Pe aceeași temă
La sfârșitul săptămânii trecute, Barack Obama l-a anunțat pe Ashton Carter ca succesor al lui Chuck Hagel la Pentagon.
Nominalizarea lui Ash Carter în funcția de secretar al Apărării nu este neapărat o surpriză. În trecut s-a mai aflat pe lista foarte scurtă a potențialelor variante pentru Pentagon. Spre exemplu, la începutul celui de-al doilea mandat al lui Barack Obama s-a vorbit de Ash Carter, la acel moment adjunctul lui Panetta, ca fiind soluția ideală pentru asigurarea continuității în privința inițiativelor asumate în primul mandat. A fost însă preferată o formulă oarecum bipartizană, în versiunea lui Chuck Hagel, un fost senator republican care părea să împărtășească viziunea despre lume a lui Obama. Cert este că, în Washington, se știa că Ash Carter își dorea de mult poziția numărul unu în ierarhia Pentagonului. Dar niciodată nu a fost prima opțiune pentru Casa Albă. Spre exemplu, astăzi, dar și în competiția precedentă, Michele Flournoy ar fi fost de fiecare dată preferată lui Ash Carter.
Tiparul de până acum ne arată că Administrația Obama își dorește pentru acest portofoliu un lider bine conectat politic și mai presus de toate capabil să-și conducă organizația într-un moment în care bătăliile bugetare, negocierile interminabile, de uzură, sunt normalitatea unui Washington disfuncțional. Pe scurt, se caută un lider pentru un război special, apt deopotrivă să navigheze printr-un peisaj tectonic și să reziste gherilei politice din Washington. Dimpotrivă, Ash Carter este mai degrabă un insider care cunoaște în detaliu măruntaiele bizantine ale celei mai mari birocrații din lume, un tehnocrat cu amplă experiență în construcția bugetară și în coordonarea achizițiilor publice. Din această perspectivă, Ash Carter este mai aproape de profilul unui manager care știe să eficientizeze o organizație, foarte interesat de policy, dar exasperat și chiar alergic la componenta de politics. Nu de puține ori, în trecut, a denunțat nebunia sechestrului bugetar impus Pentagonului, lipsit de orice raționalitate strategică și ghidat doar de imperative politice. „Serviciul public la nivelurile superioare din Washington este ca și cum ai fi un creștin în mijlocul Colloseumului. Nu știi niciodată când vor elibera leii pentru a te sfâșia spre amuzamentul publicului”, obișnuia el să spună. Totodată, Carter își asumă mandatul într-un moment în care presiunea pe Administrația Obama pentru răspunsuri viguroase în Siria, Irak sau Ucraina este tot mai intensă. Va fi Carter un secretar de război de succes? Cert este că experiența sa la vârful Departamentului, sub Panetta, este de altă natură: se suprapune unei perioade de tranziție, de dezangajare și restructurare, când totul pornea de la premisa pivotului spre Asia și mai ales a rebalansării Pentagonului, dintr-o organizație dominată de campaniile post 9/11 spre una dedicată mai degrabă descurajării amenințărilor geopolitice tradiționale.
Ash Carter
Fizician prin formare (cu un doctorat în fizică teoretică la Oxford), Carter se înscrie într-o tradiție aparte de secretari ai Apărării ale căror fundamente profesionale provin din lumea științelor realiste. Harold Brown, șeful Pentagonului în timpul Administrației președintelui Jimmy Carter, a fost tot fizician, iar William J. Perry, secretar al Apărării în prima Administrație Clinton, a urmat studii de matematică. Totuși, Carter rupe această tradiție printr-un detaliu biografic realmente inedit: este specializat în istorie medievală, a studiat viața Sfântului Denis (primul episcop al Parisului), citește manuscrise în latină și a scris o teză despre utilizarea limbii latine în mânăstirile flamande de secol XII. Ca orice antreprenor de politici publice, Carter crede în imperativul de a defini o agendă proprie atunci când este parte din guvern. „De cele mai multe ori, profesioniștii de carieră sunt extrem de talentați, ancorați în probleme și experimentați în formularea politicilor. Însă, uneori, le lipsește prospețimea și viziunea de a face politici mai bune”, de a le conferi o direcție diferită, spune el. Oare care va fi agenda lui Ashton Carter, odată reîntors la Pentagon? Sigur, lista de probleme care îl așteaptă este sisifică. Însă, asemenea mentorului său profesional (William J. Perry), are la dispoziție o nișă pe care poate face istorie și care ține de pregătirea Pentagonului pentru o a treia strategie de offset. Rusia, China sau Iranul au ajuns să dezvolte platforme antidot (sisteme anti-acces și de interdicție regională) care pun sub semnul întrebării datele fundamentale ale modelului expediționar american de care depinde descurajarea agresiunilor tradiționale și credibilitatea alianțelor SUA. Este rândul unui alt Carter să reinventeze fundația de descurajare pe care se vor sprijini politicile de apărare occidentale în deceniile următoare: „aceste strategii, de îndiguire, de descurajare și offset au fost componentele unei strategii extinse de conservare a statu-quo-ului în timpul Războiului Rece. O numesc astfel pentru că nu a schimbat condițiile Războiului Rece, dar a descurajat un alt Război Mondial și a oprit expasiunea sovietică”. Iată lecția predată de William Perry discipolului său Ashton Carter și care va defini propria sa agendă la Pentagon.