De același autor
E frig. Și cam la asta se reduce partea de adevăr acceptată de toată lumea. Trăim paradoxul unei societăți depolitizate, cu o încredere minimă în partide, fără valori politice asumate, care e în schimb profund divizată. E probabil și rezultatul guvernării prin diversiuni. Spectrul teroriștilor ne urmărește încă. Când adversarul e copleșitor, când ne e frică, se pune automat în funcțiune instinctul de supraviețuire. Sănătos pe fond, el are un efect secundar devastator atunci când povestea se repetă la nesfârșit: orice altceva devine secundar. Într-un astfel de context, politicul în logica pluralistă nu se mai naște. Divizarea socială e produsă de conflictul asupra unor diverse strategii de supraviețuire. Nu asistăm însă la conflicte produse de politic, ci la drama absenței politicului.
Mult trâmbițatul centenar, prin toată simbolistica pe care o aduce în prim-plan, nu face decât să provoace, prin contrast, imaginea unui apogeu al incapacității celor care dețin puterea în stat de a ne scoate de sub spectrul scandalului permanent, al instabilității structurale poleite în tezaur folcloric. Succesiunea de guverne nu face decât să accentueze absența guvernării propriu-zise. Lupta la baionetă din jurul DNA este greu de analizat prin decuparea ei din acest context, în care vectorii puterii își epuizează energia în fuga de responsabilitatea lor politică sau juridică.
Rechizitoriul anti-Kövesi al titularului de la Ministerul Justiției a reușit prin dimensiunea formală, dezastruoasă comunicațional, să excludă orice posibilitate de discuție rațională. Am fost proiectați în mitologie. Acolo unde percepția bate realitatea. Și la acest nivel stilul discursului respectiv ne arunca mult în timp, într-un trecut al limbii de lemn în care invocarea legalității era numai un pretext. De aici și sentimentul de restaurație simțit de mulți. Dar restaurație a ce? Pentru a răspunde la această întrebare, trebuie să vedem de unde am plecat.
Oligarhi de partid și de stat, adică de carton, capitalism confiscat de servicii interne și externe, televiziuni specializate în demonizarea adversarului și idealizarea complicilor. Pentru timpul liber, câte un club de fotbal și concedii prelungite pe Coasta de Azur. Zilele astea bate prin toată țara un vânt siberian care se potrivește cu zona din care a venit acest model politico-economic oligarhic, copiat și adaptat la începutul anilor 1990. Celor care am pariat că putem schimba acest model în timpul președinției Băsescu, care a coincis și cu prima decadă a României în UE, ni se oferă tristul privilegiu de a contempla eșuarea acestui demers. Un eșec demoralizator pe termen mai lung, pentru că sentimentul de restaurație nu e decât constatarea faptului că nimic esențial din mecanismul oligarhic nu a fost înlăturat.
Trecută printr-o epurare surprinzătoare, clasa oligarhică revine însă în forță și dorește liniște. Atacă nu pentru a distruge, ci pentru a negocia, pentru a-și cumpăra liniștea penală. Un DNA legitimat de instituțiile europene, de partenerul american și de destui oameni care ies în stradă e greu de eliminat, fără un preț imposibil de gestionat. Dar un DNA care vizează mai ales baronașii locali și eventual câțiva politicieni de la centru nu va pune niciodată în pericol regimul de putere al oligarhilor cu voie de la servicii.
Pe fond, probabil că suntem deja în această situație sau vom ajunge foarte curând. Marea diversiune din jurul DNA mi-e teamă că nu este numai cea legată de concentrarea pe acest subiect, atunci când proasta guvernare ar trebui să fie pe buzele tuturor. Marea diversiune poate fi legată de sentimentul că DNA mai poate schimba ceva esențial la nivelul alcătuirii elitei politice. Kövesi și DNA trebuie uciși imagologic nu pentru că ei ar mai reprezenta un pericol major în termenii raportului de forțe, ci mai ales pentru a amnistia, nu juridic, ci la nivel de percepție, orice condamnat trecut sau viitor. Ne putem întreba dacă accelerarea campaniei furibunde împotriva DNA, care conține destule elemente care trebuie și ele anchetate, nu e de fapt semnul că partida a avut loc, victoria condamnaților s-a petrecut deja. Nu o dată scandalurile publice de la noi vin abia după ce au avut loc arbitrajele de culise.
În favoarea acestui scenariu, altfel greu de demonstrat, stă voluptatea cu care președintele Iohannis l-a tras de urechi pe ministrul Toader și a anunțat deja că nu va da curs solicitării acestuia de a o demite pe șefa DNA. Câștigul politic al șefului statului e considerabil, comparabil cu cel din momentul în care din înfrântul indirect al alegerilor parlamentare s-a transformat în speranța manifestanților de anul trecut. Dar și atunci, și acum, asta se întâmpla datorită orbirii voluntare în fața evidenței responsabilității prezidențiale în cele două momente. Dar, dacă, în 2016, gestionarea proastă a partidului prezidențial a dus la un eșec electoral, ceea ce diluează responsabilitățile, acum responsabilitatea e mult mai directă.
A trecut doar o lună între rapida nominalizare a doamnei Dăncilă de către Iohannis și declanșarea de către ministrul Toader a procedurii de demitere a doamnei Kövesi. Faptul că noul guvern e condus în mod informal de președintele PSD nu face decât să agraveze cazul președintelui care a acceptat necondiționat această situație. Acum privim consecințele acestei acceptări. Dar președintele se transformă în apărătorul de ultimă instanță al doamnei Kövesi și asta îl reîncarcă politic, ceea ce ne dezvăluie calcul cinic al acceptării soluției Dragnea, premier informal. Dar nu e nimic cu adevărat nou: legea de fier a oligarhiei românești presupune blatul din culise, ascuns sub zgomotul scandalului permanent.