Riscul mafiotizării României

Melania Cincea 04.08.2014
SHARE 9

De același autor

Există o mână de oameni, care se cer la vârful puterii din România, care care vor demult fie să pună sub control DNA-ul, fie să-l desfiinţeze. Planul nu le-a ieşit nici în vara lui 2012, după tentativa de lovitură de stat, nici în primăvara lui 2013, când a fost schimbată conducerea Ministerului Public. Mai au o speranţă, pe care şi-o pun în alegerile din toamna acestui an. Oficialiazarea corupţiei sistemice pare a fi, în linii foarte mari, cel mai important  segment din proiectul de ţară al prezidenţiabilului Victor Ponta.

 

Putem face schimbare şi dreptate până la capăt, prin schimbarea regimului Băsescu. (...) Mi-am propus să eliberăm Justiţia de sub controlul lui Băsescu, ca oamenii care au votat la referendum să nu mai fie luaţi de acasă”, declara printre altele, referindu-se la proiectul naţional pe care îl pregăteşte în calitate de prezidenţiabil, dl Victor Ponta. Afirmaţii-promisiune făcute, zilele trecute, baronilor de partid, corupţilor, mari şi mici, care îşi simt averile negre şi libertatea în pericol, în cadrul Consiliul Naţional al PSD, care a avut ca slogan “România puternică – schimbare până la capăt”. Afirmaţii-ameninţare pentru procurorii care au investigat şi trimis în judecată corupţi, indiferent de numele şi rangul lor politic, dar şi pentru judecătorii care au dat sentinţe cu executare, lovind în inimă unele cercuri de putere şi interese. Afirmaţii populist-manipulatoare pentru cei intraţi în colimatorul Justiţiei, aceiaşi care ar fi beneficiat de amnistie şi graţiere, alături de adevăraţii destinatari ai legii. Pentru că “grija” faţă de “oamenii luaţi de acasă” – o declaraţie din aceeaşi categorie cu cea făcută în vara anului trecut, când vorbea despre “procurori aduşi din vacanţă” să cerceteze “oameni de la ţară”, după modelul “anilor ‘50” – este de fapt o minciună. Interesul şi, totodată, punctul vulnerabil în dosarul “Referendumul” nu îl reprezintă “oamenii de la ţară”, ci nume grele ale Puterii. Pentru că pioni din eşaloanele inferioare au răspuns la comanda celor din eşaloane superioare care, la rândul lor, au fost ochi şi urechi la ce li s-a comunicat de şi mai de sus, şi aşa mai departe. Dovada comenzii politice şi a ilegalităţii acesteia stă, pe de o parte, în declaraţia lui Ioan Rus când şi-a anunţat, în iulie 2012, demisia din fruntea MAI: “Nu pot accepta ca MAI să fie părtaş la ceva ce nu înseamnă lege, res­pectarea legii în România”, iar pe de alta, în condamnările pronunţate deja pentru fraudarea Referendumului.

Prima lovitură care poate fi estimată că va fi dată “regimului Băsescu”, în eventualitatea câştigării alegerilor de către Victor Ponta, este de aşteptat să fie aplicată DNA. O foarte eficientă instituţie anticorupţie pe care, însă, dl Ponta şi-a dorit-o de multă vreme fie îngenuncheată – redusă la tăcere în faţa prietenilor săi şi dezlănţuită la comandă împotriva adversarilor –, fie desfiinţată. Sunt câteva indicii care pot servi ca intro la această posibilă viitoare mişcare:

1. Este de notoritate un discurs de-al d-lui Ponta în care le promite subordonaţilor de partid că totul va fi bine “după ce luăm controlul politic asupra DNA”.

2. La fel cum este de notorietate planul după care, în vara lui 2012, alături de căpeteniile USL şi păpuşarii din spatele lor, a luat cu asalt statul de drept. Mersese până acolo încât semnase un acord de desfiinţare a DNA, ANI şi CCR. Nereuşind, în decembrie 2012 încerca să intimideze DNA şi ANI: „Să aibă grijă. Sunt percepute ca unelte ale lui Băsescu”. 

