Elodia s-a reincarnat la PSD-OTV

Andreea Pora | 05.06.2014

Pe aceeași temă

Primul efect al aliantei PNL-PDL se vede in disperarea cu care PSD aduna cu maturoiul gunoaiele ramase fara tomberon de pe scena politica. “Saltimbancul mov” si “escrocul”, in scripte PP-Dan Diaconescu, este primit cu masa intinsa in “guvernul ciocoilor”. Fara sa se li se zbata ochiul sting, Ponta si Dragnea au anuntat ca interesul reclama de urgenta o “alianta nationala anti-Basescu”, care se va lasa si cu niste portofolii ministeriale pentru partidul otevist. Vreo doua, zic cautatorii Elodiei.

Miscarea e semn de mare disperare. PSD se teme ca va ramane izolat, cum i s-a mai intimplat in 1996 si 2004 cind a fost obligat sa-si caute parteneri printre rebuturile politicii in fata dreptei unite. Mai rau, risca sa piarda controlul in teritoriu, prin consiliile judetene si locale, unde PNL si PDL au inceput sa realizeze alte majoritati. Primul succes al noii constructii PSD-PPDD s-a vazut la Timisoara, fief al liberalului Nicolae Robu, PSD a batut palma acolo nu doar cu PPDD, ci si cu PNT-ul. Este insa doar inceputul unei colaborari in firea lucrurilor, anunta Dragnea. Nu e clar daca la pachet intra si redeschiderea OTV, cum ar fi normal, si, de ce nu, citeva halci din cadavrul Oltchim, rezultat al fructuoasei trecute colaborari Ponta-Diaconescu.

In parlament, cei 21 de pepededisti, printre care si Monica Iacob Ritzi, inamicul public al defunctului USL in perioada razboiului rece cu PDL, vor semna un protocol prin care se angajeaza sa sustina proiectele guvernului. Obiectiv vorbind, nu ar prea fi nevoie daca ne gindim ca la masurile populiste se arunca toti politicienii, indiferent de dusmanii/prietenii, de stinga/dreapta. De exemplu, marti, deputatii au votat o lege prin care angajatii din regiile autonome, societatile comerciale unde statul e majoritar si toate celelalte institutii publice vor primi tichete de vacanta de 5.000 lei (va mai aduceti aminte de ASF?).

Opozitia la minunata idee electorala a fost de-a dreptul fabuloasa: 7 voturi contra, 2 pesedisti, 4 liberali si 1 democrat-liberal. In schimb, cu alianta anti-Basescu treburile sunt mai complicate. A explicat asta insusi maestrul gramaticii fara frontiere si semne de punctuatie, venit de la Vatican cu DD-mobilul direct in ograda femeii gratiate de Basescu. Spre dezamagirea poporanimii admiratoare, a uitat sacii cu “ieuroi”, motiv pentru care reevaluarea lui Ponta si prezentarea viitorului luminos al stringii “neociocoiste”, organizate la fata locului de Ghita Tv, au fost departe de show-urile oteviste de alta data. Timpul nu este insa pierdut.

Dupa ce Simona Man si altii isi vor fi primit tainul, ramine intrebarea care, inteleg, framinta mintile strategilor PSD: cum sa inghesuie labartata alianta in viitoarele afise, care s-ar putea dovedi neincapatoare pentru toata strinsura?

 

A doua consecinta a miscarii PNL-PDL, semn ca la PSD morcovul a intrat pina la frunze, este graba preventiva de a pune mina pe tot ce misca in diferite institutii: Banca Nationala, Curtea de Conturi si Radio Romania. Cum experienta le arata ca prezidentialele pot aduce surprize dintre cele mai neplacute, care pot tine 5 ani, cel mai sigur e sa inhati tot. Asa incit, indiferent ce majoritati s-or pritoci in caz de nenorocire a la Geoana, sa ramai totusi la bucate.

La institutia condusa de Nicolae Vacaroiu, proaspat decorat de presedinte, PSD nu vrea sa lase nici macar firimiturile de sub masa, desi cutuma prevedea transarea algoritmica a ciolanului, lucru respectat pina si de Adrian Nastase. Astfel, PSD va lua patru mandate, UDMR și PC câte unul, iar PNL și PDL vor ramine cu buzele umflate, desi au mai multi parlamentari decit maghiarii si conservatorii. In lege insa algoritmul nu e scris, ca in cazul altor institurii, cu litere de aur, deci nemultumitii nu se pot adresa Curtii Constitutionale.

Stratagema e aplicata partial si in cazul BNR. Mugur Isarescu ramine pe functie, e mai sigur asa sub multe aspecte, ca si actualii PSD-isti din Consiliul de Administratie, Florin Georgescu, Marin Dinu si Nicolae Danila, in schimb liberalii prind doar cu un post din doua (si nici acela foarte sigur), iar PDL zero.

La Consiliul de administratie al Societatii Romane de Radio, PSD a bagat la cap patania de la TVR, cind, in cirdasie cu PNL (erau cumetri pe atunci) au vrut sa rada complet PDL, dar Curtea Constitutionala le-a dat peste mina. Asa ca, de voie, de nevoie, PSD cedeaza un loc PNL si PDL, desi aveau dreptul la 3.

 

Miscarile de trupe ale PSD sunt insa de bun augur. Pe de o parte, certifica faptul ca formula “PSD, partid-stat” nu este o inventie a rautaciosilor si basistilor, Ponta si ai lui neavind nici o reticenta in a construi o putere totalitara avant la lettre. Pe de alta, spectacolul contorsionist executat de PSD pentru intarirea muschilor cu Diaconescu are toate sansele sa fie unic. Si ucigator pe deasupra. Ridicolul poate fi letal.

 

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22