Pe aceeași temă
Brevetul care însoţeşte disctincţia oferă, sub semnătura Regelui Mihai, motivaţia decorării lui Sorin Alexandrescu: „La împlinirea a opt decenii de viață, pentru întreaga sa operă publicistică, care a contribuit semnificativ la dezvoltarea semioticii și a istoriei ideilor. Pentru activitatea editorială importantă pe care a avut-o la conducerea International Journal of Romanian Studies, jurnal științific prin care a diseminat valorile României din exil către întreaga lume. Pentru activitatea sa universitară reluată după 1989 în România și pentru contribuția la restaurarea și redeschiderea Bibliotecii Centrale Universitare, focar al științei universitare bucureștene“.
Sorin Alexandrescu este directorul fondator al Centrului de Excelență în Studiul Imaginii din cadrul Universității din București și profesor emerit al Universității din Amsterdam. În anii ’80, a organizat la Haga numeroase manifestații împotriva regimului ceaușist. În 1990 s-a implicat atât în refacerea Bibliotecii Centrale Universitare, cât și în fondarea unor structuri departamentale de cercetare avansată și a unor domenii de studiu la Universitatea din București, unde este profesor asociat. În 2001, a pus bazele Centrului de Excelenţă în Studiul Imaginii, pe care îl conduce și în prezent, iar în 2005 a inițiat Școala Doctorală „Spațiu, Imagine, Text, Teritoriu“, pe care a coordonat-o timp de 10 ani și căreia îi urmărește activitatea în continuare în calitatea onorifică de director științific. Sorin Alexandrescu este membru al Grupului pentru Dialog Social.
Ordinul „Coroana României“ a fost instituit de Regele Carol I la 10 mai 1881, cu prilejul proclamării Regatului României, pentru a recompensa serviciile aduse statului. Reînfiinţată de Regele Mihai la 30 decembrie 2011, Coroana României devine Ordin Dinastic (al Familiei Regale), recompensând „meritele cetăţenilor români şi străini care aduc un aport substanţial la dezvoltarea şi consolidarea României, prin acţiuni publice sau prin excelenţă în profesie, pentru fapte puse în slujba Statului şi a Naţiunii“. (R.B.)