Pe aceeași temă
„Muream de foame. Aveam 45 de kilograme. Vedeam negru în faţa ochilor, chiar dacă trebuia să urc câteva trepte. Când sufeream de foame, tot timpul ne gândeam numai la mâncare. Nu ne mai gândeam la casă, la libertate sau familie. Doar la mâncare.“ (Stefan Klesitz)
Numărul prizonierilor de război maghiari în captivitatea sovietică a fost mai mare decât al celor români, în ciuda implicării masive a Armatei Regale Române pe frontul de est, spre deosebire de cea maghiară, care a participat doar cu Armata a II-a, formată din 208.000 de militari (la care se adăuga şi un contingent de 50.000 de evrei folosiţi pe post de forţă militară auxiliară), probabil la fel de prost echipaţi precum românii din zona Stalingradului. Această armată maghiară a fost spulberată şi ea de ofensiva sovietică Saturn, din zona Stalingradului, chiar dacă ea trebuia să susţină o porţiune de front mai la nord, pe Don. Din sfertul de milion de oameni, 100.000 au murit, 35.000 au fost răniţi, iar 60.000 luaţi prizonieri de război, numai 40.000 revenind în Ungaria. Dacă în stepele ruseşti maghiarii nu au pierdut foarte mulţi militari, ei au fost obligaţi, volens nolens, să lupte alături de nazişti, în momentul în care şi România a întors armele, iar Armata Roşie a trecut cu uşurinţă de bariera naturală reprezentată de Munţii Carpaţi, înaintând către Budapesta. De altfel, Hitler ocupase Ungaria manu militari în martie 1944, fiindu-i frică de o posibilă trădare (care avea să aibă loc puţin mai târziu, în acelaşi an, dar puţin mai la sud-est).
Documentele Ministerului Ungar al Apărării din noiembrie 1944 consemnează cifra de 70.000 de prizonieri (probabil alţi 10.000 fiind luaţi de sovietici din iunie 1941 până în momentul dezastrului de la Stalingrad). Retragerea trupelor maghiare în Germania a avut loc din toamna anului 1944 până în aprilie 1945. Aproape un milion de cetăţeni maghiari fugeau de înaintarea sovietică, inclusiv 580.000 de militari, care erau disperaţi să ajungă într-una din zonele care se bănuia că va fi controlată de aliaţii vestici. Se pare că 300.000 au reuşit să ajungă în zonele britanice, americane şi franceze, însă 280.000 au nimerit în cea sovietică.
Alături de populaţia de origine maghiară din Transcarpatia, care fusese iniţial anexată de regimul lui Horthy, cu acordul lui Hitler, de la defuncta Cehoslovacie, iar apoi, în octombrie 1944, deportată de sovietici, care pregăteau integrarea ei în Uniunea Sovietică (mai precis, în RSS Ucraineană), şi prizonierii Armatei a II-a, aproape 600.000 de maghiari, s-au aflat internaţi în Gulag sau Gulavi. Cel puţin 40% din deţinuţii maghiari nu erau militari. Nici Armata Roşie şi nici NKVD nu au oferit cifre exacte în această privinţă şi probabil că nici nu se vor cunoaşte vreodată. Fiind un grup etnic atât de numeros (polonezii în mare parte plecaseră cu cele două armate sau muriseră), maghiarii au fost folosiţi că forţă de muncă în întreaga Uniune Sovietică. A fost identificată prezenţa maghiară în 44 de lagăre din Azerbaidjan, 158 în ţările baltice, 131 în Bielorusia, 119 în Rusia nordică, 53 în vecinătatea Leningradului (lucrând probabil la refacerea oraşului distrus), 627 în Rusia Centrală, 276 în Munţii Urali şi 64 în Siberia. În perioada mai-octombrie 1947, a fost eliberat şi repatriat un prim val de deţinuţi maghiari, 100.288 de oameni revenind în Ungaria. Au mai fost şi alte valuri de repatriere, ultimul, format din 3.000 de supravieţuitori, după moartea lui Stalin, în perioada 1953-’56, iar numărul celor care se estimează că au revenit în Ungaria (comunistă) ar fi de maximum 400.000 de oameni, cel puţin 200.000 nemaiîntorcându-se niciodată. 20% din deţinuţi au murit direct în timpul transportului sau în lagărele de tranzit instituite de sovietici în România, unde deţinuţii sufereau de dezinterie, supraaglomerare. Evident că autorităţile sovietice nu au respectat Convenţia de la Geneva care stipula drepturile prizonierilor de război.
