De ce mimează Victor Ponta amiciţia cu justiţia independentă?

Melania Cincea 14.10.2014
SHARE 7

De același autor

Amiciţia lui Victor Ponta cu justiţia independentă e mimată. E doar un episod scurtissim între frecventele derapaje antijustiţie de până acum şi ceea ce pregăteşte: dreptate baronilor penali, cu tot ceea ce implică aceasta, adică inclusiv îngenuncherea justiţiei.

A-l auzi pe Victor Ponta vorbind despre apă­ra­rea independenţei justiţiei, mai mult, cerând, pentru acest lucru, sprijinul diplomaţilor oc­ci­dentali la Bucureşti sună fals.

Apărarea independenţei jus­tiţiei de către Victor Ponta e doar o temă adusă acum în discuţie pentru a minimaliza efectul negativ pe care me­gadosarul de corupţie Mi­cro­soft ameninţă să-l aibă la ale­geri asupra sa. Un dosar cu şpăgi de ordinul zecilor de mi­lioane de euro, care vizează no­uă foşti miniştri, dintre ca­re şapte de la PSD. Un dosar în care sunt invocate, de un martor, şi nu­me­le său şi al lui Adrian Năstase. Un dosar în c­a­re Senatul pune piedici anchetei, tergiversând ridicarea imunităţii în cazul Ecaterinei An­dro­nescu şi al lui Şerban Mihăilescu. Un dosar des­pre care preşedintele Traian Băsescu anun­ţa că include nouă firme ce se regăsesc şi în cazul EADS – o altă speţă care ameninţă să spulbere imaginea PSD.

Apărarea independenţei justiţiei de către Vic­tor Ponta e o temă adusă acum în discuţie pentru a minimaliza efectul imixtiunii sale gro­solane în dosarul Lukoil. Un dosar în care sunt cercetate acte de evaziune fiscală şi spă­lare de bani de 230 de mi­lioane de euro şi în care pre­mierul Ponta a făcut o ple­doarie antijustiţie şi pro-Ru­sia. La foarte puţin timp după ce ambasadorul rus la Bu­cu­reşti, Oleg Malginov, afirma că speră că în anchetă se va ţi­ne cont „în mod cuvenit“ de „relaţiile româno-ruse“, Victor Ponta le ce­rea procurorilor să ridice sechestrul pus Lu­k­oil. A doua zi, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, subordonat Parchetului Ge­ne­ral condus de Tiberiu Niţu, prietenul d-lui Ponta, s-a conformat. Punând, astfel, „re­la­ţii­le româno-ruse“ deasupra legilor româneşti.

CSM anunţa, la două zile după aceea, că se­si­zează Inspecţia Judiciară – după ce, iniţial, pre­şedintele Adrian Bordea declara că nu poa­te apăra independenţa judecătorilor, pentru că nu urmărise intervenţia premierului. Şi a fă­cut-o, dar la pachet cu una care vizează o declaraţie mai veche a preşedintelui Băsescu, despre care CSM afirmă că ar fi dezvăluit date din dosarul Microsoft. Replica preşedintelui – „Am înţeles că un domn magistrat a con­si­derat că aş fi afectat justiţia pentru că am dat date din dosar. Îmi pare rău, dar d-l ma­gistrat minte. (...) preşedintele nu are doar o sursă de informaţii“ – a fost un bun prilej pentru d-l Ponta să-l acuze de atac asupra in­dependenţei justiţiei. „(...) a formulat ame­ninţări la adresa unui magistrat, membru al CMS, a folosit cuvinte denigratoare şi a cri­ti­cat în termeni foarte duri activitatea ma­gis­traţilor“, le scrie primul ministru re­prezen­tan­ţilor diplomatici de la Bucureşti ai SUA, ai CE şi ai statelor UE, cerându-le să sprijine in­de­pendenţa justiţiei.

