De același autor
Klaus Iohannis a ales să joace partitura bunei înțelegeri cu partidele parlamentare. Nimic rău în asta. Chemi liderii politici, te consulți cu ei, le ceri părerea și îi îndemni cu binișorul să caute soluții la marile restanțe legislative.
Problema apare atunci când partidele aleg, prin consens, să întoarcă spatele românilor. Adică, atunci când găsesc cea mai bună soluție pentru ele și nu pentru cei pe care ar trebui să îi reprezinte.
Nu suntem departe de momentul când asta se va întâmpla. El este deja prefigurat de ultimele consultări de la Cotroceni pe marginea noii legislații electorale. Poate că nu s-a văzut prea bine la televizor, dar atât PSD, cât și PNL, au marcat deja un punct comun: parlament bicameral. La ieșirea de la consultări, am aflat că ambele partide favorizează această ”soluție”, în profund contrast cu voința românilor exprimată cu ocazia referendumului din 2009. În rezumatul făcut discuțiilor, președintele n-a suflat o vorbă despre asta. E adevărat că a pune în practică parlamentul unicameral e nevoie de revizuirea Constituției, dar asta nu se va întâmpla prea curând, în orice caz, nu în acest an.
În paranteză fie spus, presa a trecut sub tăcere, cu prea multă ușurință, schimbarea de poziție a liderilor PDL, susținători înfocați, la nivel declarativ cel puțin, a ideii unicameralului, încă din 2009. Se pare că democrat-liberalii nu au preluat doar numele partenerului de fuziune, ci și încăpățânarea acestuia de a nu respecta un vot popular covârșitor.
Până la revizuirea Constituției, însă, avem cealaltă întrebare la care românii au răspuns în cadrul referendumului din 2009. Adică, numărul de parlamentari. În mod normal, acum ar trebui să avem 470 de parlamentari. Prin legea uninominalului compensat de mecanismul proporțional ne-am procopsit la ultimul scrutin parlamentar cu 588 de aleși ai poporului. Adică, de la refrendumul prin care românii cereau 300 de locuri în forul legislativ și până azi s-a întâmplat o singură ”minune”: avem dublul lui 300.
La Cotroceni, reprezentanții puterii și opoziției au căzut de acord că trebuie redus numărul de parlamentari. Liberalii au fost evazivi – au vorbit doar de o ”reducere semnificativă”. Socialiștii au zis-o mai pe șleau: vor 300 de deputați, fără minorități și vreo 100 de senatori. Un calcul simplu ne arată că ”reducerea semnificativă” preconizată este de doar 40-50 de parlamentari față de norma de reprezentare de jure. Mai mult decât atât, ambele partide își doresc revenirea la votul pe listă, într-o formă mixtă sau integrală (adică și la Cameră și la Senat).
În loc de maximum 300 de parlamentari, așa cum cereau românii la referendumul din 2009, vom avea undeva în jur de 400 de parlamentari. Bref: o nouă nesocotire a voinței românilor. Întrucât liberalii nu au avansat nici o cifră, după consultări, am fi tentați să-i suspectăm că, la momentul potrivit, în comisie, se vor bate pentru maximum 300 de parlamentari. Cel puțin dacă printre ”liberali” îi numărăm pe toți liderii care s-au bătut la referendumul din 2009 alături de Traian Băsescu. Numai că ei, așa cum am văzut, au preluat deja ideea bicameralului de la fratele mai mare.
Toate indiciile ne duc spre o modificare a legii electorale care nu va ține cont de de cele aproape 8 milioane de voturi exprimate de români în 2009. Bun, ar fi o așa mare surpriză? Pentru cei mai mulți dintre noi, nu. Actualele partide au dovedit în numeroase rânduri că nu reprezintă decât maximum o treime din corpul electoral.
