Ceea ce a reieșit clar din evenimentele din ultimele două săptămâni este că procesul de decizie de la Casa Albă este unul profund haotic.
Cristian CampeanuManiera Administrației Trump de a se raporta la o țară până nu de mult aliată reprezintă o trădare a idealismului și generozității americane demonstrate de mai bine de 100 de ani.
Cristian CampeanuTrump a devenit marioneta lui Putin, care îl joacă de sfori cum dorește, dar se rățoiește la aliații din Europa sau Canada ca și cum s-ar aștepta nu la prietenie, ci la vasalitate.
Cristian CampeanuAtât de prins este Trump în plasa lui Putin încât nu mai este capabil să vadă adevăruri simple despre lume, înconjurându-se într-o rețea de minciuni care amenință însăși securitatea SUA, nu numai a Europei
Cristian CampeanuTrump nu își dorește să împartă gloria unui eventual acord cu nimeni, iar Putin știe că ar fi mai greu de negociat cu europenii și infinit mai greu cu ucrainenii.
Cristian CampeanuTrump toarnă benzină peste niște relații care nu ardeau deloc și riscă să dea foc la întreaga arhitectură comercială și politică a lumii, ceea ce îi va afecta în primul rând pe americani.
Cristian CampeanuPreședinția Trump va gestiona o lume nouă în care este pe cale să se împlinească visul Rusiei de a se reveni la sfere de influență. Tot ceea ce putem spera este să nu ne prindă istoria în sfera greșită.
Cristian CampeanuCu excepția unei catastrofe geopolitice de genul 11 septembrie, 2025 apare ca un an cu multe provocări și incertitudini, un an care poate aduce schimbări globale cu impact major în ordinea mondială.
Cristian CampeanuOccidentul și-ar dori ca noua putere să instaureze un regim islamic de felul celor din Arabia Saudită sau al statelor din Golf, dar care să respecte drepturile minorităților.
Cristian CampeanuCeea ce vor alegătorii extremei drepte (și includ aici AUR și SOS) este o dictatură naționalistă, xenofobă, etatistă și autarhică. Acesta este pericolul și cu asta ne luptăm acum.
Cristian CampeanuAșa-zișii „suveraniști” se află în slujba Moscovei, a cărei agendă o promovează cu sfințenie. În Europa Occidentală, Rusia urmărește să creeze haos și să facă neguvernabile țările din vestul Europei.
Cristian CampeanuTrump pare să ia foarte în serios nominalizările pentru funcțiile de secretari - echivalentul american al miniștrilor -, care vor fi obligați să suporte audieri dure în Senat.
Cristian CampeanuÎncă patru ani cu Trump vor fi, fără îndoială, o provocare. Nu vine însă sfârșitul lumii, dar, după acest mandat, lumea s-ar putea să arate diferit.
Cristian CampeanuDacă toate previziunile și avertismentele negative vor deveni realitate, atunci Trump va deveni președintele american care a dat foc lumii numai pentru a-și satisface propriile orgolii.
Cristian CampeanuAlegerile din 5 noiembrie sunt ceea ce observatorii au numit „alegerile secolului în Statele Unite”, un scrutin care va avea un impact enorm nu numai asupra Americii, dar și asupra întregii lumi.
Cristian CampeanuSupărător este faptul că Statele Unite nu au cu adevărat un plan pentru încheierea războiului.
Cristian CampeanuObama a câștigat promițând „speranță” și „schimbare”, exact ceea ce promite și Harris acum. Și, dacă istoria ne învață ceva, este că „speranța” este mai tare decât orice acuzație de „marxism”.
Cristian CampeanuPreședintele ucrainean, Volodimir Zelenski, dovedește în ultima vreme o apetență nebănuită pentru jocuri de noroc, atât pe plan politic, cât și militar.
Cristian CampeanuTrump încă poate să câștige aceste alegeri, dar acum Harris este pe val și, dacă va reuși să mențină actualul ritm, s-ar putea să ne trezim în noiembrie cu o mare surpriză și un rezultat istoric.
Cristian CampeanuAnunțul președintelui Joe Biden că se retrage din cursa pentru președinție a fost considerat cel mai mare șoc din politica americană, dar, la drept vorbind, era inevitabil.
Cristian CampeanuUn candidat republican fără scrupule legate de adevăr, care reprezintă un pericol pentru America și pentru lume, și un democrat aflat într-o precară stare mentală. Mai rău de atât nu se putea pentru SUA.
Cristian Campeanu
Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro
Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social
Abonamente interne cu
expediere prin poștă
45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an
Abonamente interne cu
ridicare de la redacție
36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an