influențabilă prin rațiune și îi însuflețeşte până la fanatism pe cei – numeroși azi, mâine țara întreagă – atinși de ri­nocerită.

Alt aspect al sindromului, încă mai în­grijorător, este convingerea că, oda­tă cauza înlăturată, va dispărea și efec­tul: după înlăturarea preșe­din­te­lui, în România vor începe să curgă laptele și mierea, iar oile și lupii vor paș­te împreună.

Ar fi nedrept să afirmăm că o ase­me­nea stare de spirit provine numai din intoxicarea premeditată a opiniei pu­blice. Măsurile drastice economice re­simțite direct de români, chiar dacă au prevenit un faliment ca cel al Gre­ciei, sunt firesc atribuite unui guvern care este resimțit al președintelui. In­diferent dacă este pe deplin dreaptă sau nu, reacția populară este demnă de luat în seamă, respectabilă. Dar es­te, pe de altă, parte clar (și aici mă alătur lui Vlad Zografi) că numai dez­lănțuirea sălbatică de ură promovată de posturile de televiziune, care se știu, poate explica tonul crunt al po­lemicii, ținta ei distructivă.

Că unul dintre proprietarii de te­le­viziuni – îl numesc pe d-l Voiculescu – este și principala figură a alianței, împotriva naturii, cunoscută sub nu­mele de Uniunea Social–Liberală nu poa­te fi o coincidență.

Ce ne preocupă cu precădere este ex­celența metodologică a campaniei ca­re presupune un grad de pro­fe­sio­na­lism încă neatins de la revoluție, un know how de excepție. Campania a în­ceput cu o pregătire de artilerie me­diatică durând mai bine de un an. Ea a făcut praf spiritul critic al opiniei românești. A continuat prin crearea unei crize guvernamentale cu toate in­gredientele perfidiei: începând cu pervertirea multora dintre deputații și senatorii PDL, trecuți cu arme și bagaje în tabăra adversă, și ducând la o inversare a majorității – fără alegeri –, continuând cu amabilitatea în­șe­lătoare a lui Victor Ponta la instalarea Guvernului Ungureanu, apoi cu o ade­vărată implozie a PDL, care a dus la faimoasa moțiune din mai și che­marea inevitabilă a Guvernului Pon­ta. A urmat faimoasa strategie în cinci zile și șase pași, care a dus la sus­pendarea lui Băsescu.

În ciuda subtilității lor, aceste prac­tici nu au ținut, aparent, seama de un singur factor: sensibilitatea Uni­unii Europene, în toate com­po­nen­tele ei. Că USL a adoptat o strategie pucistă, în totală contradicție cu de­mocrația și cu normele Uniunii Euro­pene din care facem parte, a fost în­deajuns analizat în zilele din urmă. Lucrul la care nu avem răspuns este altul: dacă au fost atât de subtili, cum au putut creatorii acestei stra­tegii să nu țină cont de faptul că par­tenerii europeni vor reacționa în mod sigur negativ (cancelara Merkel a folosit chiar termenul cel mai grav: „inacceptabil“) și că vor fi șocați de manevrele USL care au produs, în ul­timele zile, o adevărată „ucrainizare“ a scenei politice românești? Singurul răspuns posibil a fost că reacția oc­cidentală nu a fost neprevăzută, ci chiar dorită. Pentru cei care vor să mențină corupția ca pe un element central al politicii românești, nor­me­le de conduită europene constituie un element jenant. Ei s-ar simți mai bine în zona gri.

Orice detectiv se întreabă: cui pro­dest? Cui servește crima? Firește, ce­lor cărora apartenența României la UE și la NATO nu le convine. În ce mă privește, mi se impune din ce în ce mai mult o ipoteză: nu avem de-a face numai cu o tentativă de de­s­ta­bi­lizare a democrației românești, ci cu un experiment de mari proporții ca­re studiază capacitatea UE de-a re­plica la o asemenea transgresiune a prin­cipiilor ei de funcționare. Și aici se cuvine să fim mai îngrijorați chiar decât o merită situația aparentă și să re­comandăm celor atinși de ri­nocerită să ia antibioticele de cu­viință. //

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22