Bucurestiul Cultural, nr. 124 - Centre şi cluburi sociale în sectorul 2

Fara Autor | 28.05.2013

Pe aceeași temă

De mai mulţi ani, locuitorii din sectorul 2 îşi pot petrece timpul liber într-un mod plăcut graţie celor şapte centre de socializare. Acolo, aceştia îşi dau întâlnire şi participă la diverse activităţi recreative, sportive, la cenacluri şi diverse aniversări sau, pur şi simplu, fac schimb de idei şi impresii.

Între aceste şapte centre de socializare se află şi Clubul „Calderon“ din str. Jean-Louis Calderon nr. 39, şi Centrul de Servicii Socio-Educative pentru elevi „Sfânta Maria“ din str. Oituz nr. 9, Centrul „Ion Creangă“ din str. Valer Dumitrescu nr. 33 şi Centrul „Sfinţii Mihail şi Gavriil“ din str. Ţepeş Vodă nr. 7.

 

Tainele dansului şi pianului, descifrate la Centrul „Calderon“

Centrul pentru Activităţi Recreative şi Inovare Ocupaţională, situat în strada Jean-Louis Calderon nr. 39, a devenit un spaţiu extrem de primitor, com­par­ti­men­tat şi mobilat cu mult rafinament. O clădire de nerecunoscut pentru trecă­to­rul care nu mai străbătuse în acea pe­rioa­dă zona centrală a Capitalei. Cen­trul, dotat cu 28 de săli special ame­na­jate, şi-a primit oaspeţii dragi, cetăţeni ai sectorului 2, care s-au putut bucura de iniţierea în tainele informaticii, în aceea a ceaiului, a dansului, a pianului şi a limbilor străine, au socializat în ca­drul jocurilor de societate sau cu prilejul lansărilor de carte ori şi-au găsit liniştea în compania cărţilor aflate în im­pre­sio­nan­ta bibliotecă.

„În acest demers, am plecat de la o ex­perienţă dobândită, parţial, în Germania şi, în mai mare măsură, în Malta, unde am vizitat cluburi în care oamenii au po­si­bilitatea de a socializa. În anul 2000, Primăria Sectorului 2 a înfiinţat, în car­tie­rul Pantelimon, Clubul Pensionarilor, apoi, în anul 2004, a luat fiinţă, în car­tie­rul Tei, Clubul de Zi pentru Per­soa­nele Vârstnice. În anul 2005, în Bd. Ba­sa­­­­rabia, am inaugurat Clubul Înţe­lep­ţi­lor, iar trei ani mai târziu, în superbul decor al Parcului Plumbuita, Clubul Se­nio­rilor. Astăzi, 24 iulie 2009, a venit rândul Centrului pentru activităţi re­crea­­tive şi inovare ocupaţională, inau­gu­rat în această superbă clădire din strada Jean-Louis Calderon, unde activităţile recreative se vor împleti cu realizarea cât mai multor proiecte. Investiţiile, cifrate la circa 3 miliarde de lei vechi, derulate pen­tru construcţia şi mobilarea cen­tru­lui, au făcut ca, dintr-o ruină de clădire abandonată de conducerea Spitalului Dr.I. Cantacuzino, prin eforturile ex­tra­or­di­nare ale Primăriei Sectorului 2 – au fost efectuate lucrări de consolidare la ni­velul planşeelor, stâlpilor, grinzilor, s-au scos munţi de pământ din subsolul care a fost transformat în camere de lucru –, să se obţină o adevărată bijuterie ar­hi­tec­to­nică. Am convingerea că acest proiect va permite celor ce vor trece pragul aces­tui centru să desfăşoare activităţi la cele mai înalte standarde“, a spus, la inau­gu­ra­re, în 2009, primarul Neculai Onţanu.

Cei patru ani care au trecut de atunci au confirmat din plin previziunile dom­nu­lui primar. În acest timp au trecut pragul centrului oaspeţi de seamă din ţară şi de peste hotare şi s-au stabilit im­por­tante relaţii culturale. Cea mai re­cen­tă vizită a fost a Excelenţei Sale, dom­nul Philippe Gustin, ambasador al Republicii Franceze la Bucureşti. Cen­trul pentru activităţi recreative şi ino­va­re ocupaţională“ al Primăriei Sectorului 2 se numeşte „Jean-Louis Calderon“, în me­moria ziaristului francez decedat în tim­pul evenimentelor din decembrie 1989, la Bucureşti.