3. Este de notorietate şi atitudinea amical-protectoare a d-lui Victor Ponta faţă de corupţii din propriul partid. În primăvara acestui an – în timp ce SUA anunţau că se vor concentra pe lupta împotriva corupţiei în Europa Centrală şi de Est, în strânsă colaborare cu UE –, premierul viitor prezidenţiabil dădea de înţeles, sfidător, că baronii săi puşcăriabili sunt mai importanţi decât partenerii strategici ai României. Era 1 mai, când dl Ponta mergea la Constanţa, în fieful a doi baroni PSD cercetaţi penal de DNA, pentru fapte de corupţie, care, nu o dată, au ieşit în peisaj cu declaraţii virulente şi denigratoare la adresa procurorilor anticorupţie – Nicuşor Constantinescu, fugit din România între timp şi dat în urmărire de Poliţia Română, şi Radu Mazăre. Cu acesta din urmă, premierul Ponta făcuse băi de mulţime exact în cartierul de locuinţe sociale “Henri Coandă”, care apare în dosarul DNA în care Radu Mazăre este cercetat pentru fals în declaraţii şi luare de mită. Nu a fost suficientă această atitudine de sfidare la adresa anticorupţiei. Dl Ponta a simţit nevoia să tragă o tuşă groasă peste acest tablou. “Stau lângă cine trebuie. O să fiu alături de Radu”. Cu câteva zile înainte, după arestarea baronului PSD de Mehedinţi, Adrian Duicu – într-un dosar în care, spun procurorii DNA, apare şi numele premierului Victor Ponta, din al cărui birou se făcuse trafic de influenţă în favoarea oamenilor lui Adrian Duicu –, premierul României şi liderul PSD le promitea corupţilor cu carnet de partid: “În ziua în care pe poarta de la Cotroceni va ieşi Băsescu, îi vom face dreptate şi lui Costică Nicolescu (condamnat, între timp, la nouă ani de detenţie – n.r.), şi celorlalţi”.

De altfel, acelaşi respect zero faţă de lege a fost dovedit la Congresul PSD, care avusese loc cu un an înainte. Modul în care cei prezenţi şi-au întâmpinat fostul lider, Adrian Năstase – în fond, un condamnat de drept comun, fără aura de condamnat politic pe care au încercat unii să i-o aşeze – ridicându-se, pe fundalul sonor al “Odei bucuriei, în picioare şi aplaudând frenetic şi declarându-şi disponibilitatea de a-i păstra neocupată funcţia până la expirarea interdicţiei impuse de instanţă au transmis semnale lipsite de ambiguitate. Chiar de la vârful partidului. Că oamenii aceştia nu dezavuează faptele de corupţie ale fostului lor şef de partid şi, pentru unii, mentor, că nu au învăţat nimic din lecţia pe care Justiţia i-a dat-o lui Adrian Năstase şi că nu s-ar da în lături să procedeze similar, dacă soarta politică le-ar oferi această posibilitate.

Mai e puţin, deci, până va fi pornită cruciada împotriva ganiturii anticorupţie. A anunţat-o şi un deputat PSD de Argeş, Cătălin Rădulescu pe numele său, posesor de dosar penal la DNA, care a lansat ameninţări la adresa procurorilor anticorupţie, pe care îi atenţionează că “va veni momentul decembrie”, când vor plăti toţi, “de la Kovesi în jos”.

