Pe aceeași temă
Primele trei episoade au fost publicate în numerele 1327 (25–31 august 2015), 1331 (22–28 septembrie 2015) şi 1375-1376 (26 iulie – 8 august 2016) ale revistei 22.
Arestarea colonelului Stelian Pereanu, la 7 august 1971, ar fi trebuit să fie un pas decisiv în dezlegarea misterului crimelor din Poiana Braşov. Teodosiu şi Coman alcătuiseră un rechizitoriu solid, care, pentru prima oară de la debutul cercetărilor, ţinea cont de declaraţiile martorilor, ale ofiţerilor care participaseră la ancheta iniţială şi de dovezile materiale. Nu mai aveau nici cea mai mică îndoială că Ana Pereanu fusese ucisă de soţul ei şi că acesta se folosise de asasinarea turistei vest-germane Gisela Borman pentru a induce anchetatorilor ideea că era vorba despre un violator şi criminal în serie. Nu le mai rămânea de făcut decât să obţină recunoaşterea faptei. Apoi ancheta se putea ocupa de găsirea adevăratului criminal al Giselei Borman şi, eventual, de descoperirea celui care o ucisese şi violase pe Maria Blănaru, al cărei caz fusese pur şi simplu lipit de celelalte două şi ignorat.
„Cosa Nostra“ - în româneşte DIE
Ca oameni ai sistemului, atât Coman, cât şi Teodosiu erau deplin conştienţi de mizele afacerii. Nu era chiar simplu să arestezi un colonel DIE sub acuzaţia de omor calificat, mai ales pe unul care avea atâtea relaţii. Primiseră suficiente „atenţionări“ pe parcursul anchetei, unele destul de explicite. Astfel, la 17 iulie 1971 (aniversarea zilei sale de naştere), colonelul Pereanu, despre vinovăţia căruia conducerea CSS era la curent, primise de la Doicaru şi Pacepa un coş de cadouri conţinând sticle de şampanie. Şefii DIE au avut grijă ca mesajul „discret“ să fie receptat de cei doi anchetatori: Pereanu era „conectat“. Din modul în care era condusă Acţiunea Bradul au realizat, la fel ca şi ceilalţi înaintea lor, că eforturile uriaşe depuse pentru trucarea anchetei depăşeau orice văzuseră până atunci. Cu toate acestea, erau convinşi că există o limită dincolo de care protectorii lui „Nea’ Stelică“ nu vor mai putea să-l acopere. Credeau că e posibil să fie vorba doar despre incompetenţă, lipsă de coordonare şi obişnuitele intrigi din interiorul Ministerului de Interne. Greşeau.
Ce nu ştiau cei doi ofiţeri de la Direcţia a II-a, şi nu numai ei, era că deja, de ceva vreme, DIE devenise „A doua Securitate“. În paşi mici, cu răbdare şi abilitate, Nicolae Doicaru, Mihai Pacepa şi Gheorghe Marcu transformaseră spionajul românesc într-un „stat în stat“, o „Cosa Nostra“ cu propriile reguli nescrise, bazată pe loialităţi mafiote şi strict ierarhizată. Cei trei se ocupau constant de extinderea „Onorabilei Organizaţii“, lucrau „în haită“, corupând şi cumpărând influenţă, plasându-şi aliaţii în poziţii cheie şi înlăturându-i pe incomozi, atenţi să nu-l deranjeze din propria suficienţă şi prostie pe Nicolae Ceauşescu.
De altfel, „Şeful“ era foarte puţin preocupat de maşinaţiunile şi ilegalităţile „spionilor“ săi, singura condiţie pe care aceştia o aveau de îndeplinit fiind să menţină deschis fluxul de valută care-i alimenta conturile şi să îi organizeze vizite în străinătate, unde se putea juca liniştit „de-a liderul mondial“. Cadourile scumpe (bijuterii, arme de vânătoare, opere de artă, aparatură electronică, maşini) erau şi ele apreciate, iar diplomele, decoraţiile şi recunoaşterile universitare (cumpărate cu bani grei) se bucurau de mare trecere, mai ales la Cabinetul 2.