Unde mai pui că, vrând-nevrând, dacă țin la votul pe listă (și se pare că și-l doresc din toată inima), partidele trebuie să umble la legea electorală. În 2012, Crin Antonescu și Victor Ponta au mai încercat o dată modificarea sistemului de vot. Fiind pe val, atunci își doreau ”uninominal pur”, în speranța că vor lua 80% din colegii. Legea a ajuns la Curtea Constituțională (atenție! contestată de PDL) și... surpriză! CCR a decis că unul din motivele invocate de PDL în contestarea constituționalității este întemeiat: legea nu respecta voința românilor exprimată la referendumul din 2009. Iată paragraful cel mai relevant din decizia Curții:
”1.12. Pentru aceste considerente, Curtea constată că reglementarea unor prevederi prin care se tinde la o soluţie legislativă care nu respectă voinţa exprimată de popor la referendumul consultativ menţionat este în contradicţie cu prevederile constituţionale ale art.1, 2 şi 61.”
Acum apare o problemă. Cine va contesta la CCR legea modificată și votată probabil în unanimitate de parlamentari? În niciun caz nu va fi cineva din Parlament. Mai rămâne președintele Iohannis. Singurul care are o reprezentativitate mai mare decât a fiecărui partid și care, teoretic, ar trebui să-i reprezinte pe toți românii, inclusiv majoritatea covârșitoare care s-a exprimat la referendumul din 2009. Ce va face atunci actualul președinte? Va contesta legea la CCR sau va alege în continuare să joace cuminte alături de partidele parlamentare? Iată prima dilemă grea și primul moment de cotitură de la preluarea mandatului. Și nu mai e mult până atunci: iunie 2015.
Comentarii 11
mrjack - 02-03-2015
Marturisesc ca imi scapa legatura dintre monarhie, revolutie (spaima monarhiilor de pretutindeni), Chevron, Rosia Montana, inchiderea granitelor si importurile de produse agricole. Totusi, daca doar patosul ar da sens unui text oarecare, al dumneavoastra s-ar afla in top. :)
Răspundeviorica iovan - 02-03-2015
. parca n-ar mai fi nimicde facut spunea un comentator pe alta pagina mass- media cind a citit comentariul meu cu ceea ce nu face Iohannis si ar trebui sa faca . si totusi mai exista o speranta: REINSTAURAREA MONARHIEI! . pur si simplu REVOLUTIE . evident ca ea nu se va declansa cit ai bate din palme . cind intreaga lume va vedea ceea ce vad eu acum se va rascula . cind oamenii vor vedea ca paminturile continua sa fie vindute strainilor de tara . cind vor vedea ca Rosia Montana va ajunge in miinile celor ce rivnesc la ea de ani de zile . cind vor vor vedea sondele Chevronului acaparind tot mai multe paminturi pe care le vor otravi . cind vor vedea ca nici o uzina sau fabrica sau orice altceva ar putea produce pentru tara asta nu se ridica atunci vor intelege ca republica nu i-a fost favorabila si poporul va iesi in strada . deocamdata in mod foarte abil atentia populatiei este indreptata spre chipurile justitie ... ca uite vezi ce bine este ca cutare si cutare ajunge in sfirsit la puscarie . eu daca ajungeam presedinte primele lucruri pe care le faceam erau: . dizolvarea parlamentului . arestarea tuturor actualilor si fostilor ministri sii presedinti de ara care au semnat contracte cu strainii in defavoarea tarii - care mai mult de atit au daunat enorm tarii – paduri t aiate – paminturi si ape otravite . as fi dat in judecata companiile straine care au adus mari pagube tarii si le-as pune sa ne plateasca daunele . primele pe lista: . Chevronul . Austriecii care ne-au taiat padurile - i-as pune sa ne plateasca in bani grei pagubele produse tarii si i-as pune sa reimpadureasca tot ceea ce au defrisat . daca nu . la inchisoare cu tortura pentru ei . as fi anulat toate contractele incheiat cu criminalii de la toate corporatiile sau firmele