A doua lovitură care poate fi estimată că va fi dată “regimului Băsescu”, în eventualitatea câştigării alegerilor de către Victor Ponta, este de aşteptat să fie aplicată SRI. Să ne amintim că, încă din toamna lui 2012, Guvernul se pregătea să modifice Legea 51/1991, privind siguranţa naţională, pentru a limita posibilitatea SRI de a valorifica în instanţă informaţii privitoare la marea corupţie, obţinute pe mandat de siguranţă naţională. Ceea ce ar fi însemnat că şi dosarele de mare corupţie începute ar fi fost compromise. SRI a început să creeze disconfort în unele cercuri politice, din cauza implicării tot mai accentuate, în ultimii ani, în lupta împotriva corupţiei. Dacă în 2007, a trimis instituţiilor de cercetare penală mai puţin de 650 de informări şi sesizări, în 2013 s-a ajuns la peste 3200. Principalii beneficiari sunt DNA şi DIICOT, instituţii puternic ancorate în lupta cu marea corupţie şi marea criminalitate organizată. Şi să nu uităm că George Maior, directorul SRI, este perceput ca pilon important în „sistemul Băsescu”, cu care dl Ponta anunţă că se va lupta “până la capăt”. Aşa că e oportună întrebarea: Ce se va întâmpla dacă la Preşedinţie – de unde se asigură coordonarea SRI, via CSAT, de la care pleacă nominalizarea directorului acestui serviciu – va ajunge dl Ponta, care şi-a dovedit disponibilitatea de a apăra legal corupţi, acceptând schimbarea de legi în funcţie de interese? Va fi păstrată linia anticorupţie a SRI sau va urma scoaterea, într-un fel sau altul, a acestui serviciu de pe orbita anticorupţie?

S-ar putea ca pe unii să-i plictisească subiectul anticorupţie, să li se pară deja tocit. Nu trebuie să ajungă să fie considerat o temă perimată. Nu trebuie privit cu dezinteres, pe principiul “nu e treaba mea”. Întrucât costul direct al corupţiei îl resimţim noi, nu grupusculul de indivizi corupţi care vor să îngenuncheze Justiţia, făcând legi pentru uz propriu, pentru a fura în tihnă, fără să se expună la niciun risc. Şi tot noi riscăm să mai suportăm un cost indirect al corupţiei, un cost extrem de important şi cu efecte pe termen foarte lung: riscul de a împărtăşi, nu peste mult timp, o soartă similară Ucrainei. “Ţările care nu au un stat puternic, care nu au o Justiţie indepedentă, instituţii democratice puternice sunt vulnerabile la tipul de acţiuni pe care Rusia le desfăşoară în Ucraifana”, avertizau şi SUA, în primăvară, prin vocea lui Hoyt Lee, asistentul adjunctului secretarului de stat american pentru Europa şi Eurasia, venit la Bucureşti. Iar UE, prin vocea CE, ne atenţiona, de asemenea, la începutul acestui an, în cadrul primului Raport privind corupţia la nivelul UE, că în România, măsurile de eradicare a corupţiei sunt reversibile. Adică, în orice clipă putem pierde tot ce s-a făcut în aceşti ultimi ani. Pentru că oficialiazarea corupţiei sistemice – care riscă să echivaleze cu mafiotizarea României –, pare a fi, în linii foarte mari, cel mai important  segment din proiectul de ţară al prezidenţiabilului Victor Ponta.

TAGS:

Comentarii 9

florin nicusor - 09-10-2014

dece nu veniti fratilor voi la putere sa vedeti cat furati fara sa vreti ptr ca e un proverb taci ma ca mierea e dulce

Răspunde

Bobby - 08-11-2014

Ponta nu trebuie sa castige alegerile, asta-i clar. Modelul iubit de acest prostanac mincinos este Rusia, tara atat de corupta incat este comparata cu "o Nigerie cu rachete". Se stie cine conduce acolo: Putin si kaghebistii lui. Aici, alegandu-l pe Ponta, am preda presedentia nu in labele lui, ci ale unei intregi garnituri de raufacatori si ticalosi, care ar desfiinta, practic, Romania. Ar fura tot, nepedesiti. Deci, fara Ponta la Cotroceni!

