Basmul Pacepa

Petre M. Iancu | 07.08.2013

SHARE 4

Pe aceeași temă

Un amestec greţos şi indigest de nume de ex-securişti i-a aruncat mai nou, din nou, în perplexitate, pe românii care stăruie să mai consume presă şi care, în setea lor de informaţii, tind invariabil să cadă pradă manevrei minţitului de popor la televizor.

În componenţa acestui amalgam dezgustător au intrat nume precum al sordidului Vişinescu, torţionar al Securităţii. Redescoperite tardiv, glorioasele sale fapte de schingiuitor au fost utilizate pe loc, după expulzarea lor din uitare, ca armă. Dar ele, culmea, nu contra lui Iliescu şi a celorlalţi arhitecţi ai impenitenţei securiste s-au îndreptat, ci contra proaspetei independenţe a justiţiei reformate de Monica Macovei şi a primului preşedinte care a condamnat comunismul, scoţând de sub obroc dosarele securităţii. 

Că Băsescu nu se poate aştepta la vreo fărâmă din îngăduinţa de care au avut parte, în România, poliţiştii politici e doar un aspect al chestiunii. Altul, nu mai puţin important, vizează cauzele auto-protectoare ale tenacităţii cu care oligarhia securisto-mafiotă se opune oricărei autentice asumări a trecutului, ori pedepsirii, fie şi simbolice, în justiţie, a crimelor poliţiei politice. Edificator e, în context, tratamentul aplicat vestitului Pacepa.

Că spionul refugiat cândva în SUA continuă să încingă spiritele în România nu e de mirare. Fiindcă lovitura pe care generalul a aplicat-o comunismului refugiindu-se a fost atât de grea, încât a contribuit notabil la demolarea imperiului sovietic. E în firea lucrurilor, ca atare, ca trauma Pacepa să marcheze şi postcomunismul, respectiv să tulbure somnul oligarhilor iviţi la Moscova sau Bucureşti din spuma leninismului şi a internaţionalei kaghebisto-mafiote.

Întru înceţoşarea minţilor celor ce-ar putea recunoaşte legătura fatală dintre vechi şi nou s-a inventat în România între altele basmul Pacepa.

Repetat până la saţietate de securiştii rămaşi nelustraţi şi nepedepsiţi de regimurile postcomuniste, mitul „Pacepa kaghebist”, proaspăt şi credibil dezavuat de fostul şef al CIA, James Woolsey, e afin cu alte minciuni menite, de câteva decenii, să salveze pielea securiştilor.

Puse în circulaţie de direcţia ultranaţionalistă a securităţii, cu ajutorul fantasmelor cu pretenţii de istorie ale româno-americanului Larry Watts şi, mai nou, ale unor bloggeri securisto-legionari, aceste scorneli încearcă în disperare să acrediteze idei puţine, dar fixe, toxice şi false. Una pretinde că Ceauşescu, departe de a-şi fi înfometat şi ucis prin frig şi teroare propriul popor, ar fi fost chipurile patriot, întrucât s-ar fi opus Moscovei.

Realitatea este că, admirator intens al altor mari perdanţi ai istoriei, dedaţi şi ei iluziei că ar fi buni români, precum Ion Antonescu, Ceauşescu n-a avut, în pofida vicleniei sale, priceperea de a înţelege mare lucru din istorie. Obsedat să-şi întărească puterea, Pingelică şi-a schingiuit, nu şi-a iubit poporul.

Din fericire, Ceauşescu a dispărut. A supravieţuit în schimb aparatul său represiv, care la ordinele sale încercase să-i recupereze pentru regimul totalitar de extracţie sovietică şi pe legionari, ca şi pe fasciştii de sorginte antonesciană.

După marele seism din 1989, oamenii care au alcătuit acest aparat au încercat, nu fără succes, să-şi apere „sărăcia şi nevoile şi neamul”, în speţă oroarea şi frica de democraţie şi de Occident, poluând din greu memoria crimelor totalitare prin sistematice dezinformări. Spre a se stinge setea de dreptate a victimelor totalitarismului se aplică şi azi varii manipulări, din care una, de căpătâi, continuă să fie abuziva identificare a năpăstuitei Românii cu prigonitorii ei, de pildă cu Ceauşescu şi poliţia lui politică. Din această perspectivă, Pacepa, anticomunistul, nu mai poate fi decât „un trădător”.

Mulţi cred în acest basm din pricina confuziei, savant întreţinute de solidaritatea securistă şi de mentalităţile totalitare. Ele pretind că, aşa cum nu-ţi poţi modifica rasa ori clasa nu s-ar putea admite nici eventualitatea schimbărilor în bine.

