Au vrut să pună cătușe presei, în sediul CNA

Narcisa Iorga | 20.06.2014

Pe aceeași temă

Șase din 11 membri ai CNA sunt foști jurnaliști. Este prima oară când Consiliul are o asemenea majoritate profesionalizată. Cu toate acestea, CNA a fost la un pas să intre în istoria neagră a relațiilor instituțiilor publice cu presa. Ar fi fost o rușine. Cei mai vehemenți susținători ai ideii de a bloca transparentizarea activității CNA au fost Christian Mititelu, fost director al BBC România și Radu Călin Cristea, fost jurnalist (după Revoluție) la Europa liberă. Ambii au fost propuși în CNA de liberali. Ce anomalie! Am spus de multe ori că mi-e rușine cu Radu Călin Cristea în CNA. După ziua de ieri, pot să spun că mi-e rușine cu amândoi. Ei sunt însă mândri de ceea ce fac!

În afara celor amintiți și de mine, ceilalți membri CNA foști jurnaliști sunt Răsvan Popescu – fostul președinte al CNA, fost jurnalist BBC România, Cristina Trepcea – fost jurnalist PRO TV, Laura Georgescu – mai mulți ani fost angajat al Guvernului PSD decât fost jurnalist, dar activând și ca producător de show-ri tv, o putem socoti la jurnaliști. Cu excepția mea, toți acești foști jurnaliști s-au numărat printre cei opt membri CNA care erau pe punctul să limiteze la maximum accesul presei la lucrările Consiliului, prin introducerea unor restricții excesive în Regulamentul de Organizare și Funcționare. De fapt, jurnaliștii erau doar niște victime colaterale ale războiului dus de majoritatea membrilor CNA cu demersurile de devoalare completă a practicilor din Consiliu exercitate de mine și de Valentin Jucan. Nu suportă ideea că se arată publicului larg modul în care CNA ia decizii. Nu știu de ce. Dacă sunt corecți, așa cum spun, ce au de ascuns?

Marți s-a discutat o jumătate de oră despre cât de ilegal este faptul că Valentin Jucan transmite pe pagina sa de Facebook ședințele publice ale CNA. După ce șase membri au votat, în afara cadrului legal, interzicerea transmiterii on line a ședințelor, apoi fiind suspendată ședința în ciuda cvorumului existent, majoritatea opacă a CNA s-a gândit să dreagă busuiocul. Ședință de urgență, doar a celor ”chemați” de președintele CNA, inclusiv a unui membru care nu fusese prezent la ședință. Chemați și experții juriști. Nu aveau cadru legal nici pentru decizia adoptată, nici pentru a interzice în continuare filmarea. S-au gândit să modifice Regulamentul de Organizare și Funcționare al CNA. Pentru a avea mai multă forță, a fost rechemat din concediu și Viorel Vasile Buda. ”Ăștilalți” membri CNA, aflați în minoritate, am fost puși ieri în fața faptului împlinit. Cusut însă cu ață albă, dar și groasă ca de sac, ne-am dat seama că propunerea lui Lorand Turos, făcută la începutul ședinței și doar aparent cu bună credință, avea deja scenariul bine ticluit: votarea rapidă și pe nerăsuflate a unei propuneri de modificare a Regulamentului, adus, chipurile, la sala de ședință de către departamentul juridic al CNA. În fapt, membrii majorității ”USL trăiește” din CNA erau nu doar în temă, ci și motivați să ucidă orice tentativă a mea sau a lui Valentin Jucan de a radiografia intestinele Consiliului, fie prin înregistrări audio ale membrilor, fie prin transmiterea on-line a ședințelor. Mânați de această înverșunare, erau cât pe ce să blocheze sever și accesul presei la lucrările CNA.

 

Continuarea articolului pe site-ul despreaudiovizual.ro.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22