sau orice marca STRAIN . as inchide granitele si nu as mai lasa sa patrunda in tara decit ceea ce nu poate sa produca Romania . nu ar mai intra in tara produse agricole toxice . putem produce griu? . griul nostru nu mai pleaca peste hotare – griul de peste hotare nu ar mai intra la noi . acum se practica un obicei foarte daunator pentru noi: “exportam produse agricole curate si importam produse similare TOXICE†. si lista este lunga . cind voi avea un ragaz voi scrie tot ceea ce este de scris pentru ca tara scirtie din toate madularele chiar si cu noul presedinte
Răspundecotul buzaului - 02-02-2015
Un moment al adevarului mai aproapiat, zic eu, este pe cine pune la servicii si ce face cu Coldea. Sunt convins ca PNL vrea sa aiba oamenii lui acolo si stim ce ar inseamna asta la un partid care l-a produs pe Tariceanu (biletel), pe Patriciu, pe SRS samd. De fapt l-am auzit sarind pe Dobritoiu si pe inca alti cativa salutand demisia lui Maior si explicand ca acolo e nevoie de un om al lui Iohannis "care sa-l ajute sa-si implineasca programul" !!!!. Tin minte cum luptau penelistii sa paralizeze SRI, victimele colaterale ale ascultarilor, infractiunile descoperite de SRI din intamplare, cerea SRS sa nu mai poata conduce la noi dosare (cand l-a exclus Antonescu din PNL de venise si cu niste facturi falsificate incriminandu-l pe Basescu). Coldea trebuie sa plece acum, indiferent de cat de probabila pare acum vinovatia lui, serviciul si Romania, clasa politica, nu-si pot permite sa lase sa persiste spectrul posibilitatii interventiei serviciilor in orice. Chiar daca Udrea va fi condamnata pana la urma, chiar daca pe merit chiar daca la ordin.
Răspundeviorica iovan - 02-02-2015
“Clasa politică de astăzi trebuie să se ridice la înălÈ›imea idealurilor pe care naÈ›iunea română le nutreÈ™te.†. a afirmat domnul nostru presedinte Klaus Iohannis . idealul suprem al natiunii romane este: SA NE DATI TARA INAPOI! . ne-am unit impotrva chevronului ca sa fim mai puternici ….si ... degeaba! . si sub umbrela republicii blestemate romane chevronul face ce vrea de parca ar fi la el acasa . terenurile agricole cele mai fertile ale tarii ramin in continuare si sub umbrela Iohannista tot ale strainilor de tara . padurile se taie bestial in continuare chiar daca tara striga din rasputeri - opriti taierea padurilor! . bogatiile tarii nu mai sint ale tarii . munti intregi nu ne mai apartin pentru ca s-au nascut plini de bogatii rivnite de altii . au fost vinduti MUNTI! . domnule presedinte, MUNTI intregi plini de bogartii si de cel mai veritabil lemn! . din toate declaratiile noului presedinte iubit din rasputeri de poporul care asteapta totul de la el, pina acum cel mai tare m-a socat afirmatia prin care “gazele de sist nu mai sint interesante!†. ce sa intelegem domnule presedinte din aceasta afirmatie? . dumneata stii ca maleficii Basescu si Ponta au semnat contracte prin care numai Chevronul are liber sa extraga din teritorul Romaniei cu ajutorul a 300 000 atentie “300 000!!!†de sonde cifra astronomica, hidrocarburi ( gaze de sist si petrol ) timp de 30 de ani? . aceasta inseamna ca Romania va fi transformata in cel mai mare santier petrolier care a existat vreodata in lume - si asta timp de 30 de ani! . cutremurator domnule! . extragerea petrolului cit si a gazelor de sist se face prin mijloace moderne care duc la distrugerea iremediabila a mediului pe sute de ani de acum inainte . numai vorbesc de extragerea metalelor pretioase si a altor bogatii naturale care vor lasa rani adinci si de nevindecat pe trupul tarii noastre . poporul bulgar nu i-a vrut pe chevronieni iar puterea bulgara i-a alungat . poporul bulgar nu a vrut instrainarea paminturilor agricole iar puterea bulgara a inchis portile magnatilor UE si SUA sa cumpere tara la bucata . la fel au facut si ungurii . au introdus legi prin care instrainarea paminturilor se pedepsete cu inchisoarea . intrebarea mea este: “de ce Romania lui Iohannis nu poate face la fel?â€
