Richard Haass: Irlanda de Nord poate fi un precedent pentru Gaza

Octavian Manea 14.01.2009

De același autor

In ultimele saptamani, unul dintre cei mai vizibili comentatori americani asupra evolutiilor din Orientul Mijlociu a fost Richard Haass, presedintele prestigiosului think-tank Council on Foreign Relations. Conform publicatiei britanice The Guardian din 9 ianuarie, Richard Haass, fost consilier al lui Collin Powel care a jucat un rol important in negocierile dintre guvernul britanic si Armata Republicana Irlandeza, are mari sanse sa devina trimis special al noii administratii in teritoriile palestiniene. Haass crede ca evolutiile din Gaza ofera comunitatii internationale si in special Statelor Unite o oportunitate strategica: "Israelul poate slabi structural miscarea Hamas, dar pe fond nu o poate distruge in special datorita naturii organizatiei Hamas. Intrebarea este daca Statele Unite vor dezvolta o initiativa diplomatica destinata sa completeze succesul militar tactic al Israelului. In esenta sa acest lucru presupune sa oferi elitelor moderate palestiniene un argument cu care sa se prezinte in fata poporului palestinian si sa spuna de ce calea Hamas este gresita si ca singura alternativa o reprezinta  negocierile. Insa forta militara singura nu poate indeplini acest scop, nu poate substitui diplomatia. Forta militara nu poate decat sa creeze contextul care va permite diplomatiei sa intre in scena... Ocupatia militara din prezent nu ar trebui transformata intr-o ocupatie militara costisitoare. Israelul incearca sa modifice balanta de putere din interiorul miscarii palestiniene, dintre Hamas si elitele moderate palestiniene. Ceea ce ar trebui sa facem este sa negociem cu aceste forte moderate si sa utilizam in avantajul nostru oportunitatea slabirii Hamas".
Totodata Richard Haass considera ca avem multe de invatat din precedentul Irlandei de Nord. Armata britanica a creat un context care a obligat IRA (Armata Republicana Irlandeza) sa renunte la violenta, sa renunte la obiectivele antisistem si sa accepte in anumite conditii cooptarea in sistem. Pacea a survenit numai in momentul in care au fost oferite un set de beneficii si stimulente de natura politica si economica. Ideea este sa oferi moderatilor o platforma de beneficii economice si concesii politice destinate sa scurtcircuiteze legitimitatea si sprijinul de care se bucura Hamas in randul palestinienilor. Pe termen lung insa obiectivul este acela de a crea o masa critica de sustinere pentru elitele moderate la nivelul societatii palestiniene. Washingtonul trebuie sa le dea palestinienilor un motiv suficient de puternic pentru a alege negocierile in fata terorismului. Singura cale de a face acest lucru este de a demonstra ca negocierile sunt mai productive decat insurgenta urbana si starea de razboi permanent cu Israelul. Statele Unite si Israelul, impreuna, trebuie sa se gandeasca la o formula de securizare a pacii, ceea ce nu se poate intampla fara a contracara propaganda radicalilor. Adevarata lupta este la nivelul strazii, al maselor arabe; este o lupta pentru sufletul si mintea palestinienilor. "In acest context, este foarte posibil, dupa cum ne arata cazul Irlandei de Nord, ca multe dintre elementele radicale sa devina moderate. Iar acest lucru ar trebui incurajat; in timp, elemente apartinand Hamas pot ajunge la concluzia ca singura sansa de a crea un stat palestinian este de a renunta la arme", crede Richard Haass. Cei care isi vor asuma o astfel de perspectiva, de logica politica ar putea fi incurajati sa devina parte a unei coalitii de guvernare palestiniene.
In acelasi timp, ne spune Haass intr-un articol publicat in editia online a Newsweek, Irakul ne-a invatat ca progresul politic si economic nu poate avea loc in absenta securitatii publice. Daca israelienii se vor retrage cine se va ocupa de deficitul de guvernare al Gazei? Comunitatea internationala nu poate lasa in Gaza un vacuum de securitate, un spatiu al anarhiei publice. Totodata, nici Israelul nu poate tolera in imediata sa vecinatate un stat esuat de tipul Somaliei. Si sa nu uitam ca tocmai pe o astfel de platforma a castigat Hamas-ul alegerile legislative din 2006. In acest sens comunitatea internationala ar trebui sa investeasca masiv in consolidarea fortelor de politie si militare ale Autoritatii Palestiniene. Totodata una dintre solutii ar putea fi crearea unei forte internationale capabila sa securizeze ordinea publica in Gaza.
Ideea crearii unei forte internationale care sa fie dislocata in Gaza este puternic promovata in aceste zile si in cercuri influente din apropierea presedintelui Barrack Obama. Spre exemplu Brent Scowcroft si Zbiegniew Brzezinski (fosti consilieri prezidentiali pe probleme de securitate nationala) pledau intr-un articol publicat in Washington Post (noiembrie 2008) pentru desfasurarea de forte NATO in Gaza. Totodata, surse citate de Newsweek si Jerusalem Post sustin ca generalul James Jones, actualul consilier pe probleme de securitate nationala al presedintelui ales Barack Obama, ar sprijini desfasurarea unei forte internationale in zona. La scurt timp dupa conferinta de la Annapolis generalul James Jones a fost numit de catre Condoleezza Rice, trimis special in Orientul Mijlociu, activitatea sa principala vizand consolidarea eficientei fortelor de securitate apartinand Autoritatii Palestiniene (din aceasta pozitie ar fi pledat pentru desfasurarea unei forte NATO in zona).
TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22