De același autor
După atacul terorist de la Charlie Hebdo, în România ies la suprafaţă paralelisme instituţionale pe segmentul antitero. Paralelisme care par a fi efectul luptei pentru putere a lui Victor Ponta, din anii în care se visa la Cotroceni, şi de care, acum, se profită pentru a forţa trecerea unor legi neconstituţionale.
Linia antiteroristă pare a fi trasată şi asumată, mai nou, nu de SRI, ci de un aşa-numit Grup Interministerial pentru Prevenirea şi Combaterea Macrocriminalităţii (GIS). Care, sub pretextul atacului terorist de la Charlie Hebdo şi doar pentru că macrocriminalitatea presupune şi activităţi de finanţare a terorismului, militează oficial – invocând prevenirea unor atacuri teroriste în România – pentru repunerea, în regim de urgenţă, pe agenda guvernului, a parlamentului şi a societăţii civile a două legi controversate, declarate neconstituţionale: Legea 82/2012, aşa-numită „Big Brother”, şi Legea privind identificarea utilizatorilor de cartele telefonice pre-pay. Lipsa lor din legislaţie fiind prezentată, acum, ca o breşă în sistemul naţional de securitate.
Implicarea GIS în prevenirea terorismului, pentru că practic asta se deduce că face acum, ridică, însă, semne de întrebare.
În primul rând, ridică un semn de întrebare în privinţa abilităţii acestei instituţii de a se implica în activităţi antiteroriste. Întâi, pentru că există o lege în vigoare, 535/25 noiembrie 2004, prin care instituţia abilitată să prevină şi să combată terorismul nu este GIS, care îşi revendică, acum, un rol în această arhitectură, ci SRI. Activitatea de prevenire şi combatere a terorismului este, spune această lege, organizată şi desfăşurată prin Sistemul Naţional de Prevenire şi Combatere a Terorismului (SNPCT), format din reprezentanţi ai mai multor ministere şi servicii speciale, coordonat de SRI prin Centrul de Coordonare Operativă Antiteroristă (CCOA). Apoi, pentru că şefii instituţiilor din cadrul GIS nu sunt specialişti în probleme ce ţin de antiterorism.
Acest GIS – despre ale cărui rezultate concrete pe linia combaterii macrocriminalităţii este greu să te pronunţi – a apărut în peisaj în 2013. Anul în care d-l Ponta, pregătindu-se – neoficial, pe atunci – pentru cursa spre Cotroceni, dovedise o reală apetenţă pentru putere, pentru subordonarea, directă sau indirectă, a unor servicii şi structuri speciale al căror control nu-l avea de drept. Iar atunci a recurs la artificii pentru a-şi satisface această dorinţă, reuşind astfel să-şi subordoneze serviciul secret al MAI, iar apoi să înfiinţeze şi să-şi subordoneze Direcţia Antifraudă, extinzându-şi, implicit, aria de acoperire şi influenţă şi asupra altor instituţii: Poliţie, ANAF, SRI şi chiar SIE. Ca o paranteză, o apetenţă care nu l-a părăsit nici în 2014, când încercase să-şi subordoneze STS şi serviciul secret al Armatei, DGIA, o structură cu rol major în sistemul de securitate care, alături de SRI şi SIE, este unul dintre cele mai puternice servicii de informaţii, ce asigură, la nivelul MApN, securitatea informaţiilor clasificate naţionale, ale NATO şi ale UE. GIS fusese, deci, înfiinţat în iunie 2013, printr-o decizie de prim-ministru, pus în subordinea premierului şi sub coordonarea viceprim-ministrului cu atribuţii în domeniul apărării ordinii publice şi siguranţei naţionale. Rolul declarat al acestei structuri este „de elaborare, integrare, corelare şi monitorizare a politicii guvernului de prevenire a macrocriminalităţii, asigurând conceperea şi punerea în executare a unui management eficient de luptă împotriva acesteia”.
În al doilea rând, ridică un semn de întrebare în privinţa implicării GIS în ceea ce pare a fi un joc neconstituţional şi antidemocratic. Asistăm la un interes subit reînviat faţă de aceste legi controversate, susţinute acum cu îndârjire. Legi care, timp de câteva luni, de când CCR s-a pronunţat în privinţa neconstituţionalităţii lor, au fost ignorate. Deşi se ştia că ele conţin prevederi care trebuie remediate, nimeni nu a schiţat nicio urmă de preocupare. „Revelaţia” s-a produs, iată, brusc, după tragedia de la Charlie Hebdo. Iar acum se doreşte intrarea lor în vigoare în regim de urgenţă. Deşi nu e certă imperiozitatea acestor legi. Dovadă stă declaraţia unui expert în antiterorism, generalul în rezervă Ion Ştefănuţ, fost şef al Direcţiei de Prevenire şi Combatere a Terorismului din SRI, care spunea, zilele trecute, că legislaţia în domeniul antitero nu are carenţe, că Legea Big Brother ar putea fi un avantaj, dar că lipsa ei nu creează o breşă în sistemul de securitate.
Prin urmare, ce s-a vrut a se dovedi prin înfiinţarea GIS, în 2013, se deduce. Ce se vrea, însă, a se dovedi acum, în 2015? În ce constă argumentul logic ca de prevenirea terorismului să se ocupe şi acest grup nou înfiinţat, căruia îi sunt atribuite, prin decizie prim-ministerială, atribuţii specifice celor coordonate de SRI, un grup compus din oameni care nu stăpânesc nici măcar abc-ul antiterorismului? Să fie vorba despre încercarea premierului Victor Ponta de a arăta că, prin această mişcare, i-a luat-o înainte preşedintelui Klaus Iohannis, cel care convoacă CSAT, instituţia care, prin Constituţie, este autoritatea administrativă autonomă învestită cu organizarea şi coordonarea unitară a activităţilor care privesc apărarea ţării şi siguranţa naţională şi din care fac parte şi directorii serviciilor de informaţii, care răspund de drept de aceste probleme? Sau să fie la mijloc, acum, doar interesul de a forţa trecerea unor legi neconstituţionale şi antidemocratice?