Primarul Neculai Onţanu a răspuns, astfel, cererii membrilor Senatului Cen­tru­lui şi a invitaţilor, de a redenumi clu­bul în memoria ziaristului francez, cen­trul numindu-se de acum Centrul Socio-Cultural „Jean-Louis Calderon“.

Într-un cadru festiv şi în prezenţa unui numeros public, Excelenţa Sa, dom­nul Philippe Gustin, ambasador al Re­pu­blicii Franceze la Bucureşti, şi Excelenţa Sa, ambasadorul Andrei Magheru au dez­velit placa pe care este scrisă noua titulatură a centrului.

Evenimentul a avut loc chiar în ziua în care regretatul ziarist francez ar fi îm­­plinit frumoasa vârstă de 55 de ani, dacă nu şi-ar fi pierdut viaţa în timpul sân­geroaselor evenimente din decembrie 1989, la Bucureşti.

Cu prilejul evenimentului, a fost citit următorul mesaj transmis din partea pri­ma­rului Neculai Onţanu: „Evenimentul de astăzi, 19 aprilie 2013, este o come­mo­ra­re a jurnalistului francez Jean-Louis Calderon. În decembrie 1989, Televi­ziu­nea franceză l-a desemnat să transmită în direct lumii revoluţia din România. A fost ucis în noaptea de 22 decembrie 1989, în Piaţa Palatului, împreună cu alţi tineri români. În memoria sa, nu­me­le său este purtat de un liceu din Ti­mi­şoa­ra şi, de asemenea, strada pe care ne aflăm a purtat acest nume o perioadă în­­semnată de timp. Fiind preocupaţi în permanenţă de implicarea şi participarea activă a cetăţenilor la diverse activităţi ocupaţionale şi cultural-educative, în anul 2009 am inaugurat Centrul pentru Activităţi Recreative şi Inovare Ocupa­ţio­nală care, la cererea membrilor, a Senatului Centrului şi a invitaţilor, pen­tru a marca şi în acest fel prietenia ro­mâno-franceză, a fost denumit Centrul Socio-Cultural „Jean-Louis Calderon“. Pentru noi, acordarea numelui renumi­tu­lui jurnalist francez, dispărut în timp ce îşi îndeplinea misiunea de a transmite lumii întregi imaginea României în acele zile fierbinţi, când românii îşi decideau propriul destin, a reprezentat un semn de respect. Inaugurat în vara anului 2009, cu scopul de a deschide un dialog şi parteneriat permanent cu comunitatea locală, pentru a stimula participarea şi implicarea activă a cetăţenilor în diverse ac­tivităţi ocupaţionale şi cultural-edu­ca­ti­ve, acest proiect şi-a dovedit utilitatea prin numărul mare de evenimente des­fă­şu­rate pe diferite domenii: cultură şi artă, ştiinţă, educaţie, sport şi turism, so­cial, urbanism şi mediu, unde au fost in­vi­tate personalităţi de marcă – acade­mi­cieni, scriitori, dramaturgi, actori, artişti plastici, critici de artă şi literatură, rea­li­za­tori TV, personalităţi ştiinţifice, for­ma­ţii instrumentale. Astăzi, în prezenţa dum­neavoastră, a fost dezvelită placa co­memorativă închinată memoriei ziaris­tu­lui francez care s-a remarcat prin rela­tările speciale din teatrele de operaţiuni din Iran, Afganistan şi Israel şi a sfârşit la datorie, lăsând în urma sa o soţie şi doi copii. Este o placă menită să dove­deas­că recunoştinţa noastră faţă de eroii-martiri şi luptătorii care au con­tri­buit la victoria revoluţiei române din decem­brie 1989, un semn al admiraţiei şi mulţumirii pentru jertfa lor, care a dus la renaşterea României, semn al an­ga­jamentului nostru că vom purta mereu în sufletele noastre spiritul şi idealurile nobile ale Revoluţiei din 1989 şi o re­cu­noaştere continuă a unui prieten istoric şi tradiţional al României, Republica Fran­ceză“.

În cadrul evenimentului au făcut re­fe­riri la activitatea prestigioasă a regreta­tu­lui ziarist francez Excelenţa Sa, dom­nul Philippe Gustin, ambasador al Repu­blicii Franceze la Bucureşti, şi domnul David Bongard, şeful Antenei Regionale a Organizaţiei Internaţionale a Franco­fo­niei.

