Sacul mineriadelor şi petecul revoluţionarilor

Rodica Palade | 16.08.2011

Pe aceeași temă

A răsărit din spuma mării, pe faleza Cazinoului din Constanţa, chiar de Ziua Marinei, când şi-a calculat cu precizie şansa de a da buzna eroic, drept în rigola de la Antene şi Realitatea TV. Miron Cozma, tartorul minerilor, tocmit de Ion Iliescu să rupă oasele tuturor celor care nu împărtăşeau în 1990 "idealurile" FSN. Utilizat de acelaşi Ion Iliescu şi în 1991, tot pentru o mineriadă, când premierul îi devenise indezirabil. Semănând teroare până prin 1999, când, în fine, şi-a găsit locul la răcoare. Ieşit din puşcărie de o vreme, şomează în îndestulare (oare din ce surse?), alături de o oarecare Marinela cu botox ş.c.l.

Pe 15 august, la Constanţa, s-a gândit că e o ocazie. Şi a fost.  În timp ce striga printr-o portavoce lozinci anti-Băsescu, chiar în toiul ceremoniilor, alături de Nicolae Mavrodin, şef al Blocului Revoluţionarilor din Constanţa, au apărut jandarmii. L-au umflat pe revoluţionar, care însă, fragil ca orice revoluţionar, şi-a dat ochii peste cap, leşinând artistic.

"Luceafarul" huilei s-a enervat (căci chiar pentru asta venise) şi a zis că o să-l dea în judecată pe preşedintele ţării, pe ministrul Apărarii şi pe ministrul de Interne, pentru că în România "dreptul de a-ţi exprima ideile este garantat". I-am sugera să nu se lase şi să se ducă până la CEDO. Şi chiar să rămână pe acolo.

Scena leşinului de la Constanţa, devenită mană cerească pentru "profesioniştii" de la Antene şi Realitatea TV, s-a vânturat o zi întreagă pe ecranele imundelor canale, trecând de la un “comentator” la alt “comentator”, sub privirile excitate ale moderatorului / moderatoarei, fără nici cea mai vagă precizare biografică legată de Miron Cozma sau Mavrodin.

Dacă Miron Cozma şi-a câştigat celebritatea ca unul dintre pionii importanţi ai mineriadelor de pomină, Nicolae Mavrodin e doar "membru simplu PSD" şi conduce o fundaţie care a încercat să preia patrimoniul CC al UTC.

Fundaţia Naţionalã pentru Tineret – asociaţie condusă de Mavrodin - a apărut în 2002, ca urmaşă a Asociaţiei Tinerilor Revoluţionari, înfiinţată în 1994. Schimbarea de nume s-a fi petrecut pentru a beneficia de prevederile Legii 146/2002 şi pentru a prelua patrimoniul fostului UTC.

Presa a mai relatat că Mavrodin ar fi beneficiat de la BCR de fondurile UTC, aflate în trei conturi, în unul dintre ele aflându-se 3 miliarde de lei vechi. Mavrodin, ca vajnic urmaş al utecistilor, îşi dorea între multe alte bunuri şi sediul din Calea Victoriei 120, în care îşi au sediul GDS şi revista 22. Sub umbrela unei legi croşetate de Olguţa Vasilescu (pe atunci la PRM) şi alţi colegi de-ai ei, Mavrodin se şi vedea proprietarul casei din Calea Victoriei, pe care a venit s-o inspecteze în jeep şi ciocate.

Surse din poliţie spun că Mavrodin chiar a încasat un aconto zdravăn pentru casa din Calea Victoriei 120, fiind la ora actuală subiectul unei anchete. Dar Mavrodin nu e doar un “urmaş” nesătul al UTC, ci şi, cum se putea altfel?, revoluţionar cu certificat.

Ştiţi, dintre cei învârtiţi să trăiască binişor pe spinarea fraierului stat. Pe Miron Cozma l-a cunoscut "în urmă cu trei luni", prin intermediul unui prieten, la un meci de fotbal. I-ar fi "armonizat modul de gândire". "Ne-am întâlnit de câteva ori şi ne-am gândit să organizăm proteste paşnice împotriva preşedintelui, ba chiar să mergem să depunem un protest la Cotroceni, o documentaţie pentru suspendarea preşedintelui", a explicat Mavrodin, lider al Fundaţiei Europene pentru Tineret cu reprezentativitate în şapte state europene(!!!) şi căruia  PSD i-ar fi propus să devină şeful Departamentului Naţional al Revoluţionarilor.

"Dar nu am acceptat încă", spune modest şi reflexiv amicul lui Cozma.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22