Stefan Klesitz la 18 ani, cu puţin timp înainte să fie recrutat. El a purtat această fotografie asupra lui pe toată perioada de captivitate.
Relevantă pentru drama şi malaxorul în care s-au aflat etnicii germani din Europa Centrală este experienţa lui Stefan Klesitz. Născut în orăşelul Bakonysárkány din Ungaria, în anul 1926, într-o familie de origine germană (întregul oraş era germanofon, rămas în graniţele Ungariei după destrămarea Imperiului Austro-Ungar), după ocuparea Ungariei de către germani, în martie 1944 şi în contextul continuei ofensive sovietice şi române, a fost recrutat la vârsta de 18 ani, în 1944, şi repartizat, datorită originii sale germane, tocmai în Divizia SS 22 Maria Teresa, fiind chiar tatuat în interiorul braţului stâng, pentru a fi deosebit de ceilalţi militari germani obişnuiţi din Werhmacht. În noiembrie 1944, a făcut parte din patrulele de recunoaştere ale diviziei SS angajate în defensiva Budapestei. Rănit în lupte, operat la Pesta fără anestezic, a rămas în capitala Ungariei, asediată în ianuarie 1945. Îşi aducea aminte de lipsurile alimentare, cum asediaţii mureau de foame. 30.000 de militari germani şi maghiari au încercat să spargă încercuirea, dar nu mai mult de 1.000 au reuşit să ajungă la liniile germane. Astfel a început calvarul său, fiind făcut prizoner de sovietici când avea numai 18 ani. Încolonaţi, cei care erau consideraţi inapţi de marş erau pur şi simplu împuşcaţi de gărzile sovietice. La scurt timp, a fost ameninţat de una dintre gărzile convoiului cu arma pentru a-i ceda cizmele din piele. De fapt, pentru a face schimb, armata-tăvălug nu reuşea să-şi încalţe corespunzător propriii soldaţi! Smulgându-şi cizmele, a resimțit dureri insuportabile la picioarele umflate. După cinci zile de marş forţat şi selecţie, coloana a fost îmbarcată în camioanele americane Studebaker şi transportată până la Timişoara, unde se afla un mare lagăr de tranzit ad-hoc. Stefan Klesitz îşi aducea aminte de teribila suprapopulare din lagărul din Timişoara, unde stăteau câte 400 într-o cameră! Mâncarea se rezuma la aceeaşi supă - apă chioară, în care plutea câte o foaie de varză, în cel mai bun caz şi un cub de pâine. După două luni au fost îmbarcaţi în vagoane de animale şi, timp de cinci zile, transportaţi până la Ploieşti, fără să li se dea nimic de mâncare sau băut. După o noapte petrecută în Ploieşti, a urmat călătoria, care a durat 34 de zile, către Siberia, convoiul fiind format din 2.000 de oameni. A traversat Munţii Urali, ajungând la Sverdlovsk, unde o parte dintre prizonieri au fost debarcați, convoiul de reaprovizionare continuându-şi drumul către est, până când nu mai rămânea niciun deținut (în viaţă sau „de livrat“). La Sverdlovsk (fostul şi actualul Ekaterinburg), a muncit timp de trei luni la o fabrică de armament, în construcţii şi în pădure, oriunde era nevoie de forţă de muncă.
Viaţa în Siberia era foarte grea, cu o temperatură care putea ajunge şi la –68 grade Celsius, frig teribil de care se apărau doar încotoşmănindu-se cu absolut orice cârpă, trăind în barăci suprapopulate în care se înghesuiau 250 de deţinuţi, fiecare deţinut fiind obligat să se întoarcă după o zi de muncă măcar cu o bucată de lemn, aspecte pe care le descriu de altfel toţi autorii de mărturii din Gulag. Regimul alimentar era foarte sărac, „dacă sovieticii din zonă avuseseră o recoltă bună de porumb, atunci mâncam numai porumb, dimineaţă, la prânz şi seara, dacă avuseseră recolta de grâu, la fel“. După Sverdlovsk a fost mutat mai la nord, în lagărul de muncă de la Nijni Tagil, unde a stat trei ani şi de unde maghiarii care nu făcuseră parte din trupele SS au fost eliberaţi, în 1948. Elementele potenţial periculoase au fost păstrate.