Prosperii şi impenitenţii purtători de cuvânt ai torţionarilor, turnătorilor şi asasinilor încearcă să ne convingă că Securitatea n-ar trebui să se căiască, fiindcă n-ar fi sugrumat libertatea românilor şi nu i-ar fi prigonit. Că n-ar exista convertiri la moralitate şi ispăşiri reale, vinovăţia şi trădările fiind veşnice. Că, pe de altă parte, vinovăţiile nu ar fi multe şi individuale, ci doar una, colectivă şi bătută-n cuie, că, dacă securist ai fost (precum Pacepa), securist eşti condamnat pe veci să fii. Şi că, deci, dacă e de salvat ceva, nu prin memorie autentică, prin asumare, justiţie şi democraţie am putea obţine mântuirea, ci prin iluzii. De pildă prin himera potrivit căreia poliţia politică, oricât de criminală, n-ar fi fost, chipurile, rea.

Articol publicat si pe site-ul dw.de.

TAGS:

Comentarii 4

U R A N U S - 08-08-2013

Cat despre "ajutorul in demolarea blocului sovietic", nu cred ca impactul a fost prea mare, blocul respectiv a fost daramat prin implozie, Marele Gorbaciov a inteles ca au ajuns la ultimele doua optiuni: declansarea de razboi impotriva vestului, sau colapsare intre propriile granite. Rezolvarea a gasit-o prin dezamorsarea acestei mari bombe sociale, iar Putin o continua cu succes.

Răspunde

U R A N U S - 08-08-2013

Se noteaza si in acest articol idea ca pacepa trebuie reabilitat cu orice pret, asa cum deja-in ultimele zile- au mai facut-o si alti autori , de multe ori, inclusiv in ultimele zile (si pe aceste pagini), fara a se lua in analiza lucruri f. importante, cele de etica umana.Din punct de vedere al "tradarii" comunismului (si a lui Ceausescu) -fiind o problema de constiinta individuala- pacepa trebuie reabilitat si exonerat de "inalta tradare", etc., asta nu impune insa ca doctorul(medic, sa nu creada ponta ca fac vreo trimitere) care omoara din malitiozitate sau neglijenta crasa, un pacient, va fi exonerat de aceasta culpa pentru ca in zilele premergatoare a salvat viata altora.Aceasta este si problema lui pacepa (pana la un punct, altfel infinit mai serioasa), el trebuie exonerat de incadrarea facuta (si mentinuta) de comunisti, insa trebuie judecat pentru participare la genocid impotriva propriului popor, pentru ca el nu a fost un locotenent sau capitan de securitate oarecare(care -poate- a brutalizat multe persone), el a fost chiar mai vinovat decat Ceausescu in represaliile de masa (chiar daca administrate individual), pentru ca el a facut planurile respective(aprobate sau nu de ceusescu) , el le-a aprobat(pe cele ale subalternilor) si acceptat (urmarile ) tacit , el le-a ordonat si poate -cum zic unii- a participat direct la omorarea unor persone(trebuie dovedit, desi nu este necesar).Nu exista deci nici o scuza in a fi inculpat si -daca gasit vinovat-sa fie condamnat la inchisoare indefinit, sau la moarte.Iar faptul ca actualul regim mentine respective condamnare, denota-simplu- ca acest regim este doar continuarea celui comunist, care face cea ce a facut si pacepa, adica duplicitate pe toate fronturile, joc la doua capete.

Răspunde

madam Piscupescu - 08-08-2013

deci unii spun ca Pacepa a tradat comunismul si pe Ceausescu! de acord, dar intrebarea ramane: a fost agent KGB? daca a fost agent KGB inseamna ca prima data a tradat Romania comunista la sovietici si apoi , a doua oara, Romania comunista la americani! unde mai este anticomunismul, devreme ce a tradat prima data comunismul romanesc la comunistii sovietici si a doua oara comunismul romanesc la anticomunistii americani? sa inteleg ca in ambele situatii a fost patriot si democrat? devina pentru chestia cu logica este Aristotel..

Răspunde

Dan Plesoianu - 08-08-2013

Domnule Iancu, trebuie sa recunosc ca nu prea am citit multe nici de, si nici despre Pacepa. Acestea fiind spuse, eu am mari indoieli ca Pacepa este anticomunist. daca era, nu ajungea general de securitate, un fel de mina dreapta inarmata, a lui Ceausescu, un fel de sef al garzii pretoriene care si-a tradat stapinul pentru ca avea informatii directe, caled, ca acesta va cadea, mai devreme sau mai tarziu. A fost, cred, doar un oportunist inteligent, care a vrut sa traiasca in continuare bine, si daca nu se mai putea (aparent) linga Ceausescu, de ce nu in America, ca "invingator" unde viata este dulce. Nu imi vine sa cred deloc ca Pacepa l-a tradat pe Ceausescu doar din spirit anticomunist si patriotic !!!

Răspunde

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22