Răspunde

Theodor Marcean - 08-10-2014

Cetateanul simplu nu poate observa toata increngatura de interese tesuta de cei pe care i-a votat cu incredere .Nu poate, pentru ca nu are acces la informatii,decat atunci cand un parlamentar,un primar sau un presedinte de consiliu judetean sunt arestati,singuri sau impreuna cu cei cu care au facut afaceri in afara prevederilor legale.Daca are timp sa citeasca convorbirile interceptate de SRI,se inspaimanta de limbajul de mahala al celor carora le-a incredintat demnitatea de a-l reprezenta in institutiile statului roman.Dar nu are nici timpul,nici determinarea de a merge la partidele care au pus pe listele de candidati acesti impostori,si a intreba pe ce considerente au fost propusi acesti candidati.Partidele parlamentare continua sa vanda locurile pe liste,in dispretul democratiei si al demnitatii lor de partid politic.Ca urmare,au pierdut increderea electoratului.

Răspunde

ronea - 08-08-2014

E greu de crezut ca e aservita politic cind justitia il baga la zdup pe Mircea Basescu. Aservita lui Basescu? In fine, va trece timpul si lumea va trebui sa se obisnuiasca cu adevarul: majoritatea fura, dar PSD-PC de 100 de ori mai mult ca ceilalti si de la 1990 incoace! prin toate partidele exista corupti, dar este importanta si atitudinea partidului fata de cei corupti/ condamnati. Aici e o mare diferenta inte PSD-PNL-PC si "oamenii" lui Basescu.

Răspunde

jeans - 08-06-2014

Stimate domn,mi-as permite sa fac cateva observatii referitoare la cele exprimate de dvs:cat timp balta a avut peste(pana la aparitia crizei din 2009-2010)toti politicienii si de stanga si de drepta si de centru de dupa 1990 au furat cat au putut si cum au putut,coruptia a inflorit in toate sectoarele de activitate!!!Unii au fost prudenti,n-au bagat mana pana la fundul sacului,altii au fost inteligenti si-au stiut sa fure,insa din 2012 oastea flamanda a PSD,PNL,PC si alti corupti au dat buzna prin lovituri de stat, casapind economia romaneasca !!Ori acest lucru se vede si din avion,de aceea sunt mai multi penali in tabara fomistilor(PSD,PNL,PC) raportat la PDL,UNPR,UDMR.

Răspunde

un cetatean - 08-06-2014

De acord cu comentariul dlui Iancu! Asteptam raspunsurile DNA la fraudele savarsite in ultimi 10 ani, inclusiv de catre oamenii presedintelui! Atunci vom crede si noi romanii de rand ca DNA este obiectiva si neaservita politic!

Răspunde

Grig - 08-06-2014

Multi "bolnavi" sunt pe lumea asta! Nu ai inteles NIMIC, dar chiar NIMIC!!!

Răspunde

Scifi - 08-06-2014

Amice, esti complet manipulat. Bati campii. Exista nenumarati pedelisti si chiar pemepisti (desi partidul e tanar) condamnati sau cu dosare pe rol. E normal sa fie mai multi pesedisti condamnati, PSD este o Mafie. E timpul sa te mai informezi si din alte surse dacat presa mafiei. Asta daca nu vrei sa ramai un antenist ignorant.

Răspunde

lucian iancu - 08-05-2014

Ok. Articolul este corect din punct de vedere basist. Dar din punct de vedere neutru, hai s-o spunem si p-a dreapta. De ce si-au erodat imaginea DNA si serviciile in ultimii 10 ani ? Pentru ca au actionat numai in favoarea lui Basescu personal si a camarilei lui. Cum de nu exista nici un dosar la DNA cu coruptii lui Basescu care ne-au vandut energia la pret dublu, care au furat banii de autostrazi, au jefuit padurile intr-un mod irecuperabil, au furat terenuri si case prin mafia imobiliara si si-au facut feude in teritorii, mai ceva ca pesedistii. De ce nu a facut DNA lumina in dosarul vanzarii samavolnice a flotei de nave romanesti. Toti infractorii sunt din opozitie. In propria ograda, recte PDL si PMP, avem numai ingerasi nevinovati. Eu am mai spus si o repet: atata timp cat in Romania justitia, inclusiv DNA si Serviciile sunt CHIOARE , si nu "oarbe" in judecarea infractorilor si a mafiei generalizate statale, orice discutie despre dreptate si adevar este o pierdere de timp si e lipsita de obiect.

Răspunde

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22