Numirea lui Ion Stănescu în fruntea CSS şi anunţarea intenţiei de a pune capăt abuzurilor şi crimelor săvârşite de „Securitatea Rea“ de dinainte de 1968 li s-au părut lui Doicaru, Pacepa şi Marcu gluma secolului. În particular, aşa cum s-a aflat, cei trei îl considerau pe Stănescu „idiotul perfect“, un tip care venea din afara sistemului şi care nu era la curent cu toate subtilităţile lui, pe care îl puteau manipula şi sub „conducerea“ căruia îşi puteau extinde influenţa. Asta până când vor reuşi ei înşişi să ajungă sus. Doicaru se visa ministru de Interne, Pacepa, şef plin la DIE; cât despre Gheorghe Marcu, era mulţumit să-şi continue cu impunitate prodigioasa „carieră financiară“ începută cu vânzarea evreilor contra animale. Va reuşi în câţiva ani să pună la punct un uriaş trafic internaţional cu cereale (tot domeniul agricol!), împreună cu ulterior faimosul Triţă Făniţă. Momentan, se mulţumea să-i care lui Nicolae Ceauşescu valizele cu milioane de dolari.
Teodosiu şi Coman habar nu aveau cu cine îşi măsoară forţele.
„Dizidenţii“ Doicaru şi Pacepa
În decembrie 1989, pe ecranele încinse ale televizoarelor care transmiteau Revoluţia a apărut un personaj care contrasta puternic cu restul celor care se perindau prin studiourile improvizate ale TVR. Spre deosebire de revoluţionarii speriaţi, murdari şi exaltaţi din zilele respective, omul care vorbea în Studioul 4 părea venit din altă lume. La costum, încruntat şi plin de gravitatea momentului, apăsa cuvintele, ca cineva obişnuit să comande: „Sunt general-locotenent Doicaru Nicolae (...)“. Urmează partea forte: „(...) din dispoziţia lui Ceauşescu am fost arestat, deblocat şi urmărit în permanenţă, atât eu, cât şi familia mea, pentru nicio vină, decât pentru că eram împotriva principiilor lui de comandă“. Telespectatorii nu se îndoiau că era vorba despre o altă victimă a „Călăului“. Oricum, puţini auziseră vreodată de generalul Nicolae Doicaru, iar faptul că se autopropunea „şef al Securităţii“ nu părea deplasat.
Existau însă, în decembrie 1989, oameni care îl cunoşteau foarte bine pe Nicolae Doicaru şi cărora apariţia lui la televizor în postură de „dizident“ trebuie că le-a produs un sentiment acut de panică. Unii dintre aceştia erau cei care avuseseră marea neşansă să îşi intersecteze destinele cu el în timpul Acţiunii Bradul.
18 ani mai devreme, în vara lui 1971, Nicolae Doicaru era la fel de încruntat. Dar nu pentru că se frământa cum să împiedice ordinele abuzive ale lui Nicolae Ceauşescu, ci pentru că îşi bătea capul cum să-l facă scăpat pe asasinul Anei Pereanu.
La început, lucrurile au părut că se desfăşoară în termenii „legalităţii socialiste“. Imediat după arestarea lui Stelian Pereanu, Teodosiu şi Coman au obţinut de la el o declaraţie prin care acesta se arăta de acord cu o percheziţie la domiciliu. A mărturisit că în ziua crimei era într-adevăr încălţat cu o pereche de ghete cu talpă zimţată (fapt negat cu înverşunare până atunci) şi că deţine ilegal „circa 300“ de dolari. Însoţiţi de colonelul Ion Stanca, procuror militar, ei au descins la domiciliul soţilor Pereanu din strada Schitul Maicilor, numărul 18A. La percheziţie au găsit perechea de ghete cu model atipic pe talpă, haina de piele cu care fusese îmbrăcat colonelul DIE în ziua crimei, dar şi suma de 426 de dolari. Pentru cei doi, descoperirea dolarilor era un motiv de bucurie. Puteau să extindă arestarea preventivă şi pentru deţinere ilegală de valută, deoarece pedeapsa prevăzută era mai mare de doi ani, şi să se asigure astfel că Pereanu va rămâne în arest până când vor obţine recunoaşterea crimei. Procurorul Stanca a emis mandatul de arestare nr. 98/7 august 1971 pentru cinci zile.