Un alt eveniment special, organizat la începutul lunii mai, a fost cel în care lo­cuitorii sectorului 2 au fost invitaţi la sărbătorirea a 90 de ani de la naşterea marelui cineast român, „părintele ani­ma­ţiei româneşti“, Ion Popescu Gopo, eve­ni­ment organizat de Primăria Sector 2, în parteneriat cu Studioul Cinematografic „Animafilm“, găzduit şi de această dată tot la „Calderon“. Programul a cuprins o ex­poziţie In memoriam Ion Popescu Gopo, 90 de ani de la naştere, cu foto­grafii şi documente prezentate de către Studioul cinematografic „Animafilm“, o prezentare a filmului Gopo, un nume de legendă, un documentar artistic despre marele dispărut, prezentat în Portugalia în luna noiembrie 2010, la Festivalul In­ter­naţional al Filmului de Animaţie Es­pin­ho, a 34-a ediţie.

Printre invitaţi s-au remarcat: mi­nis­trul Culturii Daniel Constantin Barbu, prof.univ.dr. Laurenţiu Damian, regizor, preşedinte al Uniunii Cineaştilor din România, Eugen Şerbănescu, director ge­neral Centrul Naţional al Cinema­to­gra­fiei, Manuela Hodor, director general Stu­dioul cinematografic „Animafilm“, Maria Capoianu (soţia compozitorului Du­mitru Capoianu), Pierrette Atanasiu, asistent regie în echipa Gopo, Roland Pupăză, animator în echipa Gopo, Olga Niţu Pârâianu, operator imagine din echipa Gopo, Isabela Petraşincu, regizor animaţie, Liliana Petruţiu, regizor ani­ma­ţie, Genoveva Georgescu, regizor film animaţie, Ştefan Elefteriu, compo­zi­tor, Geo Saizescu, regizor film ficţiune, Alecu Croitoru, regizor film, Eusebiu Şte­fănescu, actor TNB, Mircea Mureşan, regizor film ficţiune, Sandu Ştefan, re­gi­zor, Ion Truică, regizor film animaţie, Mihai Şurubaru, regizor film animaţie, George Purcărea, inginer Animafilm, Constantin Moisă, inginer Animafilm, Eugen Atanasiu, istoric de film, Victor Antonescu, regizor film de animaţie, Constantin Păun, regizor, Viorel Nica, animator în echipa Gopo, Victor Colo­nelu, cineast.

Cu acest prilej, a avut loc înmânarea di­plomelor personalităţilor din lumea cinematografiei de către actriţa Valeria Ga­gealov, preşedinte de onoare al Cen­trului Cultural „Jean-Louis Calderon“.

Pentru cei care doresc să devină membri ai Centrului Socio-Cultural „Jean-Louis Calderon“, datele de contact sunt: Adresa – str. J.L. Calderon nr. 39; Telefon: 021.315.66.70; E-mail: [email protected]; Facebook: Primăria Sectorului 2 – Centrul „Calderon“.

 

Copiii din Andronache şi Creangă  au şansa să înveţe araba şi chineza

Un centru modern, cu profesori bine pre­gătiţi, botezat de copii „Căsuţa din turtă dulce“ şi-a deschis porţile pentru cei mici.

Micuţii din două cartiere ale sectorului 2, Andronache şi Creangă, au posibi­li­ta­tea să înveţe două limbi străine care ar putea să le schimbe viitorul. Cursurile de arabă şi chineză pot fi urmate în cel mai nou şi mai modern complex social mul­tifuncţional din Capitală, inaugurat de primarul Neculai Onţanu la 18 au­gust. Complexul de servicii socio-edu­ca­tive pentru elevi „Sf. Maria“ are la bază studiul realizat de Uniunea Europeană în care se menţionează faptul că anual un număr de şase milioane de tineri (aproximativ 14% din numărul total de elevi) renunţă la şcoală, ceea ce a deter­mi­nat statele europene să impună o scă­dere a ratei abandonului şcolar la 10% până în 2020 (în România, situaţia aban­do­nului prezintă o creştere a ratei eşe­cului şcolar cu o treime în ultimii nouă ani, iar actuala criză economică nu face decât să înrăutăţească şi mai mult aceas­tă stare de fapt).

Realizat la standarde europene, cen­trul situat în strada Oituz nr. 9, botezat de copiii Şcolii nr. 40 „Căsuţa din turtă dulce“, dispune de o capacitate de 200 de locuri şi este destinat copiilor cu vârsta între 6 şi 14 ani care locuiesc în car­tierele Andronache şi Creangă. Pen­tru prevenirea abandonului şcolar, elevii vor fi implicaţi în diverse activităţi edu­ca­tive, inclusiv prin învăţarea de limbi străine de largă circulaţie şi folosirea calculatorului, iar cazurile de dizabilităţi vor fi tratate specific.