Perioada 1946-’48 a fost foarte grea pentru întreaga Uniune Sovietică, distrugerile materiale şi umane în urma devastatorului război punându-şi amprenta cu atât mai mult asupra prizonierilor de război şi deţinuţilor din Gulag. „Muream de foame. Aveam 45 de kilograme. Vedeam negru în faţa ochilor, chiar dacă trebuia să urc câteva trepte. Când sufeream de foame, tot timpul ne gândeam numai la mâncare. Nu ne mai gândeam la casă, la libertate sau familie. Doar la mâncare.“ A sfârşit prin a mânca ciuperci otrăvitoare, fiind salvat în ultimul moment, internat în spitalul lagărului. Supravieţuiau doar cei care erau puternici şi lăuntric, nu numai fizic. „Întotdeauna am avut încredere că ne vom întoarce acasă.“ Un coleg de sclavie maghiar îi mărturiseşte lui Stefan Klesitz: „Dacă aş fi ştiut că mă vor ţine aici atât de mult timp, m-aş fi sinucis“. Transferat şi mai la nord, în lagărul Krosna Ural, a lucrat în uriaşe mine de cupru, iar apoi la Karpinsk, a muncit în minele de cărbune. Karpinsk era şi orăşel sovietic de tip nou, cu străzile pline de noroi, fără trotuare. Deţinuţii au lucrat tocmai la asfaltarea şi civilizarea acestei aşezări uitate de Dumnezeu. În tot acest timp a primit doar o singură scrisoare, din Canada, de la o mătuşa. După alte zece luni petrecute aici, un grup a părăsit lagărul cu destinaţia Voronej, în Rusia europeană, oraş distrus de război şi care şi în 1950 era în continuare ruine, unde grupul de prizonieri a muncit la înlăturarea efectelor războiului, munca fiind oricum mai uşoară, iar hrana mai bună.
Ulterior a fos repatriat în noua Republică Populară Ungară. La fel cum Radu Mărculescu a fost întâmpinat la Sighet de noua armată şi forţele de Securitate ale R.P. Română, şi grupul din care făcea parte Stefan Klesitz a fost preluat de Securitatea maghiară în gara Nyíregyháza, cu câini lupi şi arme automate la brâu, primind şi dosarele fiecărui deţinut de la „partenerii“ sovietici. Au fost internaţi în închisori din Budapesta, unde a cunoscut aceeaşi suprapopulare de 150 de oameni într-o celulă. Este evident acum că sovieticii i-au reţinut pe cei mai „periculoşi“ prizonieri de război din Ungaria, România, Polonia, pentru a da ceva răgaz noilor autorităţi comuniste din aceste ţări, devenite sateliţi sovietici, pentru a-şi pune la punct aparatul represiv, considerându-se că aceşti foşti militari ar fi reprezentat o ameninţare fizică la adresa regimurilor comuniste şi s-ar fi putut alătura mişcărilor de partizani active în întreaga zonă.
Stefan Klesitz şi-a continuat odiseea concentraţionară, asemenea lui Radu Mărculescu, în Gulagul maghiar, calchiat după cel sovietic, muncind în lagărul de la Tiszalök, care deservea ridicarea unei hidrocentrale pe râul Tisa, fiind necesară săparea unor canale pentru devierea cursului râului. Precum Belmorkanal-ul din 1931-’33, şi lucrările din albia râului Tisa din anii 1950 se efectuau cu lopeţi și căruţe. Hrana era mizerabilă, apă chioară, provoca diareea deţinuţilor. Stefan Klesitz a fost repartizat să fie vizitiul căruţelor care transportau pământul, o muncă mai uşoară. După părerea lui, Gulagul din Ungaria era chiar mai nemilos decât cel din Siberia. Una dintre gărzi era supranumită boxerul, pentru că iubea să-i altoiască pe deţinuţi. În 1953, deja atinseseră punctul cel mai de jos, în care nu le mai păsa. Un protest în lagăr a degenerat, trupele de Securitate trăgând în plin, făcând 5 morţi şi 30 de răniţi. A rămas în Gulagul maghiar până în decembrie 1953, când, se pare, în urma unei campanii publice din Republica Federală Germană, unde ajunsese vestea că etnicii germani erau exploataţi şi exterminaţi, la opt ani de la sfârşitul războiului, a fost dus la graniţa cu Austria şi eliberat. Din Austria a ajuns în RFG, la Stuttgart, unde a suferit cinci operaţii la buza superioară, aproape smulsă, şi dinţii din faţă, care-i fuseseră scoşi când fusese rănit în război. După multe păţanii, s-a reunit cu familia sa care emigrase în Canada, trăindu-şi restul vieţii, una fericită (un privilegiat şi un norocos), în Canada şi Statele Unite. Concluzia amintiriilor lui: „Am văzut atât de multă durere, foamete şi răutate...“.