În ancheta începută în aceeaşi zi, Stelian Pereanu a dat trei declaraţii olografe, toate trei contradictorii şi pline de minciuni evidente. Apoi, a mărturisit că mai are într-o boxă şi un pistol Parabellum şi 16 cartuşe. După o nouă percheziţie, apartamentul colonelului a fost sigilat, iar cei doi anchetatori simţeau deja că rezolvarea cazului era doar o chestiune de timp. Însă, exact în momentul în care Pereanu, încolţit şi încurcat în propriile minciuni, era pe punctul să cedeze, au descoperit că arestatul a dispărut.
Colonelul Alexandrescu, şeful Direcţiei Anchete Penale a Securităţii, i-a informat că Pereanu „s-a îmbolnăvit“ şi a fost mutat la Spitalul Penitenciarului Văcăreşti. Cine a autorizat transferul? Nicolae Doicaru. Nu exista niciun diagnostic disponibil, dar li se transmite că arestatul nu mai poate fi anchetat decât maximum două ore în fiecare zi pentru a nu fi suprasolicitat. Cei doi află, abia după câteva zile, că Pereanu este, în realitate, ţinut într-un birou separat la sediul Direcţiei Anchete Penale, unde i se amenajase o cameră cu pat şi de unde putea comanda la discreţie mâncare şi băutură din oraş. Acuză faptul că arestatul simulează pentru a scăpa de anchetă şi cer să-l interogheze în continuare. Li se aprobă cu greu şi doar cu supervizarea colonelului Alexandrescu sau a adjuncţilor acestuia.
Din declaraţiile martorilor reieşea că, după revenirea în ţară, între soţii Pereanu existaseră numeroase conflicte, care degeneraseră în bătaie şi ameninţări reciproce. Teodosiu şi Coman ştiau că la domiciliul colonelului funcţiona o instalaţie TO (practică obişnuită a DIE pentru verificarea ofiţerilor întorşi din misiuni în exterior) şi au solicitat să li se pună la dispoziţie benzile. Erau siguri că certurile dintre soţi vor revela şi mobilul crimei.
Şi de data aceasta răspunsul le-a venit tot pe filiera colonelului Alexandrescu: „Benzile DIE sunt strict secrete, dar au fost audiate de generalul Pacepa, care nu a descoperit nimic relevant“. Cum a ajuns Pacepa la concluzia respectivă şi ce benzi a audiat el nu ştim. Ce ştim este că, atunci când ancheta a fost redeschisă, în 1978-1979, Petre Enache, prieten al lui Pereanu, a declarat că imediat după înmormântarea Anei Pereanu (25 februarie 1971) a fost invitat de colonel la domiciliu să-l ajute „să-şi înece amarul“. După mai multe pahare de vin, acesta i-a mărturisit că şi-a ucis soţia şi i-a arătat exact cum a procedat ca să o asfixieze. Cum instalaţia TO a DIE funcţiona din plin la acea dată, se poate deduce că Pacepa, dacă într-adevăr a ascultat benzile, nu avea cum să rateze mărturisirea criminalului. Şi mai puţin probabil că nu i-a împărtăşit informaţia lui Nicolae Doicaru. Desigur, pentru Teodosiu şi Coman, totul a fost ascuns sub pretextul „conspirativităţii“. Ani în șir mai târziu, când cei doi vor reveni cu solicitarea lor, vor afla că nu mai există nici măcar transcrierea benzilor din ziua respectivă.