În cadrul Centrului, copiii beneficiază, gratuit, de o gamă variată de programe edu­caţionale, având la dispoziţie, în ca­drul laboratorului de fonetică, cele mai moderne echipamente şi tehnici de învă­ţa­re a limbilor străine: engleza, araba şi chineza, precum şi două laboratoare de informatică, unde pot deprinde tainele utilizării computerului.

În prezent, peste 200 de copiii înscrisi în clasele I-VIII participă la cursurile şi programele desfăşurate în cadrul cen­trului, după cum urmează: 154 de copii participă la cursurile de limba engleză; 21 de copii frecventează cursul de limba arabă; 24 de copii participă la cursul de limba chineză; 103 copii se iniţiază în tainele informaticii.

Pentru a veni în sprijinul unui număr cât mai mare de copii, cursurile sunt or­ga­nizate atât în cursul dimineţii, cât şi al după-amiezei şi cuprind: limba en­gle­ză, limba chineză, limba arabă, infor­ma­tică. De asemenea, centrul dispune de o sală de sport unde, sub îndrumarea unui antrenor cu vastă experienţă com­pe­tiţională, copiii pot practica tenisul de masă.

Centrul de Servicii Socio-Educative pen­tru Elevi „Sfânta Maria“ vine în spri­ji­nul unui număr de 60 de copii (30 de copii înscrişi în programul beforeschool şi 30 de copii înscrisi în programul afterschool), proveniţi din familiile de­fa­vo­rizate din cartierele Andronache şi Creangă, prin derularea programelor beforeschool şi afterschool.

Criteriile ce stau la baza admiterii copiilor sunt următoarele: copii proveniţi din familii ce au domiciliul în sectorul 2, în cartierele Andronache şi Creangă; co­pii proveniţi din familii cu venituri re­du­se, respectiv nivelul venitului / persoană să fie situat sub limita salariului minim pe economie, respectiv 705 lei; copii pro­ve­niţi din familii monoparentale; copii proveniţi din familii ce au în componenta persoane cu dizabilităţi.

Activităţile din cadrul programelor beforeschool şi afterschool se desfăşoară zilnic, între orele 7.00 şi 19.00, timp în care copiii beneficiază de: sprijin şi în­­dru­mare în efectuarea temelor şi a sar­ci­ni­lor şcolare; cursuri de limba engleză; cursuri de informatică; cursuri de tenis de masă; activităţi recreative şi de joc (jo­curi de şah/ table, dans, audiţii mu­zi­ca­le şi de poveşti, vizionări de filme, etc.).

De asemenea, cu sprijinul partenerului nostru în acest proiect, Asociaţia „Hră­niţi Copiii“, elevii beneficiază, gratuit, de o gustare ce corespunde cantitativ şi ca­litativ nevoilor de creştere şi dez­vol­ta­re ale copiilor.

Programele beforeschool şi afterschool se derulează pe întreaga perioadă a anu­lui.

Actele necesare înscrierii copiilor la cursurile organizate în cadrul Com­ple­xu­lui de Servicii Socio-Educative pentru Elevi „Sfânta Maria“ sunt următoarele: ce­rere de înscriere; copia certificatului de naştere al copilului; copia actelor de iden­titate ale părinţilor; copia actelor de stare civilă; adeverinţa medicală elibe­ra­tă de medicul de familie sau copia fişei medicale a copilului; dovezi de venit ale părinţilor, respectiv adeverinţa de sa­la­riu, talon de şomaj, talon de pensie sau declaraţie lipsă venit; ancheta socia­­lă efectuată la domiciliul copilului.

Actele se depun la sediul Centrului de Servicii Socio-Educative pentru Elevi „Sfân­­ta Maria“ situat în Strada Oituz nr. 9, sector 2, iar informaţii supli­men­ta­re pot fi solicitate telefonic la numerele 031.437.93.11 şi 0770.799.284.

De asemenea, în cadrul Centrului de Servicii Socio-Educative pentru Elevi „Sfânta Maria“ funcţionează Centrul de Zi de Recuperare şi Resurse pentru Co­piii cu Dizabilităţi Multiple şi Familiile lor, ce are ca obiectiv asigurarea integră­rii sociale optime a copilului cu diza­bi­li­tăţi şi crearea unui serviciu model în do­me­niu, prin promovarea unor standarde su­perioare de intervenţie interdiscipli­nară.