Prin această conjunctură a ajuns d-l Ponta să militeze pentru apărarea independenţei jus­ti­ţiei. Fals, dar vocal. După ce, cu câteva zile îna­inte, într-un ziar italian, se declara un sus­ţinător al luptei anticorupţie. În cazul său, în­să, astfel de teme nici măcar în categoria dis­cursurilor demagogice de campanie electorală nu pot fi integrate; acolo mai e loc de spe­ranţă că lucrurile promise vor fi transformate în realitate. Discursul pro justiţie in­de­pen­dentă, pro stat de drept, anticorupţie nu e com­patibil cu profilul de politician pe care d-l Ponta şi l-a construit, de apărător al co­rup­ţilor cu ştaif din propriul partid. Un interes în numele căruia a călcat în picioare in­de­pen­denţa justiţiei, imixtionând în treburile ei, a sfi­dat legi, popor, parteneri strategici ai Ro­mâniei, pentru a-şi apăra baronii puşcăriabili – cărora le-a promis dreptate până la capăt, din ziua în care „Băsescu va ieşi pe poarta de la Cotroceni“ –, a încurajat, prin majoritatea par­lamentară aservită, ignorarea principiului separaţiei puterilor în stat, a girat tentative de ascundere de lege prin altă lege, a încu­ra­jat, prin lipsa de reacţie, înjurături şi ame­ninţări la adresa justiţiei, din partea unor oa­meni de la vârful PSD, şi a pus umărul, în va­ra lui 2012, la o tentativă de lovitură de stat. „Detalii“ ce nu pot fi nici uitate, nici trecute cu vederea.

Când d-l Ponta vorbeşte despre independenţa justiţiei şi, mai mult, cere, pentru acest lucru, sprijinul diplomaţilor occidentali la Bucureşti sună fals. Amiciţia lui cu justiţia independentă e mimată. E doar un episod scurtissim între frec­ventele sale derapaje antijustiţie de până acum şi ceea ce anunţa de mult că pre­găteşte: dreptate baronilor penali. Cu tot ceea ce implică aceasta, adică inclusiv în­genun­che­rea justiţiei. //

CITIȚI ȘI

TAGS:

Comentarii 7

Gladiatorul - 10-15-2014

@mona: Si inca ceva: dupa ce mi-am dat votul pentru presedintele Basescu in doua randuri va rog sa-mi permiteti sa va rog sa retractati chestia aia macabra cu "romanii care au invatat democratia de la Antene". Care antene, doamna? Antenele de melc. M-ati jignit adanc, doamna. Urasc securistii si antenele lor. Fie ele si antenele RTV. Din adancul sufletului

Răspunde

Gladiatorul - 10-15-2014

@ mona: Eu in douazeci si cinci de ani am reusit sa ma debarasez de trecutul de meserias cooperatist la statutul de meserias particular cu care mi-am facut o clientela rafinata si stabila. Am obtinut-o prin maniera civilizata de abordare, prin limbaj delicat, prin punctualitatea cu care satisfaceam cererile. Si inca ceva: am citit enorm in toti acesti ani si am ascultat numai muzica "atipica" (poti sa citesti cum vrei). Cu cele mai alese ganduri, G.

Răspunde

mona - 10-15-2014

Mingea era ridicata de judecator deja. Deci sa mai asteptam si sa vedem ce mai iese de sub acoperire.

Răspunde

mona - 10-15-2014

Dumnezeeu a cut lumea intr-o zi? Si mai avea si ingeri la indemana pe cand romanii au invatat democratie la Antene. Cat despre presedinte, este un om ca tine si ca mine dar cu o capacitate peste medie. Tu ce schimbari radicale ai reusit in plan personal in 25 de ani?

Răspunde

Gladiatorul - 10-15-2014

Doamna Cincea, ne incurcam si nu mai vedem padurea de copaci. Suntem un popor slab care are o clasa politica si institutii pe masura. Si pe deasupra mai incercam sa ridicam coada precum capra raioasa. Domnul Basescu a jucat curat cu NATO si cu UE. Dar, pe plan local a fentat pe ici pe colo, in partile esentiale (institutiile statului nefunctionale pe plan intern) si implicit acest amarat popor, dus cu zaharelul. Dar cand vine vorba de maestrul minciunilor Ponta, ma cutremur. Ce ne asteapta in eventualitatea ca va castiga alegerile nici nu vreau sa ma gandesc. Va fi un fiasco total. Iar tara se va prabusi. Poporul va regreta dar va trebui sa inghita. Atunci va veni adevarata dictatura ce ne va aminti tot mai mult de Epoca de Aur. Mai am o speranta cu care bunicul meu patern a plecat, soptind, din viata: "AMERICANII. O sa vina americanii!" N-au venit. Dar acum? Hmm.

Răspunde

profesoru - 10-14-2014

Sigur ca asa e, dar Base i-a ridicat mingea la fileu prin declaratia neinspirata. Iar a vorbit aiurea-n tramvai.

Răspunde

valexandru - 10-14-2014

eu as fi scris despre "Russia Today" in limba romana peste 19 zile. Va impotmoliti in antibasisme si impartialitati pontiste...

Răspunde

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22