În ciuda obstrucţionărilor lui Doicaru şi Pacepa, cei doi anchetatori erau încă optimişti pentru că aveau un as în mânecă. Identificaseră, fără ştiinţa şefilor DIE, un martor ocular, care îl văzuse pe Stelian Pereanu plecând de la Restaurantul Teleferic împreună cu soţia sa spre Coliba Haiducilor, chiar înainte de uciderea ei. Spre ghinionul lui Pereanu, respectivul martor l-a recunoscut uşor pentru că lucra în mod obişnuit ca ospătar la un restaurant din Bucureşti frecventat de colonel. Se afla la Poiana Braşov pentru că fusese detaşat pe perioada sezonului turistic de iarnă, pentru suplimentarea personalului. La identificarea în grup din septembrie 1971, organizată într-o sală de şedinţe a Direcţiei Anchete Penale, martorul Rusu l-a indicat fără ezitare pe Stelian Pereanu. Cu această ultimă dovadă irefutabilă, Teodosiu şi Coman erau siguri că au câştigat partida. Ca de obicei, îl subestimau pe Nicolae Doicaru. Şi încă nu ştiau cine este Stelian Pereanu şi până unde ajung relaţiile sale.
Nicolae Ceauşescu este „interesat“
Panicat după confruntarea directă cu Rusu, Stelian Perianu nu a mai aşteptat ca Doicaru să inventeze din nou un mod de a-l ajuta şi s-a apucat singur de treabă. A întocmit un memoriu adresat „Tovarăşului Secretar General al CC al PCR“ (pe care lăsa să se înţeleagă că îl cunoştea personal) şi a cerut să fie scos la raport la „Preşedintele CSS“, Ion Stănescu. Motivul? Este arestat pe nedrept şi bătut de anchetatori. Ca să fie mai convingător, se taie pe faţă cu lama de ras.
Nu ştim ce rol a jucat Nicolae Ceauşescu în această fază a anchetei, dar ştim din afirmaţiile lui Nicolae Doicaru făcute în faţa altor ofiţeri superiori ai Securităţii că era direct interesat, cerând să fie informat zilnic despre stadiul ei. De altfel, de-a lungul anchetei, Nicolae Doicaru va invoca mereu „aprobările conducerii superioare de partid şi stat“ de fiecare dată când măsurile sale ilegale erau contestate. Cert este că șeful CSS, Ion Stănescu, s-a executat neverosimil de urgent şi, la 15 septembrie 1971, l-a primit într-o audienţă pe „nedreptăţit“. Şi ei erau cunoştinţe vechi: fuseseră colegi la 23 August, familiile se vizitau reciproc, iar soţiile schimbau frecvent haine şi bijuterii. Rezultatul întâlnirii, transcrisă de pe TO, este halucinant: Teodosiu şi Coman vor fi scoşi din anchetă pentru că Pereanu se plânge de ei („Într-o zi i-am dat la unul bună–ziua şi nu mi-a răspuns. Se uita la mine aşa parcă aş fi omorât pe cineva din familia dânsului!“), i se promite că va fi eliberat în cel mai scurt timp („Tov. procuror facem aşa şi hai să-l punem în libertate“) şi i se cere să participe la descoperirea criminalului (!?!). Încurajat, Stelian Perianu se lansează în ipoteze: „poate a avut o combinaţie, vreun amant, că femeia-i femeie“. Ca într-o piesă absurdă, criminalul dirija ancheta propriei fapte şi indica piste de investigaţii.
Între timp, Nicolae Doicaru se ocupa îndeaproape de Teodosiu şi Coman. A chemat-o la „discuţii“ pe Doina Borcescu, amanta lui Pereanu, şi a încercat să o „convingă“ să depună mărturie împotriva celor doi ofiţeri. Să spună că în timpul percheziţiei domiciliare şi-au însuşit lucruri din apartamentul colonelului. În timpul „discuţiilor“ este bătută şi ameninţată că va fi trimisă în judecată pentru prostituţie. Cu toate presiunile, Borcescu refuză să semneze declaraţia şi în cele din urmă este eliberată. De altfel, problema se rezolvase deja, aşa cum am văzut, şi Doicaru a abandonat ideea de a-i acuza de furt pe Teodosiu şi Coman, pentru că acum avea altceva de făcut: să găsească „criminalii“ care să-l înlocuiască pe Pereanu.