Răspundeviorica iovan - 02-02-2015
„Ţara nu este a noastră, a elitei politice .... etc.. etc... spune domnul nostru presedinte intr-un interviu de azi . da! . dar din pacate tara este a magnatilor lumii . ei fac ce vor aici cu de la putere data de elitele politice ante si actuale . tara este a lui Chevron si a altaor magnati americani . tara este a companiilor austriace care taie zilnic zeci de mii de hectare de padure pentru prosperitatea lor si a nu a poporului roman . tara este a celor straini de tara care au deja in proprietate pe vecie munti intregi ai Romaniei . tara este a magnatilor agriculturii care scot roadele pamintului nostru otravindu-l si o data cu el apele care curg pe sub el, cu cele mai noi ingrasaminte chimice si alte substante in lupta cu ceea ce a lasat natura in intelepciunea ei – insecte care servesc si ele cite o frunza agricola sau o radacina sau mai situ eu ce, viermisori ai alte minuscule vietati pe care omul le ucide si o data cu ele ucide si sanatatea noastra pentru ca aceste substante intra si in produsele agricole pe care magnatul lacom nu vrea sa la imparta cu nimeni si din care vrea sa scoata bani fara nici cea mai mica pierdere . in fine . domnule nou presedinte, se pare ca si cu dumneata in virful tarii, tara nu va fi a noastra
RăspundeIrina - 02-02-2015
Dl.Iohannis nu va face nimic!Va sta linistit in dulcele "consens" cu coruptii din parlament.
Răspundecarmen - 02-02-2015
Cred ca dl.presedinte nu va ataca legea.Va fi multumit ca e consens.Votul nostru din 2009 nu conteaza.Din pacate!
Răspunderonea - 02-01-2015
La referendum nu au fost chestiuni tehnice , ci chestiuni de optiune politica, asa cum a fost si la alte referendumuri. Desigur, detaliile legii concrete care va pune in aplicare aceasta optiune politica sint chestiuni tehnice, juridice, dar nimenui nu i-a trecut prin cap sa utilizeze referendumul pentru asta. Referendumul, pe o tema corecta, are rolul lui. Si in Elvetia sint referendumuri in permaneneta si nu am auzit ca Elvetia sa o ia razna...
Răspundevictor L - 02-01-2015
@ unior, domnule nici macar junior, zici ca Basescu a manipulat popolul cu referendumul?! mare pisicher. Dece sa fie Parlamentul din 300 de alesi in favoarea lui? numai tu poti intelege asa ceva. Apoi, zici ca ar fi culmea sa intrebi populatia (chestiuni tehnice, zici), dar referendumul este ceva prevazut in Constitutie si e obligatoriu, mai zice proasta de ea. Si nu e "chestie tehnica", ci de organizare a tarii, a politicii, la care populatia aia manipulata are dreptul sa participe., ca are drept de vot. "Reprezentatii ei" imi aminteste de elita comunista care se voia "reprezentantii popolului".
Răspundeseria - 02-01-2015
Cu alte cuvinte , poporul e prost iar dumneta esti destept? Credeti ca oamneii nu stiu ce inseamna parlament unucameral sau bicameral? Sau ca, raportat la populatia tarii noastre ,un numar de 300 perlamentari nu este de ajuns? De uunde si pana unde ar avea interes fostul presedinte basescuu in aceasta chestiune si care ar fi acesta? Tot ce spuneti este propaganda si dezimformare.
Răspundeunior - 02-01-2015
Ar fi culmea sa intrebam populatia chestiuni tehnice. Legea nu trebuie facuta de populatie ci de reprezentantii ei. Acestia ar trebui sa tina cont de elita socuetatii: academia romana, mediul universitar, judecatorii implicati in procesul elctoral, etc... Basescu a fost manipulator cand a folosit in interes propriu referendumul privind parlamentul !
Răspunde