TeleormanLeaks, final de relație între protectori și protejat?

Episodul TeleormanLeaks pare o reglare de conturi între protectori și protejat, între fostul baron de Teleorman, Liviu Dragnea, și slugile sale din Tel Drum ori din instituții ale statului numite generic „sistem”. Și arată că omul care conduce practic țara de aproape doi ani pare că nu mai are nicio protecție.

Melania Cincea 04.11.2018

De același autor

 

Faptul că pe acel hard disk au fost stocate mii de documente financiare din computerul unui om-cheie de la Tel Drum – facturi, contracte, bilanţuri, devize, procuri, acte constitutive de firme-fantomă, extrase de cont, ordine de plată, documente personale ale unor interpuşi, rapoarte de audit, tabele contabile –, mii de fotografii și clipulețe video care arată imagini din interiorul firmei, din timpul unor excursii ale șefilor acestei firme, zeci de mii de emailuri și atașamentele acestora, de pe adresele de serviciu, indică faptul că stocarea acestor documente nu e o întâmplare, ci e muncă minuțioasă, făcută în mod organizat. Cum nu pare întâmplare nici „pierderea” valizei. După ce citești informația brută, așa cum a fost publicată în mai toată media, apar imediat și niște semne de întrebare.

Cum a ajuns valiza cu informații esențiale din interiorul corporației Tel Drum într-un sat din Teleorman, pe proprietatea unui localnic, despre care nu a apărut încă informația că ar fi angajat al acestei firme și, cu atât mai puțin, pe o funcție-cheie? Cum a intrat cineva pe proprietatea lui, să lase acea valiză, fără ca el să știe? Și de ce exact acolo, și nu pe marginea drumului ori în fața crâșmei, să fie cu martori? Apoi, cum de localnicul nu a anunțat Poliția? Putem lua în calcul că, informat fiind, atent urmăritor al presei, omul s-a temut că Poliția, subordonată pupilei lui Liviu Dragnea, Carmen Dan, îi este devotată liderului PSD și că va mușamaliza situația, predându-i, direct sau indirect, documentele care îl pot înfunda. Dar atunci se presupune că omul știa ce este în valiză și, mai mult, cunoștea importanța acelor acte. Apoi, mai e întrebatrea: dacă nu a avut încredere în Poliție, ci a mers pe mâna presei, cum de a ales Rise Project care, deși a avut anchete profesioniste, răsunătoare, nu s-ar spune că stă, cel puțin în rândul oamenilor de la țară, în topul celor mai cunoscute mijloace media? O explicație ar fi că omul a auzit de investigațiile jurnalistice care l-au vizat pe Liviu Dragnea și și-a zis că e locul cel mai de încredere pentru a preda valiza. O alta ar fi că a fost direcționat acolo, cunoscute fiind, cum spuneam, investigațiile acestor jurnaliști care au mai vizat afaceri ale lui Liviu Dragnea. Deci, nu sunt clare motivele acestei opțiuni, dar pare că localnicul este doar un pion care a executat, la solicitarea cuiva, o misiune.

Cine a hotărât, însă, selctarea și salvarea acelor documente și în ce scop? O ipoteză ar fi că episodul „valiza” nu putea avea loc fără implicarea unor oameni apropiați de Liviu Dragnea, cel puțin în perioada în care acesta avea oficial în mână frâiele Tel Drum, oameni cu funcții de conducere, care au știut cu precizie mersul lucrurilor în acea firmă și, mai cu seamă, unde sunt punctele penal-vulnerabile, au știut care sunt actele și dovezile ce l-ar putea înfunda pe Liviu Dragnea – exact unele dintre cele pe care le căutaseră, de anul trecut, și procurorii DNA și care fuseseră ascunse înaintea percheziției, după cum spun jurnaliștii de la Rise Project, la care a ajuns valiza Tel Drum. În noiembrie anul trecut, Liviu Dragnea fusese pus sub acuzare pentru constituirea unui grup infracţional organizat, folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete şi abuz în serviciu cu obţinere de foloase pentru sine sau pentru altul (sublinierea nu este întâmplătoare – n.m.). În ianuarie anul acesta, DNA a anunţat extinderea urmăririi penale în cazul Tel Drum, societatea fiind cercetată pentru constituirea unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală în formă continuată şi complicitate la abuz în serviciu. Deci, e posibil ca în vizor să fi intrat deja și oameni-cheie din firmă care, colaborând, și-ar putea diminua o posibilă pedeapsă.

Ceea ce pare cert este că cineva dorește ca episodul „Valiza” să fie ultimul din saga unei companii-căpușă înființate de un baron local – propulsat de banii și influența câștigate din acea postură, la vârful unei țări –, și ultimul din cariera politică în liga mare a acestuia. Pare un episod realizat cu oameni implicați, alături de Liviu Dragnea, în afaceri cu iz penal, gândit de alții care, din poziții-cheie în instituții ale statului, i-au protejat, ani și ani, aceste afaceri din care și-a clădit un imperiu și a ajuns să conducă practic o țară, ținând-o captivă propriilor interese. Episodul pare o reglare de conturi între protectori și protejat, ce a succedat unui scurt-circuit în relațiile dintre fostul baron de Teleorman și slugile sale din Tel Drum ori din instituții ale statului numite generic „sistem”. Și arată că omul care conduce practic țara de aproape doi ani pare că nu mai are nicio protecție. Nu ar fi primul protejat la nivel înalt care, devenit incomod sau periculos pentru sistem, ar fi înlăturat în felul acesta.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22