Cât despre acesta, la 30 septembrie 1971 este eliberat după o nouă ilegalitate. Şeful Direcţiei Procuraturilor Militare şi prim-adjunct al procurorului general, general-maior Filimon Ardeleanu îi solicită lui Ion Stănescu avizul pentru punerea în mişcare a acţiunii penale şi trimiterea în judecată a colonelului Pereanu pentru „deţinere ilegală de valută“ şi „deţinere fără drept de arme şi muniţii“. Îşi oferea umila contribuţie la „spălarea legală“ a lui Pereanu. Prezenţi la şedinţă, Teodosiu şi Coman au protestat vehement, arătând că arestarea şi cercetarea penală se făcuse pentru „omor“, şi nu pentru cele două infracţiuni menţionate, care nu aveau nicio legătură cu moartea Anei Pereanu. Nu se putea ca Parchetul Militar şi preşedintele CSS să ignore legea. Stănescu le-a respins obiecţiile şi a refuzat să avizeze cererea, pretextând că sunt fapte săvârşite pe linia atribuţiilor de serviciu şi că ofiţerul „va fi mustrat disciplinar“.
Teodosiu şi Coman erau conştienţi totuşi că trăiesc în România Socialistă. Unde legea era secretarul general al PCR, aşa cum Doicaru, mai puţin vehement ca în 1989, a ţinut să le reamintească. Era clar că nu mai au ce face. Vor avea ocazia să-şi ia revanşa doar după ce Nicolae Ceauşescu s-a răzgândit, în 1979, supărat pe „dizidenţii“ săi.
Doicaru trece la „masaj galvanic“
După eliberarea lui Pereanu şi scoaterea din anchetă a lui Teodosiu şi Coman, Nicolae Doicaru avea mână liberă „să rezolve“ cazul. Nu trebuia decât să găsească un „ţap ispăşitor“ căruia să-i pună în cârcă, dacă se putea, toate cele trei victime. Nici măcar nu era ceva neobişnuit pentru practica anchetelor criminale din România. Beciurile Miliţiei erau pline de recidivişti cărora anchetatori, dornici să nu rămână cu „AN-uri“, le încărcau cazierul în deplină înţelegere cu aceştia. Toată lumea câştiga, mai puţin victimele, se înţelege. Miliţienii „rezolvau“ cazurile, recidiviştii primeau „înţelegere“ la Tribunal şi oricum erau graţiaţi de „Tata’ nostru Ceauşescu“, după o perioadă. Era mai greu cu infracţiunile grave, de genul crimei, dar, unde nu exista „înţelegere“, se rezolva cu multă bătaie.
Nicolae Doicaru nu era însă un miliţian de duzină, ci un tip „rafinat“ şi „creativ“. Plus că era momentul perfect să arate cum rezolvă Securitatea (el, de fapt) astfel de cazuri, spre deosebire de Miliţia lui State, care tocmai dăduse un rateu monumental în cazul Rîmaru şi-l înfuriase teribil pe „Tovarăşul“. A considerat că în situaţia de faţă nu ajunge un singur „criminal“. Era mai bine să aibă de unde alege. În consecinţă, în perioada decembrie 1971 - februarie 1972, sub acuzaţia că au ucis-o sau au participat la uciderea Anei Pereanu, au fost arestate 17 persoane. Toţi proveneau din anturajul soţilor Pereanu şi fuseseră, într-un fel sau altul, indicaţi de Stelian Pereanu ca posibili făptaşi. Cazat confortabil la aceeaşi vilă unde concepuse planul de asasinare a soţiei sale, colonelul participa, în pauzele de la chefurile din Bucureşti, la construirea „rechizitoriului“ acestora cu poveşti inventate.
