Pe aceeași temă
Jan Kolodziejski, fotograf polonez, a vrut sa readuca in memoria adultilor si sa descopere tinerilor, printr-o expozitie de fotografie, imaginea Romaniei surprinsa la cateva zile de la prabusirea regimului Ceausescu. Expozitia intitulata Solidari cu Romania, organizata de Institutul Polonez si Institutul Memoriei Nationale din Poznan, a fost vernisata la 20 ianuarie 2009 la Muzeul National de Istorie a Romaniei (MNIR). Autorul fotografiilor facute acum aproape 20 de ani a surprins imaginea desfigurata a Romaniei, asa cum o aratau orasele Timisoara si Bucuresti. Fotografiile expuse pe panourile amplasate in holul central al muzeului sunt insotite de texte explicative, iar organizatorii afirma ca acestea surprind "o imagine subiectiva, dar plina de atentie si de suflet". Pe 29 decembrie 1989, Kolodziejski, impreuna cu Robert Kaminski, Jozef Kowalewski, Przemyslaw Walevsky, Maurycy Klopocki au pornit de la Poznan, Polonia, intr-o expeditie umanitara cu destinatia Romania. Polonezii au transportat medicamente, materiale medicale si alimente, prilej cu care au realizat fotografii si o pelicula video. Odata ajunsi in Romania, cei cinci au fost intampinati de patrule militare si de politie ai caror soldati ii "tratau cumva binevoitor" pentru ca "insemnele vizibile ale Crucii Rosii si ale Solidaritatii trezeau o bucurie spontana". Pe chipurile romanilor, polonezii au distins bucuria victoriei impotriva comunismului, care se amesteca cu durerea pricinuita de revolutia sangeroasa sau curiozitatea de a descoperi interiorul CC, pana atunci interzis oamenilor de rand. Cei cinci polonezi au ajuns pe strazile cu tancuri si soldati, in spitale, in cimitire si la Televiziune.
Aparatul de fotografiat a imortalizat un spital saracacios, in care ranitii revolutiei afisau timid cu mana semnul victoriei, ziduri ciuruite de gloante, cu mesajele "Jos comunismul!", "Traiasca Doina Cornea!" si "Nu vom uita sangele varsat!". Intr-un cimitir, fotografii polonezi au surprins o femeie care asezase pe un mormant un brad impodobit cu icoane si biletele cu rugaciuni si un panou mic asezat langa mormantul unei tinere, pe care scria: "Manifestand pasnic pentru Romania libera a fost ucisa de tiranii clanului Ceausescu". La Televiziune, cei cinci polonezi au descoperit un studio improvizat din care se faceau transmisiuni pentru ca echipele de emisie inca se temeau ca se va trage din nou in cladirea principala. Jurnalistii si soldatii, care vegheau la siguranta acestora, au fost cei alaturi de care cei cinci polonezi au sarbatorit, pe 31 decembrie 1989, nu trecerea in noul an, ci "Romania libera".
Scopul expozitei, care va fi prezentata si in alte orase ale Romaniei, este acela de a oferi "o completare importanta a patrimoniului memoriei istorice romanesti". Konrad Bialecki, Jan Kolodziejski si Filip Lesniak, care s-au ocupat de organizarea expozitiei, au realizat si un album cu 100 de fotografii care vor fi expuse la MNIR pana la 20 februarie. La eveniment au fost prezenti, pe langa cei trei organizatori, Ana Blandiana, Stejarel Olaru, directorul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului, Virgil Nitulescu, secretar general al Ministerului Culturii si Cultelor, Jaroslaw Godun, directorul Institutului Polonez si Janusz Kurtyka, presedintele Institutului Memoriei Nationale din Polonia.