De ce mimează Victor Ponta amiciţia cu justiţia independentă?

Melania Cincea 14.10.2014

De același autor

Amiciţia lui Victor Ponta cu justiţia independentă e mimată. E doar un episod scurtissim între frecventele derapaje antijustiţie de până acum şi ceea ce pregăteşte: dreptate baronilor penali, cu tot ceea ce implică aceasta, adică inclusiv îngenuncherea justiţiei.

A-l auzi pe Victor Ponta vorbind despre apă­ra­rea independenţei justiţiei, mai mult, cerând, pentru acest lucru, sprijinul diplomaţilor oc­ci­dentali la Bucureşti sună fals.

Apărarea independenţei jus­tiţiei de către Victor Ponta e doar o temă adusă acum în discuţie pentru a minimaliza efectul negativ pe care me­gadosarul de corupţie Mi­cro­soft ameninţă să-l aibă la ale­geri asupra sa. Un dosar cu şpăgi de ordinul zecilor de mi­lioane de euro, care vizează no­uă foşti miniştri, dintre ca­re şapte de la PSD. Un dosar în care sunt invocate, de un martor, şi nu­me­le său şi al lui Adrian Năstase. Un dosar în c­a­re Senatul pune piedici anchetei, tergiversând ridicarea imunităţii în cazul Ecaterinei An­dro­nescu şi al lui Şerban Mihăilescu. Un dosar des­pre care preşedintele Traian Băsescu anun­ţa că include nouă firme ce se regăsesc şi în cazul EADS – o altă speţă care ameninţă să spulbere imaginea PSD.

Apărarea independenţei justiţiei de către Vic­tor Ponta e o temă adusă acum în discuţie pentru a minimaliza efectul imixtiunii sale gro­solane în dosarul Lukoil. Un dosar în care sunt cercetate acte de evaziune fiscală şi spă­lare de bani de 230 de mi­lioane de euro şi în care pre­mierul Ponta a făcut o ple­doarie antijustiţie şi pro-Ru­sia. La foarte puţin timp după ce ambasadorul rus la Bu­cu­reşti, Oleg Malginov, afirma că speră că în anchetă se va ţi­ne cont „în mod cuvenit“ de „relaţiile româno-ruse“, Victor Ponta le ce­rea procurorilor să ridice sechestrul pus Lu­k­oil. A doua zi, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, subordonat Parchetului Ge­ne­ral condus de Tiberiu Niţu, prietenul d-lui Ponta, s-a conformat. Punând, astfel, „re­la­ţii­le româno-ruse“ deasupra legilor româneşti.

CSM anunţa, la două zile după aceea, că se­si­zează Inspecţia Judiciară – după ce, iniţial, pre­şedintele Adrian Bordea declara că nu poa­te apăra independenţa judecătorilor, pentru că nu urmărise intervenţia premierului. Şi a fă­cut-o, dar la pachet cu una care vizează o declaraţie mai veche a preşedintelui Băsescu, despre care CSM afirmă că ar fi dezvăluit date din dosarul Microsoft. Replica preşedintelui – „Am înţeles că un domn magistrat a con­si­derat că aş fi afectat justiţia pentru că am dat date din dosar. Îmi pare rău, dar d-l ma­gistrat minte. (...) preşedintele nu are doar o sursă de informaţii“ – a fost un bun prilej pentru d-l Ponta să-l acuze de atac asupra in­dependenţei justiţiei. „(...) a formulat ame­ninţări la adresa unui magistrat, membru al CMS, a folosit cuvinte denigratoare şi a cri­ti­cat în termeni foarte duri activitatea ma­gis­traţilor“, le scrie primul ministru re­prezen­tan­ţilor diplomatici de la Bucureşti ai SUA, ai CE şi ai statelor UE, cerându-le să sprijine in­de­pendenţa justiţiei.

Prin această conjunctură a ajuns d-l Ponta să militeze pentru apărarea independenţei jus­ti­ţiei. Fals, dar vocal. După ce, cu câteva zile îna­inte, într-un ziar italian, se declara un sus­ţinător al luptei anticorupţie. În cazul său, în­să, astfel de teme nici măcar în categoria dis­cursurilor demagogice de campanie electorală nu pot fi integrate; acolo mai e loc de spe­ranţă că lucrurile promise vor fi transformate în realitate. Discursul pro justiţie in­de­pen­dentă, pro stat de drept, anticorupţie nu e com­patibil cu profilul de politician pe care d-l Ponta şi l-a construit, de apărător al co­rup­ţilor cu ştaif din propriul partid. Un interes în numele căruia a călcat în picioare in­de­pen­denţa justiţiei, imixtionând în treburile ei, a sfi­dat legi, popor, parteneri strategici ai Ro­mâniei, pentru a-şi apăra baronii puşcăriabili – cărora le-a promis dreptate până la capăt, din ziua în care „Băsescu va ieşi pe poarta de la Cotroceni“ –, a încurajat, prin majoritatea par­lamentară aservită, ignorarea principiului separaţiei puterilor în stat, a girat tentative de ascundere de lege prin altă lege, a încu­ra­jat, prin lipsa de reacţie, înjurături şi ame­ninţări la adresa justiţiei, din partea unor oa­meni de la vârful PSD, şi a pus umărul, în va­ra lui 2012, la o tentativă de lovitură de stat. „Detalii“ ce nu pot fi nici uitate, nici trecute cu vederea.

Când d-l Ponta vorbeşte despre independenţa justiţiei şi, mai mult, cere, pentru acest lucru, sprijinul diplomaţilor occidentali la Bucureşti sună fals. Amiciţia lui cu justiţia independentă e mimată. E doar un episod scurtissim între frec­ventele sale derapaje antijustiţie de până acum şi ceea ce anunţa de mult că pre­găteşte: dreptate baronilor penali. Cu tot ceea ce implică aceasta, adică inclusiv în­genun­che­rea justiţiei. //

CITIȚI ȘI

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22