Pentru că nu există, în opinia mea, o modalitate de a povesti suficient de explicit ce s-a întâmplat în arestul Securităţii Braşov în respectiva perioadă, voi reda pasaje din declaraţiile celor care au fost acolo. Toate au fost obţinute la redeschiderea cazului, după 1978.
Ion T. Cornel (soţul nepoatei Anei Pereanu): „Am fost arestat la 3 ianuarie 1972 (...) Temeiul arestării mele l-a constituit declaraţia fostului colonel Pereanu Stelian prin care acesta a susţinut în mod fals că în ziua de 21 februarie 1971 aş fi fost în Poiana Braşov unde a fost soţia sa ucisă. (...) În legătură cu şocurile electrice ce mi-au fost administrate de 3-4 ori, arăt că acestea s-au efectuat de către o doctoriţă în etate de cca 40 de ani, înaltă, corpolentă, brunetă şi cu accent străin, folosind în acest scop un fel de aparat de produs curent electric. Electrozii acestui aparat mi-au fost aplicaţi pe testicule şi pe alte regiuni sensibile ale corpului, după ce în prealabil eram udat cu apă. Aceste şocuri electrice îmi produceau dureri insuportabile, ceea ce m-a determinat să fac declaraţii în sensul dorit de anchetator şi să recunosc astfel o faptă pe care nu o săvârşisem. De asemenea, în două–trei rânduri mi s-au făcut injecţii cu alcool în venă, după care am fost supus la un aparat cu electrozi, ce se aplicau pe cap şi pe membre, asemănător cu electro-encefalograma. (...) din cauza loviturilor primite la tălpi în timp ce eram legat pe rangă, am dureri groaznice şi în prezent“.
Enache Petre zis Ştefan (prieten cu Stelian Pereanu): „În ziua de 4 ianuarie 1972 am fost arestat de organele Securităţii (...) am fost supus mai multe zile în şir la maltratări groaznice, fiind bătut la tălpi cu o ţeavă din fier groasă de cca 20 mm şi legat la mâini şi picioare, suspendat pe două capre, tras cu funia şi bătut cu frânghia udă şi baston de cauciuc în zona fesieră. Pentru a fi bătut eram dus într-o cameră special amenajată la subsolul clădirii. (...) În timp ce eram bătut şi schingiuit mi se solicita stăruitor de către anchetatori să declar că eu am omorât-o pe Ana Pereanu. Am mai fost torturat prin aşezarea peste bucăţi de cărămidă sparte mărunt, colţuroase, dezbrăcat în pielea goală, întins alternativ pe spate şi pe faţă, după care cei care mă torturau se urcau cu picioarele peste corpul meu apăsându-mă cu corpul pe bucăţile (colţuri) de cărămidă (...) O altă formă de tortură a fost manejul. Aceasta consta în aceea că eram condus într-o încăpere lungă, de format dreptunghiular şi obligat să alerg de la un capăt la altul al acesteia. În timp ce alergam eram lovit de către mai multe persoane cu bastoane de cauciuc, vine de bou sau frânghii ude“.
General-maior Ioan Nasea (şef al Inspectoratului Judeţean de Miliţie Braşov): „Reţinuţii şi arestaţii erau ţinuţi în arestul Securităţii şi cercetaţi îndeosebi de ofiţeri de Securitate sub conducerea nemijlocită a col. Alexandrescu. În acea perioadă tov. general-colonel Doicaru N. şi general-maior State N. erau aproape în permanenţă la Braşov. (...) Pe parcursul cercetărilor nu s-a urmărit aflarea adevărului, au dispărut probe sau mijloace de probă, au fost arestaţi, bătuţi şi schingiuiţi oameni nevinovaţi, în funcţie de dorinţele, interesele, pasiunile, orgoliile şi ambiţiile care se înfruntau la nivel înalt“.