Grupurile ţintă ale centrului de zi de re­cuperare sunt copiii cu dizabilităţi mul­tiple, care se află într-o situaţie spe­cia­lă de risc, din cauza lipsei serviciilor adecvate tratării lor şi respingerii so­cia­le, părinţii / reprezentanţii legali ai co­pi­lu­lui, în calitate de parteneri de lucru, şi personalul centrului de zi de recu­pe­rare.

Beneficiarii Centrului de zi de re­cu­pe­ra­re sunt 24 copii cu dizabilităţi mul­ti­ple, având vârste cuprinse între 3-12 ani, care provin din familii sau care sunt daţi în plasament la asistenţi ma­ter­nali profesionişti, cu domiciliul pe raza sectorului 2.

Centrul dispune de un microbuz pen­tru transportul copiilor.

Copiii sunt înregistraţi în baza de date a Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 2, întrucât au certificat de încadrare într-o categorie de handicap eliberat de către Comisia pen­tru Protecţia Copilului Sector 2.

Serviciile acordate în cadrul Centrul de Zi de Recuperare şi Resurse pentru Copiii cu Dizabilităţi Multiple şi Fami­lii­le lor sunt următoarele:

– Consiliere pentru copil şi familie – face parte din programul de recuperare com­plexă a copilului cu dizabilităţi mul­tiple, ca şi asistarea pentru obţinerea de informaţii, drepturi, forme de sprijin sau accesarea unor instituţii. Asistentul so­cial desfăşoară permanent acest tip de ac­tivitate. Familiilor li se pun la dispo­zi­ţie materiale informative despre dizabi­li­tăţi, creşterea şi dezvoltarea copilului, me­tode educaţionale şi terapeutice. Prin intermediul consilierii, părinţii sunt aju­taţi să facă faţă stresului şi momentelor de criză cu care se confruntă, învaţă teh­nici de comunicare eficientă, afirmare per­sonală, rezolvare de conflicte, etc.

– Recuperare – centrul asigură fie­că­rui beneficiar un program de recuperare care are ca finalitate dezvoltarea auto­no­miei personale; programul de recuperare este stabilit de echipa multidisciplinară a centrului la care participă beneficiarul şi familia acestuia, în baza evaluării. Ac­ti­vităţile de recuperare sunt: kineto­te­ra­pie, logopedie, terapii ocupaţionale, tera­pii complementare (ludoterapie, terapii de expresie, de suport), consiliere. Pro­gramul individualizat de recuperare al fiecărui beneficiar cuprinde activităţi de formare / dezvoltare a abilităţilor de auto­­servire, îngrijire personală şi auto­gos­podărire, în vederea creşterii nive­lu­lui de autonomie personală.

Logopedul desfăşoară şedinţe indivi­dua­le de terapie (recuperare verbală; sti­mu­larea şi dezvoltarea vorbirii), precum şi activităţi terapeutice în grup (acti­vi­tăţi de dezvoltare a limbajului).

Kinetoterapeutul desfăşoară şedinţe individuale de kinetoterapie (evaluarea nivelului de dezvoltare neuromotorie, sti­mu­larea dezvoltării neuro-motorii, pro­gra­­me de dezvoltare fizică generală, ree­du­carea abilităţilor motorii uzuale), precum şi activităţi motorii de grup.

Modalităţile de implicare a bene­fi­ciarilor în activităţile desfăşurate – ac­ti­vităţi cu caracter recreativ (beneficiarii efectuează excursii, vizionează specta­co­le, participă la evenimente speciale or­ga­ni­zate cu ocazia unor sărbători etc., în sco­pul stimulării capacităţii de relaţio­nare şi dezvoltării abilităţilor de inserţie socială).

Informaţii suplimentare pri­vind ser­viciile oferite în cadrul Centrului de Zi de Recuperare şi Resurse pentru Copiii cu Dizabilităţi Multiple şi Fami­lii­le lor pot fi solicitate telefonic la nu­merele 0770.801.267 zilnic între orele 08.00-20.00.

Pentru persoanele interesate de ser­vi­ciile Complexului de Servicii Socio-Edu­ca­tive pentru elevi „Sfânta Maria“, le punem la dispoziţie următoarele date de contact: Adresa: str. Oituz nr. 9; Telefon: 031 437.93.11; E-mail: [email protected]; Facebook: Primăria Sec­torului 2Complexul „Sf. Maria“.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22