Comentarii 4
jeans - 02-01-2015
Intre timp au aparut motivari ale CCR in speta sigurantei cibernetice si legilor BIG BROTHER care abiliteaza conform precizarilor Comisiei Europene un organism civil,nu SRI care ste o structura militarizata si nici acest GIS care este o structura parata!!!SRI,GIS alte structuri militare sunt ultimile care sunt abilitate sa supravegheze non stop cetatenii care le asigura salarii nesimtite,pensii nesimtite,aceste structuri care taie frunza la caini sa mearga pe teren sa se infiltreze,sa se implice vorba unor specialisti israelieni,nu sa mananci pop corn si sa supraveghezi dintr-un fotoliu fara mandat judecatoresc presupusi cetateni care ar colabora cu teroristii.
Răspundemircea - 01-24-2015
Multumim pt articol. VVP e din ce in ce mai tupeist, desi invins, continua nestingherit sa isi promoveze agenda neconstitutionala datorita tacerii dlui KI si a PNL.
RăspundeGladiatorul - 01-22-2015
Am inteles, sa traiti tovarase ciubotica cucului. Ma bagai si eu in supa asta slinoasa cu securisti (noi si vechi) petru ca-mi "placu" cum abordasi dumneata subiectul. Ii facusi pe toti 'telectualii (de la stanga la dreapta) de cacao. Vrei sa sti parerea unui umil pensionar? Ei bine, eu unul cred ca de un sfert de veac securistii au ramas aceeasi, ca am fost tot timpul ascultati -fara mandat judecatoresc- si ca adulatul conducator caruia nu i-a iesit datul sortii, tine mortis cu dintii de "scaun" si de pozitia privilegiata abuzad de "fotoliul" pe care nu prea stie de ce sta asezat. Cat despre atacuri teroriste impotriva Romaniei despre care ma indoiesc, ele nu vor fi oricum dejucate de ofiterii SRI. "Parerea mea", vorba unui clasic in viata. Stati (romani) linistiti la locurilii voastre! Povestea ar fi putut sa fie mai frumoasa. Ofiterii Secu' au stat destul in acelasi pat cu sotul si sotia la un loc. Fara rusine.
Răspundetraista ciobanului - 01-20-2015
Si anume ce e "neconstitutional si antidemocratic" la legile alea si de ce nu sunt ele necesare, punct cu punct daca se poate. Cum si unde "rstrang" ele "drepturile si libertatile individului", cum "lezeaza" ele si ce "intimitati" si "viata privata" a cetateanului naiv? Ca toata lumea se pronunta, ia pozitii, mai ales unii care n-au avut niciodata vreun minim interes pentru domeniu. Toate pozitiile in termeni vagi, generali. Se trag semnale de alarma, se protesteaza "contra incercarilor statului". Aiureli fara indoiala. Tot felul de aberatii. Azi scrie de ex. Ioana Lupea, e notorie incalificarea ei in orice si comunismul ei bazal, scrie ca de ce sa dam 2% armatei ca nu e cazul din moment ce sunt alte prioritati. Asta in conditiile in care ea e produsul unei familii care a trait din tocarea fara folos a fondurilor MApN ingropate la Moreni, relatia asta servindu-ne-o stupid si ca pe un fel de recomandare profesionala personala. Peste tot aud proteste cu jumate de gura, nimic concret. Luati legea si ciopartiti-o sa inteleg si eu ce e gresit. Altul , de la APADOR CH ne demonstreaza glumet si iresponsabil nici mai mult nici mai putin ca daca se iau datele de indentificare pentru cartelele prepay va avea loc un boom al santajelor si rapirilor, ca in Mexic, unde exact asta a fost efectul tentativei de control a cartelelor. Populatia si mai putin se pricepe. Despre problematica tehnica a calculatoarelor si a internetului, a cazuisticii concrete a infractiunilor si agresiunilor informatice nici nu se poate pune problema ca o intelege cineva altii decat specialistii si administratorii strans implicati alaturi de acestia. Domneste un ocean de supa primordiala de diletantism peste domeniu si problematica lui. Supa tulburata doar de convulsiile astea muribunde de a naste o lege, ceva, un raspuns adecvat problemei. Alta chestie e ca toti astia care fac opozitie securitatii nationale, alaturi de agentii rusi, impotriva SRI (mai nou, doar acum cand SRI a dovedit profesionalism si buna credinta, ca inainte cand aducea minerii sa degajeze drumul lui Iliescu si al marilor privatizatori si delapidatori fosti securisti, atunci nu). Alta intrebare e in ce masura simt ei acesti aparatori ai "libertatilor" oarece responsabilitate pentru ce spun si fac, si in ce masura vor fi dispusi sa plateasca daunele, in calitate de coautori morali, dupa atentatele si agresiunile infromatice care vor veni odata si odata si la noi. Iata ca in orice intelectual zace zombiul unui comunist, bine zicea Dancu ca nu e logic ca intelectualii sa aiba simpatii de dreapta, ca la noi, azi. Explicatia? Iar de stanga ce inseamna altceva decat inadecvat, exaltat dar impotent, nepriceput dar titrat, neaplicat dar trufas, utopic dar indarjit, instabil dar perseverent, neperformant dar insistent, indisciplinat dar adept al controlului etc.
Răspunde