General-maior Ion Bolintineanu (şeful Securităţii Braşov): „Activitatea de cercetare a fost controlată şi condusă nemijlocit de generalul Doicaru Nicolae, iar în lipsa acestuia din Braşov era condusă de colonelul Dorobanţu Victor din DGIE. (...) Începând cu a doua jumătate a lunii decembrie 1971 şi continuând în luna ianuarie 1972 au fost aduse la Braşov şi încarcerate mai multe persoane (bărbaţi şi femei) cu aprobarea generalului Doicaru Nicolae. (...) La începutul lunii februarie 1972 a fost adusă de la Bucureşti, cu aprobarea generalului Doicaru Nicolae, medicul Vrabie Elena de la Spitalul nr. 9, care avea asupra ei un aparat de produs şocuri electrice. Nu am cunoştinţă directă despre această situaţie, cu excepţia arestatei Borcescu Doina, pe care am văzut-o în camera de anchetă în timp ce era bătută de colonelul Mihăilescu Gheorghe, şi a numitului Furdui Radu, pe care l-am văzut o singură dată şi prezenta semne că a fost bătut. Ştiu însă că a existat aprobarea generalului Doicaru Nicolae să se folosească violenţa pentru constrângerea arestaţilor să facă mărturisiri. (...)“.
Colonel Simionescu Gheorghe (fost şef al Unităţii Speciale „T“): „Într-o seară de la începutul lunii februarie 1972 am fost chemat de Doicaru Nicolae într-o cameră de la subsolul clădirii Securităţii Braşov. În această cameră se aflau Doicaru Nicolae, Alexandrescu George, Bolintineanu Ion, Dorobanţu Victor, Cenuşe Constantin, Mărgineanu Constantin, Băiescu şi alţi câţiva anchetatori care asistau la aplicarea de şocuri electrice arestatului Furdui Radu. Cu această ocazie am văzut pe dr. Vrabie Elena cum îi punea pe corpul lui Furdui Radu, care era dezbrăcat şi întins pe o saltea, nişte electrozi de la un aparat electric asemănător cu un telefon cu manivelă. Prin învârtirea manivelei se producea curent electric. Electrozii erau aplicaţi pe corpul lui Furdui Radu în părţile mai sensibile (pe abdomen) după ce în prealabil locurile respective erau udate cu apă. În tot acest timp Furdui Radu scotea ţipete şi se zbătea, însă era ţinut de mâini şi de picioare de nişte subofiţeri. La un moment dat, nemaiputând suporta şocurile electrice, Furdui Radu a spus că recunoaşte“.
Până la sfârşitul lui februarie 1972, şapte persoane recunoscuseră că o asasinaseră şi violaseră pe Ana Pereanu. Nicolae Doicaru putea raporta că a rezolvat cazul în timp record. S-a gândit că nu strică să îngroape întreaga anchetă, doar ca să fie sigur, şi să-i distribuie „echitabil şi tovărăşeşte“ pe cei şapte şi către celelalte două crime. Mai trebuia să cauterizeze câteva fire rămase în aer (înscenarea pusă la cale arhitectului bucureştean Mihai Năvodariu şi profesoarei Marta Guţu) şi să-i dea doctoriţei Vrabie cei 1.000 de lei recompensă pentru „contribuţia“ ei „psihiatrică“. Când va fi întrebată, în 1979, despre aceasta, Elena Vrabie va pretinde senină că le-a aplicat arestaţilor un... „masaj galvanic“ şi nu a primit pentru el decât „700 de lei“. Asupra acestei vajnice descendente a unor ilegalişti spanioli şi a minunatului său aparat de extras „adevărul“, numit în mediul cunoscătorilor Mariana, vom reveni.
În 1972, norocul era clar pe strada lui Nicolae Doicaru şi îl împingea de la spate spre funcţia de ministru de Interne. Miliţia tocmai arestase un recidivist „psihopat“ care ucisese şi violase o femeie în zona Braşovului. Nu mai avea nevoie de cei